www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η Goldman Sachs Γερμανίας προτρέπει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Για τους κινδύνους που περικλείει μία πιθανή πτώχευση της Ελλάδας προειδοποιεί ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντιμπέλιους, και παρακινεί σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.


«Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», λέει ο κ. Ντιμπέλιους στην εφημερίδα Bild.

Εκτιμά επίσης ότι είναι απαραίτητο «ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην οδό της αρετής». Αν και η ελληνική οικονομία ισοδυναμεί μόλις με το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα έχει καταστεί σύμβολο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λέει ο κ. Ντιμπέλιους και «δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην αποτυχία ενός μεγάλου νομισματικού συστήματος». Συμπληρώνει, δε, πως «η έγκαιρη αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι το μικρότερο κακό. Τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν κατά πολύ».

Σημειώνεται πως ο Ντιμπέλιους - διευθύνει τη Goldman Sachs Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης - αποδίδει στη Γερμανία ιδιαίτερη ευθύνη για το ευρώ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ωφελείται από το ευρώ πολύ
περισσότερο από όσο κοστίζει η κρίση. Τα πλεονεκτήματα για αυτήν είναι τεράστια και η Γερμανία σήμερα είναι τόσο ισχυρή ώστε θεωρητικά να μπορεί να αντέξει μόνη της την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Αυτό, ωστόσο, δεν το θέλει κανείς και δεν πρόκειται να συμβεί, τονίζει ο Ντιμπέλιους στη Bild, τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανόφωνη εφημερίδα.

Τέλος, ο εν λόγω τραπεζίτης στέκεται επικριτικά στην πληθώρα των πολιτικών προτάσεων για τη σταθεροποίηση του ευρώ. «Στις χώρες της Ευρωζώνης και στις Βρυξέλλες υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά σχέδια για τη διάσωση του Ευρώ. Οι συζητήσεις και οι νέες ειδήσεις που έρχονται συνεχώς προκαλούν ανησυχία στις αγορές και τους επενδυτές», δήλωσε ο Ντιμπέλιους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: