www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΣΕΒΕ: Οι εξαγωγές μπορούν να εξυγιάνουν το έλλειμμα

Ευκαιρίες ανάκαμψης στις ελληνικές εξαγωγές δημιουργεί η αύξηση των Ευρωπαϊκών εισαγωγών, εκτιμά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).


Σύμφωνα με αυτά, στο οχτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2010, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, αύξηση της τάξης του 4% (σε αξία 9,9 δις ευρώ) όταν το ίδιο διάστημα οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν συνολική αύξηση 17,1% (σε αξία 2,5 τρις) ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης η αύξηση ήταν 16,1%.

Πάντως, μετά από αυτή τη σχετικά μικρή αύξηση του 4% των εξαγωγών η Ελλάδα κατέχει πλέον την 20η θέση στη σχετική κατάταξη μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στο ίδιο διάστημα οι ευρωπαϊκές εισαγωγές κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 17,7%. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περίπου 65% των ελληνικών εξαγωγών απευθύνονται στην ΕΕ-27, η
αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, μεταφράζεται σε ευκαιρία για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το οκτάμηνο 2010, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές πρώτων υλών αυξήθηκαν κατά 47%, ενώ σε απόλυτες τιμές εκτιμώνται σε €44,8 δις. Επιπλέον, οι εισαγωγές χημικών αυξήθηκαν κατά 21% και των μηχανημάτων κατά 28%. Αντίθετα ο μικρός ρυθμός αύξησης των ευρωπαϊκών εισαγωγών τροφίμων κατά 5% -ο οποίος αποτελεί ένα από τους δυναμικότερους εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας- υποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να στραφούν στην αναζήτηση νέων δυναμικών αγορών.

Ο ΣΕΒΕ δίνει έμφαση και στο θέμα της αλληλεπίδρασης των εξαγωγών με τη συνολική εικόνα και την μακροοικονομική σταθερότητα κάθε ανεπτυγμένης οικονομίας υποστηρίζοντας πως «ενδεικτικό του πόσο σημαντική είναι αυτή (η αλληλεπίδραση), είναι το γεγονός ότι οι χώρες με το χαμηλότερο ρυθμό αύξησης εξαγωγών αντιμετωπίζουν σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στα οικονομικά τους μεγέθη.

Μετά την Ελλάδα και η Ιρλανδία προσανατολίζεται στην προσφυγή σε μηχανισμό οικονομικής στήριξης, όταν η ποσοστιαία αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας είναι 4% και της Ιρλανδίας μόλις 2% το οκτάμηνο του 2010.

Επιπλέον, χώρες με χαμηλό βαθμό εξωστρέφειας όπως Ισπανία (εξαγωγές/ΑΕΠ=15,6% το 2009, 25η στην ΕΕ-27) και Πορτογαλία (εξαγωγές/ΑΕΠ= 20,7%, 21η στην ΕΕ-27) αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, καθώς σύμφωνα με διεθνείς οικονομικούς αναλυτές μετά την περίπτωση της Ιρλανδίας, πιθανόν να υπάρξει μεταδοτική επίδραση στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.

Με αυτό το σκεπτικό, ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι η εξωστρέφεια και η ενίσχυση των εξαγωγών είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξυγίανση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κρατών - μελών της ΕΕ-27 και της οικονομικής τους ευημερίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: