www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Χάπι προλαμβάνει τη μόλυνση με ΑΙDS

Μια σημαντική νίκη στη συνεχιζόμενη μάχη ενάντια στο ΑΙDS έκαναν οι επιστήμονες.

΄Οπως δείχνει μια νέα διεθνής μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Αλλεργίες και τις Μολυσματικές Νόσους των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ένα χάπι που χορηγείται ήδη για τη θεραπεία της μόλυνσης με τον ιό ΗΙV μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο όπλο και σε ό,τι αφορά την πρόληψη της μόλυνσης ομοφυλόφιλων ανδρών με τον ιό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.500 άνδρες από διαφορετικές χώρες και, όπως φάνηκε, η λήψη ημερησίων δόσεων του φαρμάκου Τruvada μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης με ΗΙV κατά 44% όταν συνδυάστηκε με χρήση προφυλακτικού, συμβουλευτικής και άλλων προληπτικών μέτρων. Στη μελέτη που δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της επιθεώρησης «Νew Εngland Journal of Μedicine» αναφέρεται μάλιστα ότι οι άνδρες που λάμβαναν το χάπι τους πιο «ευλαβικά» παρουσίασαν μείωση του κινδύνου μόλυνσης ως και κατά 73%. Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν εμφανίστηκαν σοβαρές
παρενέργειες από τη λήψη της θεραπείας εκτός από ναυτία σε λίγες περιπτώσεις.

* Η επιδημία του ΗΙV βρίσκεται σε ύφεση, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Οπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού, πέρυσι κατεγράφησαν 2,6 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό, ποσοστό που είναι 20% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 1999, οπότε η επιδημία βρισκόταν στη μεγαλύτερη έξαρσή της. Παράλληλα το 2009 1,8 εκατομμύρια άτομα πέθαναν από αίτια που σχετίζονται με το ΑΙDS σε σύγκριση με 2,1 εκατομμύρια το 2004. Μεγάλο ρόλο σε αυτή την ύφεση φαίνεται να παίζει η ευρεία διάδοση των αντιρετροϊκών θεραπειών καθώς το 2004 μόλις 700.000 άτομα λάμβαναν αυτές τις θεραπείες ενώ το 2009 ο αριθμός τους ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: