www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ο παιδικός διαβήτης σχετίζεται με εντεροϊό

Τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από ένα εντεροϊό παρόμοιο με αυτόν του κρυολογήματος, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.


Ο εντεροϊός είναι μια συνηθισμένη μορφή ιού που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τύπου κρυολογήματος ή γρίπης, μυϊκούς πόνους ή ακόμα και μηνιγγίτιδα.

Παρόλο που έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη του Σίδνεϊ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των εντεροϊών και του διαβήτη, δεν έχει γίνει σαφής ο μηχανισμός που τους συνδέει.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι αν ο ιός προκαλεί τον διαβήτη ή αν ο διαβήτης καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στον ιό. Τρίτο ενδεχόμενο αποτελεί να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση, που καθιστά πιο πιθανό τόσο το παιδί να μολυνθεί από τον ιό όσο και να εμφανίσει διαβήτη.

Ο διαβήτης εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, όταν το πάγκρεας σταματά να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη και ο οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Περίπου 285 εκατ. άτομα είχαν παγκοσμίως διαβήτη το 2010, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, η
οποία προβλέπει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στα 438 εκατ. το 2030.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal". Αναλύθηκαν τα ευρήματα 26 προηγούμενων μελετών, οι οποίες είχαν ελέγξει τα δείγματα αίματος και κοπράνων περίπου 4.500 ατόμων (διαβητικών και μη) για τον εντοπισμό γενετικού υλικού και πρωτεϊνών, που να προέρχονται από εντεροϊούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: