Μύθος αποδεικνύεται η “κλειστή θάλασσα” της Μεσογείου, καθώς κατά μέσο όρο στα νερά της καταγράφεται περίπου ένα ξενικό είδος την εβδομάδα.Η καθηγήτρια του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) Αργυρώ Ζενέτου, αναφέρει ότι τα τελευταία 140 χρόνια έχουν καταγραφεί μόνο στις ελληνικές θάλασσες 960 με 975 ξενικά είδη. “Ειδικότερ α τα τελευταία δέκα χρόνια η αύξηση είναι επιθετική, αφού ο αριθμός των καταγραφομένων ειδών έχει διπλασιαστεί στο Σαρωνικό Κόλπο” αναφέρει.
Πώς όμως φτάνουν τα ξένα ψάρια στα δικά μας νερά; Σε μεγάλο βαθμό ως “λαθρεπιβάτες” δηλαδή μέσω των πλοίων που ταξιδεύουν από τον Ατλαντικό και άλλες θάλασσες. Τα ψάρια και άλλα είδη εγκλωβίζονται στο έρμα (θαλασσινό νερό με το οποίο γεμίζουν τις δεξαμενές για λόγους ευστάθειας στα καράβια) και έτσι μπαίνουν στη
Μεσόγειο. Έρχονται όμως επίσης μέσω Σουέζ και Γιβραλτάρ ακολουθώντας θαλάσσια ρεύματα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξάπλωση των ξενικών ειδών οφείλεται και σε άλλους παράγοντες και οι ερευνητές δεν θεωρούν απίθανο να δούμε και κοράλλια στη Μεσόγειο. “Σταδιακά περνάμε σε μία άλλου είδους θάλασσα. Ίως πάψουμε να βλέπουμε είδη που έχουμε συνηθίσει και τα οποία γνωρίζουμε” λέει ο Χ. Αρβανιτίδης επίσης καθηγητής στο ΕΛΚΕΘΕ.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου