www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Λευκάδα: Παραιτήθηκαν ομαδικά οι γιατροί! Στον αέρα το νοσοκομείο!

Όχι δύο, ούτε τρεις αλλά... δέκα (!) γιατροί υπέβαλλαν την παραίτησή τους, γιατί όπως λένε, η κατάσταση στο νοσοκομείο της Λευκάδας έχει γίνει πια επικίνδυνη για τους ασθενείς!


Καταγγέλλουν ότι μετά τις περικοπές στις εφημερίες, ο γυναικολόγος καλείται να αντιμετωπίσει παθολογικά περιστατικά ενώ... ελλείψει παιδιάτρου οι γονείς υπογράφουν ότι η νοσηλεία των παιδιών τους γίνεται με δική τους ευθύνη!

Μάλιστα, σε έκτακτα περιστατικά οι γιατροί

Επεισόδια μικρής έκτασης σε πορεία για την προσφυγή στο μηχανισμό

Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν στη διάρκεια πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς το απόγευμα με αφορμή την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.


Στη διαδήλωση, η οποία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και είχε ως προορισμό τη Βουλή και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη λεωφόρο της Βασιλίσσης Σοφίας, συμμετείχαν το δίκτυο συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. , πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Στο ύψος του αγάλματος του Κολοκοτρώνη στην παλαιά Βουλή 15 άτομα αποπειράθηκαν να

Από το Σεπτέμβριο η παρακράτηση στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ

Δύσκολη μέρα χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας πως η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ έγινε με σκοπό την επιβίωση της χώρας, την αποφυγή της χρεοκοπίας.


Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter, επισήμανε πάντως πως αρχίζει μια νέα περίοδος για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν στις διαπραγματεύσεις με ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ μπορούμε να βάλουμε κόκκινες γραμμές, ο κ. Λοβέρδος απάντησε πως, αν και από αδύναμη θέση, η Ελλαδα διαπραγματεύεται.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που ήδη γίνονται με το υπουργείο, γνωστοποίησε πως τελικά η

Προφυλακιστέα η 19χρονη για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

Στη φυλακή οδηγείται η 19χρονη που κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Μετά από πολύωρη απολογία της ενώπιον του Εφέτη ειδικού Ανακριτή, η κοπέλα κρίθηκε προφυλακιστέα.

Σε βάρος της είχε εκδοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ένταλμα σύλληψης καθώς σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, δακτυλικά της αποτυπώματα εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα που φέρονται να χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης στο Χαλάνδρι.

Πάντως, η ίδια αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην οργάνωση.
naftemporiki

Στήριξη ΗΠΑ στην απόφαση της Ελλάδας για το μηχανισμό

Τη στήριξή του στην απόφαση της Ελλάδας να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση που αντιμετωπίσει με το χρέος της εξέφρασε ο Λευκός Οίκος


Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας.
naftemporiki

EE: «Θέμα ημερών» η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του δανείου που χρειάζεται σε επιστολές της προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι οποίες θα αξιολογήσουν το αίτημα για παροχή έκτακτων δανείων, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


«Υποθέτω ότι οι ελληνικές αρχές θα ζητήσουν ένα συγκεκριμένο ποσό, πιθανώς θα στείλουν μια επιστολή στην Κομισιόν και την ΕΚΤ», ανέφερε ο Guy Schuller.

Δεν προσδιόρισε ωστόσο πόσο καιρό θα κρατήσει η διαδικασία: «Θα είναι θέμα ημερών. Αρκετοί υπουργοί είναι στην Ουάσιγκτον (για τη συνάντηση των G20) και πρέπει να περιμένουμε για την

Μαδρίτη: Ετοιμη για εκταμίευση η ισπανική βοήθεια στην Ελλάδα


΄Ετοιμο για εκταμίευση είναι το ποσό που αναλογεί στην Ισπανία στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας.

Αυτό δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα.

Ανέφερε ακόμη πως η απόφαση της Ελλάδας να ενεργοποιήσει το πακέτο βοήθειας ΕΕ/ΔΝΤ θα καθησυχάσει και θα ηρεμήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές.
naftemporiki

Γερμανία: Ετοιμοι για βοήθεια στην Ελλάδα, αν Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ την εγκρίνουν

Η Γερμανία είναι έτοιμη συνεισφέρει στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσουν ότι η χώρα χρειάζεται αυτή τη βοήθεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.


«Το συμβούλιο της ΕΕ θα συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας. Αλλά δεν θα αποφασίσει μέχρις ότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταλήξουν από κοινού στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι παρούσες - με άλλα λόγια, η αποκαλούμενη κατάσταση ύστατης ανάγκης» δήλωσε ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε στους δημοσιογράφοςυ.

«Και τότε μόνο αν, πάνω από όλα, υπάρχει αυτή η σαφήνεια για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Ελλάδας για τα επόμενα δυο χρόνια» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας τόνισε πως η Γερμανία πρέπει να υπερασπιστεί την σταθερότητα του ευρώ για το μέλλον.
naftemporiki

Facebook παντού!


Tο Facebook, θέλει να εισβάλει στα site του διαδικτύου, μετατρέποντας τα sites, σε σελίδες του.

Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο στο χθεσινό συνέδριο που έκανε για τις αλλαγές που πρόκειται να κάνει, ανακοίνωσε τα νέα χαρακτηριστικά, που υποβοηθούν τα μέλη του να «μεταφέρουν» τα προφίλ αλλά και τους φίλους τους οπου σερφάρουν στο Ίντερνετ.

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε οτι η ιστοσελίδα έχει ήδη πάνω απο 400 εκατ. μέλη διεθνώς και ο αριθμός των χρηστών του αυξάνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Τα νέα χαρακτηριστικά του Facebook θα το συνδέουν καλύτερα με τα άλλα sites, με αποτέλεσμα τα

Τα μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού

Οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ της 25ης Μαρτίου και τη δήλωση του Eurogroup της 11ης Απριλίου.


Τα παραπάνω αναφέρονται σε κοινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Η στήριξη θα βασιστεί στο πρόγραμμα, το οποίο ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
naftemporiki

Ικανοποίηση στη Γαλλία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης

Ικανοποίηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας εξέφρασε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι αυτό ανέμεναν οι αγορές.

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε, το οποίο προφανώς ανέμενε η αγορά εν μέσω ανησυχίας και αβεβαιότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον.
naftemporiki

ΓΣΕΕ: Eξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη

«Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς δημοσιοοικονομικού εκτροχιασμού που έχει οδηγηθεί η χώρα από μια άφρονα πολιτική», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, με αφορμή την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.


Τονίζει δε ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον και αυτό θα πράξει, μέσα σε πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων που βρίσκονται στην κλίνη των Νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων».
naftemporiki

Σαν σήμερα: Αθανάσιος Διάκος

23 Απριλίου 1821

Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ ή Αθανάσιος Γραμματικός ή Αθανάσιος Μασσαβέτας (υπάρχει αντιγνωμία για το πραγματικό του όνομα), μπροστά στο θάνατο…

Μόλις έγειρε ο ήλιος στις 22 Απριλίου του 1821, η μάχη της Αλαμάνας κρίθηκε.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα βορειότερα από τα στενά των Θερμοπυλών, στη θέση “Ποριά”, παραδίπλα από το γεφύρι της Αλαμάνας, ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ αρνιέται να καβαλήσει την ψαριά φοράδα του και να πιστοχωρήσει. Ζητάει από τα παλικάρια του να μείνουν στις θέσεις τους και να πολεμήσουν μέχρις ενός. Μένουν τριάντα.

Όλοι οι σύντροφοί του πέφτουν νεκροί. Από την πολλή χρήση έχει σκιστεί η κάνη του καριοφιλιού του και η πάλα του έχει κοπεί από βόλι λίγο παραπάνω από τη χούφτα. Έτσι, ζωντανός, αλλά τραυματισμένος στον ώμο, πέφτει στα χέρια των εχθρών.

Οι Τουρκαλβανοί αλλόφρονες θέλουν να τον χαλάσουν επί τόπου. Ο Ομέρ Βρυώνης όμως, παλιός

Εκλεισαν 2 αεροδρόμια του Ρέικιαβικ λόγω της ηφαιστειακής τέφρας

Είναι η πρώτη φορά που η τέφρα προκάλεσε προβλήματα στις αερομεταφορές της Ισλανδίας.


Για πρώτη φορά μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ, η τέφρα του οποίου παρέλυσε ουσιαστικά τις αερομεταφορές στην Ευρώπη επί μία εβδομάδα, προκάλεσε πρόβλημα και στην Ισλανδία.

Μέχρι σήμερα η ηφαιστειακή τέφρα κατευθυνόταν προς τα ανατολικά, προς τη Βρετανία, τις σκανδιναβικές χώρες και την

“Κλείδωσε” η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Στις 14 και 15 Μαΐου θα επισκεφτεί την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε το πρωί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινές δηλώσεις που έκαναν στο Ταλίν της Εσθονίας, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
newsit

Ανοίγουν τα Τέμπη από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα

Η κυκλοφορία θα γίνεται εναλλάξ ανά κατεύθυνση.


Από σήμερα το βράδυ στις 8 και μέχρι στις έξι το πρωί τις Δευτέρας ανοίγει για τα Ι.Χ. Η κοιλάδα των Τεμπών, όμως χρειάζεται προσοχή στις ώρες που μπορεί κανείς να διέλθει ανάλογα με την κατεύθυνση που έχει.

Από σήμερα σήμερα στις 20:00 μέχρι αύριο στις 08:30 το πρωί από τα Τέμπη θα διέρχονται τα οχήματα που έχουν κατεύθυνση από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. -------->>

Μέρκελ: Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το ύψος της βοήθειας

Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελλάδα, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.


Επεσήμανε δε την ανάγκη συνεργασίας όλων των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ.

«Είμαι σε πλήρη συμφωνία (με τον υπουργό Εξωτερικών) Guido Westerwelle ότι η σταθερότητα του νομίσματός μας είναι προτεραιότητα, από την άλλη συμφωνούμε επίσης ότι οι προσπάθειες μείωσης δαπανών της Ελλάδας πρέπει να είναι απολύτως αξιόπιστες», ανέφερε.

Εξήγησε επίσης ότι «όταν παρουσιαστεί ένα (οικονομικό) σχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσουν αν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του επιβάλλει να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα».
naftemporiki

Εντολή Μ. Χριστοφοράκου για καταστροφή του αρχείου 2001-5, λέει η γραμματέας του

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η κατάθεση της γραμματέας του πρώην ισχυρού στελέχους της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.


Σύμφωνα με την κ. Τσακάλου, από τον Αύγουστο του 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει σε παγκόσμια κλίμακα το ομώνυμο σκάνδαλο, ο κ. Χριστοφοράκος έδωσε εντολή στην ιδιαιτέρα του να καταστρέψει το αρχείο της προηγούμενης πενταετίας (2001-05), επικαλούμενος την ύπαρξη φορολογικών στοιχείων, για τα οποία δεν ήταν πλέον υπόχρεη η εταιρεία.

Υποστήριξε δε ότι οι σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο διαταράχθηκαν γιατί δεν εξετέλεσε καθ’ ολοκληρίαν την εντολή του, επικαλούμενη τεράστιο όγκο εγγράφων και φόρτο εργασίας.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν της ζήτησε να καταστρέψει τα ημερολόγια, ενώ ερωτηθείσα αν με το

ΕΣΕΕ: Ευκαιρία για νέο ξεκίνημα

«Ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και όχι το τέλος του οικονομικού αυτεξούσιου της χώρας μας» θεωρεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αν και σημειώνει ότι «το ΔΝΤ με απλά λόγια αποτελεί λύση για τις τράπεζες, πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας».


Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης δήλωσε: «Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει βασικά δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα για τον τρόπο ζωής μας αλλά και για την ευρύτερη λειτουργία της αγοράς. Η επόμενη μέρα αποτελεί μονόδρομο για την χώρα για την προσεχή πενταετία. Το ΔΝΤ με απλά λόγια αποτελεί λύση

Χιλή: Σεισμός 6,1 Ρίχτερ

Σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε στη Χιλή κοντά στην πόλη που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές ή θύματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής Μπίο-Μπίο ξύπνησαν από τη δόνηση που κράτησε περίπου 25 δευτερόλεπτα, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Cooperativa, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών δεν «υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για καταστροφές σε κτίρια ή τραυματισμούς, αλλά οι κάτοικοι είναι ταραγμένοι».

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών και σημειώθηκε στις 06:03 π.μ. τοπική ώρα (13:03 ώρα Ελλάδας) 66 χιλιόμετρα νότια της πόλης Κονσεψιόν.

Ο σεισμός που χτύπησε την ίδια περιοχή στις 27 Φεβρουαρίου ήταν μεγέθους 8,8 βαθμών και στοίχισε τη ζωή 500 ανθρώπων.
naftemporiki

Γ. Παπακωνσταντίνου: Πριν τις 19 Μαΐου το πρώτο τμήμα της χρηματοδότησης

Πριν τις 19 Μαΐου θα είναι διαθέσιμο το πρώτο τμήμα της χρηματοδότησης, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


«Περιμένουμε ότι θα έχουμε κεφάλαια από το μηχανισμό πριν τις 19 Μαΐου» είπε στους δημοσιογραφους.

Πρόσθεσε ότι το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης απομακρύνει την αβεβαιότητα που επικρατούσε στις αγορές σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού δημιουργήθηκε από την αναθεώρηση του μεγέθους του ελλείμματος και την υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από τον οίκο Moody's.

Ανέφερε ακόμη πως με το τριετές πρόγραμμα το οποίο θα καταρτιστεί θα μειωθεί το έλλειμμα και θα εισέλθουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.
naftemporiki

Ικανοποίηση στην Ισπανία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού

Ικανοποίηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού από την Ελλάδα εξέφρασε η κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ.


«Αυτό έπρεπε να γίνει» μετά την πρόσφατη συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Ήταν σημαντικό να ανταποκριθούμε στις «μεγάλες ανησυχίες» των αγορών για την κατάσταση της Ελλάδας και «ελπίζουμε ότι η βοήθεια θα ενεργοποιηθεί άμεσα και ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί» προσέθεσε.

Η Ισπανία έχει δηλώσει έτοιμη να καταβάλει το μερίδιό της των 3,675 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ του δανείου που θα χορηγήσουν οι χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα με επιτόκιο περίπου 5%.
naftemporiki

Αντ. Σαμαράς: Προσωπικό κατόρθωμα του Πρωθυπουργού η εξάρτηση από το ΔΝΤ

«Η οικονομική εξάρτηση του τόπου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι προσωπικό κατόρθωμα του Πρωθυπουργού» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, επιτιθέμενος εκ νέου με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης.


Α. Σαμαράς: Η κρίση δανεισμού είναι αποκλειστικό «κατόρθωμα» του ΠΑΣΟΚ

Σε δηλώσεις του για το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από τη χώρα μας, σημείωσε πως «συνέβη εκείνο που δεν έπρεπε», επαναλαμβάνοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι που δημιούργησε την κρίση δανεισμού. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε σχέδιο εξαρχής, το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να πλήξει τη ΝΔ» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις και τόνισε πως η ΝΔ θα προωθήσει λύσεις και πολιτικές που θα βγάλουν μια ώρα αρχύτερα την χώρα από τον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ
naftemporiki

Στ. Μάνος: Πολύ θετικό γεγονός το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού

Το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας «βγάζει από τη μέση ένα στοιχείο αβεβαιότητας», ανέφερε, μιλώντας στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ» Στέφανος Μάνος. Τονίζοντας ότι το αίτημα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη, πρόσθεσε ότι «θα έχουμε επιτέλους κάποιον που θα μας επαναφέρει στην κοινή λογική».


Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να θεωρήσει ο πρωθυπουργός αναγκαία την άμεση περικοπή δαπανών», αψηφώντας τις αντιδράσεις, ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη «να σταματήσει η κουτοπόνηρη ανοχή της ανομίας και της παρανομίας». «Επαινούμε τον κ. Χρυσοχοΐδη», όπως εξήγησε, «επειδή σκοτώθηκε ένας τρομοκράτης και βρέθηκαν στοιχεία επάνω του, αλλά το γεγονός ότι ανέχεται συνεχείς παραβατικές και παράνομες ενέργειες από απεργούς δεν είναι καλό για την οικονομία».

Κατηγόρησε επίσης την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι παρά την περίσσεια 130.000 εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, εξετάζει πώς θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις.

Παράλληλα κατηγόρησε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «ακατάσχετη φλυαρία» σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, επισημαίνοντας ως μοναδική εξαίρεση τον κ. Καρατζαφέρη.

Εμφανίστηκε τέλος αισιόδοξος ότι αν οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ «είναι άτεγκτοι εμείς θα προσαρμοστούμε».
naftemporiki

ΣΕΒ: Αναγκαία θεραπεία η προσφυγή στο μηχανισμό

Την προσφυγή στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ δεν πρέπει να τη δούμε σαν τιμωρία αλλά ως αναγκαία θεραπεία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.


Συμπλήρωσε πως πρόκειται κυριολεκτικά για την τελευταία ευκαιρία να καταστήσουμε επιτέλους την Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Από εμάς και μόνο εμάς, από τη δική μας βούληση και συνείδηση, εξαρτάται να μην τη χάσουμε, κατέληξε.
naftemporiki

ΑΔΕΔΥ: Αρνητική εξέλιξη η ενεργοποίηση του μηχανισμού

Για αρνητική εξέλιξη έκανε λόγο - αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας- ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και τόνισε ότι είναι στο χέρι τον εργαζομένων να μη διαλυθούν τα δικαιώματα.

«Τα δεδομένα στο δίχτυ αυτού του μηχανισμού πυκνώνουν τις απειλές και τις ανατροπές εγγυήσεων στη ζωή των πολιτών», υποστήριξε ο κ. Παπασπύρος και πρόσθεσε: «Επειδή όμως στα δίχτυα υπάρχουν και τα βρόχια, στο χέρι των εργαζομένων είναι η χώρα και τα δικαιώματα να μην διαλυθούν».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ σημείωσε πως «η κοινωνική αντίσταση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει ελπίδα και βεβαιότητα στη ζωή μας».
naftemporiki

ΕΒΕΑ: Επώδυνες αποφάσεις στην αγκαλιά του ΔΝΤ

«Ευχή όλων μας είναι το περιβόητο για την κυβέρνηση δίχτυ ασφαλείας να μη μετατραπεί σε δίχτυ που θα παγιδεύσει σε θολά νερά την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της οικονομίας μας», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.


«Οι λανθασμένες πολιτικές όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και της σημερινής μη εξαιρουμένης, οδήγησαν τη χώρα μας στο μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», συμπλήρωσε

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ακόμη ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος ήλπιζε ότι τελικά θα αποφεύγαμε αυτό το σκόπελο, όπως άλλωστε διαβεβαίωνε και η κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

Καταλήγοντος σημείωσε ότι τελικά «βρεθήκαμε στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «στη λήψη των όποιων αποφάσεων, που σίγουρα θα είναι επώδυνες, θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χώρα μας είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ευρωζώνης που οδηγείται σ αυτήν τη διαδικασία για τη σωτηρία του».
naftemporiki

«Μουδιασμένη» η αντίδραση των αναλυτών

Ο Μπεν Μέι, αναλυτής στην Capital Economics δήλωσε στο Reuters:


«Σίγουρα δεν πρόκειται για έκπληξη. Εδώ και λίγο καιρό νιώθαμε ότι ήταν αναπόφευκτο και ότι θα το ζητούσαν αργά ή γρήγορα. Με την πίεση που άσκησαν τις τελευταίες ημέρες οι αγορές, ήταν πραγματικά αναπόφευκτο. Οι αποδόσεις έχουν πέσει λίγο, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, κάτι που ίσως υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν η βοήθεια μπορεί να αντληθεί αρκετά γρήγορα. Αλλά φαντάζομαι ότι θα βρεθεί μια λύση. Είμαι σίγουρος ότι η βοήθεια θα κατευθυνθεί γρήγορα στην Ελλάδα. Αυτό οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι η κρίση έληξε, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Ακόμα υπάρχουν τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών και της απώλειας της ανταγωνιστικότητας».

Η Τζιάντα Τζιάνι, οικονομολόγος στη Citigroup δήλωσε στο πρακτορείο ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού «μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στο πολύ άμεσο μέλλον αλλά νομίζω ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το είδος των όρων που θα επιβάλει το ΔΝΤ και πότε θα είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές χώρες. Νομίζω ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Χρηματιστών ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης δήλωσε στο Reuters:

«Τα νέα είναι θετικά. Όπου έχει πάει το ΔΝΤ, τα χρηματιστήρια αντιδρούν θετικά. Το ΔΝΤ θα προσφέρει χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, περίπου 3,75%, ενώ οι χώρες τις ευρωζώνης με

Τα ξένα ΜΜΕ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού

Πρώτη είδηση σε πολλά έγκριτα ηλεκτρονικά μέσα βρίσκεται το αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από τον κ. Παπανδρέου σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με την πλειονότητα των μέσων, τόσο η συνεχής άνοδος του spread όσο και η νέα υποβάθμιση της χώρα μας από τη Moody΄s εχθές το απόγευμα οδήγησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό στο αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.


Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το αίτημα βοήθειας της Ελλάδας μένει να εγκριθεί και από τα υπόλοιπα 15 κράτη μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ισχυρή αντίθεση του γερμανικού λαού στο ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα.

Η BlackRock Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης χρημάτων στον κόσμο, έχει εκφράσει την ανησυχία της για «λαϊκή κατακραυγή» εκ μέρους των πολιτών της ΕΕ για το ενδεχόμενο στήριξης της Ελλάδας. Το Bloomberg αναφέρει ένα σχόλιο του καθηγητή του Χάρβαρντ, Μάρτιν Φέλντστεϊν,

«Πάτησε τη σκανδάλη» ο Πρωθυπουργός

Είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε από το Καστελόριζο ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε ήδη εντολή στον υπουργό Οικονομικών, να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.


«Κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των εταίρων της... Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια μας και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορες πόνεσαν αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας μέσα από μαραθώνιο διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ενωσης για τη στήριξη της χώρας μας...», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της 25ης Μαρτίου είτε γιατί δεν πίστεψαν στην βούληση της ΕΕ είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. «Σήμερα», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που