www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Οκτώβριος: Καιρός για τσίπουρο...

Για τους κατοίκους της πρωτεύουσας ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που συνειδητοποιούν οριστικά ότι το καλοκαίρι τελείωσε. Για τους κατοίκους κυρίως των ορεινών περιοχών της Ελλάδας, Οκτώβριος σημαίνει το πρώτο άναμμα του τζακιού, έναρξη της χειμερινής σεζόν και φυσικά άναμμα της φουφούς και του καζανιού για να ψήσουν κάστανα και να ετοιμάσουν το τσίπουρο όλης της χρονιάς...


Από πάλαι ποτέ ποτό της φτωχολογιάς, το τσίπουρο, χύμα ή εμφιαλωμένο, με γλυκάνισο ή χωρίς, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί στις προτιμήσεις των Ελλήνων. «O βασικός λόγος είναι ότι η εμφιάλωσή του επιτρέπεται από το 1988. Ετσι το ποτό πλέον μεταφέρεται ευκολότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και μπαίνει στα ράφια των καλών καταστημάτων. Επιπλέον τα τσιπουράδικα, από εκεί όπου ήταν αποκλειστικό προνόμιο της Θεσσαλίας, κατακτούν σιγά σιγά όλη την Ελλάδα» τονίζει ο κ. Αλέξανδρος Παπράς, ιδιοκτήτης αποστακτηρίου στον Τύρναβο. «Πλέον πουλάω τσίπουρο στην Αθήνα σε εστιατόρια που πριν το

Το Sony move και το Wii μπορεί να προκαλέσουν διαστρέμματα

Οι γιατροί συνιστούν να προσέχετε όταν παίζετε παιχνίδια στο Wii ή στο Sony Move καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθετε διάστρεμμα στον ώμο, στα πόδια ή στους αστραγάλους. Πολλά νοσοκομεία δέχονται κάθε χρόνο εκατοντάδες άτομα που τραυματίστηκαν από…


αυτές τις παιχνιδομηχανές κυρίως λόγω υπερβολικής χρήσης τους. Πάντως δεν είναι και λίγοι που τραυματίστηκαν με το Wii Fit, παραπατώντας ή πέφτοντας...

Καλό είναι πάντως, τα μικρότερα παιδιά να επιβλέπονται όταν παίζουν αυτά τα παιχνίδια

Ο καιρός αύριο 11.10.2010

Αυξημένες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές στο Νότιο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και τη Βορειοδυτική Ελλάδα περιμένουμε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 19 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 10 έως 24 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 9 έως 19 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 11 έως 22 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 13 έως 23 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ασθενείς και στο υπόλοιπο Αιγαίο ανατολικοί – βορειοανατολικοί μέτριοι και τοπικά στο Δυτικό Κρητικό και το Μυρτώο Πέλαγος ισχυροί. Στο Ιόνιο

«Μετασεισμοί» από τις δηλώσεις Γιούνκερ περί αναμενόμενης ελληνικής κρίσης

Αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και εκτός, συνεχίζουν να προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την Ουάσινγκτον, ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν γνωστά, αλλά οι Βρυξέλλες δεν έπραξαν τίποτα. Αναταράξεις προκαλεί και η επισήμανσή του ότι «είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό», χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιον αναφέρεται.


Στο εξωτερικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε πως «εξεπλάγη» από το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση. «Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο» απάντησε ο Τρισέ σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου.

Δημοσίως, ούτε ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup. «Δεν θα κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ. Απλώς θα πως ότι ξέρουμε πολύ καλά τα προβλήματα που έχουμε σαν χώρα, ξέρουμε ότι γιγαντώθηκαν τα

Οι ΗΠΑ για Ελλάδα - ΠΓΔΜ

Επωφελές και για τα δύο μέρη θα είναι η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Σταϊνμπεργκ σε συνέντευξή του στην «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), την οποία αναμεταδίδουν ΜΜΕ των Σκοπίων.


Επίσης ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παροτρύνουν την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να βρουν τρόπο να διευθετήσουν αυτή την εκκρεμότητα.

"Εμείς στηρίζουμε το έργο του πρέσβη Νίμιτς και τη διαδικασία στον ΟΗΕ. Παρουσιάσαμε με σαφήνεια στην Αθήνα και τα Σκόπια την ενθάρρυνση μας για να βρουν τρόπο να προχωρήσουν, γεγονός που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές", ανέφερε ο κ. Στάινμπεργκ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική Κυβέρνηση αναφορικά με την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση

«Η Ν.Δ. ευθύνεται για την οικονομική κρίση» λέει ο Γ. Μαγκριώτης

Ευθύνες στο κόμμα της Ν.Δ για τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας επέρριψε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιούνγκερ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κάλεσε την αντιπολίτευση να «συνδράμει στην προσπάθεια του πρωθυπουργού, του ΠΑΣΟΚ και όλης της κοινωνίας».


«Τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας είναι γνωστά. Προβλήματα τέτοια, έχουν και άλλες χώρες της Ε.Ε. Το γνωρίζουν όλοι, αυτό. Απλώς, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οξύνθηκαν τα προβλήματα αυτά, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις Γιούνγκερ.

«Είναι παράδοξο τουλάχιστον και ακούγεται περίεργα, να εγκαλεί η σημερινή ηγεσία της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, ότι δεν γνώριζε τα τελευταία δύο, τρία χρόνια το βάθος και την οξύτητα

Δεν θα διανείμουν πετρέλαιο θέρμανσης οι βενζινοπώλες

Σε αποχή από τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης, η οποία αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών ζητώντας να αλλάξει το ισχύον καθεστώς και να τους επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από την περσινή χρονιά.


Χθες η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) ανακοίνωσε πως ο κλάδος δεν είναι διατεθειμένος να συναινέσει στην προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου μέσω του συστήματος "Ήφαιστος".

Η ΟΒΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου μεθαύριο για το θέμα και επισημαίνει ότι "στην παρούσα συγκυρία με τον τζίρο και τα κέρδη μας σε κάθετη πτώση είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να

Αυτοκίνητα-ρομπότ με τη σφραγίδα της Google

Αυτοκίνητα που δεν χρειάζονται οδηγό δοκίμασε με επιτυχία η Google στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρεία πληροφορικής ανακοίνωσε ότι τα ρομποτικά οχήματα κάλυψαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών απόσταση 140.000 μιλίων, χωρίς να προκαλέσουν ούτε ένα ατύχημα.


Τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν κάμερες, σύστημα ραντάρ και αισθητήρες λέιζερ για να μετρούν την απόσταση από τα υπόλοιπα οχήματα. η διαδρομή προγραμματίζεται από πριν στο GPS. Για λόγους ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των δοκιμών υπήρχε μέσα στο όχημα ένας έμπειρος οδηγός για να αναλάβει το τιμόνι σε περίπτωση βλάβης του συστήματος.

Η Google εκτιμά ότι η πειραματική τεχνολογία θα περιορίσει στο μέλλον τα μποτιλιαρίσματα και τη ρύπανση που προκαλεί η χρήση αυτοκινήτων, θα δώσει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους οδηγούς

Με τον Big Brother στην τσέπη μας

Η «φοροκάρτα», που θα χρησιμοποιήσουμε το 2011 για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των οικονομικών συναλλαγών μας σε τράπεζες και καταστήματα, ώστε να μην απαιτείται η έκδοση αποδείξεων για την εφορία, είναι απλώς η αρχή.


Το «κυρίως μενού» έρχεται στο τέλος του επόμενου χρόνου, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η νέα βιομετρική «κάρτα του πολίτη».

Και οι δύο κάρτες, ωστόσο, προκαλούν έντονους προβληματισμούς και αντιδράσεις νομικών αλλά και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή δραστηριότητα των πολιτών και τις σχέσεις τους με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Νέα ταυτότητα

Σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους, η «κάρτα του πολίτη», που θα αντικαταστήσει την παλαιά αστυνομική ταυτότητα, θα είναι βιομετρικού τύπου και θα περιλαμβάνει, εκτός του μικροτσίπ, ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου της, τουλάχιστον δύο δακτυλικά του

Η έρευνα για τα 7.000.000 ύποπτα δολάρια

΄Υποπτες περιπτώσεις διακίνησης χρήματος στην Ελλάδα (περίπου 7.000.000 δολαρίων) από άγνωστες πηγές στην Ελβετία, μέσω off shore εταιρειών, διαπιστώνουν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και ζητούν δικαστική συνδρομή για άνοιγμα του επίμαχου τροφοδότη λογαρισμού.


Παράλληλα συνεχίζουν τις προσπάθειες για την αποκάλυψη των κινήσεων των λογαριασμών άλλων οκτώ εμπλεκόμενων εταιρειών, σε Ελβετία, Ιταλία και Κύπρο.

Αν και από τα μέχρι τώρα ευρήματα δεν προκύπτει, ευθέως, ροή μαύρου πολιτικού χρήματος, εν

«Το πρόβλημά μου είναι ο Καραμανλής»

Στον κ. Κ. Καραμανλή εντοπίζει το πρόβλημα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς που βλέπει ότι κάθε προσπάθειά του για ανάκαμψη του κόμματος τους τελευταίους μήνες εξακολουθεί να προσκρούει στον πρώην πρωθυπουργό. Σε συζητήσεις που είχε κατ΄ ιδίαν με ορισμένα πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες της δημόσιας ζωής το τελευταίο διάστημα, σημείωνε ότι ο κ. Καραμανλής αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην επιχείρηση ανασυγκρότησης που έχει ξεκινήσει. Στη Ρηγίλλης επικρατεί νευρικότητα από τη συνεχή ανακίνηση του θέματος για τον ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει ο κ. Καραμανλής στην παρούσα χρονική περίοδο ή αργότερα, στο πλαίσιο της κατακερματισμένης Κεντροδεξιάς.

Παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού επιμένουν πως «ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε οικειοθελώς από την προεδρία του κόμματος και δεν διανοήθηκε να πράξει οτιδήποτε θα έβλαπτε την ενότητα της ΝΔ και τη νικηφόρα πορεία υπό τη νέα της ηγεσία», στη Ρηγίλλης

Τσιγάρα και ποτά ένοχα για καρκίνο στους νέους

Η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή έχουν οδηγήσει σε διπλασιασμό της εμφάνισης καρκίνων του στόματος, του λάρυγγα και του οισοφάγου σε νεαρά άτομα, προειδοποιούν ειδικοί του Πανεπιστημίου Αμπερντίν ύστερα από πενταετή μελέτη τους που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ερευνητές μελέτησαν 350 ασθενείς κάτω των 50 ετών με καρκίνους του ανώτερου αερο-πεπτικού σωλήνα, καθώς και 400 άτομα που δεν έπασχαν από τις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

΄Οπως είδαν, εννέα στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου οφείλονταν στο κάπνισμα, στην κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και στην απουσία φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή (πρόκειται για παράγοντες που είναι γνωστό ότι «πυροδοτούν» την ανάπτυξη όγκων στα ηλικιωμένα άτομα). Ο

Δεν θα παραμείνω σιωπηλός...

Ο κ. Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ μπορεί να δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την υπαναχώρηση του Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά

ότι μια τέτοια συζήτηση δεν είναι δυνατόν να μπει σε καλούπια. Το γεγονός ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου, μολονότι δήλωσε πως η έρευνα θα αρχίσει από το 2004 και έπειτα, επιμένει και στη λογική «όλα στο φως»- αφήνοντας το θέμα να συζητείται επί μία εβδομάδα προτού αποσαφηνίσει τις προθέσεις του- δεν επιτρέπει την αποκατάσταση

της ηρεμίας. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δείξει ότι δεν πρόκειται να αφήσει ανυπεράσπιστο το έργο του ακόμη και αν χρειαστεί να δώσει μόνος του τη μάχη.Κάθε φορά που προκαλείται, παρεμβαίνει και δίνει δημοσίως τις απαντήσεις του, οι οποίες είναι πολιτικές και δεν περιέχουν ποτέ προσωπικές αιχμές.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη επισημαίνουν ότι ούτε στο μέλλον σκοπεύει να μείνει σιωπηλός όταν αισθάνεται ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του, και ασφαλώς αν ξεκινήσει η συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Οικονομία δεν θα λείψουν οι αφορμές για να μιλήσει. Οι κκ. Παπανδρέου και Σημίτης έχουν πολύ καιρό να συνομιλήσουν απευθείας. Ωστόσο κορυφαίοι υπουργοί οι οποίοι ανήκουν στον στενό κύκλο του Πρωθυπουργού έχουν τακτικές επαφές με συνεργάτες του κ. Σημίτη, αναζητώντας στηρίγματα στην εμπειρία της προηγούμενης διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ.

Μια ρήξη τη στιγμή που οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση αναμένεται να οδηγήσουν ένα «κίνημα τιμωρίας» στην κάλπη δεν θα ωφελούσε σε τίποτα. Επιπλέον υπουργοί, όπως οι κκ. Χ. Παμπούκης

Κύμα απογοήτευσης στις κάλπες

ΑΥΞΗΣΗ της απογοήτευσης της κοινής γνώμης για την κυβερνητική πολιτική και ιδίως για την πορεία της οικονομίας καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και παρά τους πρώτους επαίνους που εισπράττει ήδη στο εξωτερικό ο κ. Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση εμφανίζεται με χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας και απήχησης σε σχέση με αυτά που κατέγραφε σε αντίστοιχη δημοσκόπηση η ΚΑΠΑ Research τον περασμένο Απρίλιο. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης δηλώνει λιγότερο ικανοποιημένη από το κυβερνητικό έργο, αλλά και από το έργο του Πρωθυπουργού, αλλά και λιγότερο αισιόδοξη ότι η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει την πτώχευση. Την αύξηση της κυβερνητικής φθοράς, ωστόσο, δεν φαίνεται να την καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παραμένει καθηλωμένη σε ασυνήθιστα χαμηλά ποσοστά. Και όταν οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του ΠαΣοΚ και της ΝΔ εξακολουθούν να εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνηση.

Ακόμη και σήμερα, που η ώρα της κάλπης πλησιάζει, η συσπείρωση των οπαδών της παραμένει χαμηλή, ενώ οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της, με εξαίρεση τον κ. Π. Ψωμιάδη, δεν δείχνουν να έχουν διασφαλίσει ένα προβάδισμα ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται «εκλογικά κάστρα της ΝΔ». Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής κ. Β. Κικίλια, ο οποίος παρά την κινητοποίηση της Ρηγίλλης συγκεντρώνει ένα ποσοστό μόλις 12,1%, πολύ πίσω

ΙΚΑ: «Μαύρη» τρύπα ενός δισ. και εφιαλτικά σενάρια

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, το ΙΚΑ, το έλλειμμα του οποίου υπολογίζεται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τα 750 εκατομμύρια ευρώ είναι κρατικές οφειλές από τις προβλεπόμενες δαπάνες υγείας, ενώ τα υπόλοιπα 250 εκατομμύρια ευρώ προκύπτουν από την εισφοροδιαφυγή.

Συνολικά τα συσσωρευμένα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, οφειλές που έχουν προκύψει από την μη καταβολή νομοθετημένων κρατικών πόρων.

Με τον οργανισμό να παραμένει μονίμως στο «κόκκινο», διακυβεύεται πλέον και η πληρωμή των συντάξεων χιλιάδων ασφαλισμένων, αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων, αφού το ΙΚΑ είναι υποχρεωμένο να καταβάλει μηνιαίως 1 δισ. ευρώ για συντάξεις, ενώ το κονδύλι για το δώρο των

Ο καιρός σήμερα 10.10.10

Λίγες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αυξημένες με τοπικές βροχές στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη και ψύχρα τις πρωινές ώρες περιμένουμε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 17 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 6 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 6 έως 20 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 8 έως 20 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 10 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι – νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Νεφώσεις, αυξημένες κατά περιόδους, περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 17-18 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως