www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Σαν σήμερα ...


1821: Οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στο χωριό Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) της Λακωνίας.

1931: Ο Στάλιν εκδιώκει τη χήρα του Λένιν, Ναντέσνα Κρούπσκαγια, από την Κεντρική Επιτροπή του Κομουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

1932: Ανοίγει η αυλαία του Εθνικού Θεάτρου, με πρώτο διευθυντή τον Ιωάννη Γρυπάρη. Πρώτος σκηνοθέτης ο Φώτος Πολίτης, πρώτο έργο ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου.

1934: Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών στη Λεωφόρο Συγγρού.

1948: Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία και Μ. Βρετανία υπογράφουν τη Συμφωνία των

Ποιες τροφές ενισχύουν το σκελετικό σύστημα


Τα οστά μας παραμένουν δυνατά σε όλη τη νεαρή ηλικία. Καθώς πλησιάζουμε όμως τη μέση ηλικία, αρχίζουν σιγά σιγά να λεπταίνουν. Στις γυναίκες, αυτή η διαδικασία επιταχύνεται μετά την εμμηνόπαυση, αλλά υπάρχουν τρόποι να βάλουμε φρένο. Μια από τις καλύτερες γραμμές άμυνας είναι η διατροφή μας- τρώγοντας τα σωστά τρόφιμα μπορούμε να επιτύχουμε μέγιστη οστική μάζα και να ενισχύσουμε την οστική πυκνότητα σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πίνετε γάλα;


Το ασβέστιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για γερά οστά. Ενήλικα άτομα μέχρι 50 ετών έχουν ανάγκες σε ασβέστιο, που ανέρχονται στα 1.000 mg την ημέρα. Από την ηλικία των 51 ετών και μετά, όλοι οι ενήλικες χρειάζονται 1.200 mg την ημέρα. Πρωταγωνιστή ανάμεσα στις διάφορες πηγές ασβεστίου αποτελεί αδιαμφισβήτητα το γάλα. Ένα φλιτζάνι γάλα πλήρες ή χαμηλό σε λιπαρά περιέχει 300 mg ασβεστίου.


Γιαούρτι και τυρί 


Δε συμπαθείτε το γάλα; Ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή ένα κομμάτι τυρί (30 g) έχει τουλάχιστον όσο ασβέστιο έχει και ένα φλιτζάνι γάλα. Ακόμα και αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, κυκλοφορούν πλέον

Χαλβάς και ταχίνι: Οι πρωταγωνιστές της νηστείας


Ένα από τα τρόφιμα που λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή μας την περίοδο της νηστείας είναι το ταχίνι (και ο χαλβάς). Παράγεται με ειδική επεξεργασία από τους σπόρους σουσαμιού και η διατροφική του αξία είναι βαρυσήμαντη.

Διαχρονική αξία!


Η αξία του σουσαμιού απεικονίζεται και στη μυθολογία των Ασσυρίων, όπου σύμφωνα με αυτή οι θεοί ήπιαν κρασί από σουσάμι και έφτιαξαν τον κόσμο, ενώ διάφοροι μεταγενέστεροι μύθοι το συσχετίζουν με αθανασία.

Στην Ελλάδα, μολονότι δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο σε άλλα κράτη, όπως στη Μ. Ανατολή και στην Ινδία όπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διαιτολογίου τους, τα τελευταία χρόνια κερδίζει τη θέση του στο καθημερινό μας τραπέζι. Παρεξηγημένα το καταναλώνουμε μόνο στη νηστεία, ενώ σύμφωνα με τη διατροφική του αξία θα έπρεπε να

Νεότερα δεδομένα για τη φύλαξη βλαστοκυττάρων


Το αίμα του πλακούντα έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μια από τις σημαντικότερες πηγές συλλογής υγιών βλαστοκυττάρων χρήσιμων για θεραπείες κακοήθων, κληρονομικών και αυτοάνοσων ασθενειών, καθώς και εφαρμογών στην ανάπλαση ιστών.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης των βλαστοκυττάρων που προέρχονται από το ομφαλικό αίμα;

Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλικού αίματος είναι απόλυτα συμβατά με το ίδιο το παιδί στο οποίο και του ανήκουν. Για το λόγο αυτόν σήμερα χρησιμοποιούνται σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών μεταξύ αυτών και του σακχαρώδη διαβήτη. Για τον ίδιο λόγο επίσης χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του εγκεφάλου στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, η οποία προκλήθηκε λόγω επιπλοκών κατά τον τοκετό.

Επειδή η ιστοσυμβατότητα κληρονομείται υπάρχει σημαντικού βαθμού ιστοσυμβατότητα και με άλλα μέλη της οικογένειας, η οποία αποδεικνύεται με συγκεκριμένες εξετάσεις. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της χρήσης των βλαστοκυττάρων του ομφαλικού αίματος είναι οτι δεν απαιτείται απόλυτη ιστοσυμβατότητα μεταξύ ασθενούς και δότη για να γίνει η μεταμόσχευση, λόγω του ότι τα βλαστοκύτταρα είναι πολύ νεαρά και δεν έχουν αναπτύξει

1ο προσυνέδριο Δημοκρατικής Συμμαχίας


Την πρώτη προσυνεδριακή της Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει η Δημοκρατική Συμμαχία στον Πειραιά, το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»-ώρα έναρξης 10:00 π.μ.). Στο δρόμο για το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος (27,28 & 29 Μαΐου 2011), η πρώτη συνδιάσκεψη μας έχει διπλή θεματολογία:

1. Η πολιτική στρατηγική της Δημοκρατικής Συμμαχίας

2. Οι βασικές θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την οικονομία και την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Στη συνδιάσκεψη θα παρουσιαστούν επίσης και βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την περιφερειακή ανάπτυξη, στην Αττική και τα νησιά (πλην Κρήτης).

Στη συνδιάσκεψη θα μιλήσει τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και ειδικοί εισηγητές, αλλά και απλά μέλη που θα ζητήσουν να τοποθετηθούν

Εμφυτεύσιμη κάψουλα για καρκίνο, εμφράγματα

Μοιάζει με μικρή καραμέλα αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα …εμφυτεύσιμο εργαστήριο το οποίο εισάγεται στον ανθρώπινο οργανισμό και παρακολουθεί την εξέλιξη του καρκίνου. Η μικροσκοπική αυτή συσκευή αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Μάικλ Σίμα σε συνεργασία με τον κυπριακής καταγωγής ερευνητή δρα Χριστόφορο Βασιλείου. Αποτελεί ένα καινοτόμο «εργαλείο» για την εξέταση του καρκίνου το οποίο υπόσχεται να καταργήσει τις επαναλαμβανόμενες βιοψίες που διενεργούνται σήμερα για τον έλεγχο της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων.

Ανίχνευση καρκινικών μορίων
Ο εμφυτεύσιμος αισθητήρας που εισάγεται στο σώμα κατά τη διάρκεια βιοψίας είναι τόσο μικρός ώστε να χωρά μέσα σε μια βελόνα. Τα μαγνητικά νανοσωματίδια που διαθέτει στο εσωτερικό του μεταφέρουν μονοκλωνικά αντισώματα. Πρόκειται για πρωτεϊνες οι οποίες τροποποιούνται αναλόγως προκειμένου να προσδένονται σε μόρια που ενδιαφέρουν κάθε φορά τους επιστήμονες. Ενα από αυτά

24ωρη απεργία στα ΜΜΕ

Σε εικοσιτετράωρη απεργία από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 17 Μαρτίου μέχρι και τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 18 Μαρτίου προχωρούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διεκδικώντας ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις

Ο καιρός στις 17.03.2011


Βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας με σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια, φαινόμενα που μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν κυρίως στο Αιγαίο και στη Θράκη, περιμένουμε την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011. Στα Δωδεκάνησα αναμένονται λίγες νεφώσεις, ενώ στην Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι τοπικού χαρακτήρα και πρόσκαιρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 9 έως 16 στην Ήπειρο, από 8 έως 16 βαθμούς στα ανατολικά, από 9 έως 22 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 13 έως 17 βαθμούς στις νησιωικές περιοχές του Αιγαίου, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 21 - 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι – νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά τις πρωινές ώρες σχεδόν θυελλώδεις.

Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους και πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες, περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 15 βαθμούς. Οι άνεμοι θα

Το πακέτο μέτρων για το 2011, δια στόματος ΔΝΤ


To χρονοδιάγραμμα των μέτρων για την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος το 2011 περιλαμβάνει η τρίτη έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα. Μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν μπει περιορισμοί σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, να περιοριστούν τα μισθολογικά έξοδα του Δημοσίου αλλά και να αναθεωρηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

 Μέχρι το τέλος του έτους, στα  μέτρα που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι της περιόδου 2012-14, περιλαμβάνονται:

•αύξηση της φορολογικής βάσης για εταιρείες με μείωση συντελεστών απόσβεσης και φοροαπαλλαγών καθώς και αυστηρότερους κανόνες στην ενδοομιλική κοστολόγηση (τέλος Ιουνίου).

•περιορισμό των φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και "εξορθολογισμό" στην φορολόγηση κεφαλαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται (Ιούνιος)

•αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΚΟ (Ιούνιο και μέχρι το τέλος του έτους για τους