www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Τα Φώτα και τα έθιμά τους


Αν τα Χριστούγεννα τα χαρακτηρίζει το αίσθημα της προσμονής για την έλευση του Θεανθρώπου και την Πρωτοχρονιά η ελπίδα για τα δώρα του νέου χρόνου, τα Φώτα ξυπνούν αισθήματα χαράς και ιερού ξεφαντώματος. Φώτα είναι στο κάτω κάτω...

«Η γιορτή των Φώτων εντάσσεται στις γιορτές του 13ημέρου. Αφορά ουσιαστικά την περίοδο που γιορτάζουμε από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Φώτων διασταυρώνονται ειδωλολατρικά και χριστιανικά έθιμα», εξηγεί ο καθηγητής λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης.
Οπως σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης «τα Θεοφάνεια είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές του ελληνικού εορτολογίου. Γιορτάζεται η ανάμνηση της Βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον

Ανακλήθηκε παιδικό κάθισμα από τα ΙΚΕΑ


Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοινώνει ότι η εταιρεία ΙΚΕΑ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης ζώνης παιδικού καθίσματος ANTILOP.

Η ανάκληση στην Ελλάδα αφορά 6822 τεμάχια με κωδικό αριθμό προμηθευτή #17389 και ημερομηνίες παραγωγής από 0607 έως 0911 (έτος-μήνας), στα οποία η ζώνη που διαθέτει το παιδικό κάθισμα μπορεί να ανοίξει χωρίς προειδοποίηση κατά τη διάρκεια της χρήσης, προκαλώντας κίνδυνο πτώσης.

Η ΙΚΕΑ έχει δεχθεί αναφορές για οκτώ περιπτώσεις ανοίγματος της ζώνης, τρεις από τις οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του παιδιού και την πρόκληση μικροτραυματισμού. Μόνο τα παιδικά

Κλείνει η «Εξέδρα των Σπορ» – Σε εκκαθάριση ο «Κόσμος του Επενδυτή»


Την εκκαθάριση της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα «O Κόσμος του Επενδυτή» ανακοίνωσε ο κ. Κ. Γιαννίκος, μετά τις 48ωρες κυλιόμενες απεργίες που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας.

Οι συντάκτες της εφημερίδας επιμένουν στην απόφαση που πήραν για 48ωρες κυλιόμενες απεργίες από την Τρίτη 3 Ιανουαρίου. Αιτία η μη καταβολή των δεδουλευμένων τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από τον εκδότη της

“Λουκέτο” στα ιατρεία του ΙΚΑ και τη νέα εβδομάδα

Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους ασφαλισμένους όλης της χώρας, καθώς οι γιατροί του ΙΚΑ αποφάσισαν να συνεχίσουν και την ερχόμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες ραντεβού πολιτών, είτε για εξετάσεις είτε για συνταγογράφηση, βρίσκονται ουσιαστικά και πάλι στον αέρα, όπως συνέβη και τις τέσσερις πρώτες εργάσιμες ημέρες του έτους.


Ειδικότερα, και σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), το ιατρικό προσωπικό του Ιδρύματος θα πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές 24ώρες απεργίες από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου.

Σημειωτέον ότι το ΙΚΑ αποτελεί ουσιαστικά τη βασική «δεξαμενή» η οποία τροφοδοτεί με γιατρούς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ώστε ο Οργανισμός να μπορέσει να

Η ολοκλήρωση της δανειακής συμφωνίας είναι μονόδρομος

Σαφές μήνυμα στα τρία κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση αφενός είναι μονόδρομος για να μην προκύψει άτακτη χρεοκοπία και αφετέρου εμπεριέχει και τη συμφωνία για το νέο οικονομικό πρόγραμμα (δηλαδή τα μέτρα μέχρι το 2015) έστειλε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

«Ακούω από διάφορες πλευρές για “κόκκινες γραμμές”. Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε με κάθε δύναμη που διαθέτουμε", είπε ο κ. Παπαδήμος και εκτίμησε ότι αν η συμφωνία ολοκληρωθεί τότε "θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος».

Σημειώνεται βεβαίως, ότι στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαδήμος κατέστησε σαφές ότι «απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, είναι η κυβέρνηση να έχει κλείσει

Εμβόλιο δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας

Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής ενός εμβολίου κατά της χρόνιας ηπατίτιδας C από βρετανούς επιστήμονες, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δοκιμές σε πειραματόζωα ενός εμβολίου κατά ενός ιού συγγενικού του AIDS.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Κλένερμαν, κατάφεραν να ξεπεράσουν τις μεγάλες ως τώρα δυσκολίες που δημιουργεί το γεγονός ότι ο ιός της ηπατίτιδας C συνεχώς αλλάζει εμφάνιση, εξαιτίας των έξι διαφορετικών στελεχών του.

Ο ιός μπορεί να περάσει απαρατήρητος για χρόνια, αλλά στο μεταξύ να έχει κάνει μεγάλη ζημιά στον οργανισμό, ιδίως στο ήπαρ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 170 εκατ. άνθρωποι διεθνώς έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως από μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος και από χρήση μολυσμένων συριγγών που κάνουν οι

Ένας τραυματίας από πτώση μπαλκονιού στον Πειραιά

Ένα άτομο τραυματίστηκε από πτώση μπαλκονιού στη γωνία των οδών Φιλελλήνων και Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά.

Τη στιγμή της πτώσης του μπαλκονιού περνούσε από το σημείο ένας πολίτης, ο οποίος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του

Με 3 μήνες καθυστέρηση η επόμενη δόση των 5 δισ. ευρώ

Προειδοποίηση ότι οι αποκλίσεις στους στόχους του Μνημονίου θα συνεπάγονται και καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων απεύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως οι επόμενες δόσεις του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα εκταμιευθούν με καθυστέρηση τριών μηνών.

«Η επόμενη δόση των 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία είχε προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2011 θα εκταμιευτεί τελικά το Μάρτιο του 2012», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως οι αναβολές στην εκταμίευση της προηγούμενης δόσης φέρνουν το χρονοδιάγραμμα τρεις μήνες πίσω. Όπως τόνισε η δόση των 10 δισ. ευρώ την οποία θα λάμβανε η

Μαρμελάδα με μούχλα αποσύρεται απο την αγορά.


Μαρμελάδα με…γεύση μούχλας εντόπισε ο Ενιαίας Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με αποτέλεσμα να ζητήσει την απόσυρση του προϊόντος από την ελληνική αγορά. Παράλληλα καλεί τους πολίτες που την έχουν προμηθευτεί να μην καταναλώσουν το προϊόν.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι διεξήχθησαν στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε η ανάπτυξη εκτεταμένης ευρωτίασης (μούχλα).

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «MERMELADA», με γεύσεις «Κεράσι», «Φράουλα» και «Βερίκοκο», σε συσκευασίες των 6 κιλών (λευκός πλαστικός περιέκτης), με ημερομηνία λήξης και LOT Ν: στη γεύση «Κεράσι» 31-10-2013 και 30411, στη γεύση

Τριήμερο χωρίς μουσεία


Κλειστά το τριήμερο των Θεοφανείων - 6,7 και 8 Ιανουαρίου - τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι λόγω της αποχής που έχουν κηρύξει από την εργασία τους τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων.

Η Ενωση με ανακοίνωσή της επιμένει ότι οι φύλακες δεν πρόκειται να εργασθούν κατά τις Κυριακές, τις αργίες και την έκτη ημέρα της εβδομάδας αν δεν προηγηθεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, όπως

Παρεμβάσεις υπηρεσιακών παραγόντων δέχθηκαν Πεπόνης-Μουζακίτης

Απέκλεισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο παρεμβάσεων υπουργών στο έργο τους, οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης κατά τη δίωρη παραμονή τους στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, αλλά έκαναν λόγο για παρεμβάσεις τρίτων, υπηρεσιακών και μη παραγόντων, εκ μέρους υπουργών.

Οι δύο εισαγγελείς παρέμειναν στο γραφείο του κ. Μακρή κατέθεσαν δύο χειρόγραφα υπομνήματα, περίπου είκοσι συνολικά σελίδων, τη δε ερχόμενη Δευτέρα θα επανέλθουν για νέες διευκρινίσεις, προκειμένου να ξεκαθαριστεί εάν οι "οχλήσεις" που δέχθηκαν, ήταν υποδείξεις ή παρεμβάσεις στο έργο τους.

Το περιεχόμενο των δύο υπομνημάτων, κατά τα δύο τρίτα αλληλεπικαλύπτεται, καθώς αφορούν τις

Αυξημένα έως 12,1% τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυξημένα έως 12,1% είναι τα νέα οικιακά τιμολόγια χαμηλής τάσεως της ΔΕΗ που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στηνδημοσιότητα η επιχείρηση η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων στην χαμηλή τάση ανήλθε στο 9,2%, με τους λογαριασμούς ρεύματος για τους οικιακούς πελάτες να κλιμακώνονται από 9% έως και 12,1%.

Σημειώνεται πως στην κατηγορία των πελατών με μεγάλες καταναλώσεις οι λογαριασμοί εκείνων με καταναλώσεις άνω των 3.000 kWh διαμορφώνονται

Νέα σύλληψη για χρέη-μαμούθ προς το Δημόσιο

Νέα σύλληψη για χρέη-μαμούθ προς το Δημόσιο. Πρόκειται για μία 48χρονη ελεύθερη επαγγελματία και ιδιοκτήτρια λογιστικού γραφείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία οφείλει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, το ύψος του χρέους ανέρχεται στο ποσό των 10.684.236,31 ευρώ, για το

Διακοπή κυκλοφορίας στον Ωρωπό από 7 Ιανουαρίου έως τις 14 Μαρτίου

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα γίνει στο δρόμο Παρ. Μαρκοπούλου - Σκ. Ωρωπού - Χαλκουτσίου, μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου και Προικονήσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες αποχέτευσης.

Κατά τη διακοπή η διεξαγωγή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται ως εξής:

-Στην κατεύθυνση προς Παραλία Μαρκοπούλου: Ε.Ο. Παρ. Μαρκοπούλου - Σκ. Ωρωπού - Χαλκουτσίου (Λ. Παλατίων), δεξιά

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κρήτη

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί στην Κρήτη στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ιεράπετρας.

Το επίκεντρο βρισκόταν περίπου 45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα

Τo αίτημα του ΔΟΛ απορρίφθηκε γιατί δεν υπήρχαν εγγυήσεις

Με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια κρίνει τις δανειοδοτήσεις η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με ανακοίνωση της. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει:

«Η Εθνική Τράπεζα ουδέποτε δέχτηκε ή, πολύ περισσότερο, επεδίωξε ανάμιξη τρίτων, πολιτικών ή άλλων προσώπων στη διαδικασία χορήγησης δανείων ή γενικώς στη λειτουργία της. Οι αποφάσεις για δανειοδοτήσεις λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας, με συγκεκριμένες και απολύτως διαφανείς εγκριτικές διαδικασίες και με κριτήρια αυστηρά τραπεζικά, ασφαλώς ούτε πολιτικά ούτε “πελατειακά”.

Σχετικά με την υπόθεση του ΔΟΛ διευκρινίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας εξέτασαν το αίτημα του Οργανισμού να δανειοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ και το απέρριψαν, διότι ο ΔΟΛ δεν

Τι θα δούμε απόψε στη ζωή της άλλης;

Μία ευχάριστη έκπληξη περιμένει σήμερα τον Πέτρο. Η Κάτια δεν κρύβει τη χαρά της για την ευχάριστη έκβαση των πραγμάτων και της φεύγει ένα βάρος από πάνω της.

Από την άλλη, η Ξένια βλέπει ότι τα

Τι θα συμβεί σήμερα στον Πειρασμό;

Το νέο της εγκυμοσύνης της Μπιχτέρ φέρνει νέες εξελίξεις.

Η Μπιχτέρ εξαφανίζεται και ο μόνος που ξέρει πού να τη βρει είναι ο Αντνάν, που παραμένει ερωτευμένος μαζί της.

Ο Μπεχλούλ είναι σίγουρος ότι η Μπιχτέρ θα τον εκδικηθεί, για την τροπή που έχουν πάρει τα γεγονότα και η επιστροφή της στο σπίτι, σημαίνει την κήρυξη του πολέμου για τον Μπεχλούλ. Ο σκοπός του στο εξής δεν είναι να προστατεύσει μόνο τον θείο του από την οργή

Πολύ επικίνδυνο το σκουλαρίκι στη γλώσσα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα σκουλαρίκια στη γλώσσα κρούουν οι ειδικοί, που ανακάλυψαν ότι το piercing μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Και αυτό επειδή το τρύπημα της γλώσσας μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αποστημάτων στον εγκέφαλο, τα οποία ενδέχεται να επιφέρουν το μοιραίο. Στο «Arcihives of Neurology» αναφέρεται η περίπτωση ενός 22χρονου άνδρα που πέθανε μετά την εμφάνιση πολλαπλών αποστημάτων στον εγκέφαλο, λίγες εβδομάδες μετά

Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο των ελευθέρων επαγγελματιών


Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βάζει ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιστολή της φοροδιαφυγής.

Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια υπολογισμού των εισοδημάτων των ελ. επαγγελματιών περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί και αναμένεται να εγκριθεί

ΕΒΕΑ: «Ασυνεννοησία και ανικανότητα» στην πάταξη του παραεμπορίου


Επικριτικός για την «ασυνεννοησία και ανικανότητα» την οποία επιδεικνύουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες για την πάταξη του παραεμπορίου εμφανίσθηκε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Με αφορμή τις πρόσφατες αντεγκλήσεις μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών για την πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου ο κ. Μίχαλος δήλωσε πως στην εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας «δημιουργεί θυμό και αγανάκτηση η απίστευτη ασυνεννοησία και ανικανότητα» την οποία επιδεικνύουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες για την πάταξη του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και γενικότερα της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο βασική αιτία του προβλήματος που αποστερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και διαφυγόντα τζίρο από την αγορά 25 δισ. ευρώ, δημιουργεί αθέμιτο

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιάννης Γούμενος για χρέη στο Δημόσιο

Τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιάννη Γούμενο συνέλαβαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Πολυγύρου για χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, η οφειλή αφορά την ανώνυμη εταιρία Παρατηρητής, της οποίας ο 51χρονος Γ. Γούμενος εμφανίζεται ως νόμιμος εκπρόσωπος. Η εταιρία έχει έδρα το Λάκκωμα Χαλκιδικής και δραστηριοποιείται στον τομέα των Εκδόσεων.

Η σύλληψη του πρώην προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έγινε χθες το βράδυ στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. Το συνολικό ύψος της οφειλής, σύμφωνα με την Αστυνομία, ανέρχεται σε 1.045.670,

Σήμερα το υπόμνημα των οικονομικών εισαγγελέων

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το υπόμνημα των οικονομικών Εισαγγελέων στον Άρειο Πάγο, οι οποίοι την αρχή της εβδομάδας δήλωσαν ότι θα βγάλουν αναλυτικά στο φως της δημοσιότητας τα ονόματα όσων επιχείρησαν να παρέμβουν στο έργο τους, παρεμποδίζοντάας τους.

Το υπόμνημα των κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στον

Μήπως τα παυσίπονα επιτείνουν τον πονοκέφαλο;

Όταν κανείς υποφέρει από πονοκέφαλο, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να πάρει ένα παυσίπονο και μετά να συνεχίσει την ημέρα του. Ωστόσο, νέα έρευνα, της οποίας τα συμπεράσματα τείνουν να υιοθετήσουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες, αναφέρει ότι, σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια τα χάπια που λαμβάνονται για την καταπολέμηση ενός πονοκεφάλου, είναι και η κύρια αιτία της κατάστασης και όχι η θεραπεία όπως θα έπρεπε κανονικά!

Η κεφαλαλγία λόγω κατάχρησης φαρμάκων (MOH), όπως είναι γνωστή, θεωρείται ότι επηρεάζει σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού, καθώς έχει βρεθεί από τους γιατρούς, ότι το 6% των ατόμων που καταφεύγουν σε ιατρική γνωμάτευση για τους συχνά πονοκεφάλους που αντιμετωπίζουν, διαπιστώνεται ότι τελικά οφείλονται σε αυτό το «σύνδρομο». «Σε ορισμένες κλινικές της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες εξειδικεύονται στις κεφαλαλγίες, μέχρι και το 90% των ασθενών μπορεί να πάσχουν από χρόνια ημικρανία που οφείλεται σε ΜΟΗ», αναφέρει ο Δρ Nicholas Silver σύμβουλος νευρολόγος στο Κέντρο Walton,

Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να ”συγχρονίσουν” τα βιολογικά ρολόγια περίπου 60 εκατομμυρίων βακτηρίων και να δημιουργήσουν μια φωτεινή επιγραφή τύπου ”νέον”, η οποία αναβοσβήνει.


Τα ”τσιπ” της επιγραφής δημιουργήθηκαν από περίπου 13.000 βιολογικά εικονοστοιχεία(βιο-πίξελ), τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνταν από δεκάδες εκατομμύρια βακτήρια. Οι βακτηριακές αποικίες”χειραγωγήθηκαν” -μέσω χημικής επικοινωνίας μεταξύ τους- έτσι ώστε να λάμπουν ή να σβήνουν με συγχρονισμένο τρόπο.

Η λάμψη που εκπέμπουν τα βακτήρια, δημιουργείται με την προσθήκη μιας φθορίζουσας πρωτεΐνης στα κύτταρά τους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζεφ Χέιστιτου τμήματος βιολογικών επιστημών και του Ινστιτούτου Βιοκυκλωμάτων (BioCircuits), είναι σε θέση να ελέγχουν πολύ αποτελεσματικά τα βακτήρια και ήδη δημιούργησαν ένα βιο-λογότυπο του

Μιχαλολιάκος: Με πλήρη διαφάνεια η κατασκευή μέσου σταθερής τροχιάς στον Πειραιά


Την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Πειραιά και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της κατασκευής του μέσου σταθερής τροχιάς (monorail) εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, η οποία ανακοινώθηκε από το υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

«To έργο της κατασκευής του μέσου σταθερής τροχιάς (monorail) στο λιμάνι του Πειραιά, έχει κινηθεί με πλήρη διαφάνεια, έχει εγκριθεί από το 2002 από εννέα υπουργεία και έχει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και τη θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιάς, απαντώντας στις επικριτικές δηλώσεις του δημάρχου Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για το έργο αυτό.

Ο κ. Μιχαλολιάκος στη διάρκεια της κοπής πίτας του δήμου Πειραιά την περασμένη Δευτέρα, δήλωσε ότι το έργο κινήθηκε με διαδικασίες εξπρές και ότι τα σχέδια για τη δημιουργία του θα

Επί πληρωμή τα φάρμακα στους ασφαλισμένους

Από την τσέπη τους θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι του Λεκανοπεδίου, καθώς την Τετάρτη οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, αποφάσισαν να μη χορηγούν, τουλάχιστον έως την Δευτέρα, με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου.

«Μέχρι στιγμής εμείς σηκώναμε όλο το βάρος» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Πρώτη Γραμμή ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού

Ξεκινούν οι πρώτες δοκιμές προληπτικού εμβολίου για τον HIV στον άνθρωπο

Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινούν οι δοκιμές στον άνθρωπο του πρώτου ολοκληρωμένου προληπτικού εμβολίου για τον ιό HIV, το οποίο έχει λάβει πρόσφατα άδεια από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η πρώτη κλινική φάση δοκιμών θα κρίνει την ασφάλεια του εμβολίου σε 40 οροθετικούς ασθενείς, στον Καναδά.

Αν το εμβόλιο αποδειχθεί -όπως δείχνουν οι πρώτες μελέτες- μη τοξικό και άρα ασφαλές, θα προχωρήσει η δεύτερη κλινική φάση, που θα

To τέρας του Λοχ Νες είναι… παλίρροια


Μια νέα ανατρεπτική θεωρία για το τέρας του Λοχ Νες ρίχνουν στο τραπέζι Βρετανοί ειδικοί. Όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει κάποιο μυστηριώδες ον που κινείται στην λίμνη αλλά ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που κινεί περίεργα τα νερά και τα ανασηκώνει με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι κάτι μεγάλο κινείται εκεί.

Η «μαγική» παλίρροια


Επιστήμονες του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Μεγάλης Βρετανίας (NOC) παρατήρησαν τις παλίρροιες της λίμνης χρησιμοποιώντας μια μέθοδο μέτρησης και ανάλυσής τους που ανέπτυξαν οι ίδιοι και είναι πολύ υψηλής ακρίβειας.

Όπως αναφέρουν το φαινόμενο της παλίρροιας στη διάσημη σκοτσέζικη λίμνη έχει χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται σε καμία άλλη λίμνη στη Δυτική Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο μετράμε τον χρόνο...

Για τους επιστήμονες έχει αρχίσει ήδη να μετράει αντίστροφα η ίδια η μέθοδος που μετράμε τον χρόνο. Πολλοί πια ζητούν επιτακτικά αλλαγές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα σταματήσουν τα περιοδικά προβλήματα στο σύστημα GPS και στα ρολόγια των χρηματιστηριακών αγορών. Όμως κάτι τέτοιο θα σημάνει οριστικά το τέλος της ώρας Γκρίνουιτς, όπως την ξέρουμε τόσα χρόνια.

Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι είχαν συμφωνήσει να μετράνε τον χρόνο με σημείο αναφοράς την ώρα Γκρίνουιτς ή GMT (Greenwich Mean Time), δηλαδή την «ώρα μηδέν» του πρώτου μεσημβρινού της Γης, η νοητή γραμμή του οποίου περνάει από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, στα περίχωρα της βρετανικής πρωτεύουσας. Η ώρα έγινε το παγκόσμιο «στάνταρντ» μετά από διεθνή συμφωνία στην Ουάσιγκτον το 1884, παρά τις τότε αντιρρήσεις της Γαλλίας, που έκανε προπαγάνδα υπέρ του «δικού της» χρόνου, με τον μεσημβρινό «μηδέν» να περνάει από -πού αλλού;- το Παρίσι.

Στην πορεία όμως, το 1972, η ώρα GMT αντικαταστάθηκε από την ώρα UTC (Universal Coordinated Time), δηλαδή από τον λεγόμενο «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο», που βασίζεται στον μέσο όρο από τις μετρήσεις περίπου 400 ατομικών ρολογιών σε διάφορα εργαστήρια στον

Θα καταφέρει να μείνει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ;

Μόλις έγινε γνωστή η θέση Παπανδρέου για εκλογή του νέου προέδρου μετά τις εκλογές τα επιτελεία των κορυφαίων πήραν φωτιά. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Σκανδαλίδης, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου και άλλα κορυφαία στελέχη έλεγαν σε συνεργάτες τους πως η λύση θα πρέπει να είναι καθαρή. Πως θα πρέπει να εκλεγεί τώρα και πρόεδρος και υποψήφιος πρωθυπουργός. Από τη βάση, σύμφωνα με το καταστατικό.Γιατί αν εκλεγεί υποψήφιος πρωθυπουργός και ο Γιώργος Παπανδρέου παραμείνει πρόεδρος όλοι θεωρούν δεδομένο ότι το σχήμα θα αποτύχει. Πως το ΠΑΣΟΚ θα συντριβεί.


Μέσα στη συνεδρίαση σκληρή ήταν η στάση των στελεχών. «Πρόεδρε πήγαινε εσύ στις εκλογές αν θες να είσαι πρόεδρος» του είπε η Τόνια Αντωνίου. «Καθαρές λύσεις» ζήτησαν ακόμη ο Νίκος Σαλαγιάννης, η Συλβάνα Ράπτη, ο Γιάννης Μίχας, αλλά και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Στη συνεδρίαση που συνεχίζεται τα αίματα έχουν ανάψει. «Δεν είμαστε ραγιάδες» διαμηνύουν μέλη του πολιτικού συμβουλίου, εννοώντας το πρόσφατο άρθρο του Νίκου Παπανδρέου για τους

Χωρίς δώρο Πάσχα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι;

Αβέβαιο είναι το εάν τελικά οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πάρουν το δώρο του Πάσχα, καθώς το μήνυμα από την τρόικας είναι ξεκάθαρο και η κυβέρνηση κάλεσε τα συνδικάτα να τα βρουν με τους εργοδοτικούς φορείς για να μην χρειαστεί παρέμβαση νομοθετικού περιεχομένου.

Είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν ξεκάθαρα στο τραπέζι το κόψιμο ή η μείωση του 13ου και 14ου μισθού, η μείωση του κατώτατου μισθού, η μείωση του μέσου μισθολογικού κόστους αλλά και το πάγωμα των ωριμάνσεων, δηλαδή οι τριετίες που αυξάνουν τους μισθούς.

Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, να έλεγε ότι δεν υπάρχει θέμα περικοπής των δώρων, όμως τελικά στο υπουργείο εργασίας δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές και όλα μπαίνουν στο τραπέζι.

Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί μέχρι την έλευση της τρόικας, στις επόμενες εβδομάδες και η διαπραγμάτευση ξεκινάει τη Δευτέρα, με τον ΣΕΒ να καλεί τους κοινωνικούς

Για κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φορτηγών. Συνεδριάζουν το απόγευμα οι ομοσπονδίες των αυτοκινητιστών. Σε συμφωνία κατέληξε το Υπουργείο με τη ΝΔ.

Συνεδριάσουν σήμερα οι ομοσπονδίες των αυτοκινητιστών για να ενημερωθούν αλλά και να επικυρώσουν την ληφθείσα απόφαση για κινητοποιήσεις.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, κ. Π. Σκουληκίδης τόνισε ότι δεν βρέθηκε καμία συνισταμένη μεταξύ των αυτοκινητιστών και του υπουργείου, αναφορικά με την μεταβατική περίοδο και του ύψους της άδειας.

Αυτό που ζητούν οι αυτοκινητιστές είναι η συνέχιση της μεταβατικής περιόδου Ρέππα, δηλαδή έως τον Ιανουάριο του 2013, αλλά και η τήρηση του ύψους της άδειας στις 5.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο

Διακοπή νερού σήμερα στη Θεσσαλονίκη


Λόγω εργασιών στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, διακοπές νερού αναμένεται να ταλαιπωρήσουν σήμερα τους κατοίκους των περιοχών του Αγίου Παύλου, της Άνω Πόλης και τμήμα της Επταπυργίου.

Η υδροδότηση θα διακοπεί από τις 08:00 έως τις 17:00, οπότε και θα πραγματοποιηθούν εργασίες λόγω

Ο καιρός στις 05.01.2012


Βροχές από το μεσημέρι και μετά στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη, αυξημένες νεφώσεις στο Αιγαίο και καλό καιρό στις υπόλοιπες περιοχές, περιμένουμε την Πέμπτη 05 Ιανουαρίου 2012.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 ως 11 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 1 ως 14 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 ως 14 στη Δυτική Ελλάδα, 11 ως 14 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Μέτριοι και από το απόγευμα ισχυροί άνεμοι νοτιοδυτικών διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο. Τοπικά ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

Καλό καιρό περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 13 ως 14 βαθμούς. Μέτριοι άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Σαρωνικό,