www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος αλλάζει θέση

Στη... διαπίστωση ότι είναι πιο εύκολο να εντοπίσει κανείς τον Άη Βασίλη, ο οποίος συνήθως βρίσκεται στο βόρειο γεωγραφικό πόλο, παρά να βρει το ακριβές σημείο του βόρειου μαγνητικού πόλου του πλανήτη μας, κατέληξαν οι επιστήμονες.


Αιτία το ότι o μαγνητικός βόρειος πόλος, που διαφέρει από τον γεωγραφικό βόρειο πόλο ή σκέτα βόρειο πόλο (δηλαδή το βορειότερο σημείο της Γης, όπου ο άξονας περιστροφής της τέμνει τον πλανήτη), είναι το σημείο στην επιφάνεια της Γης προς το οποίο "δείχνουν" όλες οι μαγνητικές πυξίδες.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο βόρειο Καναδά, το 1831, από τον σκωτσέζο εξερευνητή Τζέημς Κλαρκ Ρος, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να τοποθετήσει μια βρετανική σημαία στο σημείο, ώστε να το "κατοχυρώσει" για λογαριασμό της Βρετανίας. Δυστυχώς γι' αυτόν, ο πόλος…έφυγε από εκείνο το σημείο.

Καθώς οι γεωφυσικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γης συνεχώς μεταβάλλονται, ο βόρειος μαγνητικός πόλος μετακινείται κάθε χρόνο. Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι αυτά τα 180 χρόνια μετά

Νέα προβλήματα αύριο στις συγκοινωνίες

Οι διοικήσεις των τριών από τα τέσσερα σωματεία εργαζομένων στο Μετρό είχαν αποφασίσει να αναστείλουν την απεργία τους, στέλνοντας μάλιστα και σχετικό δελτίο Τύπου προς τα Μέσα Ενημέρωσης.


Όμως πριν από λίγο, το Σωματείο των Ηλεκτροδηγών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, γεγονός που σημαίνει ότι για τις ώρες αυτές οι συρμοί του Μετρό θα ακινητοποιηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι για τις ίδιες ώρες έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία

Πάγκαλος: Η Ελλάδα μοιάζει με την Κοκκινοσκουφίτσα και άλλα παραμύθια

«Ψευδαίσθηση» δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος ότι είναι η εντύπωση των σύγχρονων Ελλήνων πως αποτελούν άμεσους απογόνους του Περικλή..., σε ομιλία του τον περασμένο Μάιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, οι απόψεις του για μη συνέχεια του ελληνικού έθνους από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στο ακροατήριο, ανάμεσα στο οποίο βρέθηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη JoaoCravinho

Στην ίδια ομιλία του ο κ. Πάγκαλος φέρεται να δήλωσε ότι την Επανάσταση του 1821 την έκανε «ένα μάτσο αγράμματων και αδαών χωρικών που μετά βίας μιλούσαν ελληνικά».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε και για τη διαφθορά, για την οποία υποστήριξε: «κανένας πολιτικός δεν είναι τόσο διεφθαρμένος, ώστε να βγαίνει στους δρόμους και να στρατολογεί ψηφοφόρους. Κάθεται στο γραφείο του και διεφθαρμένοι πολίτες πάνε και τον βρίσκουν». Κατά την εφημερίδα πάντοτε, στράφηκε ακόμα εναντίον των διαδηλώσεων, δηλώνοντας ότι «μόνη πηγή

Το Φεβρουάριο ο συμψηφισμός ΦΠΑ-οφειλών

Εντός του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ο συμψηφισμός του ΦΠΑ που οφείλει το κράτος με τις οφειλές των επιχειρήσεων στο κράτος, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου.


Ο κ. Ρήγας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση είχε να επιστρέψει ΦΠΑ από το 2005 ύψους 1,4 δισ. και από αυτά επιστράφηκε το 2010 ποσό 1,2 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος είπε ότι εντός του Ιανουαρίου θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι πρώτες ΣΔΙΤ αρχικά με ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια, μέχρι το Μάρτιο, με

Περιοχές φιλέτα στη Αττική εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών

Εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων εξακολουθούν να βρίσκονται περιοχές φιλέτα στην Αθήνα.


Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Μαρούσι, τα Μελίσσια και η Εκάλη όπου σε συγκεκριμένες ζώνες οι αξίες γης εξακολουθούν να προσδιορίζονται βάσει συγκριτικών στοιχείων και δεν έχουν υπαχθεί στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Στο Μαρούσι, τμήμα της περιοχής που βρίσκεται αριστερά και δεξιά της Λεωφόρου Σπύρου Λούη και εκτείνεται σε βάθος 500 - 700 μέτρων μέχρι την Γέφυρα του Ολυμπιακού Σταδίου βρίσκεται εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων. Δηλαδή οι αξίες γης είναι ακόμη και σήμερα «ενδεικτικές» και προσδιορίζονται με αποφάσεις της τοπικής Εφορίας, αν και βρίσκονται επί σειρά ετών εντός σχεδίου πόλης.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια από τις πλέον κεντρικές της Αθήνας και παρουσιάζει τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό πως στην επίμαχη τοποθεσία στεγάζεται ένα μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα, ένα μεγάλο μαιευτήριο, αλλά και υπερσύγχρονα και πολυτελή εμπορικά

Πρωτοποριακό τεστ DNA «προβλέπει για πρώτη φορά το χρώμα των μαλλιών»

Μια νέα γενετική εξέταση που καλύπτει 11 γονίδια μπορεί για πρώτη φορά να προβλέπει το χρώμα των μαλλιών του εξεταζόμενου, ανακοίνωσαν Ολλανδοί και Πολωνοί ερευνητές. Η ακρίβεια του τεστ είναι μάλιστα αρκετά μεγάλη ώστε να είναι χρήσιμο στην αστυνομία.


Όπως εξήγησε στο BBC ο Μάνφρεντ Κάισερ του Πανεπιστημίου «Έρασμος» στη Βρετανία, μέχρι σήμερα οι γενετικές εξετάσεις μπορούσαν να αναγνωρίσουν μόνο τους κοκκινομάληδες.

«Το γεγονός ότι μπορούμε τώρα να προβλέπουμε από το DNA διαφορετικά χρώματα μαλλιών αποτελεί σημαντικό επίτευγμα» δήλωσε ο ερευνητής, του οποίου η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Genetics.

Η ακρίβεια της νέας εξέτασης φτάνει το 90% στην περίπτωση των κόκκινων ή μελαχρινών μαλλιών και το 80% στην περίπτωση των ξανθών.

Μπορεί επίσης να ξεχωρίσει παραπλήσια χρώματα, για παράδειγμα τα ξανθά από τα καστανόξανθα ή

Παραμένουν προσωρινά στα πόστα τους συμβασιούχοι του δήμου Αθηναίων

Την προσωρινή παραμονή 170 συμβασιούχων στις θέσεις τους στον τομέα καθαριότητας του δήμου Αθηναίων αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο.


Πρόκειται για ανανέωση της προσωρινής διαταγής που είχε εκδώσει το δικαστήριο όταν είχε κατατεθεί η προσφυγή των 170 συμβασιούχων που υποστηρίζουν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου. Η προσωρινή εντολή του Μονομελούς Πρωτοδικείου έχει ισχύ μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης των εργαζομένων όπου θα κριθεί το

Ακριβότερα διόδια και στον «Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα»

Ακριβαίνουν μέσα στον Ιανουάριο τα διόδια και στον δρόμο Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα.


Η κοινοπραξία "Ολυμπία Οδός" ανακοίνωσε τις νέες τιμές για τα οχηματα που θα διέρχονται από τους σταθμούς Ελευσίνας - Ισθμού - Ζευγολατιού - Ρίου καθώς και τους πλευρικούς σταθμούς Ν. Περάμου και Αγίων Θεοδώρων.

Οι νέες τιμές των διοδίων είναι οι εξής:

Για δίκυκλα και τρίκυκλα, 2.20 ευρώ από 2 ευρώ

Για οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος έως 2,20 μ, 3.10 ευρώ από 2.90 ευρώ

Για οχήματα με 2-3 άξονες, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20 μ., 7.90 ευρώ από

Στις εκπτώσεις εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι έμποροι

Το χριστουγεννιάτικο θαύμα δεν έγινε ποτέ για το λιανεμπόριο και τώρα οι καταστηματάρχες περιμένουν την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων για να σηκώσουν κεφάλι, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Γιαννέτος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.


Όπως διευκρίνισε, οι εκπτώσεις θα ξεκινήσουν επισήμως στις 15 Ιανουαρίου, όμως ήδη τα περισσότερα καταστήματα έχουν ξεκινήσει να κάνουν προσφορές για να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές.

Ο Ν. Γιαννέτος εκτίμησε ότι ο τζίρος το 2010 έπεσε κατά τουλάχιστον 20%, ενώ αρνητικά κινήθηκε και το Δεκέμβριο.

Εκτίμησε ότι η απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς επηρέασαν την πορεία της αγοράς, αλλά δεν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την πτώση. "Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν καταξιωθεί

Χορέψτε τάνγκο για... την καλή σας υγεία

Ιδανικός ως εναλλακτική μορφή θεραπείας έχει επανειλημμένα αποδειχτεί ο χορός. Τα τελευταία χρόνια, επαγγελματίες από το χώρο της υγείας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ως «θεραπευτικό εργαλείο» το τάνγκο.


"Η τανγκοθεραπεία είναι ένας τρόπος να δουλέψεις θεραπευτικά, με μέσο το τάνγκο. Σ' αυτή τη μορφή θεραπείας, το τάνγκο χρησιμοποιείται ως ένα όργανο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων θεραπευτικών στόχων", υποστηρίζει η Αργεντίνα ψυχολόγος-τανγκοθεραπεύτρια, Ντανιέλα Γκαλίτσια, η οποία ήρθε στην Ελλάδα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να παραδώσει μια σειρά σεμιναρίων.

Η Ντανιέλα Γκαλίτσια δεν διδάσκει απλώς τις κινήσεις του τάνγκο στα σεμινάριά της, αλλά μέσω της σωματικής δραστηριότητας που ασκείται στη διάρκεια του χορού, βοηθά τους μαθητές της να επωφεληθούν όσον αφορά στην ανάπτυξη των κοινωνικών τους ικανοτήτων, την ανάπτυξη πιο υγιών τρόπων επικοινωνίας, τη διαχείριση του δυσλειτουργικού άγχους και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους.

"Πολλές φορές,μας είναι δύσκολο να βρούμε λίγο χρόνο για να χαλαρώσουμε, να αφοσιωθούμε στο σώμα μας, να μοιραστούμε πράγματα με τους φίλους μας, την οικογένειά μας, τον σύντροφό μας, να

Η Κύπρος διδάσκει Εθνική Πολιτική

Ποιος το πίστευε. Και ξαφνικά η Κύπρος έγινε μεγάλος παίχτης. Εν μια νυκτί. Η γερμανική πρεσβεία στη Λευκωσία, ενημέρωσε το προεδρικό ότι η Άγγελα Μέρκελ θέλει να επισκεφθεί το νησί.

Αυτό λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Με το που κυκλοφόρησε το νέο, ο Σύριος πρόεδρος ειδοποίησε την δική του πρεσβεία να μεταφέρει στον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια «ότι επιθυμεί να τον δει πριν την κυρία Μέρκελ».

Προχθές ολοκληρώθηκε και η «έκτακτη» επίσκεψη του Λιβάνιου πρωθυπουργού. Η πλειονότητα των Κυπρίων πολιτών διερωτούνται «τι έγινε και ξαφνικά όλοι αυτοί μας θυμήθηκαν;». Οι πιο υποψιασμένοι ήξεραν.

Το βράδυ της Παρασκευής έσκασε και η βόμβα: Ο κ. Χριστόφιας ειδοποίησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν «ότι δεν έχει χρόνο να μεταβεί στην Νέα Υόρκη γιατί πρέπει να παρευρεθεί στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ και αμέσως μετά, θα υποδεχθεί τον Σύριο ομόλογο του, Μπασιάρ Αλ Ασσαντ». Προηγήθηκε επείγουσα πρόσκληση του Κι Μουν προς την κυπριακή κυβέρνηση και την

Το μέλλον μας;

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, διοργανώνει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την δολοφονία του καθηγητή, Νίκου Τεμπονέρα.

Την ημέρα αυτή και για την διευκόλυνση συμμετοχής στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 2 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα για την απογευματινή βάρδια. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα διοργάνωσης συλλαλητηρίων και σε άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα, οι εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στις 12.30 στα Προπύλαια.

Συγχρόνως διοργανώνονται παραστάσεις

Αναστολή κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς - στάση εργασίας

Σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή της 24ωρης απεργίας, προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Μετά τους εργαζόμενους στον ΗΛΠΑΠ και τον προαστιακό, που ανέστειλαν την 24ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, αποφάσισαν πριν λίγο να προχωρήσουν σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 και όχι 24ωρη απεργία. Τις ίδιες ώρες έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία.

Την ίδια ώρα, τρία από τα τέσσερα σωματεία του Μετρό αποφάσισαν την αναστολή της 24ωρης απεργίας, ενώ απομένει η απόφαση και του σωματείου των ηλεκτροδηγών.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο τα τρόλεϊ και ο προαστιακός,

Συναγερμός για διοξίνες σε χοιρινά και κοτόπουλα

Πανευρωπαϊκός συναγερμός έχει σημάνει από χθες, μετά την είδηση πως συγκεκριμένες φάρμες στη Γερμανία έχουν μπει σε καραντίνα, αφού εντοπίστηκαν διοξίνες σε χοιρινά, κοτόπουλα και προϊόντα αυτών. Οι διοξίνες αυτές προέρχονται από τις ζωοτροφές και θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και καρκίνο, μέσω της κατανάλωσης αυγών και πουλερικών.


Στη Βόρεια Γερμανία περίπου 1.000 φάρμες πουλερικών και χοιρινών μπήκαν προσωρινά σε καραντίνα, καθώς βρέθηκαν διοξίνες στις ζωοτροφές που χρησιμοποιήθηκαν. Στη Σαξονία, επίσης 1.000 φάρμες μπήκαν προσωρινά σε καραντίνα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα και αναγκαστικά

Άντριου Μπόσομγουρθ: Βλέπει χρεωκοπία τριών χωρών και έξοδό τους από το ευρώ

Ο Άντριου Μπόσομγουρθ, κορυφαίος μάνατζερ της επενδυτικής εταιρίας Pimco, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως, θεωρεί αναμενόμενη την αναδιάρθρωση του χρέους των τριών χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης Ελλάδα, Ιρλανδία, και Πορτογαλία και προτείνει την έξοδο αυτών των χωρών από το ευρώ.


«Ενόψει του αυξανόμενου ρίσκου για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία δεν ρίχνουμε πλέον χρήμα στις τρεις χώρες και έχουμε αποσυρθεί κατά μεγάλο μέρος από αυτές», λέει σε συνέντευξή του ο κ. Μπόσομγουρθ.

«Δεν επενδύουμε ούτε σε χώρες που κινδυνεύουν να μολυνθούν μολονότι είναι φερέγγυες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχουμε μειώσει αισθητά το βάρος αυτών των χωρών», αποκαλύπτει ο μάνατζερ

Τηλεσκόπια θα καταγράφουν τα φαινόμενα την ώρα που συμβαίνουν

Ένα νέο δίκτυο τηλεσκοπίων σύγχρονης τεχνολογίας, που θα τοποθετηθούν στις τρεις «γωνιές» του πλανήτη και θα καταγράφει τα διάφορα μακρινά αστροφυσικά φαινόμενα την ώρα που αυτά συμβαίνουν, θα έχουν στη διάθεσή τους σε λίγο καιρό οι αστρονόμοι.


Τα τρία νέας γενιάς ραδιοτηλεσκόπια θα τοποθετηθούν σε 77 διαφορετικά σημεία της Ευρώπης (Low Frequency Array-LOFAR), στη Νότια Αφρική (MeerKAT) και τη Δυτική Αυστραλία (ASKAP), απαρτίζοντας το δίκτυο «4 Pi Sky», που θα ψάχνει για ενεργητικές μαύρες τρύπες, για συγκρουόμενα άστρα νετρονίων και για άλλες μυστηριώδεις αστροφυσικές εκρήξεις.

Το συντονιστικό κέντρο του LOFAR θα βρίσκεται στη Βόρεια Ολλανδία και θα ανιχνεύει χαμηλής συχνότητας ραδιοκύματα, τα οποία προέρχονται από τις εσχατιές του σύμπαντος, λίγο μετά το «Μπιγκ Μπανγκ». Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να "δουν" γεγονότα πιο πίσω στον χρόνο από κάθε άλλη φορά, με τη βοήθεια των άλλων δύο ραδιοτηλεσκοπίων στο νότιο ημισφαίριο, που θα λειτουργούν σε υψηλότερες συχνότητες σε σχέση με το LOFAR, ώστε οι αστρονόμοι να έχουν μια

Μικροτσίπ κατά της πειρατείας

Η Intel Corporation λανσάρει μικροτσίπ που καθιστούν πιο ασφαλή τη διακίνηση των ταινιών των στούντιο στο ίντερνετ. Η live streaming υπηρεσία προσφέρει ένα εξελιγμένο σύστημα για «κατέβασμα» ταινιών.


Το μικροτσίπ, με τον κωδικό Sandy Bridge ενώνει για πρώτη φορά τον κεντρικό επεξεργαστή με τον επεξεργαστή γραφικών, καθιστώντας το πιο γρήγορο και πιο αποδοτικό.

Παράλληλα, το εξελιγμένο σύστημα λειτουργεί και κατά της

Στο μικροσκόπιο οι δαπάνες σε έρευνα και τεχνολογία

Τη συγκρότηση 44 ειδικών επιτροπών, οι οποίες θα ελέγξουν και θα πιστοποιήσουν τις δαπάνες του 2009, των επιχειρήσεων που υπέβαλαν σχετική αίτηση για έρευνα και τεχνολογία, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση της Άννας Διαμαντοπούλου, θα ελεγχθούν όλες οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων της Γενικής

Κόμμα ιδρύει ο Γιάννης Δημαράς

Ο Γιάννης Δημαράς με νέες δηλώσεις του προανήγγειλε την δημιουργία κόμματος. Σε εμφάνιση του στο τηλεοπτικό σταθμό «Έξτρα» όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε πως «δεν μπορεί να αγνοήσει 250.000 ψηφοφόρους».


Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος πολιτικός φορέας θα έχει πολιτικές αναφορές στο παλιό ΠΑΣΟΚ και θα ανακοινωθεί μέσα στον

Υπεγράφη η πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση

Στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ η πρώτη υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης σε επιχείριση της βόρειας Ελλάδας


Στην υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, η οποία προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% για την επόμενη διετία, προχώρησε στις 29 Δεκεμβρίου η γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ.

Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη βορειοελλαδική επιχείρηση, που προβαίνει σε τέτοια κίνηση, ενώ κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλες εταιρίες στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και το Κιλκίς.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, η υπογραφή της σύμβασης, με την οποία «οι περίπου 120 εργαζόμενοι συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα», δεν υπαγορεύτηκε από κάποια οικονομική ανάγκη της επιχείρησης. Η ΝΕΟΓΑΛ,

Στάσεις εργασίας σε Ηλεκτρικό και λεωφορεία αύριο

Μόνο τα μπλε λεωφορεία και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας αύριο, καθώς οι εργαζόμενοι σε όλα τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.


Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία και στον ΗΣΑΠ θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη, στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 4:00 το

Απεργία για τις 7 και 8 Ιανουαρίου εξήγγειλαν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ

Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ εξήγγειλαν απεργία για την Παρασκευή και το Σάββατο, σύμφωνα με την πανελλήνια ομοσπονδία τους, και απειλούν με επαναλαμβανόμενες το επόμενο διάστημα, διαμαρτυρόμενοι για το νέο τρόπο φορολόγησής τους.


Οι πράκτορες έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από τον Μάιο, όταν ψηφίστηκε ο νέος φορολογικός νόμος που τους υποχρεώνει να τηρούν βιβλία.

Σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της, η ΠΟΕΠΠΠ ζητά την κατάργηση της υποχρέωσης αυτής.

«Το υπουργείο (Οικονομικών) δεν έχει βρει την απαιτούμενη λύση στο φορολογικό μας πρόβλημα που προέκυψε από τη μεταφορά των πρακτορείων στο λογιστικό προσδιορισμό», ανέφερε.

«Πρόσφατα καλέσαμε τους αρμόδιους και τους ενημερώσαμε για την απόφαση της γενικής συνέλευσης για απεργία στις 7 και 8 Ιανουαρίου και επαναλαμβανόμενες σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να αποφασίσουν την επίλυση του προβλήματός μας για όσο καιρό και αν

Καταργείται η κλιμακωτή χρέωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Καταργείται η κλιμακωτή χρέωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά, με τα νέα τιμολόγια που εγκρίθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου.


Αυτό σημαίνει ότι όλη η κατανάλωση ενός νοικοκυριού θα τιμολογείται με τη χρέωση ανά κιλοβατώρα που ισχύει για το αντίστοιχο κλιμάκιο, ενώ έως τώρα οι καταναλωτές πλήρωναν προοδευτικά χαμηλότερες τιμές για τις πρώτες πχ 800 κιλοβατώρες, υψηλότερες για τις επόμενες 800, κλπ.

Η επίπτωση της κατάργησης της κλιμακωτής χρέωσης μετριάζεται ωστόσο από τη μείωση των χρεώσεων ανά κιλοβατώρα, τη μείωση των παγίων, καθώς και από την προσθήκη τριών νέων βαθμίδων στην κλίμακα κατανάλωσης από 801 έως 1.600 κιλοβατώρες, όπου εντάσσεται η μεγάλη

Ακτινογραφίες και τομογραφίες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στα παιδιά

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο αργότερα στη ζωή τους έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι που εκτίθενται συχνά σε ακτινοβολίες μέσα από τις ακτινογραφίες και κυρίως τις αξονικές τομογραφίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Οι επιστήμονες (μεταξύ αυτών ο ελληνικής καταγωγής Εμμανουήλ Χριστοδούλου, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικός στην ακτινοδιαγνωστική και την πυρηνική ιατρική) εκτιμούν ότι το μέσο παιδί στις ΗΠΑ θα κάνει περισσότερες από επτά διαγνωστικές ακτινολογικές εξετάσεις μέχρι τα 18 χρόνια του. Οι περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις αφορούν απλές ακτινογραφίες (ακτίνες Χ), όπου η ακτινοβολία είναι σχετικά μικρή, όμως ανησυχητική θεωρείται η αυξητική τάση που καταγράφεται στις αξονικές τομογραφίες, οι οποίες εκπέμπουν πολύ περισσότερη ακτινοβολία και αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο για καρκίνο ιδίως στα παιδιά, που είναι πιο ευαίσθητα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μέσα σε διάστημα μόλις τριών ετών, σχεδόν τα μισά παιδιά (ποσοστό 42,5%) του δείγματος της έρευνας (περισσότερα από 355.000 παιδιά και έφηβοι), δέχτηκαν κάποιας μορφής ιοντίζουσα ακτινοβολία στο πλαίσιο κάποιας ιατρικής διαγνωστικής εξέτασης, ενώ το 25%

Νέο ελπιδοφόρο τεστ για εντοπισμό του καρκίνο

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για την εμπορική εκμετάλλευση ενός αιματολογικού τεστ με το οποίο θα εντοπίζεται και το παραμικρό καρκινικό κύτταρο, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπείας.


«Αυτή η νέα τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να παράσχει ένα εύκολο τεστ για τον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων και επίσης για να καθοριστούν τα βιολογικά χαρακτηριστικά» του όγκου, εξήγησε ο Ρόμπερτ Μακόρμακ, υπεύθυνος της πρωτοποριακής τεχνολογίας και στρατηγικής της Veridex, θυγατρικής της Johnson & Johnson.

«Η συλλογή πληροφοριών στο πλαίσιο μιας κλινικής έρευνας μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή της

Προϊόντα "μαϊμού" στο κέντρο της Αθήνας

Στο κέντρο της Αθήνας βρήκε χθες η Αστυνομία με τη συνδρομή των υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων, του ΣΔΟΕ και παρουσία Εισαγγελέα πέντε αποθήκες γεμάτες με απομιμήσεις προϊόντων.


Πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν:

9.000 απομιμήσεις προϊόντων (τσάντες, πορτοφόλια, ζώνες, φουλάρια, κασκόλ, γυαλιά ηλίου κλπ) σε αποθήκη της οδού Μενάνδρου 20.

7.000 «μαϊμού» τεμάχια, όπως ρολόγια και μπρασελέ επώνυμων οίκων σε υπόγεια αποθήκη της επί

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ταξιδεύει για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα

Βέβαιη θεωρούσαν εδώ και καιρό στο οικονομικό επιτελείο την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους μέσα στον Ιανουάριο και εκτιμούσαν ότι η Ελλάδα θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τις αγορές, ως ο αδύναμος κρίκος του ευρώ.


Για το λόγο αυτό, πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ετοιμάζει ταξίδια στο εξωτερικό και επαφές με εκπροσώπους των διεθνών οίκων, προκειμένου να εκθέσει τα ελληνικά επιχειρήματα και να κατευνάσει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει κατά της Ελλάδας, εν όψει

Επιλογή γιατρών στα βιβλιάρια ασθενείας του ΟAΕΕ

Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, μπορούν να διατηρήσουν στα βιβλιάρια ασθενείας για το 2011 τους ίδιους γιατρούς ή θεραπευτές που είχαν επιλέξει και το 2010, εφόσον είναι ταμειακά ενήμεροι και χωρίς να απαιτείται εκ νέου καταχώρηση των ιατρών στο βιβλιάριο ασθενείας τους.


Νέες καταχωρήσεις γιατρών για το 2011 μπορούν να κάνουν οι νέοι ασφαλισμένοι, οι ασφαλισμένοι

Μισό εκατομμύριο Έλληνες μεταναστεύουν

Μέρες της δεκαετίας του ’50 και του ’60 -τότε που στα τρένα της ξενιτιάς στοιβάζοντας μετανάστες για το Βέλγιο και τη Γερμανία- θυμίζει η κατάσταση στη σημερινή Ελλάδα της κυβέρνησης του μνημονίου.


Μην αντέχοντας την ανεργία και σίγουροι πια πως στην πατρίδα τους δεν έχουν μέλλον, όλο και περισσότεροι νέοι παίρνουν την απόφαση να αφήσουν πίσω φίλους, συγγενείς και πατρίδα, αναζητώντας την τύχη τους στα ξένα.

Περίπου 550.000 είναι αυτοί που δεν έχουν μείνει απλά στις σκέψεις αλλά έχουν ήδη κάνει και το πρώτο βήμα για να μεταναστεύσουν. Τα γραφεία του ΟΑΕΔ, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Δημοκρατία», καθημερινά κατακλύζονται από βιογραφικά Ελλήνων που

Τελευταία μέρα αύριο για τα τέλη κυκλοφορίας

Αύριο λήγει η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την προμήθεια των τελών κυκλοφορίας ή για όσους θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας λόγω αδυναμίας πληρωμής των τελών.


Όσοι δεν πάνε να προμηθευτούν τα τέλη το πρόστιμο διαμορφώνεται στο ύψος του

Κανονικά τα δρομολόγια του προαστιακού αύριο

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο το σύνολο των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Η εταιρεία σημειώνει πως δεν έχει κάποια ενημέρωση από τα σωματεία των εργαζομένων για προγραμματισμένες για αύριο κινητοποιήσεις. Ετσι, τόσο τα δρομολόγια στο υπεραστικό δίκτυο όσο και αυτά στο προαστιακό θα πραγματοποιηθούν χωρίς απρόοπτα.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζουν τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας, ενώ στα δικαστήρια της

Αναψυκτικά με μέτρο στα παιδιά σας

Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουμε διαβάσει, αλλά και μας συμβουλεύουν οι παιδίατροι, η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας. Έχει αποδειχθεί ότι η ανεξέλεγκτη κατανάλωση αναψυκτικών (δεν αναφερόμαστε στα light προϊόντα) αυξάνει το σωματικό βάρος, περιορίζει την απορρόφηση ασβεστίου και χαλάει τα δόντια.

Εκεί, δε, που ελλοχεύει ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα παιδιά μας να αντικαταστήσουν το νερό με τη λήψη αναψυκτικών. Με το δεδομένο, μάλιστα, ότι πάντοτε υπάρχει και η λύση των light αναψυκτικών, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι επιπλέον θερμίδες, που μπορεί να πάρουν τα παιδιά μας από τα αναψυκτικά, εφ' όσον αυτά καταναλώνονται καθημερινά και σε ποσότητες, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Τα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικό οξύ, το οποίο περιορίζει την απορρόφηση ασβεστίου και, κατά συνέπεια, «συνεισφέρει» στο να μην έχουν τα παιδιά γερό σκελετό. Η πρόσληψη αναψυκτικών αυξάνει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα, και, για να ισοσκελιστεί αυτή η απώλεια, θα πρέπει τα παιδιά, τα οποία καταναλώνουν αναψυκτικά, να λαμβάνουν σχεδόν τη

Ο καιρός στις 04.01.2011

Νεφώσεις με βροχές στη Χαλκιδική, τη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη περιμένουμε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 7 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 2 έως 14 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 5 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 7 έως 11 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 8 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στον Πατραϊκό ανατολικοί

"Kόκκινο" από την Ε.Ε. στον φράχτη του Έβρου - Μας κάνουν και πλάκα: "Βρείτε τα με την Τουρκία"

Την απόλυτη απόρριψη συνάντησε από την Ε.Ε. η πρόταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστους Παπουτσή, να κατασκευάσει ένα φράχτη μήκους 12,5 χλμ. κατά μήκος των χερσαίων συνόρων Ελλάδος – Τουρκίας στον ποταμό Έβρο θέτοντας ακριβώς τα ίδια ζητήματα τα οποία σημείωνε το defencenet την ημέρα που αποκαλύφθηκε το θέμα: "Η κατασκευή φρακτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων" δήλωσε ο Μικέλε Τσερκόνε εκπρόσωπος της αρμόδιας ευρωπαίας επιτρόπου για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, για το συγκεκριμένο μέτρο όταν ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους.


Δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Έβρος θεωρείται και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε οποιοσδήποτε συνειρμός με τον αντίστοιχο τοίχο που σχεδιάζουν, για παράδειγμα, οι Ισραηλινοί για να αποκλείσουν του Παλαιστίνιους που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, είναι φυσικό