www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Νέος ΦΠΑ από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου

Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα, η αύξηση του ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 19% σε 21% κάτι που αναμένεται να ανεβάσει τις τιμές σε βασικά είδη διατροφής, καύσιμα, τιμολόγια των ΔΕΚΟ, εισιτήρια και υπηρεσίες.


Ο χαμηλός ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται στο 5% για εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.

Από τα μεσάνυχτα αυξάνονται και οι τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς.

Στις Αφίδνες η τιμή για τα ΙΧ διαμορφώνεται στο 1,90, στη Θήβα στα 2,30 και στην Τραγάνα στα 2,20 ευρώ.

Στην Ελευσίνα, τον Ισθμό, το Ζευγολατιό και το Ρίο οι τιμές για τα Ι.Χ. και τα δίκυκλα παραμένουν όπως έχουν. Δεν αλλάζει η τιμή των διοδίων στην Αττική Οδό.

Αρκετές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δηλώνουν διατεθειμένες να μην αλλάξουν τις τιμές τους.

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2010.

ΚΚΕ για το ΦΠΑ

Κάλεσμα στους εργαζομένους να μη συμβιβαστούν «με τη νέα φοροληστεία από την αύξηση του ΦΠΑ», απευθύνει το ΚΚΕ

«Αντίθετα», προσθέτει, «πρέπει να κλιμακώσουν την πάλη τους για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη δραστική μείωση του ΦΠΑ και την πλήρη κατάργησή του στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στη ΔΕΗ, στο νερό και στα καύσιμα».

«Να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, να καταργηθούν τα προκλητικά προνόμια τους. Οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα στη γραμμή: Να μην πτωχεύσει ο λαός, να πτωχεύσει η πλουτοκρατία», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Έκθεση μαθητή με θέμα: "Οι νέοι σήμερα"

Έκθεση μαθητού του Γενικού Λυκείου Κισσάμου με θέμα:

Οι νέοι σήμερα

Οι νέοι είναι το μέλλον του κράτους, γιατί από ετούτου σας περιμένουνε οι μεγαλύτεροι κάτι τις. Να δούνε μια καλυτεράδα. Να ρθούνε να τσι αντικαταστήσουνε.

Μα μπά!!!. Οι σημερινοί νέοι δεν είναι σα κι αυτούς. Αλλάξανε ντίπι.

Εδά τσι θωρείς με κάτι πλουμιστά παντελονάκια κι ένα μπαρμπέρισμα απού το κάνουνε επαέ μόνο στι προβατίνες. Και φορούνε και κάτι σακάκια δίχως μανίκες, για πλάκα λέει, και δε πάνε να βάλουνε κιανένα ρούχο να μη κρυώνουνε μονό φορούνε ετούτι σας τσι λογάρες.

Κι ούλα ετούτανά για να εντυπωσιάσουνε τσι κοπελιές. Κι αυτές πάλι μόλις δούνε κιανένα τέτοιο, απούνε ο κόσμος γεμάτος σήμερα, γλακούνε σα τσι κουζουλοπροβατίνες στο κριγιό, και κιανείς δε τσι κουλαντρίζει μέχρι το στεφάνι.

Από κειά και πέρα που θωρούνε το ζόρε, γλακούνε στη μάναντος και στου πατέραντος και πλερώνουνε οι γέροι τη νύφη. Να πείς εδά πως έχουνε και κιανένα τρόπο διασκέδασης βολικό, δεν έχουνε, γιατί όλα είναι κουζουλάγρες.

Αλλά είναι καλά για κειουνουσάς από τα βουτούνε. Γιατί δουλέβγουνε τα βούγια όλη μέρα στο μεροκάματο και το βράδυ πάνε και πίνουνε ένα νερομπογιά και τα ακουμπούνε.

Και νάτανε μόνο ετούτονα δεν επείραζε. Πάνε και αγοράζουνε μηχανάκια και πέζουνε κάθε μέρα κριγιαρίδια και ασβολόνουνται και σκοτόνουνται. Και ούλα ετούτανα είναι λέει τρόπος διασκέδασης για να κλουθούνε οι κουζουλοπροβατίνες χωρίς πολλές κουβέντες μέχρι το στεφάνι.

Και να κάμει κιανείς πως δε ντος αγοράζει εκειανά που θέλει, λέει πως θα αυτοκτονίσει.

Καινούργια μόδα για να βουτούνε τα λεφτά του γέρου. Λέει πως θα φύγει από το σπίτι. Και πάει καλός και φρόνιμος ο πατέρας και του κάνει το χατίρι, και Δε βουτά κιανένα στελιάρι να του κάμει τσι κώλους μαύρους να δεί πως αυτοκτονούνε και φεύγουνε και από το σπίτι. Ορίστε μας δουλειές!!!.

Και να πείς πως είχαμε ετούτε σάς τσι συνήθειες επαέ, δεν τσιχαμε. Είναι ξενόφερτες συνήθειες. Ένα καλοκαίρι το λοιπόν ήρθανε κάτι ξαδέρφια μου από την Αθήνα κι επήρανε και μένα να πάμε λέει σε μια ντίσκο. Εγώ δεν έκανα κέφι μα ήντα να κάμω.

Ξεκινούμε και όντε φτάνουμε κειά, πορίζω από το αυτοκίνητο κι εγρίκουνα χτύπους και λέω: μα ήντα διάολος είναι;.

Μπαίνουμε μέσα και ήντα να δώ. Θωρώ αθρώπους και κουνιούντανε σαν οντε κάτσει κιανείς σε κιανά γάιδαρο και παίζει πήδους. Θωρώ φώτα που γυρίζανε γύρου γύρου και αναβοσβήνανε και εγρύκουνα κάτι χτύπους που εκουζουλάθηκα.

Λέω: ήντα διάολο γυρεύγω επαέ. Φράζω τα αυτιά μου, μα πάλι εγρύκουνα.

Εκειά μέσα ήτονε σαν το ποροκούρτι. Δεν είχανε από που να βγούνε. Δεν είχανε καθίσματα. Ολοι εστέκανε και χορεύγανε λέει, λές και τος είχες βαρμένο νέφτι.

Μια στιγμή λέω και εγώ να δοκιμάσω το πιοτό όπως ούλοι. Βάνω λίγο στο στόμα μου και επεταχτήκανε τα μάθια μου όξο. Και θέτω ένα πήδο και πεθιούμε όξο και πήγα στο σπίτι και εξερνούσα δυό μέρες.

Ούλα τουτά χαλούνε την κοινωνία και πάει κατά διαόλου. Ούλα ξεκινούνε από τσι νέους. Ετούτοινά είναι που θα καταλάβουνε το κράτος αύριο; Μμμμμ!!!!;. Να το σώσουνε θέλει!!!!!;

Ούλα θα τα φάνε στι ντίσκο και στα άλλα κέντρα. Και γω προβλέπω κι ας βγώ ψεύτης πως Δε θα πομείνει κεραμίδι πάνω στ άλλο. Ούλα θα βουλιάξουνε.

3D στο σαλόνι του σπιτιού σας

Η Sony ανακοίνωσε ότι ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο θα ξεκινήσει την επίσημη κυκλοφορία των νέων τρισδιάστατων τηλεοράσεών της.


Η εταιρεία αποκάλυψε ότι τον Ιούνιο πρόκειται να ξεκινήσει τη διάθεση των νέων τηλεοράσεών της, οι οποίες θα φέρουν τη 3D τεχνολογία στην οικιακή διασκέδαση. Η Sony έσπευσε, επίσης, να ανακοινώσει ότι η 3D αναβάθμιση για τις Playstation 3 κονσόλες της θα διατεθεί το ίδιο χρονικό διάστημα. Η εν λόγω αναβάθμιση θα περιλαμβάνει υποστήριξη 3D, ενώ λοιπά οικιακά ηλεκτρονικά προϊόντα, συμβατά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, θα κυκλοφορήσουν την ίδια περίοδο.

Οι δύο πρώτες τηλεοράσεις της Sony, 40 και 46 ιντσών, θα συνοδεύονται από δύο ζευγάρια 3D γυαλιών και θα κοστίζουν περίπου 2.400 ευρώ και 2.800 ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τον Ιούλιο η εταιρεία θα ξεκινήσει και τη διάθεση έξι νέων ακόμα τηλεοράσεων. Αυτές θα αποτελούνται από δύο μοντέλα 52 και 60 ιντσών, αλλά και τέσσερα ακόμα με «3D ready», τα οποία θα έχουν ήδη ενσωματωμένο το 3D κύκλωμα. Παρ’ όλα αυτά, θα απαιτείται, και σε αυτή την περίπτωση, η αγορά 3D γυαλιών, καθώς και ενός ακόμα αναμεταδότη υπέρυθρων.

Το φθηνότερο μοντέλο - αυτό των 40 ιντσών, με απαραίτητη την αγορά των γυαλιών και του αναμεταδότη - αναμένεται να κοστίζει πάνω από 1.800 ευρώ. Η τιμή των γυαλιών θα φτάνει περίπου τα 100 ευρώ το ζευγάρι, ενώ ο αναμεταδότης - ο οποίος στέλνει ένα σήμα για το συγχρονισμό των ηλεκτρονικών φακών στα γυαλιά - θα κοστίζει περίπου 40 ευρώ.

Πηγή: www.pcw.gr

Για άδικες και παράλογες πολιτικές κάνει λόγο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Η ΓΕΝΟΠ διαμαρτύρεται για τις μειώσεις μισθών και θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις τη Δευτέρα και 48ωρη απεργία Τρίτη και Τετάρτη. Πιθανές διακοπές ρεύματος.

Για «άδικες, καταστροφικές και παράλογες πολιτικές που θα διαλύσουν την Επιχείρηση και τον ασφαλιστικό μας φορέα» κάνει λόγο σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενόψει των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει για αύριο και της 48ωρης απεργίας την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο για εμπαιγμό των 2.000 επιτυχόντων στο διαγωνισμό του 2007 για προσλήψεις στην επιχείρηση, οι οποίες αναστέλλονται στο πλαίσιο της γενικής κυβερνητικής πολιτικής για τις ΔΕΚΟ και υποστηρίζει ότι το κόστος της μισθοδοσίας τους είναι χαμηλότερο από τη δαπάνη για υπερωρίες που καταβάλλεται τώρα και θα αποφευχθεί αν γίνουν οι προσλήψεις.

Για τις μειώσεις μισθών και δώρων η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι τα χρήματα (εκτιμώνται σε 104 εκατ. ευρώ) «δεν θα πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στις τσέπες των μετόχων» (στους οποίους πάντως περιλαμβάνεται και το Δημόσιο με 51 %) και ότι η τακτική αυτή δίνει τη χαριστική βολή στον ασφαλιστικό φορέα, αφού οδηγεί σε μείωση των εισφορών κατά 58 εκατ. ευρώ.

Τέλος, για τη μείωση της επιχορήγησης του ασφαλιστικού ταμείου από τον προϋπολογισμό κατά 10%, η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι οδηγεί σε μείωση των συντάξεων κατά 25% κατ' αρχήν, καθώς και ότι είναι παράνομη.

Πιθανές διακοπές ρεύματος

Δεν αποκλείονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αυτή την εβδομάδα, λόγω των κινητοποιήσεων. Οι κινητοποιήσεις θα επικεντρωθούν σε εγκαταστάσεις της επιχείρησης τόσο στην Αθήνα όσο και στα κέντρα παραγωγής, στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρέθηκε η "μαθηματική φόρμουλα" για τον τέλειο γάμο;

Η νύφη πρέπει να είναι πέντε χρόνια πιο μικρή από το γαμπρό, να έχει ίδιο κοινωνικο-πολιτιστικό υπόβαθρο με αυτόν και να είναι πιο έξυπνη (σε ποσοστό 27%!) από αυτόν. Αν αυτά συμβούν, τότε το ζευγάρι έχει 20% περισσότερες πιθανότητες να ευτυχήσει στη ζωή του, σύμφωνα με μια νέα ελβετική έρευνα, που κατέληξε σε ένα είδος "μαθηματικής φόρμουλας" για τον τέλειο γάμο.


Η πρωτότυπη μελέτη, που ανέλυσε τις περιπτώσεις περίπου 1.100 ζευγαριών ηλικίας 19-75 ετών, για να διερευνήσει ποιοι κοινωνικοί παράγοντες είναι οι σημαντικότεροι για μια ευτυχισμένη και μακρόχρονη συμβίωση, έγινε από ερευνητές της Σχολής Επιχειρήσεων της Γενεύης και δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό "European Journal of Operational Research", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ".

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο γάμος με έναν χωρισμένο ή μια χωρισμένη από προηγούμενο γάμο μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας και του δεύτερου γάμου. Ένα μάλλον απρόσμενο εύρημα εξάλλου είναι ότι αν η γυναίκα έχει πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά ο άνδρας όχι, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες αρμονικής συμβίωσης (συμβαδίζει πάντως με τη "συνταγή" ότι η γυναίκα πρέπει να είναι πιο έξυπνη…).

Κείμενο: Π. Δρακόπουλος
ANA-MPA


Το 2010 χρονιά ανάκαμψης για την παγκόσμια αγορά Πληροφορικής και Επικοινωνιών σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ

Αισιόδοξo μήνυμα κομίζει ο ΕΙΤΟ σχετικά με τις επιδόσεις του κλάδου της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) το 2010. Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τον κλάδο των νέων τεχνολογιών προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ το 2010 θα αυξηθεί κατά 1,9% φτάνοντας τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με το 2009, χρονιά κατά την οποία οι πωλήσεις έπεσαν κατά τουλάχιστον 1,6%. «Οι παγκόσμιες αγορές υψηλής τεχνολογίας ανακτούν τα χαμένο έδαφος. Τα σημάδια δείχνουν την ανάκαμψη,» επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. August-Wilhelm Scheer, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης BITKOM εκ των συνεργατών του EITO, παρουσιάζοντας τα στοιχεία στη CeBIT, στο Αννόβερο. «Στις βιομηχανικές χώρες, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν σε σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας." Ειδικότερα μπροστάρηδες στην άνοδο είναι οι αναδυόμενες χώρες και αγορές, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, οι οποίες το 2009 κατάφεραν να παρουσιάσουν υψηλούς ρυθμούς απόδοσης παρά την κρίση. «Το 2010 οι συγκεκριμένες χώρες θα παράσχουν την πρόσθετη ώθηση στις αγορές», συμπληρώνει ο κ.Scheer. Εάν η οικονομική ανάκαμψη συνεχιστεί και σταθεροποιηθεί, η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ το 2011 θα αυξηθεί κατά 3,7% φτάνοντας τα 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει ο EITO.


Το mobile Internet κυριαρχεί

Ήπιες ήταν τελικά οι συνέπειες της κρίσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ. Έπειτα από μικρή πτώση κατά 0,5% πέρυσι, το 2010 υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα αυξηθούν κατά 2,9% φτάνοντας τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ. «Η αγορά τηλεπικοινωνιών  χαρακτηρίζεται από τεχνολογικές και δομικές αλλαγές», επισημαίνει ο κ. Scheer. Οι χρήστες χρησιμοποιούν λιγότερο τα σταθερά τηλέφωνα και αντ' αυτού χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα ή την τηλεφωνία μέσω του Διαδικτύου. Υπολογίζεται πως 18% όλων των οικογενειών στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν πλέον το σταθερό δίκτυο, προτιμώντας να κάνουν αποκλειστική χρήση των κινητών τους τηλεφώνων. Στην Ιαπωνία το ποσοστό ανέρχεται στο 20% και στην Ιταλία φτάνει ακόμα και στο 26% των οικογενειών. Συνεπώς, οι πωλήσεις των σταθερών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχουν μειωθεί αισθητά. Το 2010 θα πέσουν παγκοσμίως κατά 4,6%. Από την άλλη πλευρά η αγορά της κινητής τηλεφωνίας αυξάνεται ελαφρώς, πάνω από 1,4% φτάνοντας τα 417 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ισχυρότερη αύξηση εμφανίζεται από τις υπηρεσίες δεδομένων μέσω σταθερών δικτύων, κυρίως όμως, μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Οι πωλήσεις των συνδέσεων στο Διαδίκτυο και των υπηρεσιών δεδομένων μέσω σταθερών δικτύων το 2010 υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 7%, φτάνοντας τα €198 δις. Οι υπηρεσίες δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 16% φτάνοντας, τα €141,5 δις. «Το κινητό Διαδίκτυο κατακτά τη μαζική αγορά» τονίζει ο κ.Scheer.

Λογισμικό και πρωτοπόρες εφαρμογές

Στην αγορά της πληροφορικής, ο ΕΙΤΟ τονίζει ότι οι πωλήσεις του κλάδου το 2010 θα αυξηθούν κατά 0,4%, φτάνοντας τα €894 δις. Το 2009 έπεσαν κατά 4,6%. «Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι στις βιομηχανικές χώρες οι επενδύσεις στα νέα συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής από τις επιχειρήσεις επιταχύνουν πάλι», τονίζει ο κ. Scheer. Οι πάροχοι υπηρεσιών ενέργειας, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αλλά και ο δημόσιος τομέας αναμένονται να επενδύσουν σε τεχνολογίες πληροφορικής. «Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών λογισμικού και υπηρεσιών ωφελούνται περισσότερο από όλους», σύμφωνα με τον κ. Scheer. Οι πωλήσεις σε αυτές τις αγορές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 1% φτάνοντας τα €625 δις, ενώ το 2009 εμφάνισαν μείωση κατά 2,7%. Πρωτοπόρες εφαρμογές πληροφορικής, όπως αυτή του cloud computing, υπολογίζεται πως θα κινηθεί με αυξητικό ρυθμό άνω του 20%. Για το 2011, ο ΕΙΤΟ προβλέπει ότι η αγορά πληροφορικής θα αυξηθεί κατά 4%.

Ευρώπη και χώρες ΒRIC

Με εξαίρεση τη Ρωσία, οι αποκαλούμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) χτυπήθηκαν λιγότερο σοβαρά από την οικονομική κρίση και εμφανίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη. Το 2009 η κινεζική αγορά τεχνολογίας αυξήθηκε κατά 10% και το 2010 προβλέπεται να παρουσιάσει άνοδο κατά 11%, φτάνοντας τα €33,6 δις. Στην Ινδία, οι πωλήσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής θα αυξηθούν επίσης κατά 11%, φτάνοντας τα €14 δις. «Η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στις χώρες αυτές δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο όπως στις μέχρι τώρα προηγμένες βιομηχανικές χώρες, αλλά οι χώρες BRIC προχωρούν πολύ γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση» υποστηρίζει ο κ. Scheer. Στην Ε.Ε., η αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής θα αυξηθεί το 2010 κατά 0,2% φτάνοντας τα €303 δις. Στις Η.Π.Α., οι πωλήσεις στις υπηρεσίες υλικού, λογισμικού και Τεχνολογιών Πληροφορικής θα μειωθούν ελαφρώς το 2010, κατά 0,8% και θα ανέλθουν στα €304 δις. Παρόμοια θα είναι η εικόνα και στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Το 2010, η κινεζική αγορά τηλεπικοινωνιών θα αυξηθεί κατά 8% και θα ανέλθει στα €126 δις, ενώ η ινδική αγορά θα αυξηθεί κατά 15% φτάνοντας τα €40,5 δις. Στην Ινδία μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, στην Κίνα περίπου το μισό. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό υπολογίζεται γύρω στο 80%. Ενισχυμένη από την επιτυχία των smartphones και των κινητών υπηρεσιών Διαδικτύου, η αγορά τηλεπικοινωνιών στις Η.Π.Α. θα αυξηθεί το 2010 κατά 1,6% φτάνοντας τα €324 δις. Στην Ε.Ε. η αύξηση υπολογίζεται στο 0,1%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε €346 δις.

Λέττα Καλαμαρά
Πληροφ. sepe

Λόγια σοφών ανθρώπων

Το πρόβλημα στον κόσμο είναι ότι οι ανόητοι και οι φανατικοί είναι πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους και οι συνετοί είναι γεμάτοι αμφιβολίες.

Ιαπωνία: Σεισμός 6,6 ρίχτερ

Σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στο νησί Χονσού της Ιαπωνίας

Δενδροφύτευση Κοκκιναρά

Ξεκίνησε στις 10:00 η ώρα το πρωί η δενδροφύτευση στην περιοχή του Κοκκιναρά στην Πεντέλη και μ' αυτή την ενέργεια ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της νότιας πλευράς του Πεντελικού όρους.

Σήμερα θα φυτευτούν 40.000 δέντρα σε έκταση 1.000 στρεμμάτων. Συνολικά 180.000 δέντρα θα έχουν φυτευτεί σε έκταση 4.000 στρεμμάτων.

Στην δενδροφύτευση παίρνουν συνολικά μέρος 99 Δήμοι.

Τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Πειραματική εξέταση αίματος εντόπισε το 70% των περιπτώσεων της νόσου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια πειραματική προσέγγιση η οποία αναζητεί το DΝΑ κυττάρων που έχουν πεθάνει ή πεθαίνουν ελπίζεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός τεστ αίματος που θα διαγιγνώσκει τον καρκίνο του μαστού, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές. Πρώιμη μελέτη έδειξε ότι το πειραματικό τεστ ανίχνευσε το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού ενώ παράλληλα έδειξε σε ποσοστό 100% τις περιπτώσεις γυναικών που δεν έπασχαν από τη νόσο, όπως ανέφεραν υπεύθυνοι της εταιρείας Chronix Βiomedical, με έδρα στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. Βέβαια οι αρμόδιοι της εταιρείας σημείωσαν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Μolecular Cancer Research» ότι το τεστ δεν βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης για ευρεία χρήση αλλά δείχνει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας διαγνωστικής εξέτασης του μεγάλου «δολοφόνου» των γυναικών.

Η ανάπτυξη του τεστ κατέστη δυνατή χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας η οποία έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην αποκωδικοποίηση του DΝΑ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Chronix Χάουαρντ Ούρνοβιτς. Η ερευνητική ομάδα του αποκωδικοποίησε ολόκληρο το γονιδίωμα 26 γυναικών με καρκίνο του μαστού, καθώς και 67 υγιών γυναικών, προκειμένου να καταλήξει στη δημιουργία της εξέτασης.

Οι ερευνητές αναζητούσαν επιπλέον DΝΑ στο αίμα των ασθενών με καρκίνο το οποίο να προέρχεται από κύτταρα που πεθαίνουν εξαιτίας της ύπαρξης όγκων. «Αν ένα κύτταρο του μαστού τραυματιστεί, υπερ-εκφράζει τα γονίδια που του δίνουν ακριβώς την ταυτότητά του» εξήγησε ο Ούρνοβιτς. Θεωρητικώς, αν μια ασθενής εμφανίζει περίσσεια DΝΑ από τα κύτταρα του μαστού που πεθαίνουν, τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει στον μαστό που οδηγεί σε θάνατο των κυττάρων του. Βέβαια η αναζήτηση αυτή δεν είναι εύκολη καθώς δισεκατομμύρια κύτταρα πεθαίνουν καθημερινά στο ανθρώπινο σώμα. Τελικώς όμως η ομάδα από την Chronix πιστεύει ότι ανακάλυψε DΝΑ το οποίο αφορά αποκλειστικώς τα κύτταρα του μαστού που πεθαίνουν.

Σύμφωνα με τον δρα Γουίλιαμ Μίτσελ από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ που συμμετείχε στη μελέτη, «με χρήση αυτής της προσέγγισης μπορεί να δημιουργηθεί ένα τεστ το οποίο θα ελέγχει μεγάλους πληθυσμούς γυναικών για ύπαρξη καρκίνου προτού εμφανιστούν συμπτώματα αλλά συγχρόνως θα παρακολουθεί την πορεία ασθενών με καρκίνο για τυχόν υποτροπή της νόσου τους μετά τη θεραπεία».

www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=319623&dt=11/03/2010#ixzz0i8NVqlr9

Σεισμός 7 ρίχτερ στην Ινδονησία

Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά των νήσων Μολούκων που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ινδονησίας.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τραυματισμούς ή  υλικές ζημιές.