Βελτιώνει τους κανόνες στις συναλλαγές για περισσότερους από 4 εκατομμύρια λογαριασμούς
Την πρώτη δέσμη μέτρων ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της πολιτικής της νέας διοίκησης για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη διαμόρφωση νέων προτύπων συναλλακτικής ηθικής στις σχέσεις με τους πελάτες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν απλοποίηση των όρων των συμβάσεων, μείωση ή και κατάργηση σειράς χρεώσεων και αφορούν πάνω από 4 εκατ. λογαριασμούς πελατών του ομίλου.
Πυρήνας της νέας στρατηγικής της Εθνικής είναι ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων τράπεζας - πελάτη σε βάση ειλικρίνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Αναλυτικότερα, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών:
- Επαναδιατυπώνονται οι όροι των συμβάσεων σε απλή γλώσσα και με πιο εύληπτο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της νομολογίας. Παράλληλα εξαλείφονται τυχόν δυσνόητοι όροι ώστε να μη δημιουργούνται υποψίες για «ψιλά γράμματα».
- Στις συμβάσεις και τα προσαρτήματά τους, ο τρόπος χρέωσης των υπηρεσιών θα είναι απολύτως ευδιάκριτος και κατανοητός.
- Τα έντυπα της προσυμβατικής ενημέρωσης καθώς και τα υποδείγματα συμβάσεων για τα βασικά προϊόντα της Τράπεζας θα είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμα από την ιστοσελίδα της τράπεζας σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων αρχίζει άμεσα και, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική ως πρώτα μέτρα αποφασίστηκαν:
- Καταργείται μέχρι το τέλος του έτους η εφάπαξ δαπάνη 150 ευρώ που εισπράττεται κατά τη χορήγηση επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων για δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
- Καταργείται από όλες τις νέες δανειακές συμβάσεις ο όρος που παρέχει στην Τράπεζα τη δυνατότητα αναπροσαρμογής του κυμαινομένου επιτοκίου έως το διπλάσιο της εκάστοτε μεταβολής του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ.
- Αδρανοποιείται ο ίδιος όρος σε όλες τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις και δεν θα εφαρμόζεται. Το μέτρο αφορά περίπου 400.000 δανειακές συμβάσεις.
- Μειώνεται στο κατώτατο επίπεδο των 175 ευρώ η εφάπαξ δαπάνη (που έφτανε έως τα 380 ευρώ) για τη χορήγηση τοκοχρεολυτικών καταναλωτικών δανείων. Το μέτρο αφορά τουλάχιστον 100.000 συμβάσεις καταναλωτικών δανείων ετησίως.
- Καταργείται η χρέωση για την τήρηση λογαριασμών ταμιευτηρίου και τρεχούμενων λογαριασμών, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπά τους και τη συχνότητα της κίνησής τους. Το μέτρο αφορά περίπου 4.000.000 λογαριασμούς.
- Καταργείται η χρέωση για την έκδοση αντιγράφου κίνησης για όλους τους τρεχούμενους λογαριασμούς καταθέσεων.
- Καταργείται η χρέωση για την κατάθεση υπέρ τρίτου σε λογαριασμό της τράπεζας είτε με μετρητά είτε με μεταφορά από λογαριασμό. Το μέτρο αφορά περίπου 4.500.000 συναλλαγές ετησίως.
- Καταργείται η valeur επόμενης ημέρας για πιστώσεις σε όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς.
- Καθιερώνεται νέα χαμηλή πάγια τιμολόγηση 8 ευρώ (από 17 ευρώ) για τα περίπου 100.000 ανά έτος εξερχόμενα εμβάσματα σε ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ προς τράπεζες εσωτερικού και χωρών της Ε.Ε.
Αλλάζουν τα δεδομένα
Οι πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά και σύντομα αναμένεται η αντίδραση και των άλλων μεγάλων τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Εθνική ανακοίνωσε την καθιέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα του θεσμού του «Συνήγορου του Πελάτη» (Ombudsman) κατά τα διεθνή πρότυπα. Ο «Συνήγορος του Πελάτη» μεριμνά για τη φιλική διευθέτηση των διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ της τράπεζας και των πελατών της, οι οποίες δεν κατέστη εφικτό να διευθετηθούν είτε από τις Επιχειρηματικές Μονάδες της Τράπεζας είτε από τον Τομέα Εξυπηρέτησης Πελατείας. Στελέχη της τράπεζας σημειώνουν ότι στη σημερινή συγκυρία το τραπεζικό σύστημα πρέπει να συμβάλει έμπρακτα στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης και την ανακούφιση της πελατείας. Προσθέτουν ότι η νέα προσέγγιση θα οδηγήσει στη σύσφιγξη των σχέσεων της τράπεζας με την πελατειακή της βάση με οφέλη για τον όμιλο μόλις η κρίση ξεπεραστεί και η κατάσταση ομαλοποιηθεί. Σημειώνεται ότι οι πρωτοβουλίες της ΕΤΕ εντάσσονται στον Κώδικα Συμπεριφοράς και εξελίσσονται σε εσωτερικό κανονισμό της τράπεζας, ώστε να ελέγχεται η εφαρμογή τους από το σύνολο του προσωπικού της.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100033_10/03/2010_393571