www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Έμφραγμα και εγκεφαλικό πλήττουν αδιάκριτα παχύσαρκους-«μήλα» & «αχλάδια»


Τα συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών ότι οι άνθρωποι που έχουν συσσωρευμένο λίπος στην μέση τους, με συνέπεια το σώμα τους να έχει σχήμα «μήλου», κινδυνεύουν πιο πολύ από έμφραγμα και εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους έχουν σωματότυπο «αχλαδιού» λόγω περισσότερου πάχους στους γοφούς και στα οπίσθια, έρχεται να ανατρέψει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι ερευνητές (περίπου 200 από 17 χώρες), με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Ντάνες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας, μελέτησαν περίπου 220.000 ανθρώπους για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ναι μεν η παχυσαρκία (δείκτης σωματικής μάζας πάνω από 30) αποτελεί σοβαρό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, όμως τελικά δεν έχει σημασία η κατανομή του πάχους στο σώμα, όπως επίσης μικρή σημασία έχει με ποιο τρόπο μετριέται το πάχος (με βάση το δείκτη σωματικής μάζας, την περιφέρεια
της μέσης ή την αναλογία μέσης-γοφών).

Σημειώνεται πως ο δείκτης σωματικής μάζας (ΒΜΙ) υπολογίζεται αν διαιρέσει κανείς το βάρος του σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα.

Η νέα μελέτη επισημαίνει ότι αν και το πάχος και το λίπος θα έπρεπε να παρακινήσουν τους ανθρώπους σε αλλαγές στο στιλ ζωής τους, τελικά οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες για ένα μελλοντικό έμφραγμα είναι το ύψος της πίεσης του αίματος, της χοληστερίνης και το ιστορικό διαβήτη.

Η παχυσαρκία έχει προσλάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας, πλήττοντας πάνω από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, υπερδιπλάσιους σε σχέση με το 1980. Παράλληλα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου διεθνώς, σκοτώνοντας περίπου 17,1 εκατ. ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)60105-0/fulltext

Δεν υπάρχουν σχόλια: