www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Νέο Σύνταγμα ζητά η Ε.Ε. από την Τουρκία

Ένα νέο Σύνταγμα που θα εγγυάται τις δημοκρατικές ελευθερίες και θα είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.


Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός νέου συντάγματος ως το πιο σημαντικό σημείο εκκίνησης για να ενισχύσει η Τουρκία το δημοκρατικό της σύστημα σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε..

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πιέσεις που δέχονται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλισθεί η ελευθερία έκφρασης στη χώρα.


"Με ένα νέο Σύνταγμα, θα ενισχυθεί επίσης το κράτος δικαίου χάρη σε ένα δικαστικό σύστημα πιο αμερόληπτο και αποτελεσματικό (...) Με ένα νέο Σύνταγμα, η Τουρκία θα σημειώσει σημαντική

Αυστηρότερη τήρηση της ιδιωτικότητας των πολιτών υπόσχεται η Google

Μέτρα για την αυστηρότερη τήρηση της ιδιωτικότητας των πολιτών σκοπεύει να λάβει η Google ενώ παραδέχτηκε ότι συνέλεξε προσωπικά δεδομένα κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης πόλεων για την υπηρεσία Google Street View.


Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, όλοι οι υπάλληλοί της (συνολικά είναι 23.000) θα περάσουν από εκπαίδευση για ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας. Παράλληλα θα εφαρμόσει περισσότερους ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί το ότι οι υπάλληλοι θα τηρούν τους κανόνες.

Επιπλέον, η Άλμα Γουίτεν, παλιό στέλεχος θα αναλάβει τη διεύθυνση προστασίας της ιδιωτικότητας.

Οι ανακοινώσεις έρχονται σε απάντηση αλλεπάλληλων καταγγελιών ότι αποθήκευσε προσωπικά δεδομένα των πολιτών, γεγονός που επιβεβαίωσε ο Άλαν Εουστάς, αντιπρόεδρος υπεύθυνος για την

Ανεξαρτησία στα ΑΕΙ

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο το κείμενο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα γίνονται αυτοδιοικούμενα όργανα που θα αποφασίζουν τόσο για τη μισθοδοσία όσο και για τις προσλήψεις που θα πραγματοποιούν. Στα ΑΕΙ θα μετέχουν ακαδημαϊκά αλλά και εξωτερικά μέλη.

Η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ περιλαμβάνει εκχώρηση αρμοδιοτήτων, όπως η μισθοδοσία και η πρόσληψη καθηγητών, που σήμερα γίνονται από το υπουργείο Παιδείας. Τα διοικητικά όργανα των πανεπιστημίων, όπως η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης θα έχουν τις αρμοδιότητες αυτές και θα λογοδοτούν στο υπουργείο.


Στην διαβούλευση θα αποσαφηνιστεί η σύνθεση των οργάνων αλλά προτείνεται το Συμβούλιο Διοίκησης να αποτελείται από άμεσα εκλεγμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος,

Ένταση και δακρυγόνα έξω από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια πορείας φοιτητών, σε απόσταση 300 μέτρων από το ξενοδοχείο, όπου διεξάγεται η 65η Σύνοδος των Πρυτάνεων.


Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στο ξενοδοχείο. Πέταξαν αυγά και γιαούρτια στις αστυνομικές δυνάμεις κι εκείνες

Οικουμενική κυβέρνηση μετά το Νοέμβριο «βλέπει» ο Γ.Καρατζαφέρης

Οδηγούμαστε σε εκλογές με εκβιαστικά διλήμματα και είναι ανάγκη να πάμε σε εθνικό διάλογο, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα θα βρεθεί σε αδιέξοδο.


Από τη Λάρισα, όπου περιόδευσε, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, αλλά και στο ζήτημα της ανέγερσης τεμένους στην Αττική. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να δώσουν ένα «χαστούκι» σε Παπανδρέου και Σαμαρά στις προσεχείς εκλογές.

Όσον αφορά τον ΛΑΟΣ δήλωσε αισιόδοξος ότι τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές είναι καλύτερα και θα βελτιωθούν περαιτέρω στις δύο εβδομάδες που απομένουν.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι θα πάμε αναγκαστικά σε οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, «γιατί μέχρι τις 4 Απριλίου οι

Η άνοδος του Εuribor χτυπά τους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο

Νέα δεδομένα για δανειολήπτες και καταθέτες φέρνει το «άνοιγμα» της διατραπεζικής αγοράς και η παράλληλη άνοδος του επιτοκίου Εuribor. Από τη μία, τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχουν ήδη πάρει την ανιούσα επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών που έχουν χρέη σε κυμαινόμενο επιτόκιο με αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ και, από την άλλη, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των spread και την επιτυχή έκδοση των εντόκων γραμματίων μεταφράζονται σε μειωμένα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις.


Καπέλο στα δάνεια

Καμπανάκι για νέο γύρο ανόδου στα επιτόκια των δανείων και των καρτών χτυπούν οι τράπεζες, γεγονός που επιβαρύνει τον ήδη βεβαρημένο προϋπολογισμό των δανειοληπτών. Ο λόγος είναι η αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου Εuribor, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες έχει πάρει ανοδική τροχιά, φτάνοντας τα επίπεδα του 1%, περισσότερες από 35 μονάδες βάσης σε σχέση με τα χαμηλά του Απριλίου, όταν είχε πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,64%.

΄Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, μπορεί τα απόλυτα επιτόκια να παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά, η αύξηση όμως για τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με χρέη που επηρεάζονται από το Εuribor δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

΄Ετσι, η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε τσουχτερές αυξήσεις αρκετών δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο στις δόσεις των δανείων, καθώς ανεβαίνουν αυτόματα τα επιτόκια σε στεγαστικά,

Νέα επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση

Για «ψευτοδιλήμματα και ψέματα» κατηγόρησε την κυβέρνηση από τα Τρίκαλα όπου περιόδευσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


«Σε ώρες μεγάλης και βαθιάς οικονομικής κρίσης μια κυβέρνηση σοβαρή πρέπει να επενδύει στην αλήθεια και όχι στο ψέμα. Τα ψευτοδιλήμματα τα οποία όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται να βάλει τις επόμενες μέρες ο κ. Παπανδρέου, θα πέσουν στο κενό" , είπε ο κ. Σαμαράς από το εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Τρικκαίων, Μιχάλη Ταμήλου.

"Ο κόσμος χρειάζεται τη γνώση του τι συμβαίνει, τη γνώση το ποιος μας έφερε εδώ και τη γνώση κυρίως, το ποιος μπορεί να μας βγάλει από αυτό το τέλμα" είπε και πρόσθεσε ότι: "Θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι εμείς αγωνιζόμαστε με ένα πρόγραμμα κοστολογημένο και αληθινό και δεν έχουμε να

Ασθενής σεισμική δόνηση στα Γρεβενά

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα, Σάββατο, το πρωί, με επίκεντρο νότια από την πόλη των Γρεβενών.


Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ ο σεισμός σημειώθηκε συγκεκριμένα στις 9.17, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νότια

Τα φυτά οι καλύτεροι «καθαριστές» της ατμόσφαιρας

Τα φυτά και ιδιαίτερα κάποια δέντρα που βρίσκονται υπό καθεστώς στρες αποτελούν ακόμη καλύτερους «καθαριστές» της ατμόσφαιρας απ΄ ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα, καθώς απορροφούν σε μεγαλύτερο βαθμό ορισμένους χημικούς ρυπαντές.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Δεν γνώριζαν όμως ότι αποτελούν τους καλύτερους «απορροφητήρες» μιας οικογένειας επικίνδυνων χημικών που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile Οrganic Compounds, VΟCs). Αυτού του είδους τα χημικά που μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική επίδραση, καθώς και επίδραση στην υγεία του πληθυσμού, σχηματίζονται από υδρογονάνθρακες και άλλες ουσίες οι οποίες παράγονται στην ατμόσφαιρα είτε φυσικά είτε λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δεδομένου ότι τα VΟCs μπορούν σε συνδυασμό με τα οξείδια του αζώτου να σχηματίσουν το γνωστό όζον συμβάλλουν σε φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος και σε εμφάνιση κρίσεων άσθματος.

Τώρα ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο για την Ερευνα της Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ στο Κολοράντο διεξήγαγαν μελέτη προκειμένου να ανακαλύψουν πόσο καλοί «σκουπιδοφάγοι» της ατμόσφαιρας είναι τα φυτά. Οπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Science» είδαν ότι τα φυλλοβόλα δένδρα απορροφούν τα VΟCs από την ατμόσφαιρα ως και τέσσερις φορές ταχύτερα απ΄ ό,τι πιστεύαμε. Μάλιστα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη απορρόφηση των χημικών της ατμόσφαιρας γίνεται στα πυκνά δάση και κυρίως στην κομοστέγη του δάσους, δηλαδή στους ανώτερους ορόφους του οι

Η μεγάλη φαγούρα τρομάζει τις αρχές στο «Μεγάλο Μήλο»

Εκατομμύρια αιμοδιψή πλάσματα κατακλύζουν τους τελευταίους μήνες τη Νέα Υόρκη σπέρνοντας τον πανικό σε κατοίκους και επισκέπτες. Δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας αλλά για πραγματικότητα: η πόλη πλήττεται από επιδημία κοριών που λυμαίνονται αδιακρίτως όχι μόνο τις φτωχογειτονιές αλλά ακόμη και πολυτελή διαμερίσματα του Μανχάταν και εμβληματικά κτίρια, όπως τον ουρανοξύστη Εmpire State. Περισσότερα από 24.000 κτίρια έχουν βρεθεί μολυσμένα με το ενοχλητικό παράσιτο, ενώ τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται.

Το πρόβλημα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει ήδη συστήσει μια επιτροπή ειδικών για την αντιμετώπιση της επιδημίας και έχει εγκρίνει ένα κονδύλι σχεδόν 500.000 ευρώ για αυτό τον σκοπό, ενώ σύντομα θα διορίσει και ειδικό αξιωματούχο

Τι πρέπει να ξέρετε, πριν αποφασίσετε για την θέρμανσή σας

Aναζητήσαμε τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού. Οι σύγχρονες πηγές θερμότητας είναι με το μέρος μας.
Απαραίτητες συστάσεις

Λέβητας: Kατασκευασμένος από μαντέμι ή χάλυβα, ζεσταίνει το νερό το οποίο κυκλοφορεί και θερμαίνει τα σώματα.

Καυστήρας: Συσκευή η οποία θέτει σε λειτουργία τον λέβητα.

Κυκλοφορητής: Διοχετεύει το ζεστό νερό από τον λέβητα στα θερμαντικά σώματα και αντιστρόφως.

Kcal: Θερμίδες, η μονάδα μέτρησης της απόδοσης του λέβητα και των θερμαντικών σωμάτων, όπως και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτόνομη θέρμανση

Η κεντρική θέρμανση είναι συνήθως πρόβλημα στις πολυκατοικίες. Μπορείτε όμως, με κάποιο κόστος, να τη μετατρέψετε σε αυτόνομη, αλλάζοντας ολόκληρο το δίκτυο σωληνώσεων ή

25 φάκελοι για καρτέλ στο «στόχαστρο»

Προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη αποτελούν την άμεση προτεραιότητα και βρίσκονται στο «στόχαστρο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές πρόκειται για περισσότερες από 25 περιπτώσεις που βρίσκονται είτε στο στάδιο της έρευνας είτε στο στάδιο της συγκρότησης εισηγήσεων προς την Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής. Το τελευταίο διάστημα μετά την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, το θέμα της ακρίβειας, μέσα όμως από τη διάσταση του ανταγωνισμού- δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες αγορανομικής παρέμβασης- έχει πλέον τεθεί στο προσκήνιο της λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και κατά συνέπεια της Επιτροπής.

Πηγές του υπουργείου εξηγούν πως η θέση του υπουργού είναι ότι «εδώ και χρόνια η υγιής επιχειρηματικότητα απομονώνεται και το εισόδημα του έλληνα καταναλωτή συμπιέζεται εξαιτίας των πολλών στρεβλώσεων που υπάρχουν στην αγορά και των παραβάσεων του νόμου περί ανταγωνισμού στην Ελλάδα». Και τονίζουν ότι «ως συνέπεια της κατάχρησης της δεσπόζουσας

΄Ανεργοι νέοι, δουλειές ψάχνουν

Η εφημερίδα ανοιγμένη στο τραπέζι. ΄Ενας κόκκινος μαρκαδόρος με φαγωμένο καπάκι κυκλώνει τις ενδιαφέρουσες αγγελίες. Το τασάκι γεμάτο αποτσίγαρα δίπλα στο τηλέφωνο και οι κλήσεις στους πιθανούς εργοδότες διαδέχονται η μία την άλλη. Η νευρικότητα και η απογοήτευση αυξάνονται σε κάθε νέο άκουσμα της φράσης «θα σας καλέσουμε». Και η αναζήτηση συνεχίζεται.
Τη στιγμή κατά την οποία σε Ευρώπη και Αμερική τα γραφεία ευρέσεως εργασίας και οι εξειδικευμένοι «ατζέντηδες» είναι αυτοί που κατ΄ εξοχήν αναλαμβάνουν το έργο της διασταύρωσης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, ο Έλληνας άνεργος αναζητεί εργασία με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιούσε ο πατέρας ή ακόμη και ο... παππούς του.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ενενήντα νόμιμα Ιδιωτικά Γραφεία Συμβούλων Εργασίας (ΙΓΣΕ) που κατέχουν ειδική άδεια από το υπουργείο Εργασίας αλλά καταλήγουν να περιορίζονται σε επαγγέλματα που αφορούν μόνο οικιακό προσωπικό, φροντίδα ηλικιωμένων και εποχικά τουριστικά

Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ στις κινεζικές «μαϊμούδες»

Την πρώτη θέση κατέλαβε πέρυσι η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη δέσμευση των προϊόντων«μαϊμούδων», τα περισσότερα από τα οποία είναι κινεζικής προέλευσης.

Ο ετήσιος τζίρος του παρεμπορίου στην Ελλάδα εκτιμάται στα 20 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9 δισ. αφορούν τις κινεζικές «μαϊμούδες».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία της ΕΕ», η Ελλάδα στη διάρκεια του 2009 δέσμευσε 21.990.722 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων και κατέλαβε την πρώτη θέση στον αντίστοιχο πίνακα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Στην επόμενη θέση βρέθηκε η Ολλανδία, με

Το μαθηματικό μυστικό της αντοχής των μαραθωνοδρόμων

Ουκ ολίγοι δρομείς του Μαραθωνίου, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μπορεί να προπονούνται επί μήνες και χρόνια και στο τέλος να μην καταφέρνουν καν να φτάσουν στη γραμμή του «φίνις». Τώρα, μια νέα επιστημονική έρευνα, με τη βοήθεια των μαθηματικών και της βιολογίας, έρχεται να προσφέρει το μυστικό του τερματισμού: δεν πρέπει ο δρομέας να εξαντλήσει πολύ γρήγορα τα αποθέματα ενέργειας από υδατάνθρακες που διαθέτει ο οργανισμός του, γιατί αλλιώς θα βιώσει το οδυνηρό φαινόμενο να «πέφτει πάνω σε ένα τοίχο», οπότε ή θα κόψει απότομα ταχύτητα ή σε λίγα λεπτά θα αναγκαστεί να σταματήσει τελείως.


Η νέα έρευνα από τον Μπένζαμιν Ράποπορτ, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του τμήματος Επιστημών Υγείας και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό μαθηματικής βιολογίας «PLoS Computational Biology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Live Science, υπολόγισε μια νέα μαθηματική «φόρμουλα» που επιτρέπει σε κάθε δρομέα να

Ο καιρός στις 23.10.2010

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις οι οποίες θα είναι περισσότερες στην Κρήτη και το Ιόνιο περιμένουμε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 18 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 9 έως 23 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 9 έως 19 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 12 έως 20 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 14 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μπ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι – νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί στο Σαρωνικό και ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις στο Νότιο Ευβοϊκό.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα