www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Aναπτυξιακός στα χρόνια της λιτότητας

Στροφή στα προϊόντα τεχνολογίας, στην καινοτομία και στην πράσινη ανάπτυξη, έμφαση στην περιφερειακή συνοχή, προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας υπόσχεται η κυβέρνηση με το νέο αναπτυξιακό νόμο, που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.


Ως κύριο μέσο ενίσχυσης των επιχειρήσεων καθορίζονται οι φοροαππαλαγές, καθώς ορίζεται ότι το ύψος τους θα είναι τριπλάσιο από το άθροισμα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων. Το νομοσχέδιο προβλέπει φοροαπαλλαγές επί των κερδών προ φόρων, για έξι χρόνια για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και οχτώ χρόνια για τιςνέες επιχειρήσεις.

Προβλέπει επίσης "στοχευμένες" επιχορηγήσεις κεφαλαίου, επιδότηση χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) και την ενεργοποίση του ΕΤΕΑΝ για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις.

Θα υπάρχει ετήσιος προϋπολογισμός για την ενίσχυση των επενδύσεων, ο οποίος θα εκδίδεται κάθε Δεκέμβριο. Θα καθορίζει το ποσοστό που αναλογεί στις διάφορες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων,
τις κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι επιλέξιμες, την κατανομή των ενισχύσεων στις περιφέρειες και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις του νόμου θα υποβάλλονται κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο. Εξαιρούνται τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ), τα οποία θα μπορούν να υποβάλλονται καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Δεδομένου ότι οι πόροι θα είναι περιορισμένοι, εισάγεται διαδικασία ανταγωνισμού των επενδυτικών σχεδίων, με στόχο να επιλέγονται εκείνα που θα κριθεί ότι δίνουν την ισχυρότερη αναπτυξιακή ώθηση.

Επίσης, η πολιτεία θα μπορεί να καθορίζει και να προσαρμόζει στην εκάστοτε συγκυρία τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής.

Υποσχέσεις για διαφάνεια στην αξιολόγηση

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι η νέα διαδικασία αξιολόγησης θα είναι απόλυτα διαφανής και αντικειμενική, αλλά και απλή, με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ.

Αναφέρει ότι τα κριτήρια επιλογής θα είναι μετρήσιμα και αντικειμενικά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση γραφείο εξυπηρέτησης επενδυτών και ενιαίου μητρώου αξιολογητών, οι οποίοι θα επιλέγονται με κλήρωση για κάθε σχέδιο και θα ελέγχονται από γνωμοδοτικές επιτροπές και ελεγκτές.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να καταθέτουν δήλωση "πόθεν έσχες".

Επιπροσθέτως, θα δημιουργηθεί πληροφοριακό σύστημα για την υποστήριξη της διαδικασίας.

Η διαδικασία αξιολόγησης δε θα υπερβαίνει σε διάρκεια τους 6 μήνες.

"Ασφαλιστικές δικλείδες"

Όσον αφορά στις καταχρήσεις που είχαν παρατηρηθεί στα προηγούμενα επενδυτικά καθεστώτα, το υπουργείο εκτιμά ότι το πλαφόν στη συμμετοχή των παγίων, στο 40% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους κάθε επιχειρηματικού σχεδίου, θα αντιμετωπίσει τις υπερτιμολογήσεις.

Παράλληλα, προβλέπεται μείωση των δαπανών για μελέτες και αμοιβές συμβούλων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο 5% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου, από 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ανώτατο όριο καθορίζονται οι 50.000 ευρώ.

Αναφορικά με φαινόμενα ευνοιοκρατίας, ο υπουργείο υποστηρίζει πως "όσο κι αν ψάξει κανείς δε θα βρει κρυφά προνόμια ή φωτογραφικές διατάξεις".

Το ύψος των ενισχύσεων

Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησής του.

Η Ελλάδα χωρίζεται σε τρεις ζώνες, βάσει του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ε.Ε.

Οι επιχειρήσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθός τους (μεγάλες, μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές).

Το ποσοστό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Τι προβλέπεται για 20άρηδες και 30άρηδες

Για τη λειτουργία μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα ηλικίας έως 40 ετών (πρέπει να μετέχουν με ποσοστό άνω του 50% στο εταιρικό κεφάλαιο), το νομοσχέδιο προβλέπει ενίσχυση "για το σύνολο ουσιαστικά των δαπανών τους", καθώς θεωρούνται επιλέξιμες προς ενίσχυση και οι λειτουργικές. Η συνολική ενίσχυση μπορεί να φθάσει μέχρι το 1 εκατ. ευρώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: