www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Αποκριά: Πανάρχαιη γιορτή υποδοχής της άνοιξης


γράφει η Αριστούλα Ελληνούδη

«Εψόφισ’ ο Λοκάνικος,/ ψυχομαχάει ο Τύρος./ Κι η Βρούβα νη παλιόβρουβα/ στέκεται στην καβάλα/ να πέσει στην τσουκάλα», τραγουδούσαν, σαν σήμερα, τρώγοντας και πίνοντας οι καρναβαλιστές στην Πελοπόννησο. Στη Φθιώτιδα, στο γιορτάσι της Τυρινής, τραγουδιόταν και το τραγούδι της Καθαρής Δευτέρας: «Τ’ ακότε τι παράγγειλεν η Καθαρή Δευτέρα;/ Πέθανε ο Κρέος, πέθανε, ψυχομαχάει ο Τύρος,/ σηκώνει ο Πράσος την ουρά κι ο Κρέμμυδος τα γένια./ Μπαλώστε τα σακούλια σας, τροχίστε τα λεπίδια/ και στον τρανό τον πλάτανο να μάσουμε στεκούδια».

Αυτά τα λέγαν τότε, που το καρναβάλι δεν ήταν «πολιτιστική» βιτρίνα δήμων και μπίζνα διαφημιζόμενων εταιριών, εμπόρων μαζικής παραγωγής τυποποιημένων καρναβαλίστικων κοστουμιών, εταιριών μηχανημάτων ήχου, κλπ., κλπ. Τα λέγαν, τότε, που καρναβάλι σήμαινε δημιουργικό, αυθεντικά λαϊκό, γνήσιο ελληνικό γλέντι κι όχι «μαϊμού» που δηλώνεται «εφάμιλλο» του καρναβαλιού του μακρινού Ρίο.

Τα παραδοσιακά καρναβαλίστικα έθιμά μας έρχονταν από τα βάθη των αιώνων και συνέθεταν έναν Υμνο για την άνοιξη της φύσης και της ζωής. Ο λαός μας μπορούσε να γλεντά τον ερχομό της νιας

Διακοπή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης


Διεκόπη περίπου στις 15.30 η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης λόγω πτώσης βράχου και εκτροχιασμού συρμού, άνευ επιβατών, στο 203ο χιλιόμετρο.

Μέχρι την αποκατάσταση της κυκλοφορίας οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών από την Αθήνα και την

Υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα υποβάλλει ο Χρ. Παπουτσής


Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Παπουτσής είχε ενημερώσει τον κ. Παπαδήμο σε κατ'ιδίαν συνάντησή τους προ μερικών εβδομάδων για την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απόφαση η οποία θα είχε ως συνέπεια την άμεση παραίτησή του από την κυβέρνηση.

«Σε καμία περίπτωση, δεν επιθυμώ την άμεση ή έμμεση εμπλοκή του υπουργείου στην προεκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Ούτε την ενδεχόμενη πολιτική ή επικοινωνιακή εκμετάλλευση εις βάρος της Κυβέρνησης», αναφέρει στην

Απαγόρευση απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων


Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και που κατά τόπους φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Αδυνατεί λόγω των ισχυρών ανέμων, να προσεγγίσει και να δέσει στο λιμάνι της Ραφήνας, το πλοίο Superferry II με 1.300 επιβάτες, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών προερχόμενο από την Ανδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που το πλοίο δεν καταφέρει να δέσει, θα πρέπει να

Δέσμευση λαθραίων τσιγάρων στο Β' Τελωνείο Θεσσαλονίκης

Το Τμήμα Πληροφοριών Παραποιημένων και Δίωξης του Β’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης προέβη σε φυσικό καθολικό έλεγχο εμπορευματοκιβωτίου κατα τον οποίο διαπιστώθηκε ότι περιείχε λαθραία τσιγάρα έχοντας ως προκάληψη (τάπα) ξύλινες συρταριέρες γραφείου.

Άμεσα η υπηρεσία προέβη στην δέσμευση των λαθραίων τσιγάρων

Prime Minister's Suicide ...




Καλή Σαρακοστή!


Ο καιρός στις 27.02.2012


Χειμωνιάτικο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα με αρκετές βροχές, καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής χώρας, καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλό υψόμετρο και επικράτηση θυελλωδών βοριάδων στο Αιγαίο, περιμένουμε την Καθαρά Δευτέρα. Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερο έντονα στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο και στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ μέχρι το βράδυ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί. Παράλληλα οι χιονοπτώσεις από τις βραδινές ώρες θα κατέβουν σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα, στη Θεσσαλία, στη Βόρεια Στερεά, στη Βόρεια Εύβοια και σε νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από -6 έως 6 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 5