www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Wikileaks: Η ζωή του Μιλόσεβιτς στις φυλακές της Χάγης

Λεπτομέρειες για τη ζωή του πρώην ισχυρού άνδρα της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, αποκαλύπτει απόρρητο αμερικανικό τηλεγράφημα που διέρρευσε από το Wikileaks.


Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ήταν ένας άνθρωπος που “πάνω από όλα” του άρεσε να ακούει Φρανκ Σινάτρα στο κελί του και “παθιασμένος” αναγνώστης δικαστικών θρίλερ. Σύμφωνα, επίσης με το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Χάγη, ο Μιλόσεβιτς έκανε κάθε μέρα περίπατο στην αυλή της φυλακής ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και τηλεφωνούσε καθημερινά στη σύζυγό του.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς φυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 2002, κατηγορούμενος για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο του στους πολέμους που οδήγησαν στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του '90. Πέθανε στις 14 Μαρτίου 2006, πριν λήξει η δίκη του, από καρδιακό επεισόδιο καθώς υπέφερε από υπέρταση και

Άρση απαγορευτικού για τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου

Έληξε το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Αλλαγές σημειώνονται σε ορισμένα δρομολόγια ενώ καθυστερήσεις παρατηρούνται στα κατά τόπους λιμάνια.


Αλλαγές στα δρομολόγια της Blue Star Ferries:

Το δρομολόγιο του πλοίου Blue Star II, που ήταν προγραμματισμένο για τις 19.00 για Σύρο – Πάτμο – Λέρο – Κω – Ρόδο θα πραγματοποιηθεί στις 22.00. Κανονικά θα ισχύσουν τα δρομολόγια της εταιρείας από αύριο.

Αλλαγές στα δρομολόγια της ΑΝΕΚ:

Ανεκτέλεστο θα παραμείνει το δρομολόγιο του πλοίου Άρτεμις, σήμερα Σύρος–Πάρος-Νάξος-Ηρακλειά-Σχοινούσα-Κουφονήσι-Κατάπολα- Αιγιάλη-Δονούσα-Νάξος-Πάρος- Σύρος.

Θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των πλοίων Ελυρος και Λατώ, της γραμμής Πειραιάς –Χανιά, καθώς

Στάση εργασίας στο Μετρό την Τρίτη

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό την προσεχή Τρίτη από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα λόγω γενικής συνέλευσης.


Στη συνέλευση θα πάρουν αποφάσεις για τις περαιτέρω

Εργασίες συντήρησης στις υπόγειες διαβάσεις Καλλιρόης και Χαμοστέρνας

Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011, θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού, συντήρησης ηλεκτροφωτισμού και καθαρισμού των φρεατίων τους, στις παρακάτω υπόγειες διαβάσεις αυτοκινήτων:


• Καλλιρόης άνοδος Συγγρού

• Καλλιρόης κάθοδος Συγγρού

• Χαμοστέρνας - Συγγρού

• Χαμοστέρνας - Πειραιώς

Οι εργασίες θα ξεκινούν από τις 6:00 το πρωί, θα διαρκούν μέχρι τις 19:00 το απόγευμα και θα

Προς ποινικοποίηση το «δεν πληρώνω»

Στην ποινικοποίηση της μη πληρωμής εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες προχωρά η κυβέρνηση με διαδικασίες-εξπρές, ενσωματώνοντας τη σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.


Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η μη πληρωμή του εισιτηρίου, στη λογική του «δεν πληρώνω», συνιστά ανήθικη πράξη σε βάρος του διπλανού που καλείται να πληρώσει δύο φορές.

Ο κ. Τσιόκας σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα αυτά ως

Αντίθετο το ΚΚΕ με ανάθεση έργου απορριμμάτων σε εταιρεία

Την αντίθεσή του με την ανάθεση έργου δημιουργίας τεσσάρων εργοστασίων για τη διαχείριση απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία, εξέφρασε το ΚΚΕ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, διευκρίνισε τους λόγους, που το κόμμα είναι αντίθετο: "Πρώτον, γιατί δεν θέλουμε την ιδιωτικοποίηση. Δεύτερον, γιατί η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουν είναι ακριβή. Τρίτον, γιατί πλήττει το περιβάλλον επειδή προτιμάται η καύση. Και τέταρτον, γιατί για 25 χρόνια μπορεί να τριπλασιαστούν αυτά που πληρώνουμε για τα τέλη καθαριότητας".

Επεσήμανε ότι τίθεται υπέρ της διαχείρισης των απορριμάτων από το Δημόσιο με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, την αξιοποίηση της ανακύκλωσης και την τελική επεξεργασία των υπολειμμάτων έτσι ώστε να

ΚΚΕ: Ναι στην «οργανωμένη απειθαρχία» για διόδια και εισιτήρια

Υπέρ της απειθαρχίας και της ανυπακοής αλλά με μαζικό και οργανωμένο τρόπο τίθεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9.84” για το κίνημα “δεν πληρώνω”.


“Ο κόσμος -θα το πω απλά- έχει ''σαλτάρει'' πλέον με όλα αυτά που βλέπει και αυτό εκφράζεται αυθόρμητα από κάποιους ανθρώπους. Είναι μία στάση αγωνιστική, θα μπορούσε κανείς να πει. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει οργανωμένη και σε μαζικό επίπεδο ανυπακοή και απειθαρχία, η οποία θα συνδέεται και με μία πολιτική πρόταση, αυτή θα ξεφουσκώσει", δήλωσε ο Θ. Παφίλης.

“Φυσικά, δεν μπορείς να καταγγείλλεις τέτοιες ακτιβιστικές ενέργειες που εκφράζουν και μία τάση,

Κόντρα διοίκησης - συνδικαλιστών στον ΟΤΕ

Συμβολική κατάληψη σε μέρος του μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι πραγματοποίησε σήμερα η ομοσπονδία εργαζομένων στον ΟΤΕ, που κατηγορεί τη διοίκηση του οργανισμού για προσπάθεια εφαρμογής αποφάσεων χωρίς τη συναίνεση του προσωπικού.


Κύριο σημείο αιχμής αποτελεί η προσπάθεια της διοίκησης του οργανισμού να επιτύχει μειώσεις στο μισθολογικό κόστος, κάτι στο οποίο εμμέσως πλην σαφώς έχουν αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στελέχη της Deutsche Telekom.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ απορρίπτει αυτές τις αιτιάσεις και κατηγορεί τη διοίκηση για αδράνεια αλλά και για "περίεργη σιωπή στα σχέδια της ΕΕΤΤ", δηλαδή της ρυθμιστικής Αρχής. Ολα αυτά, σημειώνει η ομοσπονδία "δεν μπορεί να 'ισοφαρίζονται' με πίεση για αφαίρεση μισθών από τους εργαζόμενους

«Ανώνυμες» απειλές κατά Γ. Παπανδρέου στο διαδίκτυο

Σκληρή επίθεση στον Γ. Παπανδρέου, τόσο με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς όσο και με αυτή του πρωθυπουργού, εξαπολύεται μέσω κειμένου που δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο και την πατρότητα του οποίου εμφανίζεται να διεκδικεί η ομάδα Anonymous («Ανώνυμοι»).


Οι συντάκτες του κειμένου ασκούν κριτική στον Γ. Παπανδρέου, καθώς η Σοσιαλιστική Διεθνής (που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως "(εθνικο)Σοσιαλιστική Διεθνή") είχε ως μέλη της τον Μπεν Αλί της Τυνησίας, τον Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου, ενώ στις τάξεις της παραμένει ο Βενιαμίν Νετανιάχου. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά "ο Μπεν Αλί ήταν ένας μισότρελος δικτάτορας που γι’αυτόν η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμία απολύτως αξία. Το ξέρατε όλοι εσείς οι “εντιμότατοι” κύριοι της (εθνικο)Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αλλά για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, και πιο καλά απ’όλους εσείς που είστε πρόεδρος της (εθνικο)Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κάνατε τα στραβά μάτια".

Κριτική ασκούν και για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας κατ' επανάληψη αναφορές στην αστυνομική βία και χαρακτηρίζοντας το ΛΑΟΣ ως κόμμα που συγκυβερνά στην Ελλάδα.

Απευθυνόμενοι στον Γ. Παπανδρέου οι συντάκτες της επιστολής προειδοποιούν πως "θα μάθει όλη η υφήλιος για όλα τα σκάνδαλα που συγκαλύψατε και για το πώς μεθοδεύσατε το ξεπούλημα του λαού

Υποσχέσεις για την καταπολέμηση της «επώνυμης» φοροδιαφυγής από τον Γ. Παπακωνσταντίνου

«Υπάρχει η αίσθηση ότι μεγάλοι και επώνυμοι δεν τιμωρούνται. Αυτό θα τελειώσει» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τις υποθέσεις φοροδιαφυγής.


Η σημερινή κυβέρνηση δεν φοβάται και δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα για όποιο θέμα φοροδιαφυγής για οποιονδήποτε και όποια θέση και αν κατέχει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θέμου Αναστασιάδη και τα 5,5 εκατ. ευρώ που κατέθεσε σε τράπεζα.

Πρόσθεσε δε, ότι προωθείται η σύσταση θέσης οικονομικού εισαγγελέα για να επιταχύνονται όλες οι συγκεκριμένες υποθέσεις και να μην παραμένουν, όπως είπε "κάπου, και κανείς να μην γνωρίζει

Κύπελλο Ελλάδας: Στις 2 και 16 Μαρτίου οι ημιτελικοί

Στις 2 και στις 16 Μαρτίου ορίστηκαν να διεξαχθούν τα παιχνίδια των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας. Το ζευγάρι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ (πρώτο ματς ΟΑΚΑ) θα διεξαχθεί και στις δύο ημερομηνίες στις 21:00, ενώ το Ατρόμητος – Ολυμπιακός Βόλου (πρώτος αγώνας στο

Από Δευτέρα η εξυπηρέτηση ασφαλισμένων του ΙΚΑ από άλλα Ταμεία

Από τη Δευτέρα θα μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να επιλέγουν γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ, ενώ θα ξεκινήσει και η διανομή των ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.


Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας έχουν ως εξής:

1. Από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000 περίπου ιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ.

2. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν

Γ. Παναγόπουλος: Όχι στις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κάλεσε την τρόικα, την κυβέρνηση και τους εργοδότες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος Γιάννης Παναγόπουλος.


"Τα ελλείμματα τα παράγει το κράτος. Για τα ελλείμματα ευθύνονται οι μονίμως φοροκλέποντες και φοροδιαφεύγοντες. Οι σκληρά εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας και γι’ αυτό έχουν δικαιολογημένες απαιτήσεις.", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ο Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι "τα κόλπα και τα εφευρήματα με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων" και κάλεσε την κυβέρνηση "να τηρήσει και να υπερασπίσει το θεσμικό πλαίσιο που ομόφωνα έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο για τις

΄Αννα Διαμαντοπούλου: Επιπτώσεις για τους φοιτητές που λειτουργούν κόντρα στους κανόνες

Την επιβολή πανεπιστημιακών επιπτώσεων στους φοιτητές που λειτουργούν κόντρα στους κανόνες του πανεπιστημίου προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.


Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα για την κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες, η υπουργός Παιδείας ανέφερε: "Ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε με ριζοσπαστικό και μόνιμο τρόπο τη λειτουργία των ΑΕΙ. Την επομένη μέρα της λήξης της κατάληψης της Νομικής, φοιτητές σταμάτησαν την εξέταση σε συγκεκριμένο μάθημα. Για φανταστείτε ένα πανεπιστήμιο που κάθε μέρα φωνάζει τον αστυνομικό ή τον εισαγγελέα".

Η ίδια τόνισε ότι είναι δεκάδες τα καθημερινά περιστατικά και στις ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένο τρόπο: "Οι φοιτητές που λειτουργούν κόντρα τους κανόνες του

Μειώσεις για τα διόδια υπόσχεται ο υφυπουργός Υποδομών

Μειώσεις στις τιμές των διοδίων υπόσχεται ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, καθώς διογκώνεται το κίνημα του «Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω». «Συζητάμε τις μειώσεις των διοδίων και θα τις πετύχουμε. Τις συμβάσεις θα τις διορθώσουμε και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Τώρα συζητούν και οι παραχωρησιούχοι τις αλλαγές», δήλωσε ο υφυπουργός.


Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, έχουν τεθεί στο τραπέζι, η δραστική μείωση της τιμής των διοδίων στα τμήματα που είναι υπό κατασκευή, η γενική μείωση των διοδίων στο σύνολο της παραχώρησης του κάθε αυτοκινητοδρόμου, η καθιέρωση εκπτωτικής πολιτικής εκ μέρους των εταιρειών που διαχειρίζονται τα διόδια, αλλά και η διευκόλυνση των τοπικών κοινωνιών με εκπτώσεις και μειωμένες τιμές.

Υποστήριξε δε ότι τα διόδια είναι μέρος της χρηματοδότησης των αυτοκινητοδρόμων και επισήμανε πως σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αντιδράσεις και τα κινήματα για την μη καταβολή διοδίων,

Η Goldman Sachs Γερμανίας προτρέπει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Για τους κινδύνους που περικλείει μία πιθανή πτώχευση της Ελλάδας προειδοποιεί ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντιμπέλιους, και παρακινεί σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.


«Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», λέει ο κ. Ντιμπέλιους στην εφημερίδα Bild.

Εκτιμά επίσης ότι είναι απαραίτητο «ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην οδό της αρετής». Αν και η ελληνική οικονομία ισοδυναμεί μόλις με το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα έχει καταστεί σύμβολο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λέει ο κ. Ντιμπέλιους και «δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην αποτυχία ενός μεγάλου νομισματικού συστήματος». Συμπληρώνει, δε, πως «η έγκαιρη αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι το μικρότερο κακό. Τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν κατά πολύ».

Σημειώνεται πως ο Ντιμπέλιους - διευθύνει τη Goldman Sachs Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης - αποδίδει στη Γερμανία ιδιαίτερη ευθύνη για το ευρώ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ωφελείται από το ευρώ πολύ

Ανακάλυψη γονδίων ψύλλου

Ένας μικροσκοπικός ψύλλος του γλυκού νερού, που μπορεί και αναπαράγεται χωρίς να κάνει την σεξ είναι το ον με τα περισσότερα γονίδια και όχι ο άνθρωπος.


Οι επιστήμονες «διάβασαν» για πρώτη φορά το γονιδίωμά του και βρήκαν ότι περιλαμβάνει σχεδόν 31.000 γονίδια έναντι περίπου 23.000 - 25.000 του ανθρώπου.

To μονόφθαλμο ημιδιαφανές πλάσμα, με την επιστημονική ονομασία Daphnia pulex (από τη νύμφη Δάφνη της ελληνικής μυθολογίας), ζει συνήθως κυρίως σε λίμνες σε όλο τον κόσμο, τρέφεται με άλγες και αποτελεί εκλεκτή τροφή για τα ψάρια.

Στην πραγματικότητα δεν είναι ψύλλος, αλλά καρκινοειδές, που μοιάζει όμως πολύ με τον γνωστό αιμοβόρο ψύλλο της ξηράς και για αυτό ονομάστηκε ανάλογα.

Έχει την εντυπωσιακή ικανότητα να αναπαράγεται εναλλακτικά με σεξουαλικό ή ασεξουαλικό τρόπο και μπορεί να επιλέγει αν όλοι οι απόγονοί του θα είναι αρσενικού ή θηλυκού φύλου.

Ο ψύλλος αυτός πολλαπλασιάζει τα γονίδιά του, δημιουργώντας αντίγραφα με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι άλλα είδη.

Περισσότερα από το ένα τρίτο των γονιδίων του συγκεκριμένου πλάσματος δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ μέχρι τώρα σε άλλο ζώο ενώ μεγάλο τμήμα του DNA του είναι κοινό με το ανθρώπινο, σε

Δεύτερη… από το τέλος η Αθήνα στις επενδύσεις σε ακίνητα

Στην προτελευταία θέση μεταξύ 27 ευρωπαϊκών πόλεων κατατάσσει την Αθήνα έρευνα της εταιρείας Price Water House Coopers, σχετικά με το ενδιαφέρον που προκαλεί σε επαγγελματίες του real estate για αγορά ακινήτων.


Στη τελευταία θέση βρίσκεται το Δουβλίνο ενώ πρώτη στη λίστα είναι η Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την έρευνα, η χαμηλή κατάταξη της Αθήνας αλλά και της ιρλανδικής πρωτεύουσας οφείλεται στις ανησυχίες των επαγγελματιών της κτηματαγοράς για τα δημοσιονομικά προβλήματα σε Ελλάδα και Ιρλανδία. Αντιθέτως, η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας κατά 5,5% το γ’ τρίμηνο του 2010 είναι ο βασικός λόγος που έφερε την

Ο παιδικός διαβήτης σχετίζεται με εντεροϊό

Τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από ένα εντεροϊό παρόμοιο με αυτόν του κρυολογήματος, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.


Ο εντεροϊός είναι μια συνηθισμένη μορφή ιού που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τύπου κρυολογήματος ή γρίπης, μυϊκούς πόνους ή ακόμα και μηνιγγίτιδα.

Παρόλο που έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη του Σίδνεϊ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των εντεροϊών και του διαβήτη, δεν έχει γίνει σαφής ο μηχανισμός που τους συνδέει.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι αν ο ιός προκαλεί τον διαβήτη ή αν ο διαβήτης καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στον ιό. Τρίτο ενδεχόμενο αποτελεί να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση, που καθιστά πιο πιθανό τόσο το παιδί να μολυνθεί από τον ιό όσο και να εμφανίσει διαβήτη.

Ο διαβήτης εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, όταν το πάγκρεας σταματά να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη και ο οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Περίπου 285 εκατ. άτομα είχαν παγκοσμίως διαβήτη το 2010, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, η

Χρήστος Παπουτσής: Οι μετανάστες που κατέλαβαν τη Νομική, δεν ήσαν λαθρομετανάστες

«Οι μετανάστες που κατέλαβαν τη Νομική, δεν ήσαν λαθρομετανάστες. Ήσαν μετανάστες που σήμερα είναι παράνομοι, γιατί δεν μπόρεσαν λόγω κρίσης να μαζέψουν τα απαιτούμενα 150 ένσημα, αλλά που τα προηγούμενα χρόνια ήσαν νόμιμοι και πλήρωναν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.


Απαντώντας στις κατηγορίες του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θανάση Νάκου, περί αδράνειας του υπουργείου απέναντι στην κατάληψη, ο Χρ. Παπουτσής τόνισε ότι "δεν μπορούμε να συγχέουμε τους λαθρομετανάστες, με ανθρώπους που ζούσαν και εργάζονταν νόμιμα επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ενταγμένοι στις τοπικές αγορές εργασίας, και που σήμερα, για διαφόρους λόγους, δεν έχουν άδεια παραμονής. Όσοι έχουν άδεια εργασίας, έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά στο ΙΚΑ. Δεν τους ρίχνουμε στα κρατητήρια επειδή φέτος τους κτυπά η ανεργία και δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα 150 ένσημα το χρόνο - πόσο δε μάλλον, όταν η Πολιτεία βρίσκεται σε διάλογο για μείωση των

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Τα κριτήρια για τις αποσπάσεις και μεταθέσεις των εκπαιδευτικών έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Παιδείας.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο μελετά την καθιέρωση ειδικών κριτηρίων για την απόσπαση εκπαιδευτικών στην κεντρική διοίκηση, όπως το να διαθέτει ο εκπαιδευτικός μεταπτυχιακό ή δεύτερο πτυχίο με γνωστικό αντικείμενο τον τομέα της διοίκησης.

Όπως αναφέρει το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα έχει η γνώση νέων τεχνολογιών, που θα πρέπει να αποδεικνύεται από τους ανάλογους τίτλους, αλλά και η γνώση ξένων γλωσσών, που επίσης θα αποδεικνύεται από τίτλους.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις αποσπάσεις, θα αξιολογούνται ιδιαιτέρως οι συνθήκες στις έδρες των σχολείων όπου υπηρέτησαν, ενώ θα προσμετρώνται και κοινωνικοί λόγοι, όπως είναι ασθένειες των ιδίων, ή μελών της οικογένειάς τους, συνυπηρέτηση εφόσον πρόκειται για συζύγους, διάζευξη, ή

Τεχνικό Επιμελητήριο: Όχι στην κατάργηση των κατώτατων αμοιβών

Την απόσυρση του άρθρου 7 από το σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών ζήτηση ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χρήστος Σπίρτζης κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.


Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υποστήριξε ότι η κατάργηση του κώδικα αμοιβών θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις με αντίκτυπο στις ασφάλεια του πολίτη, το δημόσιο συμφέρον, τα έσοδα του κράτους αλλά και το εισόδημα των μηχανικών. Η αντιπρόταση του ΤΕΕ

Κλειστά τα πρατήρια καυσίμων των Χανίων στις 25 Φεβρουαρίου

Το κλείσιμο των πρατηρίων την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Ένωση Πρατηριούχων Βενζίνης και Πετρελαιοειδών του Νομού Χανίων.


Οι πρατηριούχοι των Χανίων για την αδράνεια των αρμοδίων αρχών στο θέμα της αντιμετώπισης των υψηλών τιμών των καυσίμων.

"Δεδομένου ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο και γενικότερα οι αναταράξεις στον αραβικό κόσμο γεννούν εύλογες υπόνοιες ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα που θα οδηγήσουν σε μείωση

΄Ερευνα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με αντιβιοτικά

Σούπερ βακτηρίδια τα οποία δυνάμωσαν «τρώγοντας» αντιβιοτικά απειλούν την υγεία μας. Μια έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε (Ιανουάριος 2011) στο έγκριτο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο Foodborne Pathogens and Disease καταδεικνύει ότι τα παραγωγικά ζώα στη χώρα μας -και όχι μόνον- «ντοπάρονται» με μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών με συνέπεια ορισμένα στελέχη βακτηρίων να έχουν γίνει ιδιαιτέρως ανθεκτικά στα συγκεκριμένα φάρμακα.
Ερευνητές του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέλεξαν δείγματα κρέατος ή κρεατοσκευασμάτων από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης ντόπιων τροφίμων στη Βορειοδυτική Ελλάδα και βρήκαν ότι το κρέας αν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να αποτελεί μια πηγή ανθεκτικών βακτηριδίων, τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, την υγεία μας. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου είναι να προσβληθεί ο καταναλωτής από σταφυλόκοκκο, εντεροβακτηρίδιο, σαλμονέλα ή άλλον παθογόνο μικροοργανισμό και να μην

Επίπεδο και 250 φορές μεγαλύτερο το Σύμπαν

Ομάδα επιστημόνων από μεγάλα βρετανικά πανεπιστήμια υποστηρίζει ότι το Σύμπαν είναι επίπεδο και ότι ο Κόσμος είναι τουλάχιστον 250 φορές μεγαλύτερος από το ορατό Σύμπαν. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το Σύμπαν έχει έκταση 13,7 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ιmperial College London χρησιμοποίησαν τη μέθοδο Βayesian, μια πολύπλοκη μέθοδο ανάλυσης δεδομένων, με την οποία μελέτησαν όλες τις έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το μέγεθος του Σύμπαντος. Επίσης με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων μελέτησαν τη λεγόμενη «μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου», μια διάχυτη ακτινοβολία μικροκυμάτων που κατακλύζει ολόκληρο το Σύμπαν και θεωρείται ότι αποτελεί υπόλειμμα από τη Μεγάλη Εκρηξη.
Αρχικός στόχος της έρευνας ήταν να απαντήσει σε ένα από τα πλέον θεμελιώδη κοσμικά ερωτήματα. Αν το Σύμπαν είναι επίπεδο και άρα «ανοιχτής» έκτασης ή αν είναι σφαιρικό και άρα περιορισμένης έκτασης. Οι ερευνητές κατέληξαν σε δύο συμπεράσματα: πρώτον, ότι το Σύμπαν είναι επίπεδο και,

Εξυπηρέτηση και το απόγευμα στο Δημόσιο

Η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τις ώρες εργασίας στον «στενό» δημόσιο τομέα και να υποχρεώσει τις υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου που έχουν σχέση κυρίως με την εξυπηρέτηση των πολιτών να λειτουργούν και τα απογεύματα, έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης μετά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καθιερωθεί το οκτάωρο για όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του Δημοσίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να εργάζονται επί 40 ώρες την εβδομάδα από 37,5 ώρες που εργάζονται σήμερα, όπως ακριβώς ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.
Η αύξηση του ωραρίου εργασίας και η απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται κατά πάσα πιθανότητα από το φθινόπωρο, μετά και την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, αποβλέπει «στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, που θα προέλθει μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας στον

Μεσογειακή διατροφή vs νοητικής εξασθένησης

Οι άνθρωποι που ακολουθούν την παραδοσιακή ελληνική διατροφή μπορεί να πετυχαίνουν επιβράδυνση της νοητικής εξασθένησης, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Τα ευρήματα προστίθενται σε άλλες ενδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι το ίδιο ωφέλιμη για τον εγκέφαλο όπως και για το υπόλοιπο σώμα.

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με οφέλη όσον αφορά την πρόληψη ορισμένων νόσων, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο και διαβήτη, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Christine Tangney, του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. Η Tangney εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες και τη νοητική λειτουργία σχεδόν 4.000 ανθρώπων 65 ετών και άνω.

Οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές δυο διαφορετικά σκορ δίαιτας. Το ένα αντιπροσώπευε την υιοθέτηση της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και το άλλο βασίστηκε στο βαθμό υιοθέτησης των αμερικανικών διατροφικών οδηγιών του 2005.

Η νοητική εξασθένηση αξιολογούταν κάθε 3 χρόνια, με βάση μετρήσεις όπως η ανάκληση λέξεων

Η κατάχρηση αλκοόλ ίσως προκαλεί κολπική μαρμαρυγή

Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ τακτικά, ίσως είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Σε ανάλυση 14 μελετών που έκανε η ομάδα του Ινστιτούτου Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Τσουκουμπα στην Ιαπωνία, με επικεφαλής τον Δρ Σατορου Κοντάμα, διαπιστώθηκε ότι όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με κολπική μαρμαρυγή, συγκριτικά με τα άτομα που πίνουν λίγο ή καθόλου αλκοόλ.

Αν και ο ορισμός της «κατάχρησης» ποικίλει, στην συγκεκριμένη περίπτωση σήμαινε δύο τουλάχιστον ή και περισσότερα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ή περισσότερα ημερησίως για τις γυναίκες. Σε ορισμένες έρευνες, η κατάχρηση ορίζεται στα τουλάχιστον έξι ποτά την ημέρα.

Ενώ είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ περιοδικά μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ επίσης προκαλεί πρόβλημα.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή ανωμαλίας του καρδιακού παλμού και δεν είναι από μόνη της απειλητικής για την ζωή του ασθενή, αλλά οι πάσχοντες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Κλειστά τα ακυρωτικά μηχανήματα στο μετρό Αγίου Αντωνίου

Μαύρες σακούλες έχουν βάλει στα ακυρωτικά μηχανήματα στο σταθμό του μετρό του Αγίου Αντωνίου οργανώσεις που αντιδρούν στις αυξήσεις των εισιτηρίων.


Τα μηχανήματα έχουν καλυφθεί από τις 5:30 το πρωί με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μην ακυρώνουν το εισιτήριο τους. «Οι αυξήσεις είναι αβάσταχτες, δεν

Δεμένα τα πλοία λόγω των ανέμων

Θυελλώδεις άνεμοι 8 και 9 μποφόρ πνέουν στα πελάγη με αποτέλεσμα τα πλοία να είναι δεμένα στα λιμάνια. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο, από Παλούκια προς Πέραμα, από Φανερωμένη προς Νέα Πέραμο, αλλά και από Αρκίτσα προς Αιδηψό.


Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια Ρίου-Αντιρρίου και Ωρωπού-Ερέτριας, ενώ δεν έχει

Κλειστά όλα τα φαρμακεία σήμερα και τη Δευτέρα

Σε νέες 24ωρες κινητοποιήσεις προχωρούν οι φαρμακοποιοί σύμφωνα με την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με αποτέλεσμα τα φαρμακεία να παραμείνουν κλειστά σήμερα και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, ενώ την Τρίτη τα φαρμακεία θα είναι κλειστά μόνο στην Αττική.


Όπως έγινε γνωστό οι φαρμακοποιοί της Αττικής σταματούν από την 1η Μαρτίου τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που δεν είναι συνεπή στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

«Ζητάμε να αποσυρθούν ή να τροποποιηθούν ριζικά τα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν τα πληθυσμιακά κριτήρια, την ίδρυση νέων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από συνταγογραφικά κέντρα, το εξοντωτικό ωράριο λειτουργίας και την ιδιαίτερα υψηλή έκπτωση προς τα ταμεία. Ζητάμε να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη», τονίζει ο πρόεδρος του

Προβλήματα στην Αττική από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν από χθες την Αττική είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκατοντάδες σπίτια. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 350 κλήσεις για απάντληση υδάτων και 40 κλήσεις για κοπές δέντρων.


Οι περιοχές απ' τις οποίες έγιναν οι περισσότερες κλήσεις ήταν η Καλλιθέα, το Κουκάκι, το Π. Φάληρο, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Νέα Ερυθραία και το Καπανδρίτι.

Αυτή τη στιγμή τα κυριότερα

Ο καιρός στις 04.02.2011

Βροχή ή χιονόνερο στην Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια με χιόνια στα ορεινά, και βροχές με τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο περιμένουμε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 12 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 4 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 3 έως 10 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 10 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 7 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και τοπικά στα νοτιοδυτικά πολύ θυελλώδεις 9 μπ., με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί.

Νεφώσεις με βροχές στο κέντρο, χιονόνερο στα βόρεια προάστια και χιόνια στα ορεινά περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς. Οι άνεμοι θα