www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ο καιρός στις 09.10.10

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με λίγες βροχές στα ορεινά της Στερεάς και το βράδυ στη Θράκη περιμένουμε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 18 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 7 έως 20 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 7 έως 17 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 12 έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 10 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

Παροδικές νεφώσεις περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί αλλά βαθμιαία θα

Ανοίγει η ψαλίδα πλουσίων και φτωχών

Το 19% των Ελλήνων, δηλαδή σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, καθώς το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 7.170 ευρώ. Πρόκειται για κομμάτι του πληθυσμού το οποίο πλήττεται δυσανάλογα και από την αύξηση των έμμεσων φόρων, δεδομένου ότι δίνουν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού τους (203, 6 ευρώ κάθε μήνα) για είδη διατροφής, όταν οι υπόλοιποι Έλληνες δίνουν το 15,51%.


Αυτό προκύπτει από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή και στην οποία καταγράφονται μεγάλες ανισότητες μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης καταναλωτικής δαπάνης (αγορές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,53 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης καταναλωτικής δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.

Η μέση μηνιαία κατανάλωση των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 27,3% των δαπανών των μη φτωχών νοικοκυριών.

Επιπλέον, λόγω της σύνθεσης των φτωχών νοικοκυριών (ηλικιωμένοι, ανασφάλιστοι κλπ.) οι δαπάνες για υγεία ανέρχονται στο 8,3% του οικογενειακού τους προϋπολογισμού τους, ενώ των μη

Κρεμμύδι εναντίον κακής χοληστερόλης

Το ταπεινό κόκκινο ξερό κρεμμύδι, το οποίο αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των πιάτων της μεσογειακής κουζίνας, βοηθά στην απομάκρυνση της «κακής» LDL χοληστερόλης από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα συντελεί στη διατήρηση της «καλής» ΗDL χοληστερόλης που αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στις καρδιοπάθειες.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι τάισαν χάμστερ που ακολουθούσαν πλούσια σε χοληστερόλη διατροφή με κόκκινο κρεμμύδι. Συγκεκρι- μένα, οι ερευνητές είδαν ότι έπειτα από οκτώ εβδομάδες κατανάλωσης ξερού κρεμμυδιού τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης των ζώων εμφάνισαν μείωση 20% κατά μέσο όρο. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα ωστόσο δεν εμφανίστηκε μείωση των επιπέδων της «καλής» ΗDL χοληστερόλης.

Ο επικεφαλής της μελέτης Ζεν Γιου Τσεν από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά την αλληλεπίδραση των κόκκινων κρεμμυδιών με τις

Ανακαλύφθηκε η αιτία της προεκλαμψίας

Τη «ρίζα» ενός ιατρικού προβλήματος που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών εγκύων, καθώς και των παιδιών που ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Οι επιστήμονες εντόπισαν τον μηχανισμό που οδηγεί στην προεκλαμψία, μια κατάσταση κατά την οποία η έγκυος παρουσιάζει επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση, συνήθως κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Το νέο εύρημα δίνει ελπίδες για θεραπείες που θα σταματούν τη συγκεκριμένη επιπλοκή, η οποία αφορά το 2%-7% των κυήσεων, προκαλώντας τον θάνατο εμβρύων αλλά και γυναικών. Ηπιότερες μορφές προεκλαμψίας «πλήττουν» περίπου μία στις 10 πρωτότοκες κυήσεις.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Αϊγού Ζου από το Ινστιτούτο Ιατρικής Ερευνας του Κέιμπριτζ χρησιμοποίησε ισχυρές ακτίνες Χ στην Πηγή Συγχροτρονικής Ακτινοβολίας Diamond Light Source στο Οξφορντσάιρ προκειμένου να μελετήσει τη δομή του αγγειοτενσινογόνου, μιας μεγαλομοριακής πρωτεΐνης που συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προκαλεί την έκλυση ορμονών που ονομάζονται αγγειοτενσίνες και προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση του αίματος εντός τους. Ωστόσο δεν ήξεραν τη διαδικασία που οδηγεί σε αυτό το

Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες

Οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο και πολύ πιο αποτελεσματικά από τις γυναίκες στη διάρκεια μιας σωματικής δραστηριότητας ή ενός καύσωνα, πράγμα που τους επιτρέπει να αντέχουν περισσότερο τόσο τη φυσική άσκηση όσο και μια μεγάλη ζέστη, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Οι χειρότερες στο ίδρωμα είναι εκείνες οι γυναίκες που είναι γενικά ασυνήθιστες στη σωματική άσκηση.

Η μελέτη, υπό τον Γιοσιμίτσου Ινούε του Εργαστηρίου Έρευνας Ανθρώπινης Απόδοσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Οζάκα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό πειραματικής φυσιολογίας "Experimental Physiology", σύμφωνα με το BBC και το Live Science, έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες, δείχνοντας ότι οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το σώμα τους δυσκολεύεται περισσότερο να μειώσει την θερμότητά του, επειδή ιδρώνει

Πρωτεΐνη υπεύθυνηγια την ανάπτυξη καρκίνου και μόλυνσης από AIDS

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά τη δομή του μορίου μιας σημαντικής πρωτεΐνης, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη του καρκίνου, όσο και στην μόλυνση του οργανισμού με τον ιό του AIDS. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και ελέγχου της δραστηριότητας της πρωτεΐνης-υποδοχέα με την ονομασία CXCR4, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέα πιο αποτελεσματικά φάρμακα.

Η ανακάλυψη, υπό τον καθηγητή Ρέιμοντ Στίβενς του Ινστιτούτου Ερευνών Σκριπς της Καλιφόρνια, η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και το Live Science, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσει η επιζήμια δράση του συγκεκριμένου μορίου.

Οι ερευνητές χρειάστηκαν τρία χρόνια μελέτης, με την χρήση μιας απεικονιστικής τεχνικής (της κρυσταλλογραφίας ακτινών Χ), για να αποκαλύψουν τη δομή του μορίου CXCR4, το σχήμα του

΄Eξι στους 10 Έλληνες είναι υπέρβαροι

Οι Αυστραλοί παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, τα ποσοστά των παχύσαρκων Αυστραλών είναι τα πλέον αυξανόμενα μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών.

Η έκθεση, που ανέλυσε 33 χώρες, ανάμεσα τους κι η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), αναφέρει πως ένας στους δυο Αυστραλούς είναι υπέρβαροι και το ποσοστό τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% στα επόμενα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, έξι στους 10 Έλληνες είναι υπέρβαροι και η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση των κρατών με τους περισσότερους υπέρβαρους πολίτες: το 58,9% του πληθυσμού.

Στο Μεξικό ανήκει ο τίτλος του πιο υπέρβαρου έθνους στον πλανήτη, με ποσοστό που φτάνει το 69,5% του πληθυσμού. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ελλάδα, η

Φτιάξτε λίπασμα από τα σκουπίδια

«Oλα μπορούν να αξιοποιηθούν. Ακόμη και τα σκουπίδια δεν είναι για τα... σκουπίδια» εξηγεί η 43χρονη κυρία Πωλίνα Γκιόκα η οποία δεν αφήνει τίποτε να πάει χαμένο. Προσπαθεί το «αποτύπωμά» της στον πλανήτη να είναι όσο γίνεται ελαφρότερο. Γι΄ αυτό διαχειρίζεται τα απορρίμματα του σπιτιού της με σύνεση, ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Αποτέλεσμα; Τα σύμμεικτα σκουπίδια που η τριμελής οικογένειά της κατεβάζει κάθε εβδομάδα στους πράσινους κάδους του Δήμου Αθηναίων δεν ξεπερνούν τη μιάμιση σακούλα! Από τα υπόλοιπα τα υλικά συσκευασίας διαχωρίζονται και τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και τα οργανικά καταλήγουν στον κομποστοποιητή για να γίνουν εύφορο χώμα και λίπασμα. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω τοποθετήσει κομποστοποιητή στη βεράντα μου. Είναι μικρής χωρητικότητας για να εξυπηρετεί τρία άτομα και πιάνει ελάχιστο χώρο. Μόλις ένα

Τα γονίδια «γράφουν» τι καταναλώνουμε

Σας αρέσει η σοκολάτα και όχι η βανίλια. Προτιμάτε την κλασική και όχι τη ροκ μουσική. Πάτε πιο εύκολα στο σινεμά για να δείτε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας παρά για μια ρομαντική κομεντί. Και νομίζετε ότι όλα αυτά είναι τυχαία; Οχι, απαντούν επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ και της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Το τι καταναλώνουμε, ακόμη και το τι μας αρέσει, συχνά είναι «γραμμένο» στα γονίδιά μας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις ανεξερεύνητες μέχρι τώρα επιπτώσεις της κληρονομικότητας στις καταναλωτικές συνήθειες σε 180 ζευγάρια διδύμων και ανακάλυψαν ότι η προτίμηση σε συγκεκριμένα προϊόντα, που εκτείνονται από τα υβριδικά αυτοκίνητα ως τη... μουστάρδα, μπορεί να είναι και κληρονομική.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα γονίδια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευφυΐα, την προσωπικότητα, ακόμη και τις πιθανότητες που έχει κάποιος να πάρει διαζύγιο. « Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι γενετικοί και κληρονομικοί παράγοντες ορίζουν τι αγοράζουμε ή καταναλώνουμε. Βεβαίως, δεν ευθύνονται τα γονίδια για όλες τις καταναλωτικές συνήθειες ή

Ετοιμάζονται τέσσερα μεγάλα έργα και επέκταση της Αττικής οδού

Μέχρι το τέλος του χρόνου σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για την έναρξη των έργων για επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου και τους οδικούς άξονες Λευκάδας-Πρέβεζας και Ελευσίνας-Θήβας (που θα παρακάμπτει την Αθήνα).

Επίσης γίνονται μελέτες για το ενδεχόμενο υποθαλάσσιας σύνδεσης Περάματος-Σαλαμίνας.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Ευρωπαίων Διεθνών Εργολάβων σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας ανέφερε ότι δρομολογούνται παρεμβάσεις για επίσπευση των διαδικασιών για έργα με ΣΔΙΤ, λέγοντας επίσης ότι το υπουργείο «στηρίζει τα έργα παραχώρησης και με κατάλληλες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες επιδιώκει να αντιμετωπίσει και να λύσει προβλήματα τα οποία οφείλονται στην έναρξη κατασκευής αυτών των έργων χωρίς την απαιτούμενη διοικητική

Τίνα Μπιρμπίλη: Στο Δημόσιο θα παραμείνει το 51% της ΔΕΗ

Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο του 51% της ΔΕΗ, διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές της επιχείρησης η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, λέγοντας πως αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.


Όπως τόνισε, μιλώντας στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η επιχείρηση έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα. Η υπουργός πρόσθεσε ότι η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Όσον αφορά στους χειρισμούς του υπουργείου, είπε πως "σήμερα καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ιδιαίτερα στενά χρονικά περιθώρια".

Ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πίστευε ότι τα πράγματα θα ήταν

Καταγγελίες καταναλωτών «παγώνουν» τις κατασχέσεις ακινήτων από την Bank of America

«Στοπ» στις κατασχέσεις ακινήτων για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται βάζει και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ η Bank of America έπειτα από καταγγελίες για κατασχέσεις ακινήτων που γινόντουσαν αυθαίρετα.

Όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα, θα μελετηθούν οι φάκελοι των δανείων για να εξακριβωθεί κατά πόσον ευσταθούν οι κατηγορίες.


Οι κριτικές ενάντια στις κατασχέσεις κάνουν λόγο για "αυτοματοποιημένες" διαδικασίες

Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση της προσφυγής για την ιθαγένεια στο ΣτΕ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή κατά του νόμου για την ιθαγένεια. Ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος αναμένεται να παραπέμψει το ζήτημα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.


Η προσφυγή ζητά την ακύρωση ως "αντισυνταγματικής" της από 30.4.2010 απόφασης του υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και την από 7.5.2010 εγκύκλιο του ίδιου υπουργού που χορηγεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο σύμβουλος Επικρατείας αναμένεται να αναφέρει ότι είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας η διάταξη των Ν. 3838/2010 που δίδει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στους ομογενείς και στους διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο κάτι

Τηλε...φροντιστήρια φέρνει το «ψηφιακό σχολείο»

Ψηφιακά βιβλία σε όλες τις τάξεις, ενίσχυση των υποδομών στα σχολεία και εξοπλισμό τους με νέες τεχνολογίες αλλά και το παρουσίαση φροντιστηριακών μαθημάτων μέσω βίντεο περιλαμβάνει το ψηφιακό σχολείο, η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα.


Πλέον στόχος είναι το περιεχόμενο όλων των βιβλίων να είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή, για όλες τις τάξεις και τα μαθήματα. Επίσης στους μαθητές θα δίνεται και η δυνατότητα πρόσβασης σε βοηθητικό υλικό μαθημάτων με αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Προβλέπεται μέχρι και ψηφιακή υποστηρικτική διδασκαλία (βιντεοσκοπημένες πρότυπες διδασκαλίες) για τα βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Επίσης, το σύνολο των σχολείων της χώρας αποκτούν την ηλεκτρονική τους καρτέλα η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία των μαθητών όπως και η βαθμολογία τους. Με το τέλος της 3ης Γυμνασίου

Εργασίες συντήρησης από το Σάββατο στην Πειραιώς

Από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου ως την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, θα εκτελούνται εργασίες συντήρησης και καθαρισμού φρεατίων στη διασταύρωση Πειραιώς και Χαμοστέρνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.


Οι εργασίες θα εκτελούνται όλο το 24ωρο και θα περιορίζονται κάθε φορά σε μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά διεύθυνση.

Τα έργα αφορούν επίσης σε χρωματισμό των

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σχεδιάζει το ΑΣΕΠ

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το ΑΣΕΠ τα σχέδια για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχει.


Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού σχεδιάζει:

1. Ηλεκτρονική ενημέρωση μέσα από RSS και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, LinkedIn κτλ.) για θέματα σχετικά με διαγωνισμούς, αποτελέσματα και θέσεις εργασίας.

2. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες πιστοποίησης για τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου προσόντων και

Κ. Σκανδαλίδης: «Ανέκδοτο ο μηδενισμός του ελλείματος σε 18 μήνες»

Ως το «συντομότερο ανέκδοτο» χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ότι σε 18 μήνες μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα.


Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αγρότες στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε το μνημόνιο αναγκαίο κακό και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέτυχε να μην χρεοκοπήσει η χώρα, χωρίς να έχει εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε ότι είναι πολιτική αναμέτρηση με διακύβευμα την εφαρμογή της μεγάλης μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη».

Ο Κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε με αγρότες από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας τους ενημέρωσε για τους στόχους του υπουργείου, τη βούληση για ανατροπές και

Εκκλησιαστικές ενστάσεις για την κάρτα του πολίτη

Στο δημόσιο διάλογο για την «κάρτα του πολίτη» ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει η Ιερά Σύνοδος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που ενδέχεται να κρύβει "κινδύνους αλλοιώσεων και αλλοτριώσεων της πίστεως η της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής

Η Εκκλησία γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει σύντομα τις απόψεις της στα αρμόδια όργανα της πολιτείας για μία σειρά ζητημάτων, όπως η διδασκαλία των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και της Γλώσσας στα σχολεία και το Μεταναστευτικό.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο στη

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Λιμενικού

Δεκτή έγινε από τον αρμόδιο υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Ι. Διαμαντίδη, η παραίτηση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντιναυάρχου Αθανάσιου Μπούσιου.


Μιλώντας σε στελέχη του Λιμενικού, ο τέως αρχηγός ανέφερε ότι παραιτήθηκε για να εκφράσει τη διαφωνία του σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο διαιρεί το Λ.Σ. και επαναπροσδιορίζει πλειάδα αρμοδιοτήτων του. Όπως υποστήριξε, οι αλλαγές δεν αντανακλούν στην προσφορά του Σώματος.

Tα «πράσινα τέλη» κυκλοφορίας για όλα τα Ι.Χ.

Αλλάζει ριζικά ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας για όσους αγοράσουν αυτοκίνητο μετά την 1η Νοεμβρίου του 2010. Πλέον το αντίτιμο για το σήμα θα συνδέεται αποκλειστικά με τις εκπομπές ρύπων. Το enet.gr έκανε τους υπολογισμούς για περισσότερα από 2300 μοντέλα και παρουσιάζει τους αναλυτικούς πίνακες.


Για πρώτη φορά, παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας ακόμη και για συμβατικά Ι.Χ. Μέχρι τώρα, τέτοιο προνόμιο είχαν μόνο τα υβριδικά. Έτσι, όποιος αγοράσει μετά τον Νοέμβριο αυτοκίνητο το οποίο εκπέμπει λιγότερα από 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, θα απαλλάσσεται των τελών.

Από εκεί και πέρα, στον νέο νόμο περιγράφονται οκτώ κλιμάκια για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας. Όσο περισσότεροι είναι οι ρύποι, τόσο αυξάνονται και τα τέλη

Ζεστάθηκαν... από μπύρα 200 νοικοκυριά στην Αγγλία

Μια ζυθοποιία στο Σάφολκ στην ανατολική Βρετανία, επιχείρησε πριν από λίγες μέρες να μετατρέψει τα απόβλητα από την μπύρα που παρασκευάζει, σε βιοαέριο. Τελικά, η ενέργεια που παρήχθη καλύπτει της ενεργειακές ανάγκες σε θέρμανση και μαγείρεμα 235 νοικοκυριών!


Το πρόγραμμα της ζυθοποιίας Adnams στο Σάουθγουολντ του Σάφολκ, υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία φυσικού αερίου British Gas. Τα απορρίματα από το κριθάρι που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της μπύρας μετατράπηκαν επιτυχώς σε βιοαέριο, το οποίο μάλιστα διοχετεύτηκε στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη ζυθοποιία, τα απορρίματα που παράγονται από την παρασκευή 150 λίτρων μπύρας ισοδυναμούν με την ενέργεια για θέρμανση και μαγείρεμα που καταναλώνει ένα νοικοκυριό. Η μονάδα της ζυθοποιίας αναμένεται να καλύψει τη λειτουργία της και την κίνηση των φορτηγών της με την πράσινη ενέργεια που θα παράγει η ίδια, ενώ θα διοχετεύει το 60% του βιοαερίου στο εθνικό

Χωρίς νερό όλη την Κυριακή ο Εύοσμος Θεσσαλονίκης

΄Εντεκα ώρες χωρίς νερό θα μείνει την Κυριακή 10 Οκτωβρίου ο δήμος Ευόσμου Θεσσαλονίκης, λόγω εργασιών ύδρευσης στον αγωγό Διαβατών - Ευόσμου.


΄Οπως ανακοίνωσε η Εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, η διακοπή στην υδροδότηση της περιοχής θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι και τις 11 το

Τι να προσέχουμε όταν παίρνουμε πετρέλαιο θέρμανσης

«Ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερο στο σπίτι, σημαίνει 8% οικονομία στο πετρέλαιο», υποστηρίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή και δίνει οδηγίες - συμβουλές στους διαχειριστές πολυκατοικιών.


Αναλυτικά:

• Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.

• Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.

• Δεν παραλαμβάνουμε, το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση – διαρροή πετρελαίου).

• Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε, αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής – πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κλπ). Σε κάθε περίπτωση,