www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Το Φεβρουάριο ο συμψηφισμός ΦΠΑ-οφειλών

Εντός του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ο συμψηφισμός του ΦΠΑ που οφείλει το κράτος με τις οφειλές των επιχειρήσεων στο κράτος, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου.


Ο κ. Ρήγας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση είχε να επιστρέψει ΦΠΑ από το 2005 ύψους 1,4 δισ. και από αυτά επιστράφηκε το 2010 ποσό 1,2 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος είπε ότι εντός του Ιανουαρίου θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι πρώτες ΣΔΙΤ αρχικά με ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια, μέχρι το Μάρτιο, με
κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών και νέων σχολείων.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο του 2004, ο υφυπουργός τόνισε ότι ήταν ένας νόμος χωρίς στόχευση, αφού επιδοτούσε τα πάντα, χωρίς όμως να προσδιορίζει τη δαπάνη που θα προκαλούσε.

Ετσι, συμπλήρωσε, από το σύνολο των 13.607 επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν συνολικά, εγκρίθηκαν 8.308 και υπολείπονται να ελεγχθούν άλλα 2.400, από τα οποία όμως τα 2.000 αφορούν φωτοβολταϊκά, που δεν παράγουν θέσεις εργασίας.

Το ύψος των ενισχύσεων που απαιτούσε η έγκριση όλων αυτών των σχεδίων ήταν 17,6 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος της δημόσιας δαπάνης έφθανε τα 7,3 δισ. ευρώ. Από το ποσό των 7,3 δισ. μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί περί τα 2,6 δισ., από τα οποία περίπου το 1 δισ. από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα δοθούν τα άλλα 5 δισ. που οφείλει το κράτος στους επενδυτές.

Απαντώντας εξάλλου ο κ. Ρήγας σε αιτιάσεις βουλευτών από όλες τις πτέρυγες σχετικά με την προβληματική αντιμετώπιση των νομών τους από τον επενδυτικό νόμο, σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αρθούν αδικίες μέσω των υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν κατ' επιταγήν του ίδιου του επενδυτικού νόμου.

Κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρθηκαν στην ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού και διαφανούς αναφορικά με τις διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης επενδυτικού νόμου, ενώ οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν από την πλευρά τους λόγο για απαράδεκτη καθυστέρηση στο να έλθει ο νέος νόμος.





Δεν υπάρχουν σχόλια: