www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Δύο "γαλάζιοι' πρώην υπουργοί "έκρυβαν" τα σκάφη τους



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε το MEGA, δεσμεύτηκαν 100 σκάφη αναψυχής στις μαρίνες της Βουλιαγμένης, του Αλίμου, του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Φλοίσβου. Ανάμεσά τους ήταν και δύο σκάφη αναψυχής πάνω απο 20 μέτρα τα οποία ήταν καταχωρημένα σε off shore εταιρίες του εξωτερικού και το ένα απο αυτά ήταν σε off shore του Λονδίνου. Και τα δύο ήταν ελιμενισμένα στη μαρίνα του Φλοίσβου.

Οπως προέκυψε μετά απο τον επιτόπιο έλεγχο των ανδρών του ΣΔΟΕ, το ένα σκάφος ανήκει σε πρώην υπουργό η οποία δήλωσε οτι το σκάφος ανήκε στο σύζυγό της και πουλήθηκε πρίν απο λίγο καιρό. Πάντως, πληροφορίες του NewsIt αναφέρουν οτι στην ίδια μαρίνα υπάρχει και δεύτερο σκάφος

Ο καιρός στις 20.09.2010

Καλό καιρό με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα στα βόρεια, δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες περιμένουμε την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 ως 28 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, 18 ως 32 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 ως 31 στη Δυτική Ελλάδα, 21 ως 29 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και Κρήτη.

Ασθενείς ως μέτριοι δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο. Μέτριοι και από το απόγευμα ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

Αραιές νεφώσεις, με πιθανότητα βροχής μετά το μεσημέρι στα βόρεια περιμένουμε την Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 32-33 βαθμούς. Ασθενείς μεταβλητοί άνεμοι θα πνέουν στο

Δώστε τους κολατσιό που χορταίνει το μυαλό

Πολλοί γονείς προβληματίζονται για τη διατροφή των παιδιών τους και ανησυχούν όταν αυτά περνούν φάσεις άρνησης για διάφορες γεύσεις, κυρίως για φρούτα και λαχανικά. Και δεν έχουν άδικο. Στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια η παιδική παχυσαρκία έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα. Πολλά παιδιά επιλέγουν τροφές τυποποιημένες, πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, αλάτι και ζάχαρη.


Η μεσογειακή διατροφή έχει αρχίσει να εξαλείφεται, αφού τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να δοκιμάσουν τροφές που θεωρούνται βασικοί πυλώνες της, όπως τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Το γρήγορο και ανθυγιεινό φαγητό έχει γίνει κανόνας, αφού συχνά οι πολυάσχολοι γονείς το θεωρούν εύκολη λύση.


Η ιδανική επιλογή για το σχολικό κολατσιό είναι τα φρούτα, τα τοστ με ψωμί σικάλεως χωρίς βούτυρο, οι μπάρες δημητριακών και τα κράκερς σικάλεως.

Ερευνες δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, με συνεχόμενη ανοδική πορεία. Ενα μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών πάσχει από υψηλή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια ή και υπερινσουλιναιμία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Συχνά, οι λόγοι διαταραχής της διατροφής έχουν να κάνουν και με το βαρυφορτωμένο εκπαιδευτικό

Κηλίδα σκουπιδιών απειλεί τη Μεσόγειο

Tοξικές σούπες αποβλήτων στροβιλίζονται στους ωκεανούς και τις θάλασσες, από τους Πόλους έως τον Ισημερινό, δηλητηριάζοντας τους θαλάσσιους οργανισμούς και τα πουλιά. Γνωστές ως «Κηλίδες Σκουπιδιών», οι σκουπιδονησίδες είναι τόσο μεγάλες, που οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να οριοθετήσουν το ακριβές μεγεθός τους.


Αιωρούνται στις στήλες του νερού, από την επιφάνεια μέχρι τα μεγάλα βάθη και αποτελούνται από παντός είδους απόβλητα, με πολυπληθέστερο στοιχείο τα ψήγματα πλαστικού.


Στον Ατλαντικό οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει 2 σκουπιδονησίδες, μία κοντά στις Μαλδίβες και μία ανάμεσα στις Βερμούδες και τις Αζόρες. Το θέμα της άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ρύπανσης που προκαλούν οι δίνες πλαστικών απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον της ΕΕ έθεσε με ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Πώς να αποφύγεις το hangover

Για να αντιμετωπίσεις το οτιδήποτε είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι το προκάλεσε. Το γνωστό σε όλους μας “hangover”οφείλεται κύρια στην αφυδάτωση του οργανισμού μας εξαιτίας της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ.


Εφαρμόζοντας, μία ή περισσότερες από τις παρακάτω διατροφικές πρακτικές μπορείτε να το αποφύγετε.

1.Πίνετε περισσότερο νερό. Αυτή είναι η νούμερο 1 οδηγία που δίνω σε όλους όσους ζητάνε την συμβουλή μου για το συγκεκριμένο θέμα. Για κάθε 1 ποτήρι που πίνουμε, το σώμα μας μπορεί να εξωθήσει τετραπλάσια ποσότητα υγρού. Επομένως θα ήταν συνετό να συνοδεύετε κάθε ποτό με τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό.

2.Αποφύγετε το ανθρακικό. Τα ανθρακούχα ποτά αυξάνουν το ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, ο οργανισμός μας μεταβολίζει πιο αργά την αιθυλική αλκοόλη σε σύγκριση με τον ρυθμό που την απορροφάει (πόσο μάλλον όταν υπάρχει ταυτόχρονη λήψη

Η ακμή προκαλεί κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας

Οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακμής είναι τρεις φορές περισσότερο επιρρεπείς στην αυτοκτονία από εκείνους που έχουν καθαρή επιδερμίδα.


Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Όσλο, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Ερευνητικής Δερματολογίας, σε δείγμα 3.775 Νορβηγών ηλικίας μεταξύ 18 και 19 χρονών, το 14% των ερωτηθέντων νέων θεωρούν ότι η ακμή αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα, με επιπτώσεις στην κοινωνική και σεξουαλική τους ζωή.

Τα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων ήταν δύο ή και τρεις φορές υψηλότερα μεταξύ των νέων που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα ακμής, σε σχέση με εκείνους που είχαν μικρό ή και καθόλου πρόβλημα, λένε οι Νορβηγοί ερευνητές, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι παρενέργειες που αποδίδονταν παλαιότερα στα φάρμακα για τη θεραπεία της ακμής που περιέχουν

Προσοχή: Τα τραπεζομάντιλα έχουν 10.000 βακτήρια

Έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι κυκλοφορούν άκρως επικίνδυνα για την υγεία μικρόβια γύρω από το φαγητό μας


Αν βρίσκεστε στη Βρετανία και ψάχνετε εστιατόριο για να δειπνήσετε με την παρέα σας, σκεφτείτε το διπλά διότι μαζί με τα γευστικά εδέσματα ίσως καταναλώσετε και μεγάλες ποσότητες από... μολυσματικά βακτήρια. Αυτό έδειξε μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα σε 120 εστιατόρια της Νότιας και Ανατολικής Αγγλίας: τα τραπεζομάντιλα στα μισά από αυτά ήταν φορείς επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία μικροβίων.

Οι επιστήμονες πέρασαν από μικροσκόπιο συνολικά 133 τραπεζομάντιλα από 120 διαφορετικές βρετανικές επιχειρήσεις εστίασης. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά, αφού το 56% βρέθηκε μολυσμένο. Πολλά από τα τραπεζομάντιλα αυτά είχαν επάνω τους ως και 10.000 βακτήρια, κάποια από αυτά μάλιστα συνδέονται με θανατηφόρες ασθένειες!

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν εντεροβακτήρια σε 86 τραπεζομάντιλα, το βακτήριο Ε. coli σε 21 εξ αυτών, άλλα έξι ήταν μολυσμένα από πνευμονόκοκκο, ενώ λιστέρια υπήρχε σε πέντε τραπεζομάντιλα. Και όλα αυτά σε μια χώρα, όπως η Βρετανία, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό όσον

Τέλος τα smartphones από τη Microsoft!

H Microsoft σταματάει την ανάπτυξη νέων smartphone κι ασχολείται πλέον μόνο με το λειτουργικό και την ανάπτυξη νέων εφαρμογών.


Πριν λίγο καιρό, η Microsoft βλέποντας τις κακές πωλήσεις του τελευταίου της smartphone KIN αποφάσισε να σταματήσει την κυκλοφορία του.

Απ' οτι φαίνεται όμως σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της Microsoft στο πλαίσιο διάσκεψης επενδυτών στο Σαν

Εισαγγελική εντολή για ελέγχους σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων

Τη διενέργεια εντατικών ελέγχων σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων με σκοπό την εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας, ζητεί με εντολή της προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.

Στη θέση του εποπτεύοντος της διαδικασίας ελέγχων ορίστηκε από την κ. Ράικου ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτρης Πιέρρος.

Ο κ. Πιέρρος καλείται να συνεργάζεται με το ΣΔΟΕ και τις τελωνειακές αρχές, προκειμένου να εντοπίζονται κρούσματα λαθρεμπορίου καυσίμων.

Σύμφωνα με την παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, προς την οποία διαβιβάστηκε αντίστοιχη της Εισαγγελίας Εφετών, εφόσον διαπιστώνονται κρούσματα λαθρεμπορίας, θα σχηματίζονται

Ελπιδοφόρα θεραπεία για το μελάνωμα

Ελπίδες στους περισσότερους πάσχοντες από μελάνωμα, τον πιο επιθετικό καρκίνο του δέρματος, δίνει μία νέα πειραματική γονιδιακή θεραπεία σε μορφή χαπιού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο αρχίζει και στη χώρα μας ο μοριακός έλεγχος μελανώματος, προκειμένου να χορηγείται στους πάσχοντες η πλέον στοχευμένη θεραπεία.


«Δεν πρόκειται για χημειοθεραπεία, αλλά για ένα χάπι, οι βασικότερες παρενέργειες του οποίου είναι η φωτοευαισθησία, η φαγούρα και το εξάνθημα, οι οποίες μάλιστα σταματούν άμεσα με τη χορήγηση μικρότερης δόσης φαρμάκου», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής Κeith Τ.

Νέο τεστ προβλέπει το διαβήτη και τις επιπλοκές του

Μία νέα εξέταση που προβλέπει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ, ακόμη και 10 χρόνια πριν την εκδήλωσή του, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες. Το ίδιο τεστ προβλέπει και τις μελλοντικές επιπλοκές σε όσους έχουν διαβήτη.


Το τεστ έχει μέχρι στιγμής 50% ακρίβεια στον πρώιμο εντοπισμό διαβήτη τύπου ΙΙ, ανακοίνωσαν ερευνητές με επικεφαλής το δρ Manuel Mayr του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, μιλώντας στο Βρετανικό Συνέδριο Υγείας που έγινε στο Μπέρμιγχαμ.

Η εξέταση «διαβάζει» το microRNA (μικρό-ριβονουκλεϊκό οξύ), το οποίο είναι μικρό μονής δέσμης τμήμα του γενετικού υλικού, που πιστεύεται ότι ελέγχει τη γονιδιακή έκφραση και μπορεί να προκαλέσει ή αναστείλει γονίδια που δημιουργούν καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη

Όχι από τον Αντώνη Σαμαρά σε πρόωρες εκλογές

Αντίθετος με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε από τη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα έβαζε τη χώρα σε μια ανώφελη περιδίνηση. Όπως ανέφερε δεν θέλει η Eλλάδα να μπει σε μια προεκλογική διαμάχη καθώς η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία. Από την άλλη προσέφερε πλήρης κάλυψη στον Κώστα Καραμανλή με αφορμή το ενδεχόμενο κλήτευσης του τέως πρωθυπουργού στην Προανακριτική για το Βατοπέδι, σημειώνοντας ότι δεν νομίζει πως έχει να προσθέσει κάτι νέο στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ωστόσο τόνισε πως είναι απόφαση και ευθύνη του Κ.Καραμανλή πως θα κινηθεί. Επανέλαβε,δε, πως η Ν.Δ. θα πει όχι στη σύσταση μίας εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία μόνο για την περίοδο 2004 - 2009.


Στο ίδιο μήκος κύματος με τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στη ΔΕΘ, όπου επιχείρησε να "απενοχοποιήσει" την οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Καραμανλή, παρουσία μάλιστα του τέως πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς, στη σημερινή συνέντευξη τύπου, επέμεινε στην ανάδειξη

Ιδιοκτήτες φορτηγών καταγγελουν ότι προπηλακίστηκαν από συναδέλφους τους

Η αστυνομία έχει δεχθεί καταγγελίες για προπηλακισμούς οδηγών φορτηγών από συναδέλφους τους που διατηρούν παρατεταγμένα τα φορτηγά τους στα σημεία συγκέντρωσης.


Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι καταγγελίες αφορούν την περιοχή των διοδίων της Ελευσίνας.

Η αστυνομία δρα "πυροσβεστικά" αναφέρουν αξιωματικοί του σώματος, με στόχο να μην αυξηθεί

Πως μπορεί να μειωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ

Μπορεί στην Ελλάδα τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει το ΔΝΤ να είναι δυσβάσταχτα, αλλά, όπως φαίνεται, η ύφεση μπορεί να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή που απειλεί τον πλανήτη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, το 2009 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (εκείνων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή) μειώθηκαν 7% περισσότερο απ΄ ό,τι το 2008. Και αυτό διότι οι καταναλωτές στην Ευρώπη περιόρισαν κατά 5,5% την κατανάλωση άνθρακα (λιγνίτη και λιθάνθρακα για παραγωγή ηλεκτρισμού), πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες της υπηρεσίας σε έκθεσή τους η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας, η οικονομική κρίση μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια επίτευξης του ευρωπαϊκού στόχου «20- 20- 20»- δηλαδή 20% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (το κυριότερο θερμοκηπικό αέριο) και 20% συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2020.

Ως σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες στην Ελλάδα οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα ο οποίος ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τρίτο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας μας. Τα ελληνικά σπίτια καταναλώνουν ως και 3,5 φορές περισσότερη ενέργεια

Συγκάλυψη για τις υποκλοπές

Πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και τον ανεξιχνίαστο θάνατο του υπαλλήλου της Vodafone Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ζητεί από τη Δικαιοσύνη να εξετάσει επιτέλους δύο σημαντικούς μάρτυρες που συνδέονταν ενδεχομένως με τη διάπραξη του εγκλήματος και να «ανοίξουν» με δικαστική συνδρομή δύο τηλεφωνικά νούμερα στις ΗΠΑ (Μέριλαντ), προκειμένου να εντοπιστούν έστω και εκ των υστέρων οι δράστες του εγκλήματος της κατασκοπείας. Σε έγγραφο-«βόμβα» προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», ξεδιπλώνεται όλο το φάσμα της συγκάλυψης της υπόθεσης από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Με βάση αυτό το έγγραφο πραγματοποιείται σήμερα από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Δασούλα Προκαταρκτική Εξέταση, ενώ ασκήθηκε ήδη δίωξη για το αδίκημα της κατασκοπείας. Συγχρόνως έχει επισυναφθεί στη δικογραφία και το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) όπως συντάχθηκε από τρεις εμπειρογνώμονες μέσα στο 2010-είχε αποκαλυφθεί από «Το Βήμα» στις 27 Μαΐου 2010 και οι επισημάνσεις του είναι κόλαφος για τους δικαστές που διερεύνησαν το σκάνδαλο. Ιδιαίτερα δε για τον ανακριτή κ. Γ. Πετρόπουλο, ο οποίος στο πόρισμά του δεν ανέφερε καν ολόκληρο το νούμερο των δύο τηλεφώνων στις ΗΠΑ που παρακολουθούσαν, σύμφωνα και με παραδοχή της κυβέρνησης

«Η Ελλάδα οδηγείται σε κρίση διαρκείας»

ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ για την πορεία που παίρνει η Ελλάδα στη μετά τρόικας εποχήεκφράζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης του Ιδρύματος Ηans-Βοcklerκαθηγητής Γκούσταβ Χορν. Μάλιστα,ο διακεκριμένος γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι η χώρα μας βαδίζει προς μια βαθύτατη ύφεση, η οποία θα λάβει χαρακτήρα κρίσεως διαρκείας. O

κ. Χορν, μιλώντας στο «Βήμα», επισημαίνει ότι προέχει η λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη συρρίκνωση του ελλείμματος, όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τα δημόσια έξοδα, ενώ αναφέρεται στην ανάγκη για αξιόπιστα στατιστικά και για μικρές αυξήσεις στους μισθούς ανεξαρτήτως πληθωρισμού.Επίσης,υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για το έλλειμμα της χώρας μας, δηλώνει απαισιόδοξος για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην ανάκαμψη της Ελλάδας, χαρακτηρίζει λάθος τη δαιμονοποίηση του κράτους πρόνοιας και υπογραμμίζει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕέχει πάψει πλέον να λειτουργεί

9,6 δις ευρώ ο νέος λογαριασμός του ΔΝΤ


Τον νέο λογαριασμό που στηρίζεται σε παλιά και νέα μέτρα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ το 2011 ετοιμάζει η τρόικα που θα μείνει στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα ώσπου να κλείσει ο νέος προϋπολογισμός.
Ο λογαριασμός φθάνει τα 9,6 δισ. ευρώ, από τα οποία ποσό 5 δισ. ευρώ είναι πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα για τα αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα και την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Οσο για «χαλάρωση» των δαπανών, ούτε σκέψη καθώς η τρόικα τράβηξε μια κόκκινη γραμμή και επέβαλε στην κυβέρνηση οι δαπάνες του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσουν τα 67 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή προβλέπεται να ανέλθουν εφέτος μετά τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι προφανές ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, έστω και αν εκ πρώτης όψεως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος από 8,1% του ΑΕΠ εφέτος στο 7,5%, δηλαδή μόλις μισή μονάδα του ΑΕΠ, δείχνει να είναι μικρός.

΄Οπως εξηγεί ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, σε αυτό το δεύτερο στάδιο της προσαρμογής της οικονομίας δεν υπάρχουν «άγνωστα μέτρα» αφού αυτά περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, απαιτείται όμως μεγάλη προσπάθεια για την είσπραξη των εσόδων από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων (σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα) που επιβλήθηκαν εφέτος και

Πόλεμος για τα κονδύλια της πανεπιστημιακής έρευνας


«ΠΟΛΕΜΟΣ για τα κονδύλια» μαίνεται στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Από τη μια πλευρά οι πανεπιστημιακοί που καταγγέλλουν ότι η υποχρηματοδότηση της έρευνας στα ελληνικά ΑΕΙ αποτελεί την «ταφόπλακα» της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Από την άλλη πλευράη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που κάνει λόγο για αξιολογήσεις και χρηματοδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων με «ανεπαρκείς κανόνες, χωρίς έμφαση στους στόχους και στα ερευνητικά αποτελέσματα, αλλά με έμφαση στην απορροφητικότητα αντί της ποιότητας». « Η χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων είχε καταντήσει ένα επιμίσθιο για πολλούς πανεπιστημιακούς » λέει ο υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης κ. Ι. Πανάρετος μιλώντας στο «Βήμα». « Οι πανεπιστημιακοί είχαν φτάσει στο σημείο να κλειδώνονται
σε ένα δωμάτιο και η αξιολόγηση προχωρούσε μόνο μεταξύ αυτών που είχαν τον καλύτερο τρόπο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους » συνεχίζει. Στην κατηγορία ότι το υπουργείο Παιδείας καθυστέρησε πολύ να ανακοινώσει τη νέα διαδικασία αξιολόγησης των ερευνητικών προγραμμάτων με ολέθριο κόστος για την ύπαρξή τους ο κ. Πανάρετος απαντάει: « Χωρίς τα κοινοτικά κονδύλια δεν μπορεί να

Μήνυμα Τρόϊκας προς μετόχους τραπεζών <Βάλτε λεφτά ή πουλήστε>

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών ύστερα και από τις πιέσεις της τρόικας για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζικών ομίλων. Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της τρόικας (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) συναντήθηκαν με τις διοικήσεις και ηγετικά στελέχη των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ενημερώθηκαν για την πορεία και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, τις αντοχές τους στην κρίση και την εξάρτηση από την ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμαναν στις διοικήσεις ορισμένων τραπεζών την ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση και σταδιακή απεξάρτηση από την ΕΚΤ. Το μήνυμά τους προς τους μετόχους των τραπεζών είναι ξεκάθαρο: «Βάλτε λεφτά ή πουλήστε».

Η τρόικα θεωρεί ότι η αναμενόμενη επιδείνωση της οικονομίας το 2011 θα αυξήσει τις επισφάλειες και ως εκ τούτου τις πιέσεις στις τράπεζες για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Οι εκπρόσωποί της εμφανίζεται ότι προκρίνουν την είσοδο ξένων επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες. Θεωρούν ότι η μετοχική συνεργασία με ισχυρά διεθνή πιστωτικά ιδρύματα όχι μόνο θα ενισχύσει κεφαλαιακά τις

Τύλιξαν σε 70 CD 100.000 καταθέτες εξωτερικού

Ηλεκτρονική λίστα με 70 CD που περιέχουν στοιχεία για τις καταθέσεις και τους τόκους που πήραν τα προηγούμενα χρόνια περίπου 100.000 Ελληνες που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, το οποίο ενεργοποιεί η κυβέρνηση παράλληλα με την εφαρμογή καθολικού «πόθεν έσχες» και των νέων αυστηρών τεκμηρίων διαβίωσης.

Ο συνδυασμός των τριών αυτών μέτρων που υποδείχθηκαν από την τρόικα αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολογία και να αποδώσει καρπούς κυρίως ως την άνοιξη του 2011 οπότε θα υποβληθούν οι νέες φορολογικές δηλώσεις. Μόνο από την εφαρμογή των τεκμηρίων, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει περισσότερα από τις προβλέψεις του μνημονίου, δηλαδή περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, ενώ με την καθολική εφαρμογή του «πόθεν

Χάνουν... κρίκους οι αλυσίδες της λιανικής

Επιταχύνουν τις διαδικασίες συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων τους οι λιανέμποροι. Οι επιγραφές που ανακοινώνουν τα άσχημα νέα πυκνώνουν συνεχώς στις βιτρίνες καταστημάτων. Στον χορό μπαίνουν ακόμη και αλυσίδες που κατατάσσονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες του κλάδου τους.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλυσίδα από τον χώρο των ειδών σπιτιού, η οποία έχει αναρτήσει επιγραφές στα δύο καταστήματά της σε κεντρικές προαστιακές

Μπόνους στο επιτόκιο για τους e-καταθέτες

Νέους πελάτες στο e-banking προσπαθούν να προσελκύσουν τώρα οι τράπεζες, με δέλεαρ υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων που φτάνουν ακόμα και το 3,25%, μηδενικές προμήθειες σε μια σειρά από συναλλαγές, αλλά και ειδικές ηλεκτρονικές κάρτες για e-αγορές.


Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιδιώκουν να «σπρώξουν» όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες τους στα εναλλακτικά δίκτυα (e-banking, phone banking, mobile banking και ΑΤΜ), καθώς με τον τρόπο αυτόν μειώνουν σημαντικά το κόστος των συναλλαγών για τις τράπεζες. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα περισσότερο από το 50% των συναλλαγών πραγματοποιούνται από τα εναλλακτικά δίκτυα- κυρίως τα ΑΤΜ- ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο χρήστες είναι εγγεγραμμένοι σε υπηρεσίες e-banking.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια στην ηλεκτρονική τραπεζική, καθώς οι Ελληνες εξοικειώνονται με τη χρήση του Διαδικτύου και εμπιστεύονται περισσότερο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Εurobank διαθέτουν ειδικούς καταθετικούς λογαριασμούς με υψηλό επιτόκιο (έως και 3,25%) καθώς και μια σειρά από επιπλέον
προνόμια για εκείνους που θα κάνουν καταθέσεις και άλλες συναλλαγές με ένα «κλικ».

Συγκεκριμένα, ο e-λογαριασμός winbank Direct της Τράπεζας Πειραιώς συνδυάζει τρεχούμενο λογαριασμό και προθεσμιακή κατάθεση, προσφέροντας επιτόκια έως 3,25%. Η διαχείρισή του

Τα έξυπνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα χρειάζονται οδηγό

Δεν θα τρακάρουν, ούτε θα ρυπαίνουν τον αέρα. Μάλιστα δεν θα χρειάζονται ούτε οδηγό πίσω από το τιμόνι. Χώρια που κατά έναν παράξενο τρόπο θα μπορούν να «συνεννοούνται» μεταξύ τους για το ποιο θα παρκάρει πρώτο!


Ετσι έχουν οραματιστεί τα αυτοκίνητα του μέλλοντος οι σχεδιαστές της εταιρείας General Μotors. Δεν θα έχουν καμία σχέση με ό,τι κυκλοφορεί σήμερα στους δρόμους. Με την πρώτη ματιά θα φαίνεται... η ξεχωριστή τους προσωπικότητα. Ο όγκος τους θα είναι σχεδόν ο μισός απ΄ ό,τι των σημερινών επιβατικών αυτοκινήτων.

Θα έχουν το ίδιο πλάτος αλλά το μισό μήκος. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να μεταφέρουν μόνο δύο επιβάτες. Από ΄κεί και πέρα, όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός τους θα είναι επαναστατικός. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, που θα προορίζονται για χρήση στις πυκνοκατοικημένες πόλεις, θα είναι εφοδιασμένα με εξελιγμένα συστήματα GΡS, ειδικά συστήματα ασύρματης επικοινωνίας αλλά και αισθητήρες όρασης και... ακοής.

Το εξελιγμένο λογισμικό που θα υποστηρίζει όλα αυτά τα συστήματα θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κινούνται αυτόματα στους δρόμους χωρίς να απαιτείται χειροκίνητη οδήγηση. Το ένα αυτοκίνητο δεν

Αιολική... κόντρα κορυφής στη ΔΕΗ

Φωτιές που φτάνουν μέχρι το Μαξίμου έχει ανάψει στο εσωτερικό της ΔΕΗ η διοικητική κόντρα με φόντο μια πολλαπλώς αμφισβητούμενη εξαγορά έξι αιολικών πάρκων από την BCI Partners συμφερόντων του Δ. Καραγκουλέ, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει στη ΔΕΗ πάνω από 120 εκατ. ευρώ.


Ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ διαφωνούν για τα «πάρκα».

Το θέμα πηγαινοέρχεται εδώ και τρεις μήνες από το ένα διοικητικό συμβούλιο στο άλλο, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει ακόμη την οριστική έγκριση καθώς διατυπώνονται ενστάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά στο τίμημα που καλείται να καταβάλει η ΔΕΗ στον επιχειρηματία αλλά και τη σκοπιμότητα της επένδυσης.

Αντιδράσεις για την επένδυση

Τους δύο πόλους της κόντρας συνθέτουν από τη μια ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρ. Ζερβός, που με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων μελών του δ.σ. φέρεται να προωθεί την έγκριση της εξαγοράς -έπειτα από την αρχική εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και μέλους της διοίκησης του ΚΑΠΕ, Γ. Τσιπουρίδη (διπλή ιδιότητα που προκαλεί αντιδράσεις)- και από

Δεύτερος γύρος στη μάχη των φορτηγών

Με σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς και με αρκετές μεταποιητικές επιχειρήσεις να έχουν προχωρήσει σε αναστολή μέρους ή και του συνόλου της παραγωγικής τους λειτουργίας λόγω ελλείψεων σε καύσιμα και πρώτες ύλες, κορυφώθηκε ο νέος γύρος της σύγκρουσης ανάμεσα στους ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. και την κυβέρνηση.


Η πληγή για την εθνική οικονομία είναι ανυπολόγιστη αναφέρουν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι ιδιοκτήτες των φορτηγών δηλώνουν ανυποχώρητοι και επιμένουν ότι θα κρατήσουν τα «μπλόκα» έως ότου γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Στο στόχαστρό τους βρίσκεται ο υπουργός Μεταφορών Δημ. Ρέππας και το νομοσχέδιο που προωθεί για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και το οποίο μεθαύριο Τρίτη ή την Τετάρτη εισέρχεται

Η περαίωση βήμα βήμα

ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ του «το γοργόν και χάριν έχει» κινείται το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στην περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία τέθηκε υπόψη και της τρόικας την προηγούμενη Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα.


Στόχος είναι τα ειδοποιητήρια προς το περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες να ξεκινήσουν να αποστέλλονται ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε στο δημόσιο ταμείο να εισρεύσουν περί τα 500-600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και άλλο ένα δισ. ευρώ μέχρι το 2011.

Τα προσδοκώμενα έσοδα

΄Οσον αφορά τον πήχη των προσδοκώμενων εσόδων, ανεβοκατέβαινε καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί:

*Από το ελάχιστο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο επαγγελματίας για την περαίωση κάθε χρήσης. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας με βιβλία β' κατηγορίας θα καλείται να καταβάλει έως 500 ευρώ. Οι μικρομεσαίοι με βιβλία α' κατηγορίας (περίπτερα) πρέπει να πληρώσουν κατ' ελάχιστον έως 200-300

Τι προτείνει ο Α. Σαμαράς για την κρίση



Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, στην οποία χρεώνει "ψέματα", εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της 75ης ΔΕΘ, παρουσιάζοντας τις "αλήθειες" - προτάσεις του κόμματός του για έξοδο από την κρίση.Με μια καλά σχεδιασμένη ομιλία, καλή ρητορική και εύπεπτο λόγο, ο Πρόεδρος της ΝΔ -χρησιμοποιώντας πολύ την εικόνα- εξαπέλυσε πυρά εναντίον της κυβέρνησης και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για την ανάπτυξη. "Τέλειωσαν τα ψέματα και τώρα

Κατάληψη του περιπτέρου του Υπ. Οικονομικών στη ΔΕΘ

Χθες το απόγευμα (Σάββατο 18/9/2010) αδιόριστοι εφοριακοί και τελωνειακοί προέβησαν σε κατάληψη του περιπτέρου του Υπ. Οικονομικών στην Δ.Ε.Θ.

Πρόκειται για επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2008 του ΑΣΕΠ στο Υπ. Οικονομικών και οι θέσεις που θα στελεχώσουν σε εφορίες και τελωνεία αποτελούν θέσεις-κλειδιά για τη στελέχωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Διαμαρτύρονται γιατί ενώ έχουν παρέλθει οι νόμιμες προθεσμίες για το διορισμό τους

Ο καιρός σήμερα 19.09.2010

Καλό καιρό με αραιές νεφώσεις και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες περιμένουμε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 ως 30 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, 18 ως 32 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 ως 32 στη Δυτική Ελλάδα, 21 ως 29 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και Κρήτη.

Μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, περισσότερο ενισχυμένοι στα νοτιοανατολικά πελάγη. Μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

Καλό καιρό περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 32-33