Συνηθίζετε να ξεκινάτε τη μέρα σας υγιεινά, με μια γερή δόση ενέργειας και βιταμινών από ένα ποτήρι χυμού φρούτων; Ισως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Αυτό τουλάχιστον συνιστά μια ομάδα ειδικών από την Αυστραλία, η οποία υποστηρίζει ότι η μεγάλη κατανάλωση φρουτοχυμών τελικά δεν κάνει και τόσο καλό στην υγεία μας αφού φαίνεται να συνδέεται με τον καρκίνο.
΄Ενοχη η ζάχαρη
Ο κύριος «ένοχος», σύμφωνα με τα ευρήματα, ειδικά στους επεξεργασμένους φρουτοχυμούς, είναι η μεγάλη συγκέντρωση ζάχαρης η οποία φαίνεται να τους μετατρέπει από θεραπευτική «ασπίδα» για τον οργανισμό σε παράγοντα ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών όγκων.
Επί πλέον, όπως ανακάλυψαν οι αυστραλοί ερευνητές, μετά την επεξεργασία και τη συσκευασία τους, τα φρούτα που αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή των χυμών χάνουν πολλά από τα αντικαρκινικά συστατικά τους.
Αλλοι ειδικοί ωστόσο μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, επισημαίνουν ότι η «ανατρεπτική» μελέτη είναι πολύ μικρή και τονίζουν ότι το ζήτημα χρειάζεται περισσότερη και λεπτομερέστερη