www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ο καιρός στις 14.09.2010

Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, με σποραδικές βροχές μετά το μεσημέρι στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, περιμένουμε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 ως 27 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, 17 ως 29 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 ως 27 στη Δυτική Ελλάδα, 21 ως 26 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και Κρήτη.

Μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο. Ασθενείς μεταβλητοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

Καλό καιρό περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 28-29 βαθμούς. Ασθενείς μεταβλητοί άνεμοι θα πνέουν στο Σαρωνικό, μέτριοι και τοπικά ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο

Ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητές τους Δημαράς και Μητρόπουλος

Τις υποψηφιότητές τους για την Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσαν σήμερα ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς και ο Αλέξης Μητρόπουλος.


Ο Γιάννης Δημαράς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, με γραπτή του δήλωση, τονίζοντας ότι θα διεκδικήσει την Περιφέρεια "με απόλυτο σεβασμό και πίστη στις δημοκρατικές αξίες, που μας εμπνέουν και υπηρετούμε".

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε αργά το

«Βουτιά» της οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο

Σε τροχιά κάθετης πτώσης κινείται η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, ο όγκος της οποίας παρουσίασε τον Ιούνιο μείωση της τάξης του 30%, με αποτέλεσμα στο τέλος του α΄ εξαμήνου ο οικοδομικός όγκος να εμφανίζεται μειωμένος κατά 23,9%, συμβάλλοντας σημαντικά στην ύφεση της οικονομίας.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας ανήλθε τον Ιούνιο του 2010 σε 4.623 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 788,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.974 χιλιάδες m3 όγκου. Εμφάνισε, δηλαδή, μείωση κατά 13,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32,3% στην επιφάνεια και κατά 30% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Η οικοδομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε Ιούνιο σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες της χώρας. Οι μεγαλύτερες ωστόσο μειώσεις παρατηρούνται στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων (-52,3%), Θεσσαλίας (-49%), Βορείου Αιγαίου (-45,5%) και Στερεάς Ελλάδας (-44,2%). Μονοψήφια ποσοστά

Ξεκίνησαν έλεγχοι για το πλαφόν

Περίπου 30% των πρατηρίων στα οποία έγινε έλεγχος, πουλούσαν την βενζίνη πάνω από το πλαφόν, όπως έδειξαν οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.


Συνολικά ελέγχθηκαν 610 πρατήρια από τα οποία τα 190 πουλούσαν ακριβότερα.

Αναλυτικότερα τα πρατήρια τα οποία πουλούσαν ακριβότερα την

Παράνομη κρίθηκε η απεργία στον ΟΣΕ

Παράνομη κρίθηκε η προγραμματισμένη για αύριο, Τρίτη, 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον ΟΣΕ. Ωστόσο, από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι θα προχωρήσουν κανονικά στην απεργία.


Οι σιδηροδρομικοί αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ, που από το απόγευμα της Παρασκευής βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση και μεταξύ άλλων προβλέπει κατάργηση των συλλογικών τους συμβάσεων και ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η Υπουργός Παιδείας της Ελλάδος ζήτησε να μειωθούν τα Ελληνικά μαθήματα από τους Έλληνες της Αλβανίας !!!

Η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε να καταργηθεί το περίφημο άρθρο 17, που δίνει στην εκπαίδευση των Βορειοηπειρωτών μέχρι την 9η τάξη, το 75% των μαθημάτων στα ελληνικά.


Σύμφωνα με δημοσίευμα ομογενειακής εφημερίδας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε ώστε η διδακτέα ύλη στα σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας να είναι 50% ελληνικά και 50% αλβανικά σε μια στιγμή που στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Αλβανία οι Έλληνες έχουν 75% ελληνικά και 25% αλβανικά. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι δώρο των αλβανών αλλά δικαίωμα των ελλήνων που το απέκτησαν με πολλούς αγώνες.

Ρωτάμε την κυρία Διαμαντοπούλου

1) Πώς μπορεί αυτή να καταργήσει μια οδηγία, η οποία μπόρεσε να μπει στην αλβανική ατζέντα της παιδείας μετά από έναν τιτάνιο αγώνα που έδωσαν μαθητές, δάσκαλοι, γονείς, όλοι οι Βορειοηπειρώτες, με πρωτοστάτη τότε, την οργάνωση της Ομόνοιας; Γνωρίζει αυτή τη βία που υπέστησαν τότε οι μαθητές, τα πρόστιμα των δασκάλων και τη φοβέρα των αστυνομικών;

2) Γνωρίζει η Υπουργός τι συσχετισμό έχει η οδηγία αυτή; Αν δεν γνωρίζει να της την επισημάνουμε εμείς κι άλλη μια φορά: Η διδακτέα ύλη στα σχολεία μας έχει το ποσοστό 75-25 υπέρ της ελληνικής γλώσσας. Αν και η αναλογία δεν είναι ακριβώς αυτή και αυτό από την αδυναμία των δικών μας να

Ολοκληρώνεται αύριο η εκταμίευση της β' δόσης του δανείου

Με την κατάθεση αύριο, Τρίτη του ποσού του δανείου που αναλογεί στο ΔΝΤ, ολοκληρώνεται η εκταμίευση της β' δόσης (ύψους 9 δισ. ευρώ) του δανείου, στο πλαίσιο του μηχανισμού οικονομικής στήριξης της χώρας.


Σήμερα, κατατέθηκε στην ΤτΕ το ποσό του δανείου που αναλογεί στις χώρες της ευρωζώνης, ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό που αναλογεί στο ΔΝΤ ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η γ' δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο, με βάση και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στην επικαιροποίηση του μνημονίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «σε συνέχεια της θετικής αξιολόγησης της προόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και της εκπλήρωσης των δημοσιονομικών

Ανερχόμενος γαστρονομικός προορισμός λόγω κρασιού η Ελλάδα

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους ανερχόμενους ευρωπαϊκούς προορισμούς με γαστρονομικό ενδιαφέρον λόγω των κρασιών της, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «The Sun Herald» του Σίδνεϊ.


Όπως επισημαίνεται, καθώς αυξάνεται η εκτίμηση των Αυστραλών απέναντι στο καλό φαγητό και κρασί, αυξάνεται και το ενδιαφέρον τους για γαστρονομικές εμπειρίες σε μη αναμενόμενους προορισμούς.

Η Κάρεν Ριντζ, ιδιοκτήτρια του εξειδικευμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου «Food and Wine Travel», υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και δυναμική αγορά και ότι οι ταξιδιώτες δεν αναζητούν μόνο το καλό φαγητό, αλλά ενδιαφέρονται για την όλη εμπειρία που συνδέεται με το φαγητό, όπως η παραγωγή των υλικών και η προετοιμασία του.

Σύμφωνα με την κ. Ριντζ, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι δημοφιλείς γαστρονομικοί προορισμοί, αλλά η ίδια αναμένει ότι θα αναδειχθούν και η Αυστρία, η Ελβετία, η Κροατία, η Τουρκία και η Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται επίσης, η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα είναι πολύ

Χαιρετίζει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα ο Δ. Δρούτσας

«Ξεκάθαρη επιλογή» και «ισχυρό μήνυμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.


Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Δρούτσας εστίασε επίσης στη σημασία του δημοψηφίσματος για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, αλλά και την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «με αυτόν τον τρόπο, ο τουρκικός λαός επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του προς την ευρωπαϊκή προοπτική. Είναι σημαντικό για την Κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. Θεωρώ ότι του δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη διαδικασία και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Με ακόμη πιο θαρραλέα και γρήγορα βήματα για την οικοδόμηση μιας ανοικτής κοινωνίας στην Τουρκία, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Επανέλαβε ακόμη ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να στείλει εκ νέου ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα, επαναβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική, «ότι δηλαδή στο τραπέζι βρίσκεται η ένταξή της ως πλήρες μέλος, υπό την

«Ανοησίες» η κλιματική αλλαγή

Ως «ανοησίες» απέρριψε την κλιματική αλλαγή ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryan Air.


«Αν πιστεύω στην υπερθέρμανση του πλανήτη; Όχι, πιστεύω ότι όλα αυτά είναι ένα μάτσο ανοησίες», δήλωσε ο αμφιλεγόμενος Μάικλ Οʼ Λίρι σε συνέντευξή του στον “Irish Independent”. «Παλιά μιλούσαν για υπερθέρμανση του πλανήτη, όμως τώρα που οι θερμοκρασίες δεν έχουν ανεβεί εδώ και 12 χρόνια, μιλούν για κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε απορρίπτοντας έγκριτες μελέτες, αλλά και τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το 2010 θα είναι ίσως το θερμότερο έτος από το 1880, οπότε και άρχισαν στις ΗΠΑ οι επίσημες μετρήσεις.

Ο ΟʼΛίρι, που συχνά προκαλεί με δηλώσεις του, συμφώνησε μεν ότι το κλίμα αλλάζει, ωστόσο αρνήθηκε ότι αυτό οφείλεται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως αυτή που τον κατέστησε έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στην

Στην Αθήνα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ

Στην Αθήνα έφθασε τη Δευτέρα ο νέος Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, ο οποίος διαδέχεται τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία, ο πρέσβης Σμίθ Θα παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αργότερα μέσα στο μήνα.


Διπλωμάτης καριέρας στην Ανώτατη Διπλωματική Υπηρεσία με βαθμό συμβούλου- υπουργού, ο κ. Σμιθ υπηρέτησε πρόσφατα ως εκτελεστικός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο παρελθόν υπηρέτησε και σε άλλες υψηλόβαθμες θέσεις στο υπουργείο, όπως βοηθός υφυπουργός για προξενικά ζητήματα και βοηθός εκτελεστικός γραμματέας.

Στο εξωτερικό υπηρέτησε στη Βέρνη, την Κωνσταντινούπολη, την Οταβα και τη Στοκχόλμη.

Επίσης δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες στην Αμερικανική Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας Εχει τιμηθεί και με τα βραβεία Arnold L. Raphael Memorial διακεκριμένης υπηρεσίας, το υπουργικό

E.E.: Νέοι κανόνες για την ασφάλεια των πλοίων

Νέοι κανόνες για την ενδυνάμωση και τη βελτίωση των επιδόσεων ασφάλειας των πλοίων θεσπίστηκαν τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Με τους κανόνες εγκαινιάζεται, από την 1η Ιανουαρίου 2011, νέο διαδικτυακό μητρώο «στοχοποίησης και στιγματισμού» των ναυτιλιακών εταιριών με κακές επιδόσεις σχετικά με ζωτικές επιθεωρήσεις ασφάλειας (έλεγχοι από το κράτος λιμένα), ενώ προβάλλονται θετικά στο κοινό οι εταιρίες με ιστορικό υψηλών επιδόσεων στην ασφάλεια.

Οι έλεγχοι από το κράτος λιμένα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ναυτικών καταστροφών με πιθανές συνέπειες τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και τεράστιες περιβαλλοντικές ζημίες. Οι εταιρίες και τα κράτη που εμφανίζουν κακές επιδόσεις θα υποβάλλονται σε εντατικότερες,

Την Τρίτη η εκλογή νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Συνεδριάζει αύριο, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 5.00 μ.μ., το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με θέμα την εκλογή Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Συμφωνία με τη γαλλική BCNS για ναυπήγηση έξι φρεγατών

Στην υπογραφή συμφωνίας για τη ναυπήγηση έξι φρεγατών (FREMM) υπέγραψαν η γαλλική DCNS και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας/Νεώριο.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία αντικαθιστά το Μνημόνιο Κατανόησης (MOU), το οποίο είχε υπογραφεί το 2006.

Στο αυτόφωρο για μη τήρηση του πλαφόν στη βενζίνη

Στο αυτόφωρο θα οδηγούνται όσοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων δεν τηρούν το πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση στην τιμή πώλησης της βενζίνης.


Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε σε όλους τους διευθύνοντες τις Εισαγγελείς εφετών του κράτους, τις ανώτατες τιμές πετρελαιοειδών προϊόντων, όπως αυτές καθορίστηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τέντες αναφέρει στο έγγραφό του προς τους συναδέλφους τους τα εξής:

«Σας διαβιβάζουμε αντίγραφο της Α3-2503/13-09-2010 ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία καθορίστηκαν ανώτατες τιμές καταναλωτή για πετρελαιοειδή προϊόντα και παρακαλούμε να

«Όχι» Ομπάμα στον ηλιακό συλλέκτη του Τζίμι Κάρτερ

Τη δυσαρέσκεια μερίδας Αμερικανών οικολόγων έχει προκαλέσει η άρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να εγκαταστήσει, έστω και συμβολικά, φωτοβολταϊκό σύστημα... «αντίκα» στο Λευκό Οίκο


Φοιτητές από το κολέγιο Unity του Μέιν ταξίδεψαν ως τη Ουάσινγκτον –επιβαίνοντας μάλιστα σε φορτηγάκι κινούμενο με καύσιμο βιοντίζελ- προκειμένου να προσφέρουν στον Αμερικανό πρόεδρο έναν από τους ηλιακούς συλλέκτες που κάλυπταν μικρό τμήμα των ενεργειακών αναγκών του συμπλέγματος επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ.

Διά στόματος τριών συνεργατών του, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους φοιτητές για την προσφορά τους, την οποία όμως απέρριψε με την αιτιολογία ότι στη στέγη του Λευκού Οίκου δεν

Κλειστά την Τρίτη τα φαρμακεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία την Τρίτη, ημέρα εορτής του Τιμίου Σταυρού, όπως ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Σημειώνεται ότι η εορτή του Τιμίου Σταυρού είναι επίσημη αργία για τα φαρμακεία.


Το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου λόγω κρίσης

Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στην Ευρώπη είναι πιθανό να επιφέρει η οικονομική κρίση, καθώς πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο που ζουν, να περικόψουν τον προσωπικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό τους ή να χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου.


Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα καρκίνου «European Journal of Cancer», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι αν και κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του αριθμού θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη, οι προσπάθειες πρόληψης υστερούν, καθώς τα νέα περιστατικά διαγνωσμένου καρκίνου εμφανίζουν διαχρονική αύξηση, κατά 20% περίπου μεταξύ του 2002 (2,1 εκατ.) και του 2008 (2,5 εκατ.).

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την πρόληψη του καρκίνου με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα αυξάνοντας την έκθεση των ανθρώπων σε νέους παράγοντες κινδύνου μέσω των αλλαγών στην εργασία τους και στις συνήθειες της

Λέιζερ για εξάλειψη των όγκων στους πνεύμονες

Μια νέα μέθοδος καταπολέμησης των όγκων στους πνεύμονες εφαρμόζει ο Έλληνας θωρακοχειρουργός, Γιώργος Λαδάς, στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον του Τσέλσι, χαρίζοντας ελπίδα για θεραπεία από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.


Η καινοτόμος συσκευή λέιζερ καταστρέφει πλήρως καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες, οι οποίοι δεν ξεπερνούν σε μέγεθος το γραμματόσημο. Το λεγόμενο «λέιζερ των πνευμόνων», το οποίο κοστίζει περίπου 120.000 λίρες, επιτρέπει τη συντόμευση της επέμβασης και παραμονής στο νοσοκομείο, καθώς και την ταχύτερη ανάνηψη των ασθενών.

Ο Γιώργος Λαδάς, μετά την εκπαίδευσή του στην Ελλάδα, άρχισε να εργάζεται στο βρετανικό νοσοκομείο από το 1994, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ». Από το 1997 μέχρι σήμερα είχε πραγματοποιήσει εκατοντάδες παραδοσιακές επεμβάσεις αφαίρεσης μεταστατικών όγκων στους πνεύμονες, μια διαδικασία αργή, που διαρκούσε μέχρι και 12 ώρες, ώσπου ο έλληνας ερευνητής

ΟΣΕ: 24ωρη απεργία την Τρίτη

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την εξυγίανση του ελληνικού σιδηροδρόμου, που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και σύντομα αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία

Ελπίδες για πρόληψη της μυωπίας

Το ενδεχόμενο προληπτικής αγωγής κατά της μυωπίας εμφανίζεται πιθανό χάρη στις έρευνες δύο ανεξάρτητων επιστημονικών ομάδων, οι οποίες εντόπισαν δύο γονίδια τα οποία φαίνεται πως ευθύνονται για την πιο διαδεδομένη διαταραχή της όρασης στον κόσμο.


Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, εντός της ερχόμενης δεκαετίας, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιηθεί ευρέως ένα φάρμακο (σε μορφή σταγόνων ή χαπιών) που θα εμποδίζει την εμφάνιση ή την εξέλιξη της μυωπίας, απαλλάσσοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την ταλαιπωρία των φακών επαφής, των γυαλιών και των διορθωτικών επεμβάσεων με λέιζερ.

Εναλλακτικά, θα ήταν δυνατό να υπάρξει κάποια γονιδιακή θεραπεία, με την εισαγωγή «υγιών» γονιδίων στο μάτι, τα οποία θα αποτρέπουν την μυωπία στο μέλλον. Η αποκατάσταση όμως των ματιών ενήλικων ατόμων με προχωρημένη μυωπία θεωρείται πολύ πιο δύσκολη, είτε με φάρμακα, είτε με γενετική θεραπεία.

Η ανακάλυψη του ενός γονιδίου έγινε από διεθνή ερευνητική ομάδα, υπό τον δρα Πίρο Χίζι και τον Κρις Χάμοντ του τμήματος γενετικής επιδημιολογίας του Kingʼs College του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν»

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα Ντ. Μπακογιάννη στον Τ. Ερντογάν

Τα συγχαρητήριά της στον Ταγίπ Ερντογάν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση εξέφρασε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, με τηλεγράφημα που απέστειλε στον Τούρκο πρωθυπουργό.


«Δεχθείτε παρακαλώ τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για το μεγάλο επίτευγμα να κερδίσετε την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης πλειοψηφίας του τουρκικού λαού, στην προσπάθειά σας να εκσυγχρονίσετε το Σύνταγμα και να διευρύνετε τη δημοκρατία στην χώρα σας», αναφέρει η κ. Μπακογιάννη.

Χαρακτηρίζει επίσης το αποτέλεσμα «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» και καταλήγει: «Οι φίλοι της χώρας σας ευλόγως

Yπ. Παιδείας: Πολύ λίγα τα κενά

«Τα κενά που υπάρχουν είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια και θα συμπληρωθούν μέσα στη βδομάδα», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, που επισκέφθηκε σήμερα, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, τη Σιβιτανίδειο Σχολή και παρέστη στον καθιερωμένο Αγιασμό.


«Σήμερα είναι μια συμβολική ημέρα. Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους. Εύχομαι το σχολείο να δώσει γνώση - που είναι δύναμη ζωής - αρχές και αξίες, που χρειαζόμαστε για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα.

Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά ξεκινάμε με θετικούς οιωνούς και κάνω μια πρόσκληση προς όλους - στην πολιτεία, στους εκπαιδευτικούς, στις δυνάμεις της κοινωνίας, στους γονείς: να έχουμε πάνω από όλα τα παιδιά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις για να προσφέρουμε στο σχολείο. Όλες οι διαφορές,

ΕΛΚΕΚΑ: Απογειώθηκε το οικογενειακό καλάθι

Στα 2072,44 ευρώ σκαρφάλωσε τον Αύγουστο του 2.010 το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού από 1.962,77 ευρώ που κόστιζε τον Αύγουστο του 2009, σημειώνοντας αύξηση 109,67 ευρώ, ποσοστό 6%.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΚΕΚΑ, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν :

α) 20% της ομάδας Αλκοολούχα ποτά και καπνός,

β) 17% της ομάδας Μεταφορές

γ) 8% της ομάδας Στέγαση

δ) Κατά 4% της ομάδας Επικοινωνίες.

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Επιστροφή στα θρανία σήμερα για περισσότερους από 1.300.000 μαθητές καθώς χτύπησε το πρώτο κουδούνι σε 15.500 σχολεία. Επιστροφή στις σχολικές αίθουσες και για 160.000 εκπαιδευτικούς, με τα κενά σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας να ανέρχονται σε 2.645, χωρίς ωστόσο αυτός να είναι ο τελικός αριθμός. Πάντως 9.000 πιστώσεις για την πρόσληψη ισάριθμων αναπληρωτών βρίσκονται στην διάθεση του υπουργείου για να καλύψει ανάγκες των σχολείων.


Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί, όπως είπε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, ανησυχούν ότι οι ελλείψεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα όπως επισημαίνουν, οι δυσλειτουργίες των σχολείων θα είναι δεδομένες λόγω και της μείωσης των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων (θέρμανση, καθαριότητα, συντήρηση), οι οποίες είναι μειωμένες στο 1/3 σε σχέση με πέρυσι. Η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε πάντως ότι σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταβάλλεται

Πλαφόν στην τιμή της βενζίνης

Στην επιβολή πλαφόν στα καύσιμα προκειμένου να αποφευχθούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις με αφορμή την αυξημένη ζήτηση εξαιτίας της απεργίας των βυτιοφορέων, προχώρησε η κυβέρνηση.


Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το πλαφόν ορίστηκε στα 1,473 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και 1,701 ευρώ για την 100 οκτανίων (βενζίνη LRP 1,561, πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο). Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για επτά ημέρες, οπότε θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν από την Κυριακή στα πρατήρια πώλησης καυσίμων.

«Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις εμπορίου των Νομαρχιών θα είναι εντατικοί, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα. Στους παραβάτες θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις», αναφέρεται στη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λ. Βουλιαγμένης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα και έως τα τέλη Οκτωβρίου στους σταθμούς Ηλιούπολης και Αλιμος, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.


Ειδικότερα:

• Σταδιακός περιορισμός των λωρίδων της Λ. Βουλιαγμένης από τρεις σε δύο, με κατάληψη της δεξιάς λωρίδας, στο τμήμα μεταξύ των οδών Παρθενώνα και Λακωνίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Γλυφάδα.

• Περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος, στα περίπου έξι μέτρα, του δεξιού παράπλευρου της Λεωφ. Βουλιαγμένης στο τμήμα μεταξύ των οδών Πίνδου και Λακωνίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Γλυφάδα.

• Περιορισμός των λωρίδων της οδού Πύρρωνος από τρεις σε δύο, στο ύψος της πρόσβασης της

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, ενισχύει τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του δημοψηφίσματος για τη συνέχιση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, αλλά και την