www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Βλαστοκύτταρα κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων

Θεραπεία ασθενή που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, με νευρικά βλαστοκύτταρα, επιχειρήθηκε για πρώτη φορά από γιατρούς στη Σκοτία.


Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε ηλικιωμένο άνδρα, τον πρώτο που λαμβάνει αυτή τη θεραπεία. Οι γιατροί του χορήγησαν μικρές δόσεις βλαστοκυττάρων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο επικεφαλής των ερευνητών, Κιθ Μιούιρ του Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστημών και Ψυχολογίας της Γλασκώβης δήλωσε ότι η χειρουργική διαδικασία ήταν επιτυχής και ότι ο ασθενής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

"Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερες έρευνες για να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα των βλαστοκυττάρων σε αναπηρίες που προκλήθηκαν από εγκεφαλικά
επεισόδια", επεσήμανε ο ίδιος.

Το επόμενο έτος, περίπου 12 ακόμη ασθενείς ηλικίας άνω των 60, των οποίων η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, θα λάβουν μεγαλύτερες δόσεις βλαστοκυττάρων.

Η διαδικασία περιλάμβανε την ενέσιμη έγχυση νευρικών βλαστοκυττάρων της ReNeuron στον εγκέφαλο του ασθενούς με την προοπτική ότι τα κύτταρα αυτά θα αποκαταστήσουν περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη από το εγκεφαλικό.

Σε διαφορετική κλινική δοκιμή της αμερικανικής εταιρείας Geron, χρησιμοποιήθηκαν τα βλαστοκύτταρα εμβρύων, μικρότερων των δύο μηνών σε ασθενείς με τραύματα στη σπονδυλική στήλη.

Στη σκοτσέζικη μελέτη, ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν βλαστοκύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα ηλικίας άνω των δύο μηνών. Αυτού του είδους τα βλαστοκύτταρα δεν έχουν την ίδια ευελιξία για να μετατρέπονται σε διάφορους τύπους ιστών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: