www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

«Συμφωνούμε ως προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο γ.γ. της ΓΕΝΟΠ

Υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τάχθηκε ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Κ. Κατσαρός, εκφράζοντας ωστόσο τη διαφωνία του σωματείου με την εκποίηση της περιουσίας της δημόσιας επιχείρησης.


Ο Κ. Κατσαρός επισήμανε ότι "με βάση την οδηγία της Ε.Ε. και την Ελληνική Νομοθεσία δεν είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί η αγορά Η/Ε με το να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ", ενώ πρόσθεσε ότι ο ενδεχόμενος ακραίος λόγος δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο είναι οι ακραίες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, σημείωσε ότι "κάποια συνδικαλιστικά στελέχη, του χώρου μας, και μη, μπορούν σίγουρα να εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις, αλλά εμείς, ως θεσμικά και συντεταγμένα όργανα,

Οι φωτιές μπορεί να «ξυπνήσουν» τη ραδιενέργεια του Τσερνομπίλ

Την ανησυχία του ότι οι φωτιές στα δάση μπορούν να «ξυπνήσουν» τη ραδιενέργεια από την οποία έχει μολυνθεί η περιοχή του Τσερνομπίλ, το 1986, εξέφρασε ο ρώσος υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.


"Ελέγχουμε σχολαστικά την κατάσταση στην περιοχή του Μπριάνσκ, ιδιαίτερα στο νότο, στην περιοχή του Νοβοζίμπκοφ, η οποία είχε μολυνθεί σοβαρά μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ", δήλωσε ο υπουργός Σεργκέι Σόιγκου σε συνέντευξη Τύπου εξηγώντας οτι "αν παρουσιαστεί μια πυρκαγιά εκεί, τα ραδιονουκλεΐδια μπορεί να ανέβουν στην ατμόσφαιρα με τον καπνό και να εμφανιστεί μια νέα μολυσμένη ζώνη".

Η περιοχή του Μπριάνσκ, στη μεθόριο μεταξύ της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, μολύνθηκε από το ραδιενεργό σύννεφο που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη της 26ης Απριλίου του 1986 στον αντιδραστήρα αρ.4 του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.
enet

Τιμολόγια ΔΕΗ: Ερχονται αυξήσεις έως 105%

Να αρχίσει από τον Σεπτέμβριο ο «εξορθολογισμός των τιμολογίων» ζητεί ταυτόχρονα η τρόικα επισημαίνοντας πως αυτό προβλέπεται ήδη από το κείμενο του μνημονίου. Βάση θα αποτελέσει σχετική εισήγηση που υπέβαλε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, η οποία ήδη εγκρίθηκε και ευρίσκεται στα συρτάρια της Τίνας Μπιρμπίλη.


Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μετά τον «εξορθολογισμό» θα φτάσουν στο 105%, ενώ τα τιμολόγια των αγροτών θα ακριβύνουν πάνω από 60%, καθώς και αυτά της βιομηχανίας. Μειώσεις θα επέλθουν στα λεγόμενα εμπορικά τιμολόγια.

Πρόσφατα η κυρία Μπιρμπίλη παρέπεμπε με δηλώσεις της στο πρακτορείο «Ρόιτερ» τις αυξήσεις αυτές για τον Ιανουάριο του 2011. Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) με τη γνωμοδότησή της προς την

«Γαλάζια λίστα» για δύο περιφέρειες και 19 δήμους

Τους πρώτους υποψήφιους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία. Η «γαλάζια λίστα» περιλαμβάνει τους εκλεκτούς της Ν.Δ. για δύο περιφέρειες και 19 δήμους.


Αναλυτικά τα πρόσωπα που επελέγησαν από τη Ρηγίλλης είναι τα εξής:

Υποψήφιοι περιφερειάρχες:


►Περιφέρεια Θεσσαλίας Αγοραστός Κώστας Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου

Επαγγελματικά δικαιώματα σε 30 ειδικότητες

Σε αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε 30 ειδικότητες αποφοίτων επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και σχολών (ΕΠΑΣ) καθώς και σε μείωση του αριθμού των ΙΕΚ και σε σταδιακή διοίκησή τους από τις περιφέρειες προχωρεί το υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας επισήμανε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία τόνισε ότι «οι σπουδαστές των επαγγελματικών λυκείων πρέπει να αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που είναι αναγκαία στην αγορά εργασίας».

Μετά την ανακοίνωση των συνολικά 30 ειδικοτήτων που αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι αρχίζει διάλογος για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και για άλλες ειδικότητες.

΄Οπως ανακοινώθηκε ήδη έχει αρχίσει η διαβούλευση για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε συνεννόηση με άλλα υπουργεία για τις ειδικότητες των Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών, Τεχνιτών Αερίων Καυσίμων, Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης και Αμαξωμάτων. Ακόμη το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει διαβούλευση για την αναγνώριση και άλλων επαγγελματικών δικαιωμάτων σε 13 τομείς. Πρόκειται για τις ειδικότητες: ΞυλογλυπτικήςΔιακοσμητικής Επίπλου, Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος, Αγροτικών Μηχανημάτων, Αμπελουργίας- Οινοτεχνίας,

Έσονται εις σάρκα μίαν ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία και ΟΕΚ

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών στο Δημόσιο. Τα υπουργεία, σε συνεργασία με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ανακαλύπτουν διαρκώς οργανισμούς χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και ανανεώνουν τη σχετική λίστα. Χθες, σε σύσκεψη που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του κ. Θ. Πάγκαλου (φωτογραφία), αποφασίστηκε η συγχώνευση ακόμα έντεκα οργανισμών και φορέων.

Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στους υπό κατάργηση οργανισμούς θα μεταταγούν όταν ολοκληρωθεί η απογραφή των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να καταγραφούν τα πλεονάσματα και οι ελλείψεις ανά ειδικότητα. Ταυτοχρόνως, προχωρεί και η επεξεργασία της νομοθεσίας για τις μετατάξεις, καθώς έχουν εντοπιστεί προβλήματα και αναχρονισμοί σε σχέση με τον συνολικό προγραμματισμό της κυβέρνησης. Το έργο αυτό έχει ανατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών επειδή στόχος είναι να συνδυαστούν οι μετατάξεις υπαλλήλων και με τις ανάγκες του «Καλλικράτη»,

΄Οπλα ποινικών στη Σέχτα

'Οπλα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από ανθρώπους του υποκόσμου, και κυρίως είναι πολύ εύκολο να βρεθούν στη μαύρη αγορά, περιλαμβάνει το οπλοστάσιο που αποκάλυψε η Σέχτα Επαναστατών. Η ανάλυση του οπλισμού που εικονίζεται στην προκήρυξη που έστειλε η οργάνωση στα «ΝΕΑ» για την ανάληψη της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια, ολοκληρώθηκε χθες από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.


Στη φωτογραφία, όπως προέκυψε, εικονίζονται 3 Καλάσνικοφ, ένα Τokarev, ένα CΖ Μ70 και ένα CΖ 99, ένα Βrowning Ρarabellum, το οποίο εικάζεται πως είναι το δεύτερο όπλο με το οποίο εκτελέστηκε ο δημοσιογράφος. Επίσης υπάρχει ένα υποπολυβόλο Scorpion, ένα Μagnum Smith και τουλάχιστον 5 πιστόλια Glock. Για τρία από τα εικονιζόμενα όπλα τα εγκληματολογικά εργαστήρια διατηρούν ακόμη αμφιβολίες για τον τύπο τους. Επίσης υπάρχουν μαχαίρι, σιδηρογροθιά, δεκάδες κυνηγετικά φυσίγγια, αλλά και

Υπό κτηματογράφηση και το υπόλοιπο της χώρας

Κηρύχθηκαν, με απόφαση του ΥΠΕΚΑ, υπό κτηματογράφηση και οι υπόλοιπες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.


Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση έχει ως στόχο να βελτιώσει τους όρους υλοποίησης του έργου της ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου εστιάζοντας στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων συναφών πληροφοριών από όλο το εύρος της Δημόσιας Διοίκησης, στον καλύτερο σχεδιασμό και χρονοπρογραμματισμό της ολοκλήρωσής του, καθώς επίσης και στην οικονομικότερη διαχείρισή του.

Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου θα καλύψει την ανάγκη της χώρας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, πλήρως αυτοματοποιημένου και με αποδεικτικό χαρακτήρα συστήματος οργάνωσης και

Διευκρινίσεις για την επιβολή ΦΠΑ στις αμοιβές συμβολαιογράφων και δικαστικών

Συμπληρωματικές διευκρινίσεις σε συνέχεια της εγκυκλίου ΠΟΛ 1100/24.6.2010, με την οποία κοινοποιήθηκαν διατάξεις που αφορούν το ΦΠΑ του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58/Α΄) «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», δίνει το υπουργείο Οικονομικών:


Ι. Υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών που πραγματοποιήθηκαν προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., πριν την 1.7.2010.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 13 ΚΒΣ (Π.Δ. 186/92), όπως ισχύουν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., εκδίδουν τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών κατά το χρόνο είσπραξης της αμοιβής τους. Παράλληλα, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του Κώδικα

Πτώση ελικοπτέρου στην Κρήτη

Ένα ελικόπτερο ιδιωτικής εταιρείας με δύο επιβαίνοντες κατέπεσε στις 12:15 το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στη θέση Καστελάκια δυόμιση χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρέθυμνου. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν οι δύο χειριστές και ένα ακόμη άτομο, το οποίο σύμφωνα με την πυροσβεστική ήταν στο έδαφος και υπέστη σοκ από την πτώση.

Το ελικόπτερο ήταν ναυλωμένο από τη ΔΕΗ με στόχο να καθαρίζονται οι

Απελευθέρωση της αγοράς για φθηνότερο ψωμί ζητούν οι αρτοβιομηχανίες

Φθηνότερο ψωμί κατά 20 - 30%, αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης θα είναι τα οφέλη από την απελευθέρωση της αγοράς αρτοποιίας υποστηρίζουν οι αρτοβιομήχανοι με υπόμνημα που έστειλαν προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ακόμη αναφέρουν ότι η διατήρηση της «κλειστής» αγοράς ψωμιού οδήγησε σε αυξήσεις τιμών, κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων και παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Το επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των αρτοβιομηχάνων και των βιοτεχνών αρτοποιών είναι το “bake off” ή «θερμές γωνιές», δηλαδή η παραγωγή ψωμιού από ζύμη που ψήνεται «επί τόπου» στα σημεία πώλησης (σούπερ - μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων).

Οι θερμές γωνιές επιτρέπονται μεν, με νόμο που ψηφίστηκε το 2007, αλλά με προϋποθέσεις που, όπως

«Έκρηξη» της ανεργίας διαπιστώνει η ΓΣΕΕ

Αύξηση της ανεργίας σε απρόβλεπτα επίπεδα βλέπει η ΓΣΕΕ η οποία υπολογίζει τους ανέργους στη χώρα μας το α΄τρίμηνο του 2010 να ανέρχονται στους 570 χιλιάδες.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ Β. Μπουζούλα οι άνεργοι πανελλαδικά πλησιάζουν τους 570.000(~55% γυναίκες) και σε διψήφιο ποσοστό του 11,7%.


"Η ανεργία σε σχέση με το προηγούμενο έτος 2009 αυξήθηκε κατά 26,7% με αποτέλεσμα να προστεθούν άλλοι 124.420 άνεργοι. Θέλω να σημειώσω, ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι προσωρινά αμειβόμενοι, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, κλπ που θεωρούνταν ως τακτικοί εργαζόμενοι" είπε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Αναλυτικά τα ποσοστά ανεργίας ανά

Απάτη φαρμακοποιού με μεγάλο ...βάθος

Μεγάλη απάτη με παράνομες συνταγογραφήσεις στην οποία εμπλέκεται τουλάχιστον ένας φαρμακοποιός κι ένας γιατρός από το Λαύριο φαίνεται πως συνδέεται με την ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φαρμάκων από τον σπηλαιολόγο Θάνο Ξανθόπουλο και την ομάδα του, σε βάθος 100 μέτρων, σε μεταλλευτικό πηγάδι, στην περιοχή Καμάριζα του Λαυρίου.


Ο σπηλαιολόγος ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες αρχές για το πρωτοφανές εύρημα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

"Τα σπήλαια είναι καρστικοί αγωγοί, το οποίο σημαίνει ουσιαστικά ότι στραγγίζουν τα νερά της επιφάνειας της γης και τα παροχετεύουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε σκουπίδι πετάξουμε μέσα στα σπήλαια, θα το βρούμε κυριολεκτικά μέσα στο ποτήρι μας", ανέφερε

Ψωμί «ζυμωμένο» με παράδοση

«Το ψωμί αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας κάθε περιοχής. Η διαδικασία της σποράς και του ζυμώματος μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία για την κάθε εποχή. Η διαδρομή του ψωμιού στον χρόνο είναι εντυπωσιακή και ο καθένας μπορεί να μάθει πολλά μέσα από αυτή για έναν τόπο».


Το καλοκαίρι του 2002, μια παρέα φίλων με μεράκι και αγάπη για τον πολιτισμό αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα χώρο όπου θα μπορούν μέσα από μια σειρά από δραστηριότητες να περάσουν στις επόμενες γενιές ακέραια τα ήθη και τα έθιμα της χώρας. Το ψωμί συνοδεύει την καθημερινότητα των Ελλήνων μέσα στον χρόνο και μέσω αυτού ο κ. Πέτρος Κατσίκης και η σύζυγός του Μηλέα θέλησαν να μεταδώσουν στον κόσμο αυτή τη διαδρομή. Το Μουσείο Ψωμιού που δημιουργήθηκε σε ένα ανακαινισμένο παλιό αρχοντικό στην περιοχή του Βαρνάβα φιλοξενεί σήμερα περισσότερα από 520 κεντημένα είδη- με διακόσμηση- από την Ελλάδα και 22 χώρες του εξωτερικού.

«Αυτό που θέλαμε ήταν να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη και προβολή του ψωμιού όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη τη χώρα. Το ψωμί, πέρα από τα όσα γνωρίζουμε, έχει και πρωτοτυπία, αφού υπάρχουν αμέτρητα κεντημένα σχέδια, ανάλογα με την κάθε περιοχή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις

Νέοι στόχοι της Ε.Ε. για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα για τη βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας, που στοχεύει στη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 50% στο διάστημα 2011-2020.

Το πρόγραμμα, όπως δημοσιοποιείται από την ΕΛΠΑ, περιλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ε.Ε, με επίκεντρο την ασφάλεια των οχημάτων, την ασφάλεια των οδικών υποδομών και τη συμπεριφορά των χρηστών.

Η Ε.Ε έθεσε επτά στρατηγικούς

Εγκεφαλικές ασθένειες λόγω … κακής σύναψης;

Σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες, διαπιστώθηκε ότι περισσότερες από 135 ασθένειες του εγκεφάλου, όπως ο αυτισμός, ο χρόνιος πόνος, η σχιζοφρένεια και η άνοια σχετίζονται με ελαττωματικές διασταυρώσεις πρωτεϊνών και νευρικών κυττάρων.


Οι ερευνητές, κατόρθωσαν για πρώτη φορά να χαρτογραφήσουν τη δομή και τις νευρικές συνάψεις των πρωτεϊνών στις διασταυρώσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνες για τη διαβίβαση των πληροφοριών, προσφέροντας έτσι έναν νέο τρόπο θεώρησης των ασθενειών που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Δρ Seth Grant, νευρολόγος στο πανεπιστήμιο Cambridge και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι αυτή η έρευνα ανοίγει νέους ορίζοντες για την εξεύρεση και τη δημιουργία φαρμάκων, για ασθένειες του εγκεφάλου, και μπορεί στο μέλλον να επιτρέψει τη γενετική διάγνωση των συνθηκών που προκαλούν την ασθένεια.

«Τώρα καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι συνάψεις πρωτεϊνών είναι η μοριακή βάση πολλών ασθενειών του εγκεφάλου», δήλωσε ο Δρ Grant και συνέχισε: «δε γνωρίζουμε καμία άλλη μοριακή δομή, η οποία να

Ατλάντικ: Κατά περίπτωση αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

Στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της αλλά και εμπορικών σημείων κατά περίπτωση προχωρά η Ατλάντικ προκειμένου να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ εξετάζει την εκμετάλλευση ακινήτων της ή και την πώληση μισθωμένων καταστημάτων ανά... κομμάτι σαν ξεχωριστές επιχειρήσεις (με τα εμπορεύματα και το εξοπλισμό) προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις προμηθευτών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η

Υπάρχουν και κοινά στο γονιδίωμα ανθρώπου - σφουγγαριού

Υπάρχει σε όλους τους βυθούς, είναι ακίνητος, ταπεινός, δεν έχει όργανα, δεν έχει μυς, δεν έχει εγκέφαλο, δεν έχει νεύρα ούτε αίμα, όμως έχει περισσότερα από 18.000 γονίδια (έναντι 20.500 των ανθρώπων) και μερικά με αυτά είναι κοινά με του ανθρώπου. Πρόκειται για τον θαλάσσιο σπόγγο (κοινώς σφουγγάρι).

Κακώς πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι πρόκειται για φυτό, ενώ στην πραγματικότητα είναι ζώο.


Οι γενετιστές «διάβασαν» για πρώτη φορά τον γενετικό κώδικα ενός είδους σπόγγου από την Αυστραλία (Amphimedon queenslandica) και έρχονται να ρίξουν φως σε ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ζωής: πώς ένας οργανισμός έκανε το μεγάλο βήμα προς την πολύ-κυτταρικότητα. Η σχετική διεθνής έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, της Αυστραλία και τη Γερμανία, υπό τον Μάνσι Σριβαστάβα του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που δημοσιεύτηκε στο

Το ακριβέστερο ρολόι του διαστήματος

Σε λίγα χρόνια ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα φιλοξενεί το πιο ακριβές ρολόι που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα και το οποίο θα επιτρέπει τον καλύτερο συγχρονισμό των ρολογιών στη Γη.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), το ρολόι (Atomic Clock Ensemble in Space-ACES) θα κατασκευαστεί από την EADS Astrium και σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στον ISS το 2014.


Το ρολόι θα καταγράφει το πέρασμα του χρόνου, μετρώντας τη συχνότητα των μικροκυμάτων που απορροφώνται από τα ευρισκόμενα σε φάση ψύξης άτομα καισίου.

Στη Γη η ακρίβεια των ρολογιών καισίου περιορίζεται από τη βαρύτητα του πλανήτη μας. Τα άτομα καισίου θα ψυχθούν με την χρήση λέιζερ που θα επιβραδύνουν την κίνησή τους και, σε επόμενη φάση, θα γίνεται η μέτρηση του χρόνου με βάση την ακρίβεια της συχνότητας της ακτινοβολίας μικροκυμάτων που απορροφούν και εκπέμπουν.

Οι συνθήκες μικροβαρύτητας που επικρατούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επιτρέπουν μακρύτερης

Γενετική προδιάθεση για τη χοληστερίνη

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έκαναν σημαντική πρόοδο στο να κατανοήσουν για ποιο λόγο μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ισχυρή προδιάθεση για καρδιοπάθεια, ενώ άλλοι τρώνε μεγάλες ποσότητες λιπαρών φαγητών, χωρίς να φαίνεται να κινδυνεύουν.

Ο έλεγχος όλου του ανθρώπινου γενετικού κώδικα (DNA) από μια μεγάλη διεθνή ομάδα επιστημόνων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία αποκάλυψε 95 γονίδια (τα 59 για πρώτη φορά) που επηρεάζουν το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα.


Η ανακάλυψη ρίχνει πλέον νέο -γενετικό - φως στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν αρκετοί άνθρωποι να εμφανίσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, την κυριότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.

Μερικά γονίδια που ανακαλύφθηκαν, μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για νέα φάρμακα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα κ.α. παίζουν ρόλο στην αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα, αλλά τώρα φαίνεται πως ο γενετικός παράγων παίζει επίσης

Τα «βαράκια» κάνουν καλό στα αρθριτικά

Η τακτική γυμναστική με βαράκια βοηθά στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσοι και όσες σηκώνουν βάρη, παρουσιάζουν βελτίωση στις φυσικές λειτουργίες του σώματος τους.

Οι ερευνητές του ουαλικού νοσοκομείου Μπάνγκορ & Γκουίνεντ, υπό τον δρα Άντριου Λέμι, σε έρευνα που δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό για θέματα αρθρίτιδας “Arthritis Care and Research”, σύμφωνα με το BBC, αναφέρουν ότι η εντατική άσκηση με βαράκια παίζει ρόλο-κλειδί μαζί με την φαρμακευτική αγωγή.


Προειδοποιούν όμως ότι αυτού του είδους η φυσική άσκηση δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς, οι οποίοι προηγουμένως θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό.

Η αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις, απώλεια χόνδρου και διάβρωση των οστών, οδηγώντας τελικά στην καταστροφή των αρθρώσεων. Η νόσος μπορεί ακόμα να επηρεάσει άλλους ιστούς και όργανα, όπως τους πνεύμονες, τα μάτια και τον μυελό των οστών.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα πλήττει τις αρθρώσεις κυρίως, παράλληλα όμως μειώνει αισθητά την μυική μάζα και τη δύναμη, ακόμα και στους ασθενείς που ανταποκρίνονται καλά στην θεραπεία με φάρμακα.

Συνήθως οι ασθενείς κάνουν ήπιες ασκήσεις στο σπίτι τους για να σταματήσουν την ακαμψία των

Την 147η θέση κατέχει η Ελλάδα στον κατάλογο των πιο ευπαθών κρατών

Στον κατάλογο «The 2010 Failed States Index», τον οποίο καταρτίζει το περιοδικό Foreign Policy, σε συνεργασία με το Fund for Peace, για τις πιο ευπαθείς χώρες του κόσμου, οι οποίες απέτυχαν στην πολιτική τους σε έναν ή και περισσότερους τομείς, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 147η θέση, σε σύνολο 177 χωρών.

Η Ελλάδα εντάσσεται στην ομάδα των χωρών που θεωρούνται σταθερές.


Οι γειτονικές μας βαλκανικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία ανήκουν στην ομάδα των χωρών που βρίσκονται στο όριο μεταξύ

Λίπος: Κάψτε το με γυμναστική και κατάλληλες διατροφικές επιλογές

Η γυμναστική αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους και στην καλή υγεία γενικότερα.

Ωστόσο, χωρίς αλλαγή στη διατροφή, το βάρος που χάνει κανείς από την άσκηση είναι λίγο – οι περισσότερες έρευνες κάνουν λόγο για 3 με 4 κιλά το χρόνο. Μόνο όταν βελτιώσουμε τη διατροφή μας θα δούμε σημαντικά αποτελέσματα από την άσκηση στο βάρος μας και, ακόμα πιο σημαντικό, στη σύσταση και στο σχήμα του σώματός μας.

Για να κάψετε λοιπόν το λίπος, σας παραθέτω ορισμένα διατροφικά μυστικά:

1)Προσπαθήστε να γυμνάζεστε πρωινές ώρες. Σύμφωνα με έρευνες η πρωινή γυμναστική αυξάνει το μεταβολισμό για 10 έως 12 ώρες μετά σε αντίθεση με τη βραδινή άσκηση η οποία αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό μόνο για 4 έως 5 ώρες και έπειτα μειώνεται πάλι μέχρι τον ύπνο.

2)Περίπου 2 ώρες πριν την άσκηση καταναλώστε ένα ελαφρύ σνακ χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου (π.χ.

19 συμβουλές για διακοπές χωρίς απρόοπτα

Η ηλίαση, η αφυδάτωση, η αύξηση των λιπιδίων του αίματος και του σωματικού βάρους, τα ηλιακά εγκαύματα, οι λοιμώξεις και οι ερεθισμοί του δέρματος, οι βλάβες στα μάτια και η λεγόμενη διάρροια των ταξιδιωτών, είναι οι πιο συχνοί κίνδυνοι για την υγεία μας στις διακοπές.


Για κάποιους θα αποτελέσουν την αιτία που θα χαλάσει την ξεγνοιασιά των ημερών, ενώ άλλους θα τους ταλαιπωρήσουν και μετά την επάνοδο στην καθημερινότητα.

Αν και τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στους εποχικούς κινδύνους, καθένας μας μπορεί να βιώσει μια τέτοια δυσάρεστη εμπειρία.

Οι επιστήμονες αναλύουν τα επτά συνηθέστερα προβλήματα υγείας στις καλοκαιρινές διακοπές και συμβουλεύουν πώς να τα αποφύγουμε με απλά πρακτικά μέτρα, αλλά και πώς να τα αντιμετωπίσουμε

Σε εξέλιξη φωτιά στην Κέρκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Αναπαυτήρια Κέρκυρας, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.


Πρόκειται για διάσπαρτες εστίες σε δύσβατο σημείο. Η φωτιά δεν έχει εκδηλωθεί κοντά σε κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα πάντοτε με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει είκοσι δύο πυροσβέστες με έντεκα οχήματα, ενός από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη.

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στη Χιλή

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών σημειώθηκε σήμερα κοντά στις δυτικές ακτές της Χιλής, με επίκεντρο 64 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά την Κονσεψιόν, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.


Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 02:01 τοπική ώρα και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε βάθος 16 χιλιομέτρων.

Ξένα ψάρια φτάνουν κατά κύματα στις θάλασσες μας

Μύθος αποδεικνύεται η “κλειστή θάλασσα” της Μεσογείου, καθώς κατά μέσο όρο στα νερά της καταγράφεται περίπου ένα ξενικό είδος την εβδομάδα.Η καθηγήτρια του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) Αργυρώ Ζενέτου, αναφέρει ότι τα τελευταία 140 χρόνια έχουν καταγραφεί μόνο στις ελληνικές θάλασσες 960 με 975 ξενικά είδη. “Ειδικότερ α τα τελευταία δέκα χρόνια η αύξηση είναι επιθετική, αφού ο αριθμός των καταγραφομένων ειδών έχει διπλασιαστεί στο Σαρωνικό Κόλπο” αναφέρει.


Πώς όμως φτάνουν τα ξένα ψάρια στα δικά μας νερά; Σε μεγάλο βαθμό ως “λαθρεπιβάτες” δηλαδή μέσω των πλοίων που ταξιδεύουν από τον Ατλαντικό και άλλες θάλασσες. Τα ψάρια και άλλα είδη εγκλωβίζονται στο έρμα (θαλασσινό νερό με το οποίο γεμίζουν τις δεξαμενές για λόγους ευστάθειας στα καράβια) και έτσι μπαίνουν στη