www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η Βουλή ψηφίζει για παραπομπή των 5 της Ν.Δ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο προτείνεται η παραπομπή πέντε πρώην υπουργών και υφυπουργών της Ν.Δ., για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Τα μεσάνυχτα αναμένεται να αρχίσει η μυστική ψηφοφορία, από την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα απόσχει.

Η υπόθεση αφορά στους πρώην υπουργούς Θ. Ρουσόπουλο, Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό και Γ. Βουλγαράκη και τον πρώην υφυπουργό Π. Δούκα.

Η συζήτηση επί του πορίσματος ξεκίνησε το απόγευμα.

Η Ν.Δ. ζήτησε να μην ισχύσει η επιστολική ψήφος, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για δικαστική διαδικασία.

Συμφώνησαν δύο από τα τρία κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δηλαδή ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ, δια του Σπ. Χαλβατζή, δήλωσε ότι ψηφίζει λευκό.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα, με το αιτιολογικό ότι ανάλογη διαδικασία είχε

Πλαφόν στα ελλείμματα των συγκοινωνιών – αυξήσεις στα εισιτήρια

Την επιβολή πλαφόν στα ελλείμματα των ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών, με νομοθετική ρύθμιση για κάθε μία χωριστά, πρότεινε ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, στη συνάντησή του με την τρόικα.


Ειδικότερα, κάθε εξάμηνο θα γίνεται έλεγχος και αν διαπιστωθούν ελλείμματα θα λαμβάνονται μέτρα. Αυτό θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή και θα ισχύσει και για τον ΟΣΕ.

Ακόμα, ο κ. Ρέππας ανέφερε στην τρόικα ότι στα πλάνα της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι εταιρίες που απαρτίζουν σήμερα τον Όμιλο του ΟΑΣΑ, από 5 σε 2, δηλαδή μία για τα μέσα σταθερής τροχιάς, (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) και μία για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών θα προβλέπει μεταξύ άλλων συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις εργαζομένων όχι μόνο από τον έναν συγκοινωνιακό φορέα

Ένας περίπατος την ημέρα προστατεύει από… 24 νοσήματα!

Όποιος θέλει να κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο στον εαυτό του, ας αρχίσει να περπατάει με γρήγορο βήμα για 30 λεπτά την ημέρα: με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις πιθανότητες που έχει να αναπτύξει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 24 νοσήματα!


Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνδυασμένης ανάλυσης 40 μελετών για τις επιδράσεις της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας στην υγεία, οι οποίες δημοσιεύθηκαν την τελευταία τετραετία.

Όπως έδειξε η ανάλυση, η συστηματική φυσική δραστηριότητα αποτελεί μαζί με την αποφυγή του καπνίσματος τις δύο πιο σημαντικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε, εάν θέλουμε να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια.

Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Κλινικής Πρακτικής» (IJCP), όσοι άνθρωποι φροντίζουν να είναι δραστήριοι 30 λεπτά την ημέρα διατρέχουν,

Η Ν.Δ. στηρίζει Παπανδρέου για τον μηχανισμό

Απολύτως αλληλέγγυα σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αντισταθεί στη γερμανική πρόταση για συμμετοχή και ιδιωτών στο μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρέους δήλωσε με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.


Όπως επισήμανε η Ν.Δ., "είναι δυσάρεστο σε ώρες κρίσιμες για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, να γίνεται ακόμα πιο ορατή η έλλειψη αλληλεγγύης προς τις ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης. Γιατί δεν αποτελεί λύση ένας μηχανισμός “διάσωσης” που εξ αρχής πνίγει τα πιο αδύναμα μέλη με τη θηλιά των δυσβάστακτων επιτοκίων".

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση "μεγαλύτερο ρίσκο στους ιδιώτες επενδυτές σαφώς

Ο Ιωάννης Φίλης νέος πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Με 248 από τους φοιτητές, ο Ιωάννης Φίλης εξελέγη πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατά τις επαναληπτικές εκλογές που διενεργήθηκαν σήμερα στο Ίδρυμα.


Ο Ιωάννης Φίλης έλαβε 178 ψήφους από τους προπτυχιακούς φοιτητές και 70 από τους μεταπτυχιακούς, ενώ ο μέχρι σήμερα πρύτανης Ιωακείμ Γρυσπολάκης συγκέντρωσε 40 ψήφους από τους προπτυχιακούς και 53 από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στις επαναληπτικές εκλογές ψήφισαν μόνο οι φοιτητές του Πολυτεχνείου.

Οι εκλογές που διεξήχθησαν το 2008 θεωρήθηκαν άκυρες από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς άγνωστοι είχαν καταστρέψει τότε τις κάλπες των φοιτητών.

Στο σημερινό αποτέλεσμα προσμετρήθηκαν και οι ψήφοι που είχαν λάβει οι δυο υποψήφιοι

Η συνομιλία σας καταγράφεται και από τα... ραδιοταξί

Σύσταση προς τους Συνεταιρισμούς Ιδιοκτητών Ραδιοταξί να ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι οι συνομιλίες τους καταγράφονται από τα τηλεφωνικά κέντρα απηύθυνε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


Με την υπ' αριθμ. 65/2010 απόφασή της η ΑΠΔΠΧ ζητά από τους Συνεταιρισμούς να διασφαλίζουν και τεχνικά ότι οι πελάτες τους ακούν ολόκληρο το σχετικό μήνυμα προτού ξεκινήσει η συνομιλία με το τηλεφωνικό κέντρο.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή στο ηχογραφημένο μήνυμα πρέπει να αναφέρεται ότι πάντα οι συνομιλίες καταγράφονται και ότι σκοπός της καταγραφής αυτής είναι η παροχή αποδεικτικών

Απέσυραν τα ΑΒ συσκευασία ψητής πιπεριάς

Στην απόσυρση των συσκευασιών «ΑΒ κόκκινη ψητή πιπεριά 350γρ» με ημερομηνία λήξης 06/2013 (Lot 2Α250) προχώρησαν τα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος.


Από εργαστηριακή εξέταση του δείγματος, διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου ήταν τέτοια που θα έπρεπε να υπάρχει ειδική σήμανση στην ετικέτα, ώστε να ενημερωθούν όσοι είναι αλλεργικοί στην ουσία.

Η ετικέτα θα διορθωθεί και το προϊόν θα

Ευαγ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει περιορισμός στις πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών

Οι πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών δεν σταματούν στον 25ο μεσημβρινό, απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σχετική ερώτηση του Απόστολου Κακλαμάνη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την επικείμενη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.


Διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την πρόταση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν,για πτήσεις αεροσκαφών χωρίς οπλισμό εντός του FIR Αθηνών. Εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να αναλάβει η Τουρκία τη διοίκηση της νατοϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, αν αυτή εγκατασταθεί στα τουρκικά εδάφη. "Μπορεί να δημιουργηθεί θέμα επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο", εκτίμησε ο υπουργός.

Διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής ότι «η Ελλάδα δεν μετέχει και δεν θα μετάσχει σε καμία νατοϊκή

Υπερυπολογιστές σε μέγεθος... κύβου ζάχαρης

Ενα νέο επίτευγμα στη δημιουργία της επόμενης γενιάς ηλεκτρονικών υπολογιστών πραγματοποίησαν ερευνητές της ΙΒΜ οι οποίοι κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο σύστημα που λειτουργεί με βάση μια νέα αρχή στη χρήση ενέργειας.

Πρόκειται για το «Αquasar», έναν υπερυπολογιστή που έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό ενός ψυγείου και μπορεί να πραγματοποιεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Ο Αquasar λειτουργεί με τη λεγόμενη αρχή «νερού-ψύξης», που μειώνει κατακόρυφα την ενέργεια την οποία απαιτεί ένα ιδιαίτερα ενεργοβόρο σύστημα όπως ένας υπερυπολογιστής. Στους υπολογιστές που θα λειτουργούν με την αρχή «νερού-ψύξης» ο ένας επεξεργαστής τοποθετείται επάνω από τον άλλον και η ψύξη γίνεται μέσω συνεχούς ροής νερού.

Οι ερευνητές της ΙΒΜ εκτιμούν ότι ο Αquasar καταναλώνει περίπου 50% λιγότερη ενέργεια από ό,τι οι ταχύτεροι υπερυπολογιστές του κόσμου και αναφέρουν ότι το νέο σύστημα θα βοηθήσει στη

Διήμερη απεργία των πρακτορείων του ΟΠΑΠ

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2010 αποφάσισε να προχωρήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της, σήμερα Τρίτη.


Οι πράκτορες ζητούν μεταξύ άλλων τη κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων, την άμεση κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης που κατοχυρώνει το περιεχόμενο των συμβάσεων, την αποκλειστική διάθεση όλων των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ μέσα από τα πρακτορεία, την άμεση ανανέωση και βελτίωση των υφισταμένων παιχνιδιών με ανταγωνιστικούς όρoυς, καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τον ΟΤΕ και την άμεση απόδοση του 35% από την ΟΠΑΠ ΑΕ.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης την καταβολή 1 ευρώ ανά εκκαθαριστικό ανά πράκτορα, το οποίο θα παρακρατείται από τα μέλη των σωματείων - μελών της ΠΟΕΠΠΠ μέσω του

Μαύρες προβλέψεις από την Εθνική και για το 2011

Επιδείνωση της ύφεσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 και κορύφωσή της στο πρώτο τρίμηνο του 2011 προβλέπει η διεύθυνση στρατηγικής και οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Προβλέπει μείωση της απασχόλησης κατά 6-7% στην τριετία 2009-2011 και συρρίκνωση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 6,5 μονάδες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.


Για το τέταρτο τρίμηνο του 2010, η ύφεση, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΤΕ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,9% ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2011, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο 5,1%. Την επιστροφή στην ανάπτυξη, η Εθνική Τράπεζα την τοποθετεί χρονικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.οπότε και αναμένεται θετική μεταβολή του ΑΕΠ με το οριακό ποσοστό του 0,1%.

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις των μελετητών της Εθνικής για την εξέλιξη της απασχόλησης και μετά την τριετία της ύφεσης (2009-2011).

Ο μεσοπρόθεσμος μέσος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης για την περίοδο 2011-2015, θα υπολείπεται του μέσου όρου της προηγούμενης δεκαετίας (+0,8% έναντι 1,4% την περίοδο 2000-

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΤΕΡ για τις απολύσεις

Νέες απολύσεις στον όμιλο Αλαφούζου καταγγέλλει η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας και καλεί αύριο στις 12 το μεσημέρι όλους τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις του ομίλου (Εθνάρχου Μακαρίου και Φαληρέως 2).


Σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕΡ σημειώνει:

"Μετά την απόλυση των δύο συναδέλφων από τον ραδιοσταθμό Μελωδία συνεχίζει το «θεάρεστο» έργο του ο όμιλος Αλαφούζου απολύοντας τους μοναδικούς δύο ηχολήπτες που διέθετε ο ραδιοσταθμός FREEDOM. Η εκδήλωση της κορυφαίας παραβίασης του συγκεκριμένου συγκροτήματος (ΣΚΑΪ,ΜΕΛΩΔΙΑ, FREEDOM και RED) απέναντι στην εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που ισχύει για τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών ραδιοφωνίας, αποτελεί άλλη μια εκδήλωση της προκλητικότητας και της αλαζονικής στάσης του συγκεκριμένου συγκροτήματος απέναντι σε Νόμους, όσους απέμειναν, και θεσμούς. Καλούμε την

Απάντηση ΓΣΕΕ στον ΣΕΒ για τα περί απολύσεων στο Δημόσιο

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλου που ζητά απολύσεις στο Δημόσιο.

“Οι υπεύθυνοι για τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, για τη μεγάλη στρατιά ανέργων, τολμούν να υποδείξουν στη κυβέρνηση και την τρόικα, απολύσεις στο δημόσιο τομέα της οικονομίας”, τόνισε ο Γιάννης Παναγόπουλος.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, “αν ο δημόσιος τομέας χρεοκόπησε όπως λένε, αυτό οφείλεται – πέραν των άλλων – γιατί οι επιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν – φοροκλέπτουν – και δεν πληρώνουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία”.

“Η κρατικοδίαιτη και επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα, κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Προτρέπει σε απολύσεις εργαζομένων, όταν πολλοί εκ των εκλεκτών μελών τους, λεηλάτησαν το κράτος και

Αποτεφρωτήριο νεκρών στα σχέδια του Μπουτάρη

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σχεδιάζει να δημιουργήσει αποτεφρωτήριο νεκρών.


Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στην κόντρα που υπάρχει με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο, κάνοντας λόγο για «ατυχές περιστατικό». «Δεν θα γίνει βέβαια και καρδιακός μου φίλος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της συμπρωτεύουσας ανέφερε ότι θα ζητήσει τη συνεργασία του Άνθιμου για τις δράσεις που γίνονται για τους άπορους και τους τοξικομανείς.

Σχετικά με το ρόλο ειρηνοποιού στη διένεξη Μπουτάρη-Άνθιμου που ανέλαβε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, παροτρύνοντας τον μητροπολίτη να «δώσει συγχωροχάρτι» στον νέο δήμαρχο, ο κ.

Ανησυχία στη Γαλλία για φάρμακο κατά του διαβήτη

Ανησυχία και θόρυβο στη Γαλλία έχει προκαλέσει ένα φάρμακο κατά του διαβήτη, που χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση του αισθήματος της πείνας, και το οποίο κυκλοφορούσε στη χώρα μέχρι το 2009.


Μετά την εκτίμηση της Γαλλικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Προϊόντων Υγείας (Afssaps) ότι το συγκεκριμένο φάρμακο προκάλεσε τουλάχιστον 500 θανάτους μέσα σε 30 χρόνια, ο νέος υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν δήλωσε «ανήσυχος για το θέμα».

Το φάρμακο κυκλοφορούσε στη Γαλλία από το 1975 έως το Νοέμβριο του 2009. Συνολικά 5 εκατομμύρια ασθενείς στη χώρα έχουν πάρει το Mediator, το οποίο φέρεται ότι προκάλεσε τη νοσηλεία 3.500 ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα.

Στην Ιταλία και την Ισπανία το benfluorex (βενφλουορέξη) απαγορεύθηκε το 2005, ενώ στην Κύπρο

Αποσύρεται παρτίδα εισαγόμενων σύκων

Την απόσυρση παρτίδας εισαγόμενων αποξηραμένων σύκων επέβαλε η Διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, διότι - όπως έδειξαν οι έλεγχοι - η περιεκτικότητα του συγκεκριμένου προϊόντος σε διοξείδιο του θείου ήταν μεγαλύτερη των καθορισμένων από την ΕΕ ορίων.


Όπως ανακοινώθηκε από τη νομαρχία, πρόκειται για το προϊόν «Σύκα - SUNSWEET», σε συσκευασία των 250 γραμμαρίων, με ημερομηνία λήξης 01/2011 και κωδικό παρτίδας L0021H32. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν στη συσκευασία, το προϊόν παράγεται από την Sunsweet Growers Inc (USA), συσκευάζεται στην Αγγλία και εισάγεται και διανέμεται στην Ελλάδα από την ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ, η οποία εδρεύει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Δείγμα πάρθηκε από σούπερ μάρκετ του νομού και ελέγχθηκε στο εργαστήριο της Β’ Χημικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, που υπάγεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ). Μετά τον έλεγχο το ΓΧΚ χαρακτήρισε την παρτίδα αυτή των σύκων ως «μη κανονική» - «μη ασφαλής» και απαγόρεψε τη διάθεσή τους στην κατανάλωση, επειδή «στον κατάλογο των συστατικών δεν αναγράφεται το

Προς νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα Ελλάδας-Αλβανίας

Η εφημερίδα Γκαζέτα Σκιπτάρε επικαλούμενη πηγές του Αλβανικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η αλβανική κυβέρνηση δεν θα παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για ακύρωση της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων υδάτων.


Την απόφαση αυτή, η οποία έχει ήδη ληφθεί, άφησε να εννοηθεί και η Αλβανίδα ΥΦΥΠΕΞ Εντίθ Χάρτζι, σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών σε αλβανική εφημερίδα. Η Γκαζέτα Σκιπτάρε προσθέτει ότι «Ο μοναδικός δρόμος που απομένει και για τις δύο πλευρές, είναι, όπως φαίνεται, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας νέας Συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων υδάτων.

Επίσημες πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν στην ε/φ μας ότι αυτή αναμένεται να είναι και η θέση την οποία η αλβανική πλευρά θα παρουσιάσει επίσημα στην ελληνική πλευρά, κατά τις διαπραγματεύσεις που

Τη σημαία του Πολυτεχνείου ζητά η πρυτανεία από την ΠΑΣΠ

"Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στο Πολυτεχνείο", είπε η κ. Μαροπούλου.


Την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου ζητεί η αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, Τόνια Μοροπούλου να επιστρέψει η φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ, η οποία κάθε χρόνο την κρατά ως επικεφαλής στην πορεία.

Ως απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση της ΠΑΣΠ ο κ. Τριανταφύλλου ενώ η κ. Μαροπούλου τόνισε ότι στο εξής η πύλη του Πολυτεχνείου θα είναι μόνιμο μνημείο. Παράλληλα, σημείωσε πως δεν είναι γιορτή αλλά εκδήλωση μνήμης ο εορτασμός του Πολυτεχνείου.

Φέτος άλλωστε έχουν ξεκινήσει και οι μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την κυβέρνηση με την αντιπρύτανη να τονίζει πως όλοι οι φορείς του Ιδρυμάτος θα εκφράσουν τις

Παντρεύεται ο πρίγκιπας Γουίλιαμ

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα παντρευτεί την Κέιτ Μίντλτον την επόμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι, στο Λονδίνο μετά τον αρραβώνα τους τον Οκτώβριο, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Καρόλου.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ενημέρωσε τη Βασίλισσα και άλλα μέλη της οικογένειας αφού πρώτα ζήτησε την άδεια του πατέρα της Μίντλετον.

"Μετά το γάμο, το ζευγάρι θα ζήσει στην βόρεια Ουαλία, όπου ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα συνεχίσει να υπηρετεί την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία", αναφέρεται στην αναγγελία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντείβιντ Κάμερον δήλωσε ευτυχής και έστειλε στο ζεύγος τις ευχές του, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος Τύπου του.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον μπήκαν στο ίδιο Πανεπιστήμιο, την ίδια χρονιά, και αποφοίτησαν επίσης μαζί. Η σχέση τους αποκαλύφθηκε το 2005 όταν φωτογραφήθηκαν μαζί να

Καταλήψεις μέχρι τέλη Νοεμβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Καταλήψεις ως τα τέλη του μήνα, προανήγγειλαν σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, μέλη του Συντονιστικού οργάνου φοιτητικών συλλόγων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου κορυφώνονται αύριο και στη Θεσσαλονίκη, με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής, στις 12 το μεσημέρι.


"Η επιστροφή της πορείας στην Πολυτεχνική σχολή, δεν έχει μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη του ασύλου, αλλά αποσκοπεί κυρίως στο συντονισμό του φοιτητικού κινήματος με τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία για κινητοποιήσεις μέσα στο Νοέμβριο, ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση", δήλωσαν μέλη του Συντονιστικού.

Θ' ακολουθήσει κεντρική πορεία που διοργανώνουν ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών) και το φοιτητικό κίνημα, στις 5 το απόγευμα, με προορισμό το

Μέτρα 4 δισ. προαναγγέλλει ο γ.γ. το υπουργείου Οικονομικών

Επιπλέον 4 δισ. ευρώ θα αναζητήσει το υπουργείο Oικονομικών το 2011, αφού η αναθεώρηση των στοιχείων του 2009 δεν αλλάζει το στόχο για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.


Σχετικές δηλώσεις έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5" ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό του 2010 θα είναι γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

Δήλωσε ότι τα έσοδα του 2011 θα στηριχθούν στην εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, στην αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ποτά και στην περαίωση.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση των ελεύθερων επαγγελματιών στην πρόσκληση του υπουργείου είναι έως τώρα χλιαρή. Έως σήμερα έχουν εισπραχθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ από την

Στις εφορίες όσοι δεν παρέλαβαν ειδοποιητήριο περαίωσης

Οι Δ.Ο.Υ θα αναλάβουν να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά της περαίωσης για τους φορολογούμενους που δεν τον έχουν παραλάβει ήδη από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).


Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το εκκαθαριστικό σημείωμα θα αποστέλλεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ ταχυδρομικά στον επιτηδευματία. Τα εκκαθαριστικά, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί έως τις 29 Νοεμβρίου ενώ ο φορολογούμενος, θα έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες -αρχής γενομένης από την ημερομηνία έκδοσης που θα αναγράφεται στο εκκαθαριστικό-

Γ.Πεταλωτής: Ο ΣΕΒ έχει τις απόψεις του αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει

Η κυβέρνηση διαχώρισε τη θέση της από τις απόψεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, αναφορικά με το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Δια του εκπροσώπου της Γ. Πεταλωτή επιχείρησε να κλείσει το θέμα που πυροδότησε ο κ. Δασκαλόπουλος, δηλώνοντας πως την τελική ευθύνη και την απόφαση την έχει μόνο η κυβέρνηση.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Πεταλωτής "ο ΣΕΒ είναι κοινωνικός εταίρος που έχει τις απόψεις και τις προτάσεις του ωστόσο, η

Καμπανάκι για καρδιακά νοσήματα η περιοδοντική νόσος

Η περιοδοντική νόσος ενδέχεται να είναι ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για την ύπαρξη υπέρτασης και κατ' επέκταση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με μελέτη της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ο κίνδυνος για ύπαρξη νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται σε όσους έχουν σοβαρή περιοδοντική νόσο, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Κ. Τσιούφης, ο οποίος συνέστησε στους οδοντίατρους να παραπέμπουν για εξέταση μέτρησης της αρτηριακής πίεσης όσους ασθενείς εμφανίζουν περιοδοντική νόσο.

Η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα είναι οι δυο βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον αιφνίδιο θάνατο από έμφραγμα του μυοκαρδίου, ιδίως σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών, είπε ο επίκουρος καθηγητής Κ. Τούτουζας, συμπληρώνοντας ότι υψηλού κινδύνου ασθενείς για έμφραγμα παραμένουν οι παχύσαρκοι.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του διαβητολογικού ιατρείου και ιατρείου παχυσαρκίας του νοσοκομείου Αγία Ολγα Ι. Ιωαννίδης, είπε ότι η παιδική παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κρίσης, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, καθώς το φτηνό φαγητό, η μεγάλη

Παρουσιάστηκαν οι μασκότ του EURO 2012

Παρουσιάστηκαν επίσημα σήμερα στη Βαρσοβία οι μασκότ του EURO 2012 που θα διεξαχθεί στην Πολωνία και την Ουκρανία. Πρόκειται για δύο δίδυμους ποδοσφαιριστές ντυμένους στα χρώματα των Εθνικών ομάδων των δύο διοργανωτριών χωρών. Κόκκινο και λευκό για την Πολωνία, μπλε και κίτρινο για την Ουκρανία.


Οι μασκότ αποκαλύφτηκαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η UEFA στη Βαρσοβία, στην οποία παραβρέθηκαν ποδοσφαιρικές προσωπικότητες και των δύο χωρών, όπως οι Όλεγκ Μπλαχίν, Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ και Αντρέι Σεφτσένκο.

Τα ονόματα των δύο μασκότ θα επιλεγούν από τους φιλάθλους, με ψηφοφορία μέσω της ιστοσελίδας της UEFA και θα ανακοινωθούν στις 4 Δεκεμβρίου. Όσοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία έχουν να επιλέξουν μεταξύ τριών δίδυμων ονομάτων που είναι τα εξής: Σλάβεκ-Σλάβκο,

Κλειστός κόμβος στην Κορίνθου-Τριπόλεως

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον ανισόπεδο κόμβο Τρίπολης (Βόρεια) του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, λόγω ανακατασκευής του οδοστρώματος.


Οι ρυθμίσεις ξεκινούν από αύριο Τετάρτη, στις 07:00, με ολικό αποκλεισμό των κλάδων εξόδου και εισόδου του ανισόπεδου κόμβου Τρίπολης Βόρεια από και προς τον αυτοκινητόδρομο, και στις δύο κατευθύνσεις (προς Καλαμάτα και Αθήνα). Ο αποκλεισμός θα διαρκέσει το αργότερο έως το βράδυ της Κυριακής 21 Νοεμβρίου και ώρα 11:00.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Εθνική οδό Τρίπολης - Άργους δεν πρόκειται να

ΣΕΒΕ: Οι εξαγωγές μπορούν να εξυγιάνουν το έλλειμμα

Ευκαιρίες ανάκαμψης στις ελληνικές εξαγωγές δημιουργεί η αύξηση των Ευρωπαϊκών εισαγωγών, εκτιμά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).


Σύμφωνα με αυτά, στο οχτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2010, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, αύξηση της τάξης του 4% (σε αξία 9,9 δις ευρώ) όταν το ίδιο διάστημα οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν συνολική αύξηση 17,1% (σε αξία 2,5 τρις) ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης η αύξηση ήταν 16,1%.

Πάντως, μετά από αυτή τη σχετικά μικρή αύξηση του 4% των εξαγωγών η Ελλάδα κατέχει πλέον την 20η θέση στη σχετική κατάταξη μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στο ίδιο διάστημα οι ευρωπαϊκές εισαγωγές κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 17,7%. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περίπου 65% των ελληνικών εξαγωγών απευθύνονται στην ΕΕ-27, η

Η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, υποστηρίζει η Αυστρία

Επιφυλάξεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Γιόζεφ Προλ, ισχυριζόμενος ότι η Αθήνα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους της.


"Η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της και συνεπώς η Αυστρία έχει επιφυλάξεις για την έγκριση της τρίτης δόσης του δανείου, το Δεκέμβριο", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αυστριακός πολιτικός.

Πρόσθεσε ότι "θα εκφραστεί πολύ επικριτικά" για το ζήτημα στο πλαίσιο του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι το μερίδιο της Αυστρίας στην τρίτη δόση του δανείου ανέρχεται σε 190 εκατ. ευρώ.

Κoμισιόν: Περιμένετε την αξιολόγηση της τρόικας

"Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ έφτασε χθες στην Ελλάδα και θα είναι απασχολημένη όλη την εβδομάδα. Με βάση την αξιολόγησή της, τα

Υποσχέσεις προς την τρόικα για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Νέες υποσχέσεις προς την τρόικα ότι θα κάνει πράξη σειρά μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της αγοράς και της επιχειρηματικότητας που εκκρεμούν επί σειρά μηνών επανέλαβε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης.


Στην πρωινή επίσημη συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο της τρόικας, καταγράφηκε η πρόοδος στην υλοποίηση των παρεμβάσεων του μνημονίου που τελούν υπό την αρμοδιότητά του.

Σύμφωνα με την πλευρά του υπουργείου, δόθηκε η υπόσχεση ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί μέσα στο προσεχές εξάμηνο σε αύξηση κατά 2-2,5% και ότι οι επιχειρηματίες θα μειώσουν τις τιμές.

Επίσης υπήρξε δέσμευση ότι το ΕΣΠΑ θα κλείσει το 2010 με απορρόφηση 17-18% από 14,4% που επιτυγχάνει σήμερα (11,8% ήταν τον Σεπτέμβριο) και στόχο 15% για το σύνολο του έτους βάσει

Κινητό - πιστωτική κάρτα από τη Google

H Google παρουσίασε ένα νέο κινητό τηλέφωνο που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες. Η συσκευή που θα λειτουργεί με λειτουργικό σύστημα Android θα περιέχει ένα τσιπάκι που θα επιτρέπει στους χρήστες του να κάνουν πληρωμές μέσω της συσκευής.


Στο ετήσιο Συνέρδιο Web 2.0 στο Σαν Φρανσίσκο, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιτ παρουσίασε το νέο κινητό που θα αποτελέσει το διάδοχο του κινητού Nexus One και θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως πιστωτική κάρτα.

Η τελευταία έκδοση Android αποκαλείται Gingerbread και αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Το "έξυπνο" κινητό-πορτοφόλι με οθόνη αφής θα είναι περισσότερο ασφαλές και προστατευμένο από

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Φόρο τιμής απέτισε σήμερα ο κ. Κάρολος Παπούλιας για τον εορτασμό της 37ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.


Στο μήνυμά του, ο κ. Παπούλιας, αναφέρεται στην φετινή επέτειο, η οποία όπως τονίζει, συμπίπτει με μια δύσκολη χρονιά στην οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά.

“Πρώτα-πρώτα πόσα θα είναι τα πέτρινα χρόνια για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται, αλλά επίσης πότε και πώς η πολιτική θα ανακτήσει την κυριαρχία της επί των αγορών, πότε και πώς το πολιτικό σύστημα θα βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών", σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσθέτει:

"Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο

Απολύσεις στο Δημόσιο ζητά ο Δ. Δασκαλόπουλος

Την κατάργηση «άχρηστων Οργανισμών, φορέων και θέσεων του Δημοσίου» ζητά με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος μεταξύ άλλων είπε ότι προτεραιότητά πρέπει να είναι η κατάλυση του υπερτροφικού κράτους και η εξυγίανση των άρρωστων ΔΕΚΟ.

"Ένας τρόπος υπάρχει να πείσουμε τους δανειστές και τους εταίρους μας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων: να εφαρμόσουμε και να επιταχύνουμε την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα και προβλέπει το Μνημόνιο", πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Τέλος υπογράμμισε ότι ο ιδιωτικός τομέας

Μείωση πληθωρισμού στην Ελλάδα και αύξηση στην Ε.Ε τον Οκτώβριο

Μείωση από 5,7% σε 5,2% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.


Στην Ευρωζώνη (ΕΕ16), ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,8% το Σεπτέμβριο σε 1,9% τον Οκτώβριο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν -0,1%. Στην ΕΕ27 ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,2% σε 2,3% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 0,5%. Την μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ16 σημείωσαν οι τομείς της ενέργειας (8,5%), των μεταφορών (4,3%) και του αλκοόλ-καπνού (3,4%).

Τον Οκτώβριο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (-0,8%), τη Λετονία (0,9%) και τη Σλοβακία (1%) και τα υψηλότερα στη Ρουμανία (7,9%), την Ελλάδα (5,2%)

Βλαστοκύτταρα κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων

Θεραπεία ασθενή που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, με νευρικά βλαστοκύτταρα, επιχειρήθηκε για πρώτη φορά από γιατρούς στη Σκοτία.


Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε ηλικιωμένο άνδρα, τον πρώτο που λαμβάνει αυτή τη θεραπεία. Οι γιατροί του χορήγησαν μικρές δόσεις βλαστοκυττάρων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο επικεφαλής των ερευνητών, Κιθ Μιούιρ του Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστημών και Ψυχολογίας της Γλασκώβης δήλωσε ότι η χειρουργική διαδικασία ήταν επιτυχής και ότι ο ασθενής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

"Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερες έρευνες για να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα των βλαστοκυττάρων σε αναπηρίες που προκλήθηκαν από εγκεφαλικά

Αιματολογικό τεστ προβλέπει μελλοντικά καρδιολογικά προβλήματα

Τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης μελλοντικών καρδιολογικών προβλημάτων βελτιώνει ένα νέο αιματολογικό τεστ που ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές. Η εφαρμογή του αφορά ειδικότερα ηλικιωμένους που φαίνεται να έχουν καλή υγεία και ποτέ δεν είχαν συμπτώματα από την καρδιά τους.


Το διαγνωστικό τεστ αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή της ήδη υπάρχουσας αιματολογικής εξέτασης που γίνεται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής που έχει πόνο στο στήθος, πράγματι έχει έμφραγμα ή κάτι άλλο.

Οι ερευνητές, υπό τον Κρίστοφερ ντεΦιλίπι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι το βελτιωμένο τεστ μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τον κίνδυνο μελλοντικού θανάτου από καρδιά, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν καθόλου καρδιολογικά συμπτώματα, μια ομάδα ασθενών σε

Ερώτηση Παπαδημούλη για ΕΣΠΑ και αναπτυξιακό νόμο

Ερώτηση αναφορικά με την έλλειψη αναπτυξιακού νόμου και την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.


Ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει σημαντική επιδείνωση της ύφεσης και έκρηξη της ανεργίας. Την ίδια στιγμή σημειώνει ότι η Ελλάδα παραμένει χωρίς αναπτυξιακό νόμο αν και ο αρμόδιος υπουργός είχε δεσμευτεί για την κατάθεση του σχετικού νομοθετήματος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα σημειώνει ότι τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας των διαρθρωτικών ταμείων έχει απορροφηθεί μόλις το 11% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να καταθέσει τον αναπτυξιακό νόμο και ποια είναι τα συγκεκριμένα εργαλεία που θα περιλαμβάνει για την

Σκόνη από αστεροειδή για πρώτη φορά στη Γη

Επιστήμονες από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) επιβεβαίωσαν σήμερα ότι το διαστημόπλοιο Χαγιαμπούσα το οποίο επέστρεψε στη Γη τον Ιούνιο έπειτα από επτά χρόνια ταξιδιού στο διάστημα, κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας να συλλέξει σκόνη από αστεροειδή.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιαπωνικής υπηρεσίας, 1.500 κόκκοι που συλλέχθηκαν στο ειδικό δοχείο του διαστημοπλοίου είναι όντως εξωγήινης προέλευσης και συγκεκριμένα από τον αστεροειδή Ιτοκάουα (Itokawa).

Όπως μεταδίδει το BBC, καθώς και άλλα διεθνή δίκτυα πρόκειται για ένα θρίαμβο των Ιαπώνων καθώς για πρώτη φορά δείγματα από το υλικό ενός αστεροειδούς επιστρέφουν στη Γη.

Ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, Γιοσιάκι Τακάγκι, χαρακτήρισε τη συλλογή της σκόνης από το διάστημα, άλλη από αυτή του Φεγγαριού, ως αξιοθαύμαστο και μοναδικό

Η τεχνολογία λλάζει τη ζωή μας

Στολές που κάνουν όσους τις φορούν άτρωτους, ροµπότ διδάσκουν σε σχολεία, ακτίνες λέιζερ που εξολοθρεύουν κουνούπια µε ελονοσία, εφαρµογές που αλλάζουν τον τρόπο µε τονοποίο σερφάρουµε στο Internet. Είναι µερικές από τις πιο σηµαντικές τεχνολογικές εφευρέσεις της χρονιάς.


Το περιοδικό «Time» ψήφισε τις 50 καλύτερες εφευρέσεις του 2010 στους τοµείς της τεχνολογίας, των µεταφορών, της υγείας, της µηχανικής, της πράσινης ενέργειας, της ροµποτικής, του λογισµικού υπολογιστών, της άµυνας και της ένδυσης. Πρόκειται για συσκευές, εφαρµογές και υπηρεσίες που προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στον κόσµο τού αύριο καιυπόσχονται να κάνουν τη ζωή εκατοµµυρίων ανθρώπων πιο εύκολη, πιο ποιοτική και πιο ευχάριστη.

Ως καλύτερη τεχνολογική εφεύρεση ψηφίστηκε το iPad, η ταµπλέτα της Apple, που µέχρι το τέλος του Σεπτεµβρίου είχε πουλήσει 7.500.000 κοµµάτια. Με πάχος 1,25 εκατοστών, βάρος 700 γραµµαρίων καιοθόνη 9,7 ιντσών, µπορεί µε µία φόρτιση να παίζει επί 10 ώρες συνεχόµενα βίντεο και

Δημόσια προσευχή μουσουλμάνων στα Προπύλαια Πανεπιστημίου

Ολοκλήρωθηκε το πρωί η δημόσια προσευχή χιλιάδων μουσουλμάνων για τον εορτασμό της Αΐντ αλ Αντχα στα Προπύλαια Πανεπιστημίου.


Η εκδήλωση έγινε στο χώρο των Προπυλαίων και δεν υπήρξε πρόβλημα στην κυκλοφορία επί της Πανεπιστημίου. Η προσευχή κράτησε έως τις 08:30.

Παράλληλα, μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν και σε άλλα σημεία της Αθήνας για να προσευχηθούν. Στην πλ.Αττικής η προσευχή διενεργήθηκε υπό το βλέμμα ορισμένων κατοίκων με ελληνικές σημαίες, που εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το γεγονός.

Επί τόπου βρέθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενο επεισόδιο.

Εκατοντάδες μουσουλμάνι συγκεντρώθηκαν επίσης στο Μενίδι, το Μοσχάτο, το Κορωπί, το

Τα μοναχοπαίδια είναι κακομαθημένα αλλά ευτυχισμένα

Είναι συχνά δύστροπα, μοναχικά και άκρως απαιτητικά, αλλά συνάμα φαίνεται ότι είναι και... ευτυχισμένα. Ο λόγος για τα «κακομαθημένα» μοναχοπαίδια, τα οποία μπορεί να έχουν αποκτήσει κακή φήμη, ωστόσο είναι περισσότερο ικανοποιημένα με τη ζωή τους από ό,τι τα παιδιά που έχουν ένα ή περισσότερα αδέλφια.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα βρετανών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία ο ανταγωνισμός για την προσοχή των γονέων και για τα υλικά αγαθά είναι «πηγή» δυστυχίας για τα παιδιά που έχουν αδελφάκια. Μάλιστα, όσο πιο πολλά παιδιά συνυπάρχουν σε ένα σπίτι τόσο περισσότερες εντάσεις δημιουργούνται στην οικογένεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι μεταξύ των παιδιών που ερωτήθηκαν πολλά έχουν πέσει θύματα «αδελφικού εκφοβισμού» («sibling bullying»), με το ένα τρίτο να δηλώνει ότι τα αδέλφια τους συχνά τα χτυπούν ή τα σπρώχνουν. Επιπλέον πολλά παραπονιούνται ότι τους «κλέβουν» τα πράγματα ή απευθύνονται σε αυτά με άσχημους χαρα κτηρισμούς. Τα στοιχεία αντλούνται από επί μέρους έρευνα στο πλαίσιο της μελέτης-μαμούθ για την οικογενειακή ζωή στη Βρετανία «Understanding Society», με δείγμα 100.000

Από το «μηδέν» στήνονται τα υπουργεία

Η δέσμευση της κυβέρνησης στο μνημόνιο για αναδιοργάνωση των λειτουργιών του κράτους και οι πιέσεις που δέχεται από την τρόικα για τη μείωση των δημοσίων δαπανών οδηγούν στη λήψη μέτρων τα οποία αλλάζουν την εικόνα του Δημοσίου: επανιδρύονται στην πράξη από «μηδενική βάση» όλες ανεξαιρέτως οι υπηρεσίες των υπουργείων, μεταστεγάζονται όλοι σχεδόν οι δημόσιοι φορείς, καταβάλλεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία και περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων με το περαιτέρω πάγωμα των προσλήψεων, την κατάργηση των προσωποπαγών θέσεων μετά την αποχώρηση των υπαλλήλων (ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) που τις κατέχουν και την άμεση απομάκρυνση περίπου 60.000 συμβασιούχων.

΄Ηδη, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης καταρτίζει νομοσχέδιο που θα έχει ψηφιστεί ως τον Απρίλιο του 2011 από τη Βουλή, στο οποίο θα υποχρεώνονται 15 υπουργεία να προχωρήσουν σε άμεση αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών τους. Παράλληλα, τίθεται σε ισχύ

Οριστικά τον Ιούλιο η συμπλήρωση των μηχανογραφικών για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τον Ιούλιο θα συμπληρώσουν και εφέτος το μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποσύρει τελικά την πρόταση για συμπλήρωσή του τον Μάρτιο, καθώς αυτή η προοπτική προκάλεσε αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή είναι οριστική. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το 2013, θα εξεταστεί ξανά και ο τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.
Η αρχική πρόταση του υπουργείου, όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες, αφορούσε τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τον Μάρτιο κάθε χρονιάς και προτού ανακοινωθεί η βαθμολογία των υποψηφίων. Η πρόταση συνδέθηκε κυρίως με την πρόθεση για μείωση του εξεταστικού χρόνου, ενώ θα αποτελούσε το πρώτο «βήμα» για την εφαρμογή του νέου εξεταστικού συστήματος το 2013. Παράλληλα, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος είχε ανακοινώσει ότι στο μέλλον θα καταργηθούν οι ξεχωριστές εξετάσεις για τους ομογενείς, ενώ θα αλλάξουν και οι προϋποθέσεις εισαγωγής των υποψηφίων που είναι αλλοδαποί. Οπως δήλωνε μάλιστα ο υφυπουργός Παιδείας με τον τρόπο που κατατίθεται σήμερα το μηχανογραφικό δελτίο καθυστερεί η έκδοση των

Δήλωση Διαμαντοπούλου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Στην εθιμοτυπική κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο προέβη σήμερα το πρωί η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.


Αμέσως μετά η υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Το Πολυτεχνείο νοηματοδοτεί τον αγώνα κάθε νέας γενιάς της Ελλάδας. Αγώνα για τα όνειρα και τις αξίες. Έχουμε χρέος -σήμερα περισσότερο από ποτέ- να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για το

Ερώτηση Τσίπρα για το νέο μνημόνιο

Ερώτηση αναφορικά με το νέο μνημόνιο κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας να μάθει γιατί προχωρά σε επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου και τι ακριβώς διαπραγματεύεται με την τρόικα.


Ο Αλ. Τσίπρας κάνει λόγο για φανερή αποτυχία των μέτρων του πρώτου και του αναθεωρημένου μνημονίου τόσο από τις τραγικές συνέπειες που είχε στην οικονομία, όσο και από την αδυναμία της κυβέρνησης να εκπληρώσει μερικούς από τους στόχους που είχε θέσει.

Τονίζει ότι παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου, μόλις την περασμένη Κυριακή διέψευσε τον εαυτό του δηλώνοντας σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες

Μήνυμα του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο

Κάλεσμα στο λαό να συμμετάσχει στην πορεία προς τιμήν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απευθύνει το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ισχυρής κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας «ενάντια στα μονοπώλια, την Ε.Ε και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό».


Στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρεται επίσης:

Οι άγριες θυσίες που επιβάλλουν στο λαό δεν θα έχουν τέλος, ούτε αποτέλεσμα γι’ αυτόν. Δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει. Μόνο η διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό μπορεί να ορθώσει εμπόδια στο βάρβαρο μνημόνιο διαρκείας που καταδικάζει μόνιμα το λαό στη φτώχεια και τη ζωή χωρίς

Κατάληψη συμβασιούχων στο δημαρχείο Χορτιάτη

Υπό κατάληψη βρίσκεται από τα ξημερώματα το δημαρχείο Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη από την Επιτροπή Συμβασιούχων του δήμου.


Όπως υποστηρίζουν οι 45 συμβασιούχοι υπάλληλοι που προχώρησαν στην κατάληψη, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έληξαν οι συμβάσεις τους και τώρα παραμένουν απλήρωτοι από 1 έως 7 μήνες, απολυμένοι και ζητούν κρατική παρέμβαση.

«Θα μείνουμε στο δημαρχείο μέρες, εβδομάδες. Όσο χρειαστεί για να δοθεί λύση στο πρόβλημα