www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Δεν θα διανείμουν πετρέλαιο θέρμανσης οι βενζινοπώλες

Σε αποχή από τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης, η οποία αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών ζητώντας να αλλάξει το ισχύον καθεστώς και να τους επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από την περσινή χρονιά.


Χθες η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) ανακοίνωσε πως ο κλάδος δεν είναι διατεθειμένος να συναινέσει στην προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου μέσω του συστήματος "Ήφαιστος".

Η ΟΒΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου μεθαύριο για το θέμα και επισημαίνει ότι "στην παρούσα συγκυρία με τον τζίρο και τα κέρδη μας σε κάθετη πτώση είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να
δανείζουμε το κράτος με ποσά που πλέον δεν διαθέτουμε".

Για πιθανά σοβαρά προβλήματα στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης προειδοποιεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των βενζινοπωλών συναδέλφων τους εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην εμπλακούν στη διακίνηση του συγκεκριμένου καυσίμου κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Ως αιτία προβάλλεται η καθυστέρηση στις επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου από την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

"Είναι φανερό ότι η αιτία της καθυστέρησης στην επιστροφή του ΕΦΚ είναι το γεγονός πως το κράτος δεν έχει χρήματα", αναφέρει η ΠΟΠΕΚ και προσθέτει: "Δεδομένου ότι από τον Απρίλιο, οπότε έληξε η προηγούμενη χειμερινή περίοδος, μέχρι σήμερα, η κατάσταση χειροτέρευσε και δεν βελτιώθηκε, πολύ φοβούμαστε ότι οι καθυστερήσεις θα είναι πολλαπλάσιες κατά τη νέα περίοδο. Όμως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και για τους βενζινοπώλες, τα έσοδα λόγω πτώσης της κατανάλωσης είναι μειωμένα, οι λειτουργικές δαπάνες αυξάνονται και οι πιέσεις των προμηθευτών εντείνονται. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι βενζινοπώλες δεν είμαστε σε θέση να δανείζουμε άτοκα το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν".

Η ΠΟΠΕΚ ζητά να δεσμευτεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά και τους καταναλωτές, ότι οι επιστροφές του ΕΦΚ θα γίνονται χωρίς προϋποθέσεις, σε διάστημα δύο ημερών από την υποβολή των τιμολογίων. Ζητά επίσης συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς ενώ την ερχόμενη Κυριακή, 17 Οκτωβρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει στην Λάρισα για να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: