www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η Ν(τώρα) και το ΔΥ.ΣΗ. Η ανορθογραφία μας, δίνει την αλήθεια.

Ο Κλεισθένης γράφει


Θέλοντας να σχολιάσει κάποιος τα πολιτικά γεγονότα μετά την παρουσίαση του νέου κόμματος πρέπει να προσέξει τα παρακάτω.

Σήμερα έχουμε συνωστισμό στα δεξιά με ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗ.ΣΥ. Αυτά, πλην της ΝΔ που έχει διαφοροποιηθεί, είναι υπέρ του μνημονίου.

Η πολυδιασπασμένη ανανεωτική αριστερά διαφωνεί με το ΠΑΣΟΚ μόνο για να δηλώσει την παρουσία της. Το μόνο καθαρά αντιμνημονιακό κόμμα είναι το ΚΚΕ που αρνείται πεισματικά να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα της χώρας ταμπουρωμένο πίσω απ’ το ιδεολόγημα «πρέπει να αλλάξουμε το καπιταλιστικό σύστημα» και ως δια μαγείας θα λυθούν όλα τα προβλήματα.

Η ίδρυση του κόμματος της Ντόρας θα αναγκάσει τους δημοσκόπους να το συμπεριλάβουν στις έρευνές τους. Η δημοσκοπική δύναμη του ΔΗ.ΣΥ θα είναι όπως αναμένεται διψήφια (δυστυχώς η εκλογική θα μετρηθεί μόνο όταν γίνουν εκλογές). Αυτό θα δώσει στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις του μνημονίου τη δυνατότητα αθροίζοντας τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΔΗ.ΣΥ να προπαγανδίζουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του μνημονίου. Φυσικά μόνο η εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια την θέληση του λαού, επικοινωνιακά όμως

Διατροφή και υγεία μαλλιών

Οι πρόγονοι μας έλεγαν: είσαι ότι τρως και απ’ ότι δείχνει και η βιβλιογραφία, είχαν εν μέρει δίκιο. Η διατροφή επηρεάζει το πώς λειτουργεί ο οργανισμός μας εκ των έσω, επηρεάζει όμως και αυτό που φαίνεται: την επιδερμίδα μας, τα νύχια μας αλλά και το τριχωτό της κεφαλής μας. Καθώς το τριχωτό απαρτίζεται από εκατομμύρια τρίχες, των οποίων τα δομικά υλικά είναι μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι μερικά συστατικά της διατροφής μας αποθηκεύονται στα μαλλιά μας και επηρεάζουν και την υγεία τους. Συνεπώς, η βέλτιστη συγκέντρωση των δομικών συστατικών της τρίχας βελτιώνει την ποιότητά της, την αντοχή της, το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται αλλά και τη δομή της.


Πώς επηρεάζει η διατροφή το τριχωτό της κεφαλής;

Το υγιές μαλλί εξαρτάται από την ικανότητα του σώματος να κατασκευάσει έναν υγιή άξονα για την τρίχα, όπως και από την υγεία του δέρματος και των θυλακίων. Βοηθάει η καλή κατάσταση του σιδήρου αλλά και οι βιταμίνες C, B και ψευδάργυρος που παίζουν ρόλο στη δημιουργία ερυθρών

Διαβούλευση για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων

Δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση κείμενο στο οποίο αναλύονται οι λόγοι που οδήγησαν το Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.


Το Υπουργείο εξετάζει με προσοχή όλες τις πλευρές του ζητήματος και τις γνώμες που διατυπώνονται με αποκλειστικό κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων και γι’ αυτό δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση. Για τον λόγο αυτό, δίνει σήμερα στην δημοσιότητα τους λόγους που οδήγησαν στο ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας υποβολής των μηχανογραφικών.

Στην πολιτική, υπάρχουν αποφάσεις που λαμβάνονται για λόγους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος που ενδεχομένως μπορούν να θίξουν κάποιες κοινωνικές ομάδες. Στην συγκεκριμένη

Δημόσια Διαβούλευση για την Κάρτα του Πολίτη

Άνοιξε η Δημόσια Διαβούλευση για την Κάρτα του Πολίτη.


Όποιος θέλει μπορεί να πει την άποψη του στην

Η ύφεση φέρνει πιο κοντά τις αποκρατικοποιήσεις

Σε πέντε τομείς οι οποίοι αφορούν σε εκκρεμότητες του 2010 που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός στη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη. Όπως τόνισε, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει μεταξύ άλλων να έχει ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και η προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.


Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς για το επόμενο τρίμηνο. Όπως είπε, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο να επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη. Το πρόγραμμα νομοθετικών πρωτοβουλιών που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το

«Σκούπα» κατά μεταναστών στις εγκαταστάσεις της «Columbia»

Επιχείρηση σκούπα στις εγκαταστάσεις της «Columbia» στη Ριζούπολη, όπου είχαν εγκατασταθεί μετανάστες, πραγματοποίησαν χθες, Τρίτη, αστυνομικοί.


Κατά την αστυνομική επιχείρηση προσήχθησαν 51 αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 16 αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι 35 που δεν διέθεταν έγγραφα παραμονής μεταφέρθηκαν στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Συνεργεία του δήμου Αθηναίων και της Διεύθυνσης Υγειονομικής Προστασίας Καταναλωτή πραγματοποίησαν αποκομιδή των

Στατίνες: Δεν είναι επιβαρυντικές για ασθενείς με πρόβλημα στο συκώτι

Η μακροχρόνια λήψη στατινών, του φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως για την μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου, είναι λιγότερη επικίνδυνη για ασθενείς με πρόβλημα στο ήπαρ, από ό,τι εθεωρείτο ως τώρα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα ελλήνων ερευνητών που δημοσιεύτηκε σε κορυφαίο διεθνές ιατρικό περιοδικό.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Αθυρο και τον Δημήτρη Μιχαηλίδη του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του University College του Λονδίνου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι στατίνες, που έχουν αποκληθεί και «ασπιρίνες του 21ού αιώνα», είναι ένα από τα πιο πετυχημένα φάρμακα από εμπορική άποψη διεθνώς, με ετήσιες πωλήσεις πάνω από 20 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Λειτουργούν μπλοκάροντας ένα ένζυμο του ήπατος, το οποίο παράγει τα μόρια λίπους

Συνελήφθη νεαρός για κλοπή καλωδίων από γραμμές του ΟΣΕ

Νεαρός Βούλγαρος συνελήφθη από αστυνομικούς σε παραμεθόρια περιοχή του νομού Σερρών, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κλέψει ηλεκτρικά καλώδια στη σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία ο 22χρονος, μαζί με άλλους δύο ομοεθνείς του που διέφυγαν, έκοψαν με ψαλίδια το καλώδιο τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος στις γραμμές του ΟΣΕ, συνολικού μήκους 500 μέτρων, σκοπεύοντας

Μακρύτερη ζωή με καρότα και σκουροπράσινα λαχανικά

Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά λαχανικά, πορτοκαλί και σκουροπράσινου χρώματος, όπως καρότα και φασόλια, πιθανώς θα αρρωσταίνουν λιγότερο και θα έχουν πιο μακρά ζωή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, υπό τον δρα Τσαογιάνγκ Λι του Κέντρου Ελέγχου και Καταπολέμησης Ασθενειών των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, εκτιμούν ότι η ωφέλεια αυτών των λαχανικών φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην αντιοξειδωτική δράση της ουσίας άλφα-καροτένιο που περιέχουν και η οποία είναι συγγενής με το επίσης αντι-οξειδωτικό και πιο γνωστό βήτα-καροτένιο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα καροτένια βελτιώνουν την υγεία αντισταθμίζοντας τη βλάβη στο DNA που διαχρονικά προκαλείται από το οξυγόνο που κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό. Οι ερευνητές μελέτησαν επί 14 χρόνια τις περιπτώσεις περίπου 15.000 ατόμων, λαμβάνοντας δείγματα αίματος και αναλύοντας τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους.

Κατά την λήξη της 14ετούς έρευνας, γύρω στα 4.000 άτομα είχαν πεθάνει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο άλφα-καροτένιο είχαν στο αίμα τους οι άνθρωποι στην αρχή της μελέτης, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και να πεθάνουν στα επόμενα 14

Πόουλ Τόμσεν: «Οι μισθωτοί δεν αντέχουν άλλο, φορολογήστε τα υψηλά εισοδήματα»

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό και κοινωνικό σταυροδρόμι. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρέπει να φορολογήσουμε περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα». Αυτό ξεκαθάρισε στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο «Βήμα» ο Πόουλ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα. Η δήλωση του κ. Τόμσεν ίσως δεν απηχεί ευθέως την εικόνα ενός αξιωματούχου του ΔΝΤ που στο μυαλό πολλών ανά τον κόσμο έχει συνδεθεί με την εφαρμογή κοινωνικά ανάλγητων μέτρων. Ο κ. Τόμσεν αναγνώρισε ότι πλέον το βλέμμα της κυβέρνησης πρέπει να στραφεί αλλού: στην καταπολέμηση της σπατάλης στην Υγεία και στις ΔΕΚΟ. «Περιμένουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις ΔΕΚΟ τον Φεβρουάριο»

σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την ανάπτυξη. Και προειδοποίησε ότι «χωρίς επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο». Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο χώρες με οικονομικά προβλήματα, όπως η Ιρλανδία, να μην καταβάλουν μελλοντικά τις δόσεις τους στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ υπήρξε σαφέστατος: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τέτοιο πρόβλημα δεν θα υπάρξει».

- Περιμένατε πριν από μερικούς μήνες ότι θα κάνατε λάθος σε βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός;

«Ειδικά στον πληθωρισμό πέσαμε έξω. Υποτιμήσαμε την επίπτωση που θα είχε στον πληθωρισμό η αύξηση της φορολογίας. Αυτό έγινε διότι η αύξηση της φορολογίας έγινε σε μια οικονομία με ελλιπή ανταγωνισμό. Τώρα όμως ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να πέφτει. Προσωπικά, δεν ανησυχώ

Αποζημίωση - μαμούθ από τη SAP στην Oracle

Η αμερικανική Oracle, γίγαντας του λογισμικού για εταιρικές βάσεις δεδομένων, νίκησε στη δικαστική διαμάχη που ταρακουνά το τελευταίο διάστημα τη Σίλικον Βάλεϊ. Η SAP, η μεγάλη γερμανική δύναμη στην αγορά λογισμικού για επιχειρήσεις, βρέθηκε ένοχη για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από τον ανταγωνιστή της, και καλείται να καταβάλει αποζημίωση 1,3 δισ. δολαρίων.

Πριν καν αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης σε περιφερειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, η SAP παραδέχτηκε ότι εισέβαλλε σε προστατευμένους δικτυακούς τόπους της Oracle και κατέβασε αρχεία τεκμηρίωσης και υποστήριξης πελατών για προϊόντα του ανταγωνιστή της.

«Για περισσότερο από τρία χρόνια, η SAP έκλεβε χιλιάδες αντίγραφα λογισμικού της Oracle και στη συνέχεια μεταπωλούσε αυτό το λογισμικό και τις συνοδευτικές υπηρεσίες στους ίδιους τους πελάτες της Oracle» δήλωσε η Σάφρα Κατζ, συμπρόεδρος της Oracle.

Το αντίπαλο στρατόπεδο εκτιμούσε αρχικά ότι οι αποζημιώσεις που θα καλούνταν να καταβάλλει δεν

Μέτρα κατά του παραεμπορίου ζητούν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης

«Δημόσια έκκληση σε κάθε αρμόδιο φορέα» να παρέμβει για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου κάνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.


«Εχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» και γι’ αυτό επανέρχεται στο θέμα του παραεμπορίου, επιστρατεύοντας μάλιστα αυτήν τη φορά και φωτογραφικό υλικό, το οποίο, όπως επισημαίνει «αποτυπώνει τη σκληρή εικόνα υποβάθμισης της αγοράς της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Ζορπίδης τονίζει ότι το Επιμελητήριο «έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου προσλαμβάνοντας ακόμη και εταιρεία φύλαξης, πριν δύο χρόνια» και ότι το θέμα τέθηκε τόσο στις δικαστικές αρχές όσο και τις αρμόδιες αστυνομικές και δημοτικές,

Φόρος - φωτιά στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για συνταξιοδότηση

Με την κλίμακα φορολόγησης τον μπόνους που δίνουν οι τράπεζες στα στελέχη τους, θα φορολογούνται τα οικονομικά κίνητρα των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, λόγω συνταξιοδότησης, των επιχειρήσεων. Η κλίμακα των μπόνους ξεκινάει από 50% και καταλήγει στο 90% για αμοιβές πάνω από 80.000 ευρώ.


Η κλίμακα που στην ουσία αποτελεί αποτρεπτικό χορήγησης μπόνους στα στελέχη τραπεζών, προβλέπει φορολόγηση στην κλίμακα προσωπικού εισοδήματος (45%) για ποσά μέχρι 6.000 ευρώ (μπόνους 10% σε εισόδημα μέχρι 60.000).

Στην συνέχεια, τα ποσά που υπερβαίνουν το 10% του εισοδήματος (με ταβάνι τα 6.000) πάνε

Για βιομηχανική κατασκοπεία κατηγορείται ιδιωτικός υπάλληλος

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος 40χρονου υπαλλήλου εταιρείας εισαγωγής ενδυμάτων, ο οποίος κατηγορείται για βιομηχανική κατασκοπεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της αστυνομίας.


Για "παραβίαση απορρήτου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, υπολογιστικών συστημάτων, προσωπικών δεδομένων και δυσφήμηση Ανώνυμης Εταιρείας", κατηγορείται ο υπάλληλος, ο οποίος, από το Νοέμβριο του έτους 2007 μέχρι τον Νοέμβριο του έτους 2010, ανά τακτά χρονικά διαστήματα έμπαινε παράνομα στα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας και ενημερωνόταν για απόρρητα στοιχεία, ενώ παράλληλα διέκοπτε τη λειτουργία των υπολογιστών, με αποτέλεσμα να διακόπτονται οι εργασίες σε όλα τα τμήματα της εταιρείας. Η ζημιά στην εταιρεία υπολογίστηκε σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων, περίπου σε 10.000 ευρώ.

Ο δράστης διατηρούσε προφίλ στο facebook, μέσω του οποίου δυσφημούσε την εταιρεία στην οποία εργαζόταν και παράλληλα δημοσιοποιούσε σε κοινή θέα καταστάσεις μισθοδοσίας των στελεχών

Δύο χρόνια πίσω η «Κορίνθου - Πατρών - Πύργου»

Επισήμως ανακοινώθηκε από τη κατασκευάστρια κοινοπραξία, ότι ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου- Πατρών - Πύργου θα ολοκληρωθεί με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ετών.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας η ολοκλήρωση του έργου δεν θα γίνει πριν το 2014, ενώ η πρώτη από τις πέντε σήραγγες που προβλέπονται θα κατασκευαστεί ως την άνοιξη του 2011.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα έστω και τμηματικής παράδοσης του έργου.

Σημειώνεται ότι το έργο προπληρώνεται από τη στιγμή που δημοπρατήθηκε από τους έλληνες

Σε επίπεδα ρεκόρ τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν το 2009 τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ συνεχίζεται η υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).


"Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι τα κύρια αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν

Κομισιόν: Και επισήμως στο αρχείο η υπόθεση των ορίων ηλικίας

Στο αρχείο έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υπόθεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο ελληνικό δημόσιο, ύστερα από την αλλαγή στην εθνική νομοθεσία που προβλέπει την εξίσωσή τους.


Η Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κοινοτικούς κανόνες. Στο αρχείο μπήκε η υπόθεση που αφορούσε

Στο ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για συμβάσεις ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία

Η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο ευρωδικαστήριο λόγω μη εναρμονισμού των κανόνων της με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις συμβάσεις προϊόντων ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία.


Το Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η Ελλάδα απέρριψε προσφορές προμηθευτών ιατρικού εξοπλισμού που φέρουν τη σήμανση πιστοποίησης ποιότητας.

Το 2003 η Κομισιόν ενημερώθηκε ότι πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας αρνούνται προσφορές από προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού που φέρουν τη σήμανση πιστοποίησης CE, όπως ιατρικά γάντια και νήματα που χρησιμοποιούνται σε εγχειρίσεις. Το CE αποτελεί υποχρεωτική σήμανση σε προϊόντα που διατίθενται στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. πιστοποιεί ότι το προϊόν ανταποκρίνεται στα πρότυπα

«Μαστίγιο και καρότο» από τη Μέρκελ για την Ελλάδα

Χαμηλώνει τους τόνους κατά της Ελλάδας η Γερμανίδα καγκελάριος, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Επιμένει, ωστόσο, ότι η χώρας μας δεν έπρεπε να γίνει δεκτή το 2000 στη ζώνη του ευρώ, κάνοντας λόγο για αμιγώς πολιτική απόφαση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.


Μιλώντας στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, η Άνγκελα Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "επικροτήθηκαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές".

Αναφερόμενη στην είσοδο της χώρας μας στην ευρωζώνη, χαρακτήρισε την ένταξη της Ελλάδας ως "μία περίπλοκη πολιτική απόφαση", που έλαβαν, ως κυβέρνηση, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες.

Επίσης, άσκησε έντονη κριτική στους πολιτικούς της αντιπάλους και για τη στάση αποχής που τήρησαν, κατά την ψήφιση της βοήθειας στην Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή, την περασμένη

Ε.Ε.: Αλλάξτε το νόμο για τους πλοιάρχους

Αλλαγή του ελληνικού νόμου που απαγορεύει σε πολίτες εκτός της Ε.Ε. να παίρνουν τη θέση πλοιάρχου ή υποπλοιάρχου σε σκάφη που φέρουν την ελληνική σημαία ζητάει με ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η Επιτροπή σημειώνει πως οι κανόνες αυτοί είναι ασυμβίβαστοι με αυτούς της ΕΕ, περί ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων.

Αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές βρίσκονται τη στιγμή αυτή σε διαδικασία μεταρρύθμισης των

Στο Ερζερούμ καλεί ο Ερντογάν τον Παπανδρέου

Πρόσκληση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απηύθυνε, σύμφωνα με τον τουρκικό Tύπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια συνάντηση εξωτερικής πολιτικής που κάθε χρόνο από το 2008 διοργανώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.


Κάθε Ιανουάριο περίπου 200 Τούρκοι διπλωμάτες που υπηρετούν σε πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό ή σε στρατηγικής σημασίας διευθύνσεις στην Άγκυρα συμμετέχουν στο εν λόγω συνέδριο.

Φέτος, η συνάντηση θα λάβει χώρα στην πόλη Ερζερούμ.

Την συνάντηση το 2009 παρακολούθησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Τσέλσο Αμομίμ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελλε, και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής,

Το νοθευμένο αλκοόλ σκοτώνει τους Ρώσους

Το 50% του κρασιού και το 70% του κονιάκ που καταναλώνονται στη Ρωσία είναι νοθευμένα και συνεπώς επικίνδυνα για την υγεία, δήλωσε ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος, αρμόδιος για τον έλεγχο των αλκοολούχων ποτών, σε συνέντευξή του στηρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.


Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το νοθευμένο αλκοόλ ή αυτό που έχει παρασκευαστεί με ακατάλληλα προς κατανάλωση προϊόντα, σκοτώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως στη Ρωσία.

Το προσδόκιμο ζωής των αντρών στη Ρωσία είναι μικρότερο από εκείνο των αντρών σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές ή η Ονδούρα, κυρίως λόγω της κατάχρησης αλκοόλ και της

Γ. Παπανδρέου: Τώρα οι αλλαγές, σε τρία χρόνια οι εκλογές

Για μια «τριετία σκληρής δουλειάς», αρχής γενομένης από το «δύσκολο» και «απαιτητικό» 2011, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη διημερίδα για τη διοικητική αναδιάρθρωση του κράτους που οργανώνει το υπουργείο Εσωτερικών. Χαρακτήρισε τον Καλλικράτη «ιστορική ευκαιρία για μία νέα αρχή» στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην Ελλάδα.


Απομακρύνοντας για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία καθαρή τριετία δουλειάς". Χαρακτήρισε το 2011, χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών.

Ζήτησε διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, ως "ένα πολύτιμο αγαθό, με σκοπό από κοινού να προωθηθούν όλες οι μεγάλες αλλαγές για την έξοδο από την κρίση".

"Η Ελλάδα -είπε- θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της και όχι σε δάνειες δυνάμεις, προσβλέποντας στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της", το οποίο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μέχρι

Αυξάνεται η θερμοκρασία στις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου

Συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας καταγράφεται σε τουλάχιστον 167 από τις μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο εδώ και 25 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της NASA. Οι ευρωπαϊκές λίμνες είναι εκείνες που υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


Η μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας σε 167 λίμνες έγινε από δορυφόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η θερμοκρασία αυξάνεται κάθε χρόνο από το 1985 κατά 0,45 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές όπου οι συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν γίνει περισσότερο αισθητές εκτός από τη βόρεια Ευρώπη, είναι η Σιβηρία, η Μογγολία, η βόρεια Κίνα, η νοτιοανατολική

Αντώνης Σαμαράς: «Λίγοι, αλλά πρόθυμοι να γίνουν δεκανίκια»

Οξεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε όσους διαφοροποιούνται από την επίσημη θέση του κόμματος για να ακολουθήσουν άλλους δρόμους. Προηγήθηκε η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Κοντογιάννη και ένα 24ωρο νωρίτερα η διαγραφή του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη.


Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε περιφερειάρχες κι αντιπεριφερειάρχες που υποστήριξε η Ν.Δ. στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε πως "ο Γ. Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από άλλους πολύ λίγους, αλλά πολύ πρόθυμους".

Πρόσθεσε πως από προχθές, δηλαδή μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, η διαδικασία των "αντάρτικων" γίνεται ανοιχτά. "Σήμερα έγινε χωρίς το παραμικρό

Β. Παπαγεωργόπουλος: Στη διάθεση του Γ. Μπουτάρη τα στοιχεία του δήμου

Εντολή στις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης να ετοιμάσουν τα στοιχεία για την ενημέρωση που ζήτησε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, για μια σειρά μεγάλων θεμάτων, όπως τα οικονομικά, έδωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.


Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο Β. Παπαγεωργόπουλος, δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του Γ. Μπουτάρη να τον ενημερώσει για οποιοδήποτε θέμα, όμως ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο να μην αμφισβητεί την ειλικρίνειά του για τα στοιχεία που του δίνει.

Επισήμανε ότι ο δήμος κατέθεσε αίτηση προς την Θ΄ΔΟΥ Θεσσαλονίκης να ενταχθεί στο μέτρο της περαίωσης για την οφειλή ποσού 7,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάλεσε, επίσης, τον κ. Μπουτάρη να ζητήσει «συγγνώμη» για τα όσα είπε σε συνέντευξή του σε

ΕΛΑΣ: Ήθελαν να κάψουν τη συναγωγή της Αθήνας

Τον εμπρησμό της εβραϊκής συναγωγής στην Αθήνα φέρεται να σχεδίαζαν δύο νεαροί, 25 και 26 ετών που συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης, στο Περιστέρι. Η αστυνομία τους κατατάσσει στον ακροδεξιό χώρο.


Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από περίπολο της ομάδας ΔΙΑΣ, επειδή επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, ιδιοκτησίας του ενός, χωρίς πινακίδες και μετέφεραν υλικά με τα οποία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν τρεις βόμβες μολότοφ: Ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υλικό, τρία άδεια μπουκάλια μπύρας και στουπιά.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, βρέθηκαν μια σιδηρογροθιά, και ένα μπιτόνι χωρητικότητας 20 λίτρων με βενζίνη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεαροί δήλωσαν "αγανακτισμένοι πολίτες" και ομολόγησαν ότι

Φοιτητές και μαθητές αθλητικών σχολείων στους δρόμους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το πρωί δεκάδες γονείς και μαθητές των τεσσάρων αθλητικών σχολείων. Ωστόσο δεν κατάφεραν να συναντήσουν τον αρμόδιο αντινομάρχη Μίμη Φωτόπουλο, λόγω απουσίας του.


Τα παιδιά των αθλητικών σχολείων της Θεσσαλονίκης είναι στους δρόμους από την περασμένη Δευτέρα, καθώς χάνονται εκατοντάδες εκπαιδευτικές ώρες από την αρχή της σχολικής χρονιάς, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, δηλαδή γυμναστών.

Στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποίησαν άλλη κινητοποίηση έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.

Χθές, συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους κλείνοντας μάλιστα, για περίπου 1,5 ώρα, την οδό Πλούτωνος, όπου βρίσκεται η κεντρική πύλη της νομαρχίας.

Πορεία φοιτητών στο κέντρο της πόλης

Άλλη πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, στην οδό Αγίου Δημητρίου, πραγματοποίησαν το μεσημέρι περίπου 250 φοιτητές - μέλη του

Χώρος πρασίνου το παλιό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ

«Χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου το παλιό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στη Θεσσαλονίκη. Καμιά συζήτηση για ο,τιδήποτε άλλο», ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του ο δήμος Παύλου Μελά (Σταυρούπολη), με αφορμή μελέτη που παρουσιάζεται σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης.


"Το μάστερ πλαν παρουσιάζεται λίγες μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές όπου το θέμα του ΑΓΝΟ είχε αναδειχθεί από εμάς ως μείζον πολιτικό ζήτημα της περιοχής. Η μελέτη αυτή εν ονόματι της «πράσινης ανάπτυξης» προτίθεται στην οικοδόμηση ενός χώρου ο οποίος εξακολουθεί να είναι χώρος πρασίνου", τονίζει ο δήμος Παύλου Μελά και υπενθυμίζει:

• Σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό διάταγμα ο χώρος του ΑΓΝΟ είναι χώρος πρασίνου.

• Οι όποιες προηγούμενες προσπάθειες για ένταξη των 13 στρεμμάτων του ΑΓΝΟ στην πολεοδομική ενότητα της Πρόνοιας και οικοδόμηση με συντελεστή δόμησης 2,4 αντιτέθηκαν στο

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μίκης Θεοδωράκης

Ένα άλμπουμ για τα 85 του χρόνια που έχει εκδοθεί στα γερμανικά προσέφερε στον Κάρολο Παπούλια ο Μίκης Θεοδωράκης που τον επισκέφθηκε σήμερα.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θυμήθηκε τις συναυλίες του μουσικοσυνθέτη στη Γερμανία

Προς παραπομπή Δούκα και Τσιτουρίδη για τα ομόλογα

Την παραπομπή σε προκαταρκτική επιτροπή των πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας Πέτρου Δούκα και Σάββα Τσιτουρίδη, για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων αναμένεται να προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ.


Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση.

Τα πορίσματα των κομμάτων θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική παράταξη θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Σκέψεις υπάρχουν ακόμη και για την παραπομπή του πρώην τσάρου της οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, με λίγες όμως πιθανότητες.

Σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Πέτρος Δούκας κρίνεται υπεύθυνος για την έκδοση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που αγοράστηκε από το ΤΕΑΔΥ, ενώ ο Σάββας Τσιτουρίδης

Στη Βουλή οι δικογραφίες κατά υπουργών

Διαβιβάστηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών δύο ποινικές δικογραφίες, κατά του τέως υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και νυν αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, και κατά του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη.


Η πρώτη δικογραφία αφορά έγκληση της Marfin Investment Group, κατά του Νίκου Σηφουνάκη

Γερμανικά πυρά κατά Μέρκελ για το ευρώ

O πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, άσκησε δριμύτατη επίθεση στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης.


Μιλώντας στη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής για την έγκριση του προϋπολογισμού 2010, ο κ. Σταϊνμάιερ είπε ότι «η κρίση δεν οφείλεται μόνο σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία». Το μεγάλο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης περιήλθε σε «απάθεια», ενώ απουσιάζουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Ο κ. Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι του προκαλεί «ανησυχία η οργή και η αποστροφή που δείχνουν, στο μεταξύ, πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι στη Γερμανία», προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανησυχεί και την καγκελάριο. Η καγκελάριος θα πρέπει να ανησυχεί «ακόμη και όταν διαφαίνεται η υποψία ότι η Γερμανία έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη, ή ακόμα χειρότερα, ότι λόγω οικονομικών συμφερόντων δείχνει ενδιαφέρον για επανεθνικοποίηση».

Ο κ. Σταϊνμάιερ διαπίστωσε ότι η Γερμανία δεν βρίσκει κατανόηση από πολλούς Ευρωπαίους εταίρους. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD προειδοποίησε ότι «μπορεί κανείς να επιβάλλει αποφάσεις στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα να αποτύχει», και αυτό συμβαίνει όταν «στην

Πιο υγιεινό το greek breakfast

«Γιατί να ταΐζουµε τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες µας κρουασάν και µπέικον το πρωί στα ελληνικά ξενοδοχεία;», ρωτάει ο σεφ µεγάλου ξενοδοχείου Γιώργος Βενιέρης.


«Μπορούµε να προτείνουµε ελληνικά εδέσµατα και να καθιερώσουµε το greek breakfast όπως καθιερώσαµε τον µουσακά, τη χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι ως γαστρονοµικούς µας πρεσβευτές!».

Ο κ. Βενιέρης, µαζί µε άλλους έξι συναδέλφους του θα παρουσιάσουν το µεσηµέρι του Σαββάτου τιςπροτάσεις τους για το «ελληνικ όπρωινό», στον χώρο του αεροδροµίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στα πλαίσια της έκθεσης «Ξενία»: πρόκειται για µια κοινή προσπάθεια του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού και του Ξενοδοχειακού Επιµε λητηρίου Ελλάδας που οργανώνουν καµπάνια

Σχεδιάζουν τεκμήρια για τους ημιυπαίθριους

Στα τεκµήρια διαβίωσης θέλει να προσµετρά τα «τακτοποιούµενα» τετραγωνικά των ηµιυπαίθριων το υπουργείο Οικονοµικών.


«Ναι, µας πιέζουν πολύ γι’ αυτό το θέµα», οµολογούν ανώτερες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής. «Η δική µας θέση είναι να µην προσµετρώνται. Ωστόσο, δεν εξαρτάται από εµάς και τον πρώτο λόγο εξαιτίας της κακής οικονοµικής κατάστασης έχει πλέον το υπουργείο Οικονοµικών». Η ιστορία για το εάν θα προσµετρώνται ή όχι στο τεκµήριο διαβίωσης τα κλειστά τετραγωνικά, έχει αρχίσει από τον περασµένο Απρίλιο. Μέχριτότε, πριν δηλαδή κατατεθεί στη Βουλή το νοµοσχέδιο για «την ταυτότητα των κτιρίων, τις υπερβάσεις δόµησης και τις άλλες χρήσεις», από το ΥΠΕΚΑ διαβεβαίωναν πως δεν θα υπολογίζονται. Οταν όµως αφαιρέθηκε η επίµαχη παράγραφος (που έλεγε ότι δεν θα προσµετρώνται) από το υπουργείο Περιβάλλοντος άφηναν να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται πλέοναπό αυτούς αλλά από το υπουργείο Οικονοµικών.

Εξετάζεται παράταση

Την ίδια ώρα, πηγές τού υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν χθες ότι είναι διατεθειµένοι να συζητήσουν το θέµα της παράτασης για την προθεσµία υποβολής των αιτήσεων στις πολεοδοµίες, που είναι µέχρι το τέλος του χρόνου. «∆εν λέµε ότι θα δοθεί σίγουραπαράταση. Λέµε ότι εάν

Οι νοτιάδες φέρνουν πονοκεφάλους

Δεν είναι μύθος οι ασθένειες που φέρνουν οι νοτιάδες! Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαιτίας του ζεστού και υγρού καιρού μέσα στον μήνα Νοέμβριο, ο οποίος επηρεάζει τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Ο εφετινός εξάλλου Νοέμβριος ίσως αποδειχθεί ο πιο θερμός όλων των εποχών, με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται έξι βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με τον παθολόγο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αν. Σπαντιδέα, ο καιρός προκαλεί πονοκεφάλους, κυρίως όμως αλλαγές διάθεσης, ενώ επηρεάζει άτομα με ρευματοπάθειες καθώς οι πάσχοντες νιώθουν εντονότερους πόνους. Επειδή νότιος άνεμος σημαίνει και υγρασία, προκαλείται επίσης παρόξυνση των προβλημάτων ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα, όπως άσθμα, βρογχίτιδα και βήχα.

«Η κατάσταση που επικρατείσε ό,τι αφορά τον καιρόείναι αλλοπρόσαλλη» δηλώνει ο διευθυντής της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Ε. Κοκκινάκης . Ο καιρός αυτός, σημειώνει, έχει επιπτώσεις σε όσους ταλαιπωρούνται από ημικρανίες και κεφαλαλγίες μυϊκού

Γκρίνια δημάρχων για την τσέπη τους

Αν και ο «Καλλικράτης» εξασφαλίζει μεγαλύτερες αποδοχές για την πλειονότητα των δημάρχων που θα τον υπηρετήσουν, στη χθεσινή συνάντηση των νεοεκλεγμένων της Αττικής περίσσεψαν οι γκρίνιες για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο» και την υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών όσων είναι υπάλληλοι.


Οι 66 δήμαρχοι της Αττικής συναντήθηκαν χθες, στο ξεκίνημα διήμερου σεμιναρίου που οργάνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΚΕ και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται ουσιαστικά για σεμινάρια που οργανώνονται ανά την επικράτεια για το σύνολο των αυτοδιοικητικών στελεχών, προκειμένου να εκφραστούν απορίες, παράπονα και προτάσεις πριν από την 1/1/2011, οπότε ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος. Το σεμινάριο παρακολούθησε και ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, μαζί με τους οκτώ αντιπεριφερειάρχες,

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις στο δημόσιο τομέα

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από το κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση το νομοσχέδιο για την «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα» που προβλέπει την κατάργηση ή τη συγχώνευση 79 συνολικά υπηρεσιών.


"Εμείς τραβάμε μία κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, προκρίνουμε το ξεθεμελίωμα του πελατειακού κράτους αδιαφάνειας και το πράττουμε χωρίς κομματικό πρόσημο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει λόγος απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Και το λέω γιατί πρέπει να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία και η παραποίηση. Δεν κινδυνεύει με απόλυση καμία νόμιμη πρόσληψη", δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Στο κέντρο της αντιπαράθεσης τέθηκε η διάταξη με την οποία καταργείται η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και απολύονται περί τους 266 υπαλλήλους που προσελήφθησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2009 με ταχύτατες

Πάρτι μικροβίων στις εντατικές

Μπαίνουν στο νοσοκομείο για αφαίρεση χολής και καταλήγουν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Υποβάλλονται σε επεμβάσεις ρουτίνας κι έπειτα από μια τυχαία επιπλοκή και την παραμονή για μία μόνο ημέρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.


«Αόρατοι» εχθροί των ασθενών, ανθεκτικά μικρόβια που δύσκολα αντιμετωπίζονται πλέον, παραμονεύουν σε γωνίες, διαδρόμους και ρούχα νοσηλευτών που δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πρωτόκολλα υγιεινής καταλύονται σε δευτερόλεπτα με έναν νοσηλευτή να φροντίζει ταυτόχρονα πέντε ασθενείς, ενώ οι παλιές και ξεπερασμένες κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις αποικία μικροβίων. Κερασάκι στην τούρτα, η άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών, που κάνει

Χάπι προλαμβάνει τη μόλυνση με ΑΙDS

Μια σημαντική νίκη στη συνεχιζόμενη μάχη ενάντια στο ΑΙDS έκαναν οι επιστήμονες.

΄Οπως δείχνει μια νέα διεθνής μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Αλλεργίες και τις Μολυσματικές Νόσους των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ένα χάπι που χορηγείται ήδη για τη θεραπεία της μόλυνσης με τον ιό ΗΙV μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο όπλο και σε ό,τι αφορά την πρόληψη της μόλυνσης ομοφυλόφιλων ανδρών με τον ιό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.500 άνδρες από διαφορετικές χώρες και, όπως φάνηκε, η λήψη ημερησίων δόσεων του φαρμάκου Τruvada μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης με ΗΙV κατά 44% όταν συνδυάστηκε με χρήση προφυλακτικού, συμβουλευτικής και άλλων προληπτικών μέτρων. Στη μελέτη που δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της επιθεώρησης «Νew Εngland Journal of Μedicine» αναφέρεται μάλιστα ότι οι άνδρες που λάμβαναν το χάπι τους πιο «ευλαβικά» παρουσίασαν μείωση του κινδύνου μόλυνσης ως και κατά 73%. Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν εμφανίστηκαν σοβαρές

Καρδιακές ασπίδες πορτοκαλάδα και ξίδι

Ο χυμός πορτοκαλιού και το ξίδι προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα, όπως έδειξαν δύο νέες και ανεξάρτητες μεταξύ τους έρευνες η μια εκ των οποίων αναφέρει ότι η πορτοκαλάδα προστατεύει την καρδιακή λειτουργία, ενώ η άλλη έρευνα εντόπισε παρόμοια δράση στο ξίδι.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Οβερν στη Γαλλία μελέτησαν 24 παχύσαρκα αλλά υγιή άτομα και διαπίστωσαν ότι δύο ποτήρια πορτοκαλάδας ημερησίως βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Τεστ υπόσχεται ακριβέστερη διάγνωση

Oι ζωές χιλιάδων γυναικών θα μπορούσαν να σωθούν μέσω ενός νέου διαγνωστικού τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η συγκεκριμένη εξέταση δίνει αποτελέσματα μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες και σύμφωνα με τους ειδικούς που την ανάπτυξαν είναι πιο ακριβής από το συμβατικό τεστ Παπ, το οποίο εφαρμόζεται ευρέως σήμερα για τον εντοπισμό της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Το τεστ που ονομάζεται Cobas και αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche είναι διαθέσιμο εδώ και περίπου έναν χρόνο σε διαφορετικές χώρες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εκτιμάται ότι μέσα στο 2011 θα «εξοπλίσει» εργαστήρια δημοσίων νοσοκομείων. Η αξία του αποδείχθηκε έπειτα από μεγάλη κλινική δοκιμή που διεξήγαγαν βρετανοί και αμερικανοί ερευνητές σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες.

Ενα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του νέου τεστ είναι ότι μπορεί να διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, αντί για κάθε τρία που διεξάγεται το τεστ Παπ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η νέα μέθοδος ανιχνεύει έγκαιρα σχεδόν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τη στιγμή που η

Οι μαθητές γυρίζουν την πλάτη στα πολιτικά κόμματα

Oι μαθητές του Γυμνασίου εμπιστεύονται περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση από ό,τι την κεντρική κυβέρνηση, αλλά δεν θέλουν να έχουν σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα! Σε έρευνα για την «κοινωνική και πολιτική εκπαίδευση του πολίτη» η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι περισσότεροι νέοι απαντούν ότι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε πολιτικό κόμμα στη διάρκεια του βίου τους ή να είναι υποψήφιοι για εκλογή σε κάποια πολιτική θέση. Μάλιστα το 76% τού δείγματος θεωρεί ασήμαντο το να «ανήκει ο καλός πολίτης σε ένα πολιτικό κόμμα». Μόνο το 50% του δείγματος που ρωτήθηκε απαντά ότι δείχνει εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη, οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Ηνωμένα Εθνη. Οι μαθητές εμπιστεύονται τα σχολεία τους κατά 72% και λιγότερο από 50% τα ΜΜΕ.
Οπως προκύπτει από την έρευνα αυξήθηκαν τα ποσοστά των νέων που θέλουν να συμμετάσχουν σε κοινωνικά κινήματα και κινητοποιήσεις σε σχέση με τα αποτελέσματα αντίστοιχης έρευνας που είχε διεξαχθεί πριν από μια δεκαετία. Ετσι, το 48,7% δηλώνει πως θα συμμετείχε στη διακοπή κυκλοφορίας δρόμου, το 53,8% ότι θα συμμετείχε σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου ενώ το 45,4%

GΡS-«κατάσκοποι» για όλες τις δουλειές

Λίγα χρόνια νωρίτερα θα έμοιαζε με σκηνή από απαισιόδοξη ταινία για το μέλλον. Ο υπάλληλος παρακολουθεί από την οθόνη του υπολογιστή του στο γραφείο τη δραστηριότητα της οικιακής βοηθού του στο σπίτι.

Λίγες ώρες αργότερα εκτελεί ένα εταιρικό δρομολόγιο χωρίς ούτε μία διακοπή και τα GΡS της εταιρείας καταγράφουν τη διαδρομή με λεπτομέρεια. Βέβαια όταν επιστρέφει σπίτι του οι ρόλοι αντιστρέφονται, αφού είναι εκείνος πια που ελέγχει την πορεία και τις ταχύτητες που αναπτύσσει ο γιος του κατά τη βραδινή του έξοδο.

Και αν η πρώτη περίπτωση δεν είναι συνηθισμένη- τουλάχιστον στα δικά μας μέρη ακόμη- τα δορυφορικά συστήματα (GΡS) με τα οποία βρίσκει κανείς το αυτοκίνητό του πανεύκολα σε περίπτωση κλοπής, αλλά και με τα οποία σε βρίσκουν εξίσου εύκολα, είναι ήδη μια πραγματικότητα. «Είμαι στην αγορά συστημάτων παρακολούθησης των αυτοκινήτων εδώ και 15 χρόνια. Τότε είχαν το μέγεθος ενός μεγάλου ηλεκτρονικού υπολογιστή και πολύ μεγάλο κόστος. Σήμερα το μέγεθος φτάνει το...σπιρτόκουτο και η τιμή είναι εξαιρετικά χαμηλή» λέει ο κ. Στέφανος Τσιρτσίμπασης από

«Ο Παλαιοκώστας έφερε τη βόμβα»

«O Βασίλης Παλαιοκώστας ήταν ο μεταφορέας της βόμβας με στόχο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οποία σκότωσε τον αστυνομικό Γιώργο Βασιλάκη»: αυτή η δήλωση«βόμβα» προς «Το Βήμα» ανήκει σε ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Η δολοφονία του αξιωματικού Γιώργου Βασιλάκη με το δέμα-βόμβα που εξερράγη στον 7ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη έχει ουσιαστικά εξιχνιαστεί! Μεταφορέας της βόμβας ήταν ο κακοποιός Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος άθελά του άφησε αποτύπωμα στον εξωτερικό φάκελο του δέματος.Βρέθηκε με τη χρήση ειδικών χημικών ουσιών σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτιού του φακέλου που απέμεινε από την ισχυρή έκρηξη. Εχουμε ακόμη σαφείς ενδείξεις και πληροφορίες για τον κατασκευαστή του εκρηκτικού μηχανισμού που σκότωσε τον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
αλλά και για το συνολικό σχέδιο της επίθεσης. Φοβόμαστε ότι ίσως από την ίδια ομάδα υπάρξει και άλλο χτύπημα».

Αυτό αναφέρει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο οποίος παρακολουθεί όλους τους φακέλους ενόπλων επιθέσεων που έχουν σημειωθεί από τη νέα γενιά τρομοκρατών τους τελευταίους μήνες. Η δήλωσή του φαίνεται να επιβεβαιώνει

Παράταση στις μεταβιβάσεις ακινήτων offshore

Παράταση μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου στις ευνοϊκές διατάξεις για μεταβίβαση ακινήτων offshore εταιρειών, δίνει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.


Πρόκειται για τις ευνοικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην μεταβατική διάταξη περί του φόρου ακινήτων στο άρθρο 58.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Το τελικό κείμενο του άρθρου 58 όπως ψηφίστηκε στη Βουλή έχει ως εξής:


1. Μεταβιβάσεις ακινήτων από επαχθή ή χαριστική αι­τία νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων που υπό­κεινται στον ειδικό φόρο επί των ακινήτων που προβλέ­πεται στο άρθρο 15 του ν. 3091/2002, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από το προηγούμενο άρθρο, εφό­σον πραγματοποιηθούν σε φυσικά πρόσωπα μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, α­παλλάσσονται από

"Το Αιγαίο δεν σας ανήκει!.."Τηλεφώνημα-σοκ στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Kι όμως, μπορεί τα εγχώρια παπαγαλάκια να μιλάνε για ολιγόλεπτο τετ-α-τετ Ομπάμα-Παπανδρέου, στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισαβώνα, αλλά τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι.


Όταν βρίσκονται στην ίδια Σύνοδο ο πρωθυπουργός της χώρας -πυριτιδαποθήκης για την παγκόσμια οικονομία και ο πλανητάρχης πως είναι δυνατόν ν αρκούνται σ ένα πηγαδάκι στα όρθια μπροστά στις κάμερες;

Ο Ομπάμα και ο Παπανδρέου συνομίλησαν... τηλεφωνικά για πάνω από 20 λεπτά-μια διάρκεια που σπάνια έχουν οι επικοινωνίες του πλανητάρχη από το φόβο των υποκλοπών-και χρησιμοποιούμε τον όρο "συνομιλία" για λόγους τακτ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ομπάμα έδωσε τις διαταγές στονπρωθυπουργό με το εξής καταλυτικό

Φάρσα σε Πανεπιστήμιο

Ο καιρός στις 24.11.2010

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, κατά τόπους στο Ανατολικό Αιγαίο, και πιθανόν πρόσκαιρα σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, περιμένουμε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα λίγων βροχών τοπικού χαρακτήρα.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 16 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 11 έως 16 στη Δυτική Ελλάδα, από 9 έως 17 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 11 έως 19 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 16 έως 20 - 21 στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις.

Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στο Ν. Ευβοϊκό

Καλαμποκόσουπα για το κρύο

3 κουταλιές βούτυρο γάλακτος

3 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες

½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

1 φλιτζάνι καλαμπόκι κονσέρβας

2 κουταλιές αλεύρι ή κορν – φλάουρ

1 λίτρο καυτό νερό με 2 κύβους κότας

Αλάτι – πιπέρι

100 ml κρέμα γάλακτος

100 γρ blue cheese, λιωμένο με πιρούνι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το αλεύρι και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε 20 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Μετά προσθέτουμε το καλαμπόκι