www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πόουλ Τόμσεν: «Οι μισθωτοί δεν αντέχουν άλλο, φορολογήστε τα υψηλά εισοδήματα»

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό και κοινωνικό σταυροδρόμι. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρέπει να φορολογήσουμε περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα». Αυτό ξεκαθάρισε στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο «Βήμα» ο Πόουλ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα. Η δήλωση του κ. Τόμσεν ίσως δεν απηχεί ευθέως την εικόνα ενός αξιωματούχου του ΔΝΤ που στο μυαλό πολλών ανά τον κόσμο έχει συνδεθεί με την εφαρμογή κοινωνικά ανάλγητων μέτρων. Ο κ. Τόμσεν αναγνώρισε ότι πλέον το βλέμμα της κυβέρνησης πρέπει να στραφεί αλλού: στην καταπολέμηση της σπατάλης στην Υγεία και στις ΔΕΚΟ. «Περιμένουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις ΔΕΚΟ τον Φεβρουάριο»

σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την ανάπτυξη. Και προειδοποίησε ότι «χωρίς επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο». Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο χώρες με οικονομικά προβλήματα, όπως η Ιρλανδία, να μην καταβάλουν μελλοντικά τις δόσεις τους στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ υπήρξε σαφέστατος: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τέτοιο πρόβλημα δεν θα υπάρξει».

- Περιμένατε πριν από μερικούς μήνες ότι θα κάνατε λάθος σε βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός;

«Ειδικά στον πληθωρισμό πέσαμε έξω. Υποτιμήσαμε την επίπτωση που θα είχε στον πληθωρισμό η αύξηση της φορολογίας. Αυτό έγινε διότι η αύξηση της φορολογίας έγινε σε μια οικονομία με ελλιπή ανταγωνισμό. Τώρα όμως ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να πέφτει. Προσωπικά, δεν ανησυχώ
καθόλου για τον πληθωρισμό. Θα σας έλεγα ότι ανησυχώ για την ανάπτυξη, η οποία συμπιέζεται, αλλά όμως είναι αναπόφευκτο όταν κάνεις δημοσιονομική προσαρμογή. Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένα έλλειμμα 15,5% από το οποίο ξεκινάμε. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Εχουμε δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς δυνατότητα υποτίμησης, άρα δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον αποπληθωρισμό. Αυτό επηρεάζει την ανάπτυξηκαι γι΄ αυτό χρειάζεται να προχωρήσετε με βήμα ταχύ τις δομικές μεταρρυθμίσεις για να δημιουργήσετε ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα και θέσεις εργασίας με καλές αμοιβές».

- Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα στις δομικές μεταρρυθμίσεις;

«Χωρίς επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεωντο πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο. Τι εννοώ με αυτό; Γνωρίζουμε π.χ. ότι οι δαπάνες για την Υγεία είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα. Επίσης, η συλλογή φόρων δεν είναι τόσο καλή όσο αναμέναμε και λόγω της ύφεσης αλλά και εξαιτίας της δυσλειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών. Δεν μπορείτε όμως απλώς να κόβετε δαπάνες. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε Υγεία, επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα και κατακόρυφη βελτίωση της αποδοτικότητας της φορολογικής μηχανής». -

Θα στεκόσασταν κάπου συγκεκριμένα;

«Αναμφίβολα στις ΔΕΚΟ. Περιμένουμε να δούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες την επόμενη φορά που θα έρθουμε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο. Στην Υγεία υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει ξεκινήσει ο κ. Λοβέρδος για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος - όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση - που έχουν φέρει αποτελέσματα».

- Αρχικά προτείνατε αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων, καθώς και την επιβολή σε αυτές έκτακτης εισφοράς, κατόπιν ζητάτε μείωση μισθών και κατά κάποιον τρόπο μεταφέρετε το κόστος στον απλό κόσμο. Το θεωρείτε δίκαιο αυτό;

«Πολύ σωστή η ερώτησή σας. Από την αρχή η κυβέρνηση ήταν πολύ ευαίσθητη για το κοινωνικό κόστος των μέτρων. Επρεπε όμως να κόψουμε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο τομέα. Πλέον, περιθώριο για μειώσεις υπάρχει μόνο στους μισθούς στις ΔΕΚΟ. Ωστόσο, δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων στον στενό δημόσιο τομέα. Οταν λέμε ότι η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμιδεν εννοούμε μόνο οικονομικό σταυροδρόμι. Εννοούμε και κοινωνικό σταυροδρόμι. Πρέπει να είμαστε κοινωνικά δίκαιοι. Πρέπει να φορολογήσουμε καλύτερα. Πρέπει να φορολογήσουμε περισσότερο τα υψηλά εισοδήματα».

- Και να καταπολεμηθεί η «μαύρη οικονομία» επίσης...

«Εχουμε πολλούς ειδικούς επί θεμάτων φορολογίας εδώ στην Ελλάδα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε όλοι να συλλέγουν αποδείξεις. Πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικό “πόθεν έσχες”. Πρέπει όταν βλέπεις κάποιον να οδηγεί μια Μερτσέντες 500 να μπορείς να ελέγξεις το εισόδημά του, ώστε να αποδειχθεί αν μπορεί να δικαιολογήσει ότι έχει στην ιδιοκτησία του ένα τόσο ακριβό αυτοκίνητο. Πρέπει να καταλάβετε όμως ότι οι αλλαγές που προσπαθούμε να υιοθετήσουμε θέλουν χρόνο. Για να δούμε πόσο μπορούν να αποδώσουν πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά από την αρχή ενός έτους. Πλέον, η εναρκτήρια ημερομηνία για όλα αυτά είναι η 1η Ιανουαρίου του 2011. Χρειάζεται υπομονή».

- Υπήρχαν διαφωνίες με την υπουργό Εργασίας, την κυρία Κατσέλη, αναφορικά με το ζήτημα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών επί των κλαδικών συμβάσεων εργασίας;

«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες για τις συζητήσεις μας με συγκεκριμένους υπουργούς. Είχαμε ανταλλαγή απόψεων με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του μνημονίου. Στο τέλος αυτών των συζητήσεωντο συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να εφαρμόσει το μνημόνιο. Ειδικά για τα εργασιακά, τόσο στα θέματα της διαιτησίας και της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεωνόσο και στην εφαρμογή της αναλογίας 5 προς 1 και στις μετατάξεις, πάρθηκαν οι σωστές αποφάσεις».

«Επιστροφή στις αγορές ως το 2013»

- Γίνεται μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα περί της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου. Τι σχεδιάζεται επ΄ αυτού;

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε αυτή τη λύση. Προσωπικά, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Υπάρχει και η αισιόδοξη εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές όχι μόνο χρήματα για το χρέος της αλλά και χρήματα για να πληρώσει τις δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Αν αυτό δεν συμβεί, έχουμε στη διάθεσή μας έναν αριθμό επιλογών. Θα σας αναφέρω δύο εδώ. O ένας είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, από τα 5- 6 χρόνια που προβλέπεται σήμερα σε 10- 11. Ο άλλος τρόπος είναι η πιθανή χορήγηση ενός άλλου δανείου με το οποίο θα βοηθηθεί η Ελλάδα να αποπληρώσει τις δόσεις των 110 δισ. ευρώ».

- Ποιος θα δώσει αυτό το νέο δάνειο; Θα είναι το ΔΝΤ ή και οι Ευρωπαίοι;

«Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο ακόμη. Είναι πολύ νωρίς» .

- Υπάρχουν ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που ενώ πληρώνουν για τον μηχανισμό των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να ενταχθούν στον μεγαλύτερο μηχανισμό των 750 δισ. ευρώ λόγω των οικονομικών τους προβλημάτων. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση; Θα συνεχίσουν να καταβάλλουν το μερίδιό τους στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος;

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τέτοιο πρόβλημα δεν θα υπάρξει».


Δεν υπάρχουν σχόλια: