www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Δεν ξέρω ... Ελληνικά!

O Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είχαν μια συνάντηση   σχετικά με το αν θα μπορούν να περνάνε τα Αμερικάνικα στρατεύματα από την Τουρκία για τη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος δεν συμφώνησε τελικά, με αποτέλεσμα να εξοργίσει τον Αμερικάνο.

Μετά από μέρες ο Τούρκος φοβισμένος την αντίδραση του Πλανητάρχη τον παίρνει τηλέφωνο και του λέει:

- Αγαπητέ μου είδα χθες ένα όνειρο και σε θυμήθηκα.

- Τι όνειρο; ρωτάει ο Πλανητάρχης.

- Είδα, του λέει, την Τουρκία με καινούριους δρόμους, πλατείες, αεροδρόμια, λιμάνια, κτίρια και στην ταράτσα κάθε κτιρίου υπήρχε ένα πανό που έγραφε για την Αμερικανοτουρκική φιλία!

- Ναι; του λέει ο Αμερικάνος. Ακου να δεις και εγώ τι είδα...

- Τι είδες; ρωτάει ο Τούρκος

- Είδα την Τουρκία μοντέρνα και σύγχρονη χώρα με όλα αυτά που είπες και εσύ και στην κορυφή κάθε κτιρίου υπήρχε πανό...

- Αλήθεια; Και τι έγραφε; τον διακόπτει ο Τούρκος χαρούμενος.

- Δεν κατάλαβα, γιατί δεν ξέρω Ελληνικά...

Φασόλια τσίλι

1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια Kidney 450 gr περίπου
2 - 3 κρεμμύδια
450 gr ντοματάκια ολόκληρα ή πολτό ντομάτας
1 φακελλάκι chili 7 3/4 Οz ή 49 gr
450 gr κιμά

Τσιγαρίζουμε τον κιμά μέχρι να πιεί σχεδόν όλα τα υγρά του.

Αναμιγνύουμε το chili, τα ντοματάκια και τα φασόλια με το υγρό τους.

Όταν πάρουν βράση χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.


Συμπτώματα στην υγεία έχει η εργασιακή ανασφάλεια

Σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη, η εργασιακή κατάσταση του ανθρώπου έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς στο χώρος εργασίας λόγω της παγκοσμιοποίησης, της οικονομικής ύφεσης και της εκτόξευσης της ανεργίας. Όπως διαπίστωσε έρευνα διεθνούς επιστημονικής ομάδας σε 23.000 υπαλλήλους 16 χωρών της Ευρώπης, ο φόβος για περικοπές θέσεων εργασίας αυξάνει τα προβλήματα στην υγεία.

Στις πρώτες θέσεις εργασιακής ανασφάλειας είναι οι Δανοί, Γερμανοί, Έλληνες, Ούγγροι, Ισραηλινοί, Ολλανδοί, Πολωνοί, Ρώσοι και Τσέχοι. Αντίθετα, μικρότερο φόβο φαίνεται πως έχουν οι εργαζόμενοι στην Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία, ενώ ουδέτερη στάση κρατούν οι Βέλγοι και οι Σουηδοί.

«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η εργασιακή ανασφάλεια έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μεγάλου ποσοστού Ευρωπαίων μεσηλίκων», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Social Science & Medicine.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ρωτήθηκαν για τη σταθερότητα της εργασίας τους, ενώ τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την υγεία τους ως πολύ καλή, καλή, μέτρια, κακή ή πολύ κακή.

«Το χαμηλότερο ποσοστό εργασιακής ανασφάλειας παρουσιάζεται στην Ισπανία (14,2%), τη Γαλλία (17,6%) και το υψηλότερο στην Ουγγαρία (40,4%), την Τσεχία (41%) και την Πολωνία (41,7%)», υποστηρίζει η έρευνα. Συνάμα, τα περισσότερα προβλήματα στην υγεία παρατηρούνται στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στον τομέα της εργασίας, δηλαδή στην Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Ρωσία και την Πολωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σχέση μεταξύ του φόβου απόλυσης και των αρνητικών συμπτωμάτων στην υγεία δεν διαφέρει με το φύλο, την εκπαίδευση ή την οικογενειακή κατάσταση.

Στη μέση ευρωπαϊκή οικογένεια ο μισθός αποτελεί περίπου το 70% του εισοδήματος, γι' αυτό η εργασιακή εξασφάλιση διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του Ευρωπαίου πολίτη. Ωστόσο, για τους Δανούς, Ολλανδούς και Σουηδούς οι σχέσεις με τους συναδέλφους τους είναι πιο σημαντικές από ό,τι η ασφάλεια στο χώρο εργασίας.

Τέλος, οι ερευνητές σχολιάζουν πως «καθώς η αγορά ακολουθεί το δρόμο της παγκοσμιοποίησης, οι κυβερνήσεις και τα συνδικάτα εργασίας πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το θέμα της εργασιακής ανασφάλειας και των συνεπειών αυτής στην υγεία των πολιτών».


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια.

Παρόντες στη Βουλή ήταν 259 βουλευτές.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 170 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν 86 βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ

Παρών δήλωσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.

Αύριο θα γίνει η συζήτηση για τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Επίθεση στο αυτοκίνητο του Θ. Πάγκαλου έξω από τη Βουλή

Στο αυτοκίνητο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου έξω από τη Βουλή επιτέθηκε ομάδα ατόμων που αντιδρούν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.


Οι διαμαρτυρόμενοι είχαν αποκλείσει την είσοδο του Κοινοβουλίου και κρατώντας ελληνικές σημαίες φώναζαν συνθήματα κατά του πολιτικού κόσμου, ενώ εκτόξευαν αντικείμενα εναντίον όσων πλησίαζαν στη Βουλή.

Ο κ. Πάγκαλος κατήγγειλε το περιστατικό και ζήτησε από τον Προεδρεύοντα του Σώματος να ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Δήλωσε ακόμη ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ώστε να διερευνηθεί γιατί η ΕΛΑΣ επέτρεψε σε ακροδεξιές, όπως είπε, ομάδες να βρίσκονται έξω από την είσοδο της Βουλής και να αποδοκιμάζουν όσους εισέρχονταν ή εξέρχονταν από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο κ. Πάγκαλος επέρριψε εμμέσως ευθύνες και στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη λέγοντας του χαρακτηριστικά: «Για να καταλάβετε τι έχετε κάνει με τη στάση σας».

Ο κ. Καρατζαφέρης καταδίκασε το επεισόδιο, δήλωσε ότι συμμερίζεται την αγωνία του κ. Πάγκαλου και αναρωτήθηκε με τη σειρά του γιατί η αστυνομία τους άφησε να φύγουν και δεν τους απομόνωσε στις πλατείες, όπως κάνει συνήθως με τους αναρχικούς, ενώ άφησε αιχμές ότι μπορεί να ήταν υποκινούμενο.

«Ψάξτε να βρείτε μήπως είναι κάποιοι από μυστικές υπηρεσίες, γιατί αυτά τα "φυντάνια" δεν έχουν σχέση με τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Βρέθηκε η σορός του Τάσου Παπαδόπουλου

Βρέθηκε τελικά η σορός του τέως προέδρου της Κύπρου, θαμμένη σ' ένα τάφο στο νεκροταφείο Στροβόλου, ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου στην κόρη του εκλιπόντος, Αναστασία Παπαδοπούλου.

Διαξιφισμοί για το λόγο της αρπαγής της σορού υπήρξαν μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Λουκά Λουκά και του διευθυντή του ιδρύματος "Τάσος Παπαδόπουλος" κ. Χρύση Παντελίδη υποστηρίζοντας ο μεν πρώτος ότι η σορός εκλάπη για καταβολή λύτρων ενώ ο δεύτερος ότι δεν υπήρξε τέτοιο θέμα και ήταν άλλος ο λόγος.

Τελικά το μυστήριο μάλλον λύθηκε μετά τη σύλληψη ενός Ινδού με πλαστή ταυτότητα Βουλγαρίας και συγγενικού προσώπου του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, ο οποίος και φέρεται να είναι ο ηθικός αυτουργός της κλοπής της σορού. Ο Ινδός στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι και οι δύο συλληφθέντες είχαν οργανώσει την κλοπή με σκοπό να πάρουν λίτρα.

Σεισμός στη Σερβία

Σεισμική δόνηση 5 ρίχτερ ταρακούνησε σήμερα το Κόσοβο. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Ζούμπιν Πότοκ, βορειοδυτικά της Μιτρόβιτσα.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημίες.

Η Εθνική σβήνει «ψιλά γράμματα» και καταργεί χρεώσεις

Βελτιώνει τους κανόνες στις συναλλαγές για περισσότερους από 4 εκατομμύρια λογαριασμούς

Την πρώτη δέσμη μέτρων ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της πολιτικής της νέας διοίκησης για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη διαμόρφωση νέων προτύπων συναλλακτικής ηθικής στις σχέσεις με τους πελάτες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν απλοποίηση των όρων των συμβάσεων, μείωση ή και κατάργηση σειράς χρεώσεων και αφορούν πάνω από 4 εκατ. λογαριασμούς πελατών του ομίλου.

Πυρήνας της νέας στρατηγικής της Εθνικής είναι ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων τράπεζας - πελάτη σε βάση ειλικρίνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Αναλυτικότερα, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών:
- Επαναδιατυπώνονται οι όροι των συμβάσεων σε απλή γλώσσα και με πιο εύληπτο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της νομολογίας. Παράλληλα εξαλείφονται τυχόν δυσνόητοι όροι ώστε να μη δημιουργούνται υποψίες για «ψιλά γράμματα».

- Στις συμβάσεις και τα προσαρτήματά τους, ο τρόπος χρέωσης των υπηρεσιών θα είναι απολύτως ευδιάκριτος και κατανοητός.

- Τα έντυπα της προσυμβατικής ενημέρωσης καθώς και τα υποδείγματα συμβάσεων για τα βασικά προϊόντα της Τράπεζας θα είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμα από την ιστοσελίδα της τράπεζας σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων αρχίζει άμεσα και, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική ως πρώτα μέτρα αποφασίστηκαν:

- Καταργείται μέχρι το τέλος του έτους η εφάπαξ δαπάνη 150 ευρώ που εισπράττεται κατά τη χορήγηση επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων για δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

- Καταργείται από όλες τις νέες δανειακές συμβάσεις ο όρος που παρέχει στην Τράπεζα τη δυνατότητα αναπροσαρμογής του κυμαινομένου επιτοκίου έως το διπλάσιο της εκάστοτε μεταβολής του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

- Αδρανοποιείται ο ίδιος όρος σε όλες τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις και δεν θα εφαρμόζεται. Το μέτρο αφορά περίπου 400.000 δανειακές συμβάσεις.

- Μειώνεται στο κατώτατο επίπεδο των 175 ευρώ η εφάπαξ δαπάνη (που έφτανε έως τα 380 ευρώ) για τη χορήγηση τοκοχρεολυτικών καταναλωτικών δανείων. Το μέτρο αφορά τουλάχιστον 100.000 συμβάσεις καταναλωτικών δανείων ετησίως.

- Καταργείται η χρέωση για την τήρηση λογαριασμών ταμιευτηρίου και τρεχούμενων λογαριασμών, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπά τους και τη συχνότητα της κίνησής τους. Το μέτρο αφορά περίπου 4.000.000 λογαριασμούς.

- Καταργείται η χρέωση για την έκδοση αντιγράφου κίνησης για όλους τους τρεχούμενους λογαριασμούς καταθέσεων.

- Καταργείται η χρέωση για την κατάθεση υπέρ τρίτου σε λογαριασμό της τράπεζας είτε με μετρητά είτε με μεταφορά από λογαριασμό. Το μέτρο αφορά περίπου 4.500.000 συναλλαγές ετησίως.

- Καταργείται η valeur επόμενης ημέρας για πιστώσεις σε όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς.

- Καθιερώνεται νέα χαμηλή πάγια τιμολόγηση 8 ευρώ (από 17 ευρώ) για τα περίπου 100.000 ανά έτος εξερχόμενα εμβάσματα σε ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ προς τράπεζες εσωτερικού και χωρών της Ε.Ε.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Οι πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά και σύντομα αναμένεται η αντίδραση και των άλλων μεγάλων τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Εθνική ανακοίνωσε την καθιέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα του θεσμού του «Συνήγορου του Πελάτη» (Ombudsman) κατά τα διεθνή πρότυπα. Ο «Συνήγορος του Πελάτη» μεριμνά για τη φιλική διευθέτηση των διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ της τράπεζας και των πελατών της, οι οποίες δεν κατέστη εφικτό να διευθετηθούν είτε από τις Επιχειρηματικές Μονάδες της Τράπεζας είτε από τον Τομέα Εξυπηρέτησης Πελατείας. Στελέχη της τράπεζας σημειώνουν ότι στη σημερινή συγκυρία το τραπεζικό σύστημα πρέπει να συμβάλει έμπρακτα στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης και την ανακούφιση της πελατείας. Προσθέτουν ότι η νέα προσέγγιση θα οδηγήσει στη σύσφιγξη των σχέσεων της τράπεζας με την πελατειακή της βάση με οφέλη για τον όμιλο μόλις η κρίση ξεπεραστεί και η κατάσταση ομαλοποιηθεί. Σημειώνεται ότι οι πρωτοβουλίες της ΕΤΕ εντάσσονται στον Κώδικα Συμπεριφοράς και εξελίσσονται σε εσωτερικό κανονισμό της τράπεζας, ώστε να ελέγχεται η εφαρμογή τους από το σύνολο του προσωπικού της.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100033_10/03/2010_393571

Δεν περικόπτεται ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Δεν τίθεται ζήτημα περικοπής του 14ου μισθού, ούτε ζήτημα κατάργησης του ορίου 2% στις απολύσεις, στον ιδιωτικό τομέα, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Χαρακτήρισε άδικα αλλά αναγκαία τα νέα οικονομικά μέτρα και προέβλεψε ότι τουλάχιστον τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα.

Σε ερώτηση που του τέθηκε για τη μονιμότητα στο Δημόσιο, είπε, ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει μονιμότητα και είμαστε αποτελεσματικοί. Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε μήπως η μονιμότητα είναι ένας παράγοντας του προβλήματος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι το Δημόσιο είναι καιρός να αποχωρήσει από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναφερόμενος στη ΔΕΗ, γιατί οι συνθήκες όχι απλώς έχουν ωριμάσει αλλά έχουν σαπίσει.

Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει γρηγορότερα βήματα στον αναπτυξιακό τομέα και κάποιοι πρέπει να βγάλουν από τα συρτάρια το νέο αναπτυξιακό νόμο.
Ζήτησε μείωση της γραφειοκρατίας, απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.

Happy Birthday Ολυμπιακέ !

Γλωσσάρι για ... χαμένους στη μετάφραση


  • απ' τα Κουφονήσια είσαι; = δεν ακούς καλά;
  • βαράω ενέσεις = βαριέμαι
  • βουζέλι = η εύσωμη γυναίκα
  • γίναμε μπίλιες = τσακωθήκαμε άγρια
  • γύρνα τη μανιβέλα = σκέψου πιο γρήγορα
  • δεν πάει σάλιο = είναι πολύ αργός, σέρνεται
  • δεν την παλεύω, δεν την παλεύω
  • κάστανο = βαριέμαι απίστευτα, δεν αντέχω άλλο
  • δεν υπάρχει! = είναι τέλειο
  • έγραψες! = τα πήγες τέλεια
  • είμαι κόκαλο = είμαι μεθυσμένος
  • είμαι φαρίνα = είμαι λιώμα στην κούραση
  • είναι θερμοκήπιο = διαβάζει πολύ
  • είναι κρεβατάμπλ = είναι εύκολη (στο σεξ)
  • είναι μπαζόλα, μπάζο = άσχημος
  • είναι σαύρα = είναι άσχημη
  • είναι τελείως γκάου = είναι άσχετος και χαζός
  • είναι τζάμι = είναι τέλειο
  • είναι τσόφλι = είναι χαζός
  • είσαι και πολύ πέφτουλας = είναι πολύ επίμονο το φλερτ σου
  • είσαι πολύ Τατιάνα = είσαι πολύ κουτσομπόλα
  • είσαι ψάρακας - είσαι ευκολόπιστος
  • έκατσε η φάση = έκανα αυτό που ήθελα
  • έφαγα πακέτο = στενοχωρήθηκα, ζορίστηκα  
  • έφαγα σκάλωμα = προβληματίστηκα
  • έφαγα φέτα = έπεσα στο δρόμο
  • έχεις κάψει φλάντζα; = είσαι χαζός;
  • θα καθίσω VIP = στο πίσω κάθισμα
  • θα μου βάψεις τις κουρτίνες! = απαξιωτική απάντηση σε κάποια απειλή
  • καίει κύτταρα = σκέφτεται πολύ
  • είναι καμένος = κατεστραμμένος εγκεφαλικά
  • ένα κι ένα milko = για κάποιον που είναι πολύ κοντός
  • ζώγγολο = ο χαζός
  • κάνω σάπινγκ = δεν κάνω τίποτα, χαλαρώνω
  • κατεβάζω παροχή = δεν δίνω σημασία, αδιαφορώ
  • Κηφισσιώτης ή Κηφισσιώτισσα = αυτός που ντύνεται στυλάτα και πηγαίνει σε πολύ in στέκια
  • κοίτα μια μεναγκό = κοίτα μια γκόμενα
  • κούλαρε λίγο = ηρέμησε
  • λινάτσα, παλιολινάτσα = φτηνός, ελεεινός
  • μαλέφας = μαλάκας + ελέφαντας = μεγάλος μαλάκας δηλαδή
  • μου ήρθε φλασιά = άλλαξα γνώμη ξαφνικά
  • μου τη σβούρισε = νευρίασα
  • νόμπας = ο σπαστικός, ο εκνευριστικός
  • ό,τι να'ναι = για καταστάσεις ασυνεννοησίας και για κάποιον που είναι στον κόσμο του
  • παίζει τις κάλτσες του, παίζει παπάδες = παίζει καλά
  • πετάει χαρταετό = αδιαφορεί
  • ποζεράκι = αυτός που φοράει συνέχεια επώνυμα ρούχα και ποζάρει, το ψώνιο
  • μπαμπινιώτικο αυτό που είπες = πολύ φιλοσοφημένο αυτό που είπες
  • που'σαι ρε μαν; = που είσαι ρε φίλε;
  • συννενόηση μπουζούκι ή φυστίκι =  δεν μπορούμε να συννενοηθούμε
  • τα έχω πάρει στην κράνα = έχω νευριάσει
  • τα πάντα όλα = όλα ανεξαρτήτως
  • τα σπάει = είναι τέλειο
  • την κανάουα, την κάνω = φεύγω
  • την παλεύω = προσπαθώ
  • τι ράτσα είσαι; = από που είσαι;
  • το'χω! = κάνω κάτι καλά
  • τον έτζασα = τον έδιωξα
  • τρώω σούπα, τρώω σαβούρα = πέφτω από μηχανή
  • τρώω Χ, τρώω άκυρο = απορρίπτομαι
  • φάκα τα ! = από το αγγλικό fuck, δηλώνει απογοήτευση
  • φασωθήκαμε = φιληθήκαμε
  • φάτσα για ραδιόφωνο = όχι ιδιαίτερα εμφανίσιμος
  • φιλάκιας, καληνυχτάκιας = αυτός που περιορίζεται στο φλερτ
  • φλασσάρω = θυμώνω
  • φλόμπα = κακού γούστου κοπέλα
  • φραπεδάιζερ = το μηχάνημα που χτυπάει το φραπέ
  • Χαϊχλίδογλου = κάποιος που παριστάνει ότι είναι χάι, ότι ζει στη χλιδή
  • χάνει το set up, χάνει λάδια = όχι εύστροφος, που δεν μπορείς να συννενοηθείς μαζί του
  • what a σπίτι = τι κρίμα!
  • unpalevable = που δεν αντέχεται
Πηγή: Κ Καθημερινής