www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Εκατοντάδες νεκροί στην Ιαπωνία

Διακόσια με 300 πτώματα βρέθηκαν στην πόλη Σεντάι της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ανεβάζοντας έτσι τον επίσημο απολογισμό των νεκρών, που είχαν φτάσει νωρίτερα στους 60. Παράλληλα, αγνοούνται 56 άτομα, ενώ 241 είναι οι τραυματίες.

Νωρίτερα, τα κύματα έφτασαν στις ακτές των νησιών της Χαβάης, συγκεκριμένα, στις 3.24 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας (3.24 τα ξημερώματα τοπική ώρα) και στη συνέχεια, στο Όρεγκον.

Στη Χαβάη, τα κύματα είχαν ύψος από μισό έως ένα μέτρο, το μισό του αναμενόμενου. Ζημιές δεν έχουν αναφερθεί, καθώς οι αρχές είχαν εκκενώσει το τελευταίο δίωρο τις παράκτιες περιοχές όλων των νησιών.

Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε σημεία που βρίσκονται μακριά από τις ακτές, ενώ έκλεισαν προληπτικά τα μεγαλύτερα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά. Πολλοί κάτοικοι μετέβησαν σε σχολεία, γυμναστήρια και καταφύγια που στήθηκαν βάσει του σχεδιασμού που έχει προβλεφθεί για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Οι σειρήνες στη Χαβάη ήχησαν μία ώρα περίπου μετά το σεισμό της Ιαπωνίας (δηλαδή στις 11 το βράδυ τοπική ώρα), προειδοποιώντας τους κατοίκους για το επερχόμενο τσουνάμι.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν οι αρχές περίπου 50 χωρών, από τα νησιά του Ειρηνικού και

Προκαταρκτική για αναρτήσεις στο Διαδίκτυο περί επικείμενης χρεοκοπίας


Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για αναρτήσεις στο Διαδίκτυο περί επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.

Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα έχει εντολή να εξακριβώσει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και να

Από 10 έως 24 Μαΐου η απογραφή


Από τις 10 έως 24 Μαΐου θα διεξαχθεί η απογραφή πληθυσμού-κατοικιών 2011.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα δημοσιοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα

Αυστηρότερες ποινές για επίορκους εφοριακούς


Αυστηρότερες ποινές για τους επίορκους εφοριακούς - μεταξύ των οποίων φυλάκιση ακόμη και για δωροδοκία 1 ευρώ- επέκταση των αυστηρών ποινών και για τα υφιστάμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και αυστηροποίηση των κυρώσεων για υποθέσεις λαθρεμπορίας, προβλέπουν οι τροποποιήσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή.

Στις τροποποιήσεις περιλαμβάνεται ακόμη διάταξη που προβλέπει τη σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών σε κάθε υπουργείο προκειμένου να παρακολουθούνται οι δαπάνες τους. Πρόκειται για διάταξη κατ΄ εφαρμογής των δεσμεύσεων του μνημονίου στο πλαίσιο παρακολούθησης του προϋπολογισμού. Ακόμη καταργείται η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) και προβλέπονται ευνοϊκοί όροι για τη ρύθμιση των δανείων που έχουν πάρει οι Δήμοι από το Ταμείο

΄Ακης Τσελέντης: Πιθανή η ενεργοποίηση ρηγμάτων στην ευρύτερη της Ιαπωνίας περιοχή


Ο σεισμός που σημειώθηκε στην Ιαπωνία είναι πιθανόν να ενεργοποιήσει σε συντομότερο χρονικό διάστημα ήδη ώριμα ρήγματα, αλλά μόνο στην ευρύτερη περιοχή του επικέντρου, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών Ακης Τσελέντης.

Συμπλήρωσε πάντως πως όταν σημειώνεται ένας σεισμός άνω των 8 Ρίχτερ, επηρεάζεται όλος ο πλανήτης, αφού η γη δονείται όπως η καμπάνα, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να ενεργοποιήσει όλα τα ρήγματα.

Σε ό,τι αφορά το τσουνάμι υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο, αφού στον ελληνικό χώρο οι ισχυροί σεισμοί δεν μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ακόμη πως το σεισμό τον περίμεναν στην Ιαπωνία και μάλιστα είχαν θωρακιστεί, ενώ όσον αφορά το τσουνάμι εξήγησε ότι το μέγεθός του ήταν μεγάλο, επειδή

Πρόταση νόμου για το πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων καταθέτει η ΝΔ


Πρόταση νόμου για το πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα θα καταθέσει η ΝΔ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης, το νομοσχέδιο θα αφορά τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των προσώπων αυτών από τη στιγμή που μπήκαν στην πολιτική έως τη στιγμή που έφυγαν και, για όσους παραμένουν, έως σήμερα.
Την πρόταση αυτή έχει, ήδη, αναπτύξει απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και

Στις θέσεις για τα 12 ναυτικά μίλια εμμένει η Αγκυρα


Στις θέσεις της κατά της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια εμμένει η Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ερωτηθείς για το ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1996 που χαρακτηρίζει ως «αιτία πολέμου» το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο σημείωσε ότι «ήταν πράξη απάντησης στο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου που έδινε στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια».

Πρόσθεσε πως «η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε έγκριση στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που η Ελλάδα εφάρμοζε την απόφασή της». «Η Τουρκία θα μπορούσε να άρει την απόφαση αυτή αν και η ελληνική πλευρά άρει την αντίστοιχη απόφαση» συμπλήρωσε.

«Σχολιάζοντας τη δήλωσή μου, κάποια όργανα του Τύπου στην Ελλάδα εξέλαβαν τα λεγόμενά μου ως θετικό μήνυμα σε σχέση με την άρση του casus belli ενώ άλλοι τα θεώρησαν ως 'όρους' που τέθηκαν

Σε ενίσχυση του δικτύου της προχωρά η Aegean Airlines με την έναρξη τoυ θερινού της προγράμματος, προσθέτοντας νέους προορισμούς - από Αθήνα τη Μόσχα και τη Μπολόνια και από Θεσσαλονίκη το Παρίσι και τη Μόσχα.

Παράλληλα, δημιουργεί βάση λειτουργίας στη Λάρνακα της Κύπρου, ξεκινά πτήσεις Λονδίνο/Heathrow από τη Λάρνακα αλλά και απευθείας πτήσεις σε 6 ελληνικούς προορισμούς -Ηράκλειο, Ρόδο, Χανιά, Κω, Μύκονο και Σαντορίνη.

Επίσης, αυξάνονται οι συχνότητες της εταιρείας από Αθήνα για Λονδίνο/Heathrow (έως 4 καθημερινές), Ρώμη (έως 3 καθημερινές), Παρίσι/CDG (έως 3 καθημερινές), Βρυξέλλες

Έμφραγμα και εγκεφαλικό πλήττουν αδιάκριτα παχύσαρκους-«μήλα» & «αχλάδια»


Τα συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών ότι οι άνθρωποι που έχουν συσσωρευμένο λίπος στην μέση τους, με συνέπεια το σώμα τους να έχει σχήμα «μήλου», κινδυνεύουν πιο πολύ από έμφραγμα και εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους έχουν σωματότυπο «αχλαδιού» λόγω περισσότερου πάχους στους γοφούς και στα οπίσθια, έρχεται να ανατρέψει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι ερευνητές (περίπου 200 από 17 χώρες), με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Ντάνες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας, μελέτησαν περίπου 220.000 ανθρώπους για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ναι μεν η παχυσαρκία (δείκτης σωματικής μάζας πάνω από 30) αποτελεί σοβαρό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, όμως τελικά δεν έχει σημασία η κατανομή του πάχους στο σώμα, όπως επίσης μικρή σημασία έχει με ποιο τρόπο μετριέται το πάχος (με βάση το δείκτη σωματικής μάζας, την περιφέρεια

Β. Παπαζάχος: Η πιθανότητα να μας επηρεάσει είναι πάρα πολύ μικρή


Στους «σεισμούς-γίγαντες» κατατάσσει το μεγάλο σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία, ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασίλης Παπαζάχος, ενώ για το τσουνάμι επισημαίνει ότι ήταν «πολύ μεγάλο», αλλά μικρότερο σε ένταση από άλλα, παλαιότερα, με διηπειρωτική δράση και πολύ πιο καταστροφικά αποτελέσματα.
 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι ο θαλάσσιος σεισμός των 8,9 Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή της Ιαπωνίας, ήταν επιφανειακός, σε εστιακό βάθος τριάντα χιλιομέτρων και ήταν από τους μεγαλύτερους που έχουν συμβεί τον τελευταίο αιώνα. Ανάλογου μεγέθους σεισμοί ήταν εκείνος της Αλάσκας το 1964 (9,2 Ρίχτερ), της Ν. Αμερικής το 1960 (9,6), της Σουμάτρας το 2004 (9) και της Ν. Αμερικής το 2010 (8,8). 
 
Σε ό,τι αφορά το τσουνάμι, ο κ. Παπαζάχος επισημαίνει ότι στην κλίμακα, με την οποία μετρούν οι επιστήμονες την ένταση του συγκεκριμένου φαινομένου, καταλαμβάνει επίπεδο 4.
 
Της τάξεως της κλίμακας 6 ήταν το τσουνάμι της Σουμάτρας (2004), με πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες απ' αυτό της Ιαπωνίας, καθώς και το τσουνάμι του 1956 στην Αμοργό, που ήταν της κλίμακας 5.
 
Σε ερώτηση, εάν ένας τέτοιος σεισμός, όπως αυτός της Ιαπωνίας, είναι σε θέση να επηρεάσει τη χώρα μας και γενικά αυτήν την περιοχή του πλανήτη, ο κ. Παπαζάχος είναι καθησυχαστικός: "Όπως

Σε ετοιμότητα για αποστολή στην Ιαπωνία η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης


Σε επιφυλακή για την αποστολή διασωστικής ομάδας στην Ιαπωνία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα πληγεί από το τσουνάμι, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,9 Ρίχτερ, βρίσκεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ).

Η ΕΟΔ, μέσω του διεθνούς δικτύου διασωστικών ομάδων του ΟΗΕ, του οποίου είναι μέλος, ενημερώνεται από τους επίσημους διεθνείς διαύλους επικοινωνίας και έχει κινητοποιήσει διασωστικό

Δ. Δασκαλόπουλος: Στα χέρια μας η έξοδος από την κρίση


Η σωτηρία μας και η έξοδος από την κρίση βρίσκεται στα δικά μας χέρια τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης του Συνδέσμου με θέμα: «Επιχειρηματικότητα χωρίς Εμπόδια: Ανοίγοντας Δρόμους για την Ανάπτυξη».

«Ανεξάρτητα από το τί περισσότερο μπορεί ή πρέπει να κάνει για μας η Ευρώπη, με ή χωρίς το μνημόνιο, με ή χωρίς τους κοινοτικούς μηχανισμούς στήριξης, η σωτηρία μας, η έξοδος από το οικονομικό αδιέξοδο, εξαρτάται από

Οι ηγέτες της ΕΕ «θα καλέσουν τον Καντάφι να παραιτηθεί»


Oι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνέρχονται εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες για το θέμα της Λιβύης, αναμένεται να καλέσουν το Μουάμαρ Καντάφι να παραιτηθεί, ενώ είναι πιθανό να αποφασίσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της χώρας του, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

«Πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να στείλουμε πολύ σαφή πολιτικά μηνύματα και ελπίζω ότι η έκτακτη σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να το πράξει», τόνισε ο Γιάνος Μάρτονι στον ουγγρικό κρατικό ραδιοσταθμό MR1-Kossuth.

«Η ουσία των πολιτικών μηνυμάτων είναι ότι ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί και ότι πρέπει να

ΕΦΕΤ: Ανάκληση ακατάλληλου προϊόντος


Την ανάκληση παρτίδας τυροσαλάτας, στην οποία έχει ανιχνευτεί Staphylococcus Aureus και Ε.Coli, ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Ευροσαλάτα-Αλφα Γεύση Σαλάτες», αριθμό παρτίδας L5536, συσκευασία των 2kg και ημερομηνία λήξης 13.04.2011. Το προϊόν παράγεται από την εταιρία «ΑΛΦΑ ΓΕΥΣΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Κορίνθου στις 17/3


Πεντάλεπτη διακοπή κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 8.30 το πρωί, στο 71ο χιλιόμετρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου.

Η διακοπή της κυκλοφορίας θα γίνει λόγω εκτέλεσης εργασιών αποξήλωσης

«Καμπανάκι» για μέλισσες, μεγάλους λευκούς καρχαρίες


Παγκόσμιο φαινόμενο χαρακτηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη τον αφανισμό ολόκληρων αποικιών της κοινής μέλισσας, την τελευταία δεκαετία. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, όμως ερευνητές του Οργανισμού κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την Κίνα, την Ιαπωνία, αλλά και για την αφρικανική ήπειρο, διαπιστώνοντας κατάρρευση αποικιών στην Αίγυπτο.

«Ο τρόπος, με τον οποίο η ανθρωπότητα διαχειρίζεται ή κακομεταχειρίζεται τα φυσικά περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών, θα καθορίσουν εν μέρει το συλλογικό μας μέλλον κατά τον 21ο αιώνα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ Αχίμ Στάινερ. «Είναι γεγονός ότι από τα 100 είδη που παρέχουν το 90% των τροφίμων στον κόσμο,

To κάπνισμα συνδέεται με το διαβήτη


Με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης διαβήτη τύπου 2 συνδέεται το κάπνισμα -ακόμα και το παθητικό, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που κατέδειξε ότι όσο περισσότερο εκτίθεται ένας παθητικός καπνιστής στον καπνό του τσιγάρου άλλων, τόσο μεγαλώνει γι' αυτόν ο κίνδυνος να εμφανίσει διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Φόρμαν του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 100.000 γυναικών, που από το 1982 είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος των ίδιων και των γύρω τους. Στη διάρκεια των επομένων 24 ετών, περίπου μία στις 18 διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2, μια διαταραχή που πλήττει συνήθως ενήλικες, των οποίων ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά το σάκχαρο.

Διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες κάπνιζαν περισσότερα από δύο πακέτα τσιγάρων τη μέρα, είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Όμως, ο κίνδυνος ήταν ίδιος ή και μεγαλύτερος στις

Πειραματικό φάρμακο αντιμετωπίζει και τις δύο μορφές της παθογόνου πρωτεΐνης που προκαλεί τη νόσο του Αλτζχάιμερ


Τελευταίες μελέτες πάνω σε ένα πειραματικό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτζχάϊμερ, κατέδειξαν ότι επιτίθεται στα μόρια μιάς πρωτείνης, που βρίσκεται στον οργανισμό και καλείται βήτα-αμυλοίδη. Απότους ερευνητές αυτό θεωρείται ένδειξη ότι η πειραματική ουσία καταπολεμεί αυτόν που θεωρείται ως ο βασικός παθογόνος παράγοντας της νόσου.

Το Μπαπινεουζούμαμπ, που παρασκευάστηκε από τις γνωστές φαρμακοβιομηχανίες, Πφίζερ και Τζόνσον και Τζόνσον, είναι ότι τελευταίο προτείνεται στην έρευνα για την ανακάλυψη αποτελεσματικής θεραπείας καταπολέμησης της νόσου του Αλτζχάϊμερ, μιας θανάσιμης πάθησης του εγκεφάλου, η οποία έχει προσβάλει 26 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και στοιχίζει περίπου 604 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σε κόστος θεραπευτικής αγωγής.

Τα μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενα φάρμακα, μεταξύ των οποίων και τα πλέον πρόσφατα θεραπευτικά σχήματα της φαρμακοβιομηχανίας Λίλι, αλλά και της Μεντιβέϊσιον, αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά.
Σε αντίθεση, μία, περιορισμένη σε πρώτη φάση, μελέτη στον εγκέφαλο την περασμένη χρονιά, κατέδειξε ότι το Μπαπινεουζούμαμπ κατάφερε να συρρικνώσει τα στέρεα τεμάχια της βήτα-

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στην Ιαπωνία


Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (7,9 Ρίχτερ ήταν η αρχική μέτρηση), σημειώθηκε στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Ο σεισμός, διάρκειας δύο λεπτών, έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Τόκυο. Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, περίπου είκοσι λεπτά μετά την πρώτη δόνηση ακολούθησε και δεύτερη. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες σε παραλιακές κυρίως πόλεις της Ιαπωνίας.


Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνο τσουνάμι ύψους μέχρι έξι μέτρων, ενώ ανάλογη προειδοποίηση εξέδωσε και το Κέντρο

Ο καιρός στις 11.03.2011


Ανοιξιάτικο καιρό περιμένουμε την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 ενώ η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει άνοδο. Ωστόσο τις βραδινές και πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 15 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, από -3 έως 22 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από -5 έως 15 βαθμούς στην Κεντρική, από -2 έως 19 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα και από 5 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι βόρειοι – βορειοδυτικοί ασθενείς.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12-13