www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών πάνω από 120.000 εργαζόμενοι

Πάνω από 120.000 εργαζόμενοι μένουν εκτός της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας.

Μεταξύ άλλων η επιτροπή εισηγείται να βγουν εκτός λίστας κομμωτές και κομμώτριες, καμαριέρες και εργαζόμενοι στο χώρο της ζαχαροπλαστικής.

Αντίθετα μεταξύ των ειδικοτήτων που εντάσσονται στη νέα λίστα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των δηµόσιων νοσοκοµείων, αγρεργάτες, αλλιεργάτες, επιστήμονες και τεχνικοί που απασχολούνται σε χώρους βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας, μηχανοδηγοί οχημάτων σταθερής και ημισταθερής τροχιάς και εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, «η λίστα είναι ενδεικτική» και «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την διαβούλευση» με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα ξεκινήσει μέσα

Οι παππούδες το «κλειδί» της ανθρώπινης εξέλιξης


Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους φαίνεται ότι έπαιξαν οι παππούδες, καθώς σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, εφοδίαζαν τις νεότερες γενιές με πολύτιμες γνώσεις που συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία του πολιτισμού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ρέιτσελ Κασπάρι από το Πανεπιστήμιο Central του Μίσιγκαν (CMU) οι περισσότεροι πρόγονοί μας πέθαιναν πριν συμπληρώσουν την ηλικία των 30 ετών, γεγονός που οφειλόταν κυρίως σε ασθένειες, πείνα, τραυματισμούς ή τη διαδικασία του τοκετού για τις γυναίκες.

Οι παππούδες μας χαρίζουν χρόνια

Όπως διαπίστωσαν όμως οι ειδικοί, πριν από περίπου 30.000 χρόνια ο αριθμός των ενηλίκων που ξεπερνούσαν το τριακοστό έτος της ηλικίας τους άρχισε να αυξάνεται. Κατά τη διάρκεια της ίδιας

Βρέθηκε το μποζόνιο Χιγκς;

Το μυστηριώδες μποζόνιο Χιγκς βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην επιστημονική κοινότητα αφού σε μεγάλο συνέδριο που γίνεται στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας τα στελέχη του CERN αλλά και του Fermilab ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα ίχνη του. Η ανακάλυψη του σωματίδιου που θεωρείται ως το Ιερό Δισκοπότηρο της Φυσικής θα λύσει τον γρίφο για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη.

Την αρχή έκαναν τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) που ανακοίνωσαν ότι στο πλαίσιο του πειράματος "Άτλας" εμφανίστηκαν ενδείξεις που πιθανότατα οδηγούν στο μποζόνιο Χιγκς. Στην συνέχεια τα στελέχη του Εθνικού Εργαστηρίου Επιταχυντών των Ηνωμένων Πολιτειών (Fermilab) ανακοίνωσαν ότι και στα

Αδύνατο το ταξίδι στον χρόνο

Ομάδα φυσικών από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζει πώς τίποτε δεν μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι τα ταξίδια στον χρόνο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναπτυχθούν ταχύτητες μεγαλύτερες από εκείνη του φωτός.

Ο ΚΟΚ του Σύμπαντος

Οι ερευνητές απέδειξαν πώς ούτε ένα μεμονωμένο φωτόνιο ούτε μια δέσμη φωτός, δεν μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός «υπακούοντας» έτσι στην θεωρία του Αϊνστάιν.

«Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι η ταχύτητα του φωτός είναι είναι ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας του σύμπαντος ή με πιο απλά λόγια: τίποτε δεν μπορεί να τρέξει ταχύτερα από το φως. Η ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Ντιού Σένγκβανγκ απέδειξε ότι ένα φωτόνιο, που αποτελεί την θεμελιώδη κβαντική δομή του φωτός, υπακούει στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα

Η Honda θα ανακαλέσει παγκοσμίως 200.000 αυτοκίνητα


Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda Motor Co ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανακαλέσει περίπου 200.000 αυτοκίνητα παγκοσμίως λόγω προβλημάτων σε εξαρτήματα της μηχανής.

Στην Ιαπωνία η Honda θα ανακαλέσει 50.122 αυτοκίνητα τριών μοντέλων -Stream, Civic και Crossroad- τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ

Οδηγίες ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών


Με τη ΔΕΗ (και όχι με το Διαχειριστή του Συστήματος, ΔΕΣΜΗΕ) θα υπογράφουν στο εξής συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας οι κατ' επάγγελμα αγρότες, όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση.

Η υπογραφή των Συμβάσεων Πώλησης των κατ' επάγγελμα αγροτών οι οποίοι έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους στον ΔΕΣΜΗΕ μέχρι 31/1/2011 θα γίνει στον ΔΕΣΜΗΕ.

Η υπογραφή των Συμβάσεων Πώλησης των κατ' επάγγελμα αγροτών οι οποίοι έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους στον ΔΕΣΜΗΕ από 01/02/2011 και μετά θα γίνει στις αρμόδιες περιοχές ΔΕΗ χωρίς να απαιτείται εκ νέου υποβολή φακέλου.

Η υπογραφή των Συμβάσεων Πώλησης των κατ' επάγγελμα αγροτών οι οποίοι είτε θα λάβουν εφεξής προσφορά σύνδεσης από τη ΔΕΗ, είτε έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης και δεν έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση για την υπογραφή Σύμβασης Πώλησης στο ΔΕΣΜΗΕ, θα γίνει στις αρμόδιες περιοχές

΄Αρνηση εξέτασης DNA τεκμαίρει αυτόματα την πατρότητα του παιδιού


Η άρνηση υποβολής σε εξέταση DNA προκειμένου να διαπιστωθεί η πατρότητα ή μη παιδιού αυτόματα τεκμαίρει την πατρότητα του ανήλικου, αποφάνθηκε ο Αρειος Πάγος κρίνοντας συνταγματική τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη.

Με την απόφασή του, το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε μητέρα, που ζητούσε από πρώην σύντροφό της να αναγνωρίσει το παιδί της.

Η άρνηση αναγνώρισης του παιδιού από την πλευρά του φερόμενου ως πατέρα οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια. Με πρωτοδικαστική απόφαση διατάχθηκε η διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης με τη μέθοδο του "υβριδισμού DNA" και ορίστηκε για το σκοπό αυτό πραγματογνώμων μοριακή βιολόγος.

Η τελευταία, το πρώτο εξάμηνο του 2008, κάλεσε το φερόμενο πατέρα σε συγκεκριμένη ημερομηνία για αιμοληψία, αλλά εκείνος δεν εμφανίστηκε. Η πρόσκληση επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά, χωρίς όμως και πάλι να υπάρχει ανταπόκριση.

Στην αρεοπαγιτική απόφαση (908/2011) υπογραμμίζεται ότι η μη

Δημοψήφισμα και για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα


Το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή η προσφυγή σε δημοψήφισμα συναντά σοβαρά εμπόδια, ενώ με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσπίζονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την ενεργοποίηση του θεσμού.

Το υπουργείο υπενθυμίζει πως στο Σύνταγμά μας, όπως διαμορφώθηκε μετά την αναθεώρηση του 1985/1986, προβλέπονται δύο τύποι δημοψηφίσματος. Το πρώτο αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα, προεχόντως σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα. Για τη διεξαγωγή του απαιτείται πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών. Ο άλλος τύπος

Σιωπητήριο στις... καμπάνες


Τέλος στη χρήση της καμπάνας ως ρολογιού κατά τις ώρες κοινής ησυχίας προτείνει νέα νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου την οποία έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Επιπλέον, προβλέπει περιορισμό και έλεγχο της έντασης με την οποία χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών. Το έτοιμο σχέδιο ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), το οποίο είχε ολοκληρώσει η τέως υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, έρχεται να «τακτοποιήσει» θεσμικά ένα κενό που υπάρχει σήμερα στη νομοθεσία και το οποίο έχει επισημάνει με πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη. Για τις επιπτώσεις του θορύβου από τις καμπάνες υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες αποφάσεις δικαστηρίων. Για αυτό το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε να προτείνει μέτρα ώστε να θεσμοθετηθούν οι κατάλληλες αποφάσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την τάξη αλλά παράλληλα και τις λειτουργικές ανάγκες της Εκκλησίας.

Η νομοθετική δέσμη που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μένει μόνον στις κωδωνοκρουσίες. Προτείνει προς υιοθέτηση νέα επιτρεπόμενα όρια, βάσει νέων κριτηρίων και

Πρυτάνεις: Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν από τα προβλήματα του ν/σ

«Δεν είμαστε εμείς που θα κλείσουμε τα πανεπιστήμια αλλά τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου» δήλωσαν οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη την επόμενη ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου ενώ έκαναν λόγο για εμπάθεια προς τα ελληνικά πανεπιστήμια από τους συγγραφείς του νομοθετήματος.

Παράλληλα κάλεσαν τη Βουλή να μην ψηφίσει το σχέδιο νόμου υπό την παρούσα του μορφή.

Τέλος σημείωσαν πως οι δοτές διοικήσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές από την πανεπιστημιακή

Γ. Ραγκούσης: Άρθρο – μήνυμα εφαρμογής του νόμου για την απελευθέρωση των ταξί

Μήνυμα εφαρμογής του νόμου για την απελευθέρωση των ταξί στέλνει ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης με άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Όπως λέει ο κ. Ραγκούσης, «τη στιγμή που η μεγάλη μάστιγα για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες είναι η φοροδιαφυγή, το να μην ανοίξει το επάγγελμα σημαίνει ότι ρίχνουμε κι άλλο νερό στο μύλο της, στην πιο προκλητική και επιζήμια εκδοχή της: την παραοικονομία με τη σφραγίδα του ίδιου του κράτους».

Παράλληλα, ο υπουργός προσθέτει ότι «αν το συγκεκριμένο επάγγελμα παραμείνει κλειστό, τι πετυχαίνουμε; Προστατεύουμε τα αδικαιολόγητα προνόμια των λίγων - και δεν μιλώ βέβαια για το σύνολο των ιδιοκτητών ταξί, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι - και όχι τα δικαιώματα των πολλών».

Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης αναρωτιέται «τι ηθικό έρεισμα έχει μία πολιτική που εμφανίζεται άτεγκτη

Moody’s: Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας

Σε υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε CA από CΑΑ1 προχώρησε ο οίκος Moody’s.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι οι προτάσεις ανταλλαγής ομολόγων που αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής συνεπάγονται σημαντικές απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές.

Ο οίκος αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα και η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων, αυξάνουν

Ηλεκτρονικά υποβλήθηκαν 2,75 εκατ. δηλώσεις φόρου εισοδήματος


Ολοκληρώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών η ηλεκτρονική παραλαβή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2011. Συνολικά από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2011 υποβλήθηκαν μέσω του συστήματος TAXISnet 2,75 εκ. δηλώσεις φόρου εισοδήματος που απαρτίζονταν από 5,13 εκατομμύρια έντυπα δηλώσεων (Ε1, Ε2, Ε3), 183% περισσότερα από το 2010.

Αναλυτικά το 2011 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά:

• 2,75 εκ. έντυπα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων — Ε1 (144% περισσότερα από το 2010),
• 1,48 εκ. έντυπα μισθωμάτων ακινήτων — Ε2 (205% περισσότερα από το 2010) και
• 901 χιλιάδες έντυπα οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών — Ε3 (392%

Σε ΣΕΦ - ΟΑΚΑ ο εορτασμός του Ραμαζανίου


Σε χώρους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών θα γιορτάσουν οι μουσουλμάνοι της Αθήνας το ραμαζάνι.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου, αποφασίσθηκε οι δύο στεγασμένοι χώροι στο ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ θα παραχωρηθούν για την απρόσκοπτη τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους, κατά την Μεγάλη Εορτή της Ισλαμικής Θρησκείας της Λύσης της

Στο Σύνταγμα αύριο οι ιδιοκτήτες ταξί Πελοποννήσου



Στην Αθήνα θα μεταβούν αύριο οι ιδιοκτήτες ταξί της Πελοποννήσου για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, που ετοιμάζει το ΣΑΤΑ στο Σύνταγμα, ενώ σήμερα παρέμειναν από το πρωί σταθμευμένοι σε κεντρικά σημεία στις πρωτεύουσες των νομών χωρίς να έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις.

Αύριο, με λεωφορεία που δρομολογούν θα ξεκινήσουν από Σπάρτη, Καλαμάτα, Τρίπολη, Αργος και Κόρινθο με προορισμό την πρωτεύουσα.

Περίπου στις 2 μετά το μεσημέρι οι αυτοκινητιστές στην Πάτρα συγκεντρώθηκαν, αρχικά, έξω από το

Και τον Αύγουστο ποδήλατα σε Τραμ, συρμούς Μετρό ΗΣΑΠ


Την επέκταση του μέτρου της μεταφοράς ποδηλάτων των επιβαινόντων στους συρμούς των μέσων σταθερής τροχιάς και κατά το μήνα Αύγουστο, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ.



Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, η μεταφορά ποδηλάτων των επιβαινόντων στους συρμούς, κατά τον μήνα Αύγουστο, θα γίνεται ως εξής:


1. για τους συρμούς των γραμμών 1,2 & 3 έως 2 ποδήλατα στο εμπρόσθιο μέρος του πρώτου βαγονιού του συρμού και έως δυο

ΕΣΕΕ: Υπέρ της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ


Την πρότασή της να καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και να διατηρηθεί ένας χαμηλός συντελεστής μόνο για τα είδη πρώτης ανάγκης επαναδιατυπώνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με αφορμή τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ΕΟΚΕ για την Πράσινη Βίβλο της Κομισιόν.


Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, «η πολιτική των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ, είναι αδιέξοδη και

Altec: Διαψεύδονται τα περί υπαγωγής στο Αρθρο 99


«Παντελώς ανακριβή» χαρακτηρίζει η Altec Συμμετοχών ΑΒΕΕ τα αναφερθέντα σε πρόσφατο δημοσίευμα περί ανοίγματος της διαδικασίας συνδιαλλαγής, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται στο Aρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

«Η εταιρεία ουδέποτε υπέβαλε αίτηση υπαγωγής της στο ως άνω άρθρο ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου και προφανώς ουδέποτε υπήχθη σε αυτό», ξεκαθαρίζει η

Aνώτατες οι δύο Σχολές Ξεναγών σε Κρήτη και Ρόδο


Τη δέσμευση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την εξέλιξη των δύο σημαντικών σχολών ξεναγών της Κρήτης και της Ρόδου σε ανώτατες, επαναλαμβάνει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκου Παρασύρη.


Όπως σημειώνει ο κ. Νικητιάδης, η εξέλιξη των συγκεκριμένων σχολών σε ανώτατες αποτελεί "στόχο για το εγγύς μέλλον". Ο υφυπουργός υπογραμμίζει, επίσης, ότι θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για το νέο Οργανισμό Λειτουργίας και Οργανογράμματος του ΟΤΕΚ (Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης). Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ο κ. Νικητιάδης, θα επιλυθούν διοικητικά-οικονομικά προβλήματα που υφίστανται αλλά και η απολύτως αναγκαία αναβάθμιση των σπουδών, διότι η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, σε μεγάλο βαθμό, περνάει μέσα από την ενδυνάμωση και τον επαγγελματισμό του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στον κλάδο. "Ο ρόλος του ΟΤΕΚ σε αυτό το πεδίο είναι κομβικός και η κυβέρνησή μας τον στηρίζει με κάθε μέσο", αναφέρει ο υφυπουργός.


Ο κ. Παρασύρης έχει επισημάνει ότι η Σχολή Ξεναγών στην Κρήτη και μία ξενοδοχειακή μονάδα στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι υπό την ιδιοκτησία του ΟΤΕΚ. Όμως, όπως σημειώνει, από τις τέσσερις Σχολές Ξεναγών στη χώρα, δεν θα λειτουργήσουν φέτος οι τρεις, καθώς από το φθινόπωρο θα λειτουργήσει μόνο η Σχολή της Αθήνας.


Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, οι Σχολές Ξεναγών έχουν έναν κύκλο σπουδών 3,5 ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν γίνονται νέες εισαγωγές σπουδαστών. Για το εκπαιδευτικό έτος 2010-2011 λειτουργεί η μία από τις τέσσερις σχολές, καθώς θεωρήθηκε ορθότερο

Απεβίωσε ο Μιχάλης Κακογιάννης


Την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες, ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης.

Πρωτοπόρος του μεταπολεμικού ελληνικού σινεμά και στη συνέχεια σκηνοθέτης διεθνών επιτυχιών, ο πατέρας της «Στέλλας» και του «Ζορμπά», αρνήθηκε το Χόλυγουντ για τον κινηματογράφο και το θέατρο της ποιότητας. Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και ένα κοινωφελές ίδρυμα για τη μελέτη και διάδοση των δύο τεχνών είναι η παρακαταθήκη, που ο Μιχάλης Κακογιάννης υπηρέτησε με λατρεία και πάθος.

Γεννημένος στη Λεμεσό της Κύπρου τον Ιούλιο του 1922, έζησε στις πρωτεύουσες του κόσμου «ως πλάνητας με προίκα και εφόδιο την ελληνικότητα, που έφερα μέσα μου, αρετή όντως», όπως περιγράφει ο ίδιος στη βιογραφία του με τίτλο «Σε πρώτο πλάνο», που έγραψε ο δημοσιογράφος

Παράταση για ημιυπαίθριους


Παρατείνονται αφότου έληξαν (30.6.2011) μέχρι τέλος του έτους οι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών (αφορούν την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων) στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, από τους κυρίους των ακινήτων ή τους νομίμως εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τους, για την υπαγωγή των ακινήτων στις διατάξεις των διατηρούμενων χώρων.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο περί «Λειτουργίας ενεργειακών αγορών, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».

Επίσης παρατείνεται μέχρι την 31.12.2011, (λήγει 30.10.2011), η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου διατήρησης για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος που προβλέπεται

Το μυστήριο των φαλαινών που... σωπαίνουν για να μη γίνουν αντιληπτές


Ο πυκνόρυγχος μεσοπλόδοντας, ένα από τα πιο αινιγματικά είδη φαλαινών, αρνείται να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού του όταν βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές από την Ισπανία, τις ΗΠΑ και τη Δανία, σε μια από τις πρώτες μελέτες με αντικείμενο το πώς επικοινωνεί το συγκεκριμένο είδος φαλαινών. Πιστεύουν πως τα τεράστια θηλαστικά σωπαίνουν για να μην γίνουν αντιληπτά από μεγαλύτερες φάλαινες-θηρευτές.

Η εν λόγω φάλαινα πιστεύεται πως είναι μια από τις πιο καταγεγραμμένες στον κόσμο, χάρη σε ένα πρόγραμμα φωτογράφισης και ταυτοποίησής της, το οποίο άρχισε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Οι

Κ. Παπούλιας: Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν εισοδήματα

Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την σημερινή δεξίωση για την 37η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, περιγράφοντάς τις ως «βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που έγινε, αν και με μεγάλη καθυστέρηση», ενώ έκανε λόγο για διαρκή και όχι μάταιο αγώνα για τις κατακτήσεις που διεκδίκησε το αντιδικτατορικό κίνημα για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στα τραγικά γεγονότα της Νορβηγίας, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του και την αλληλεγγύη του προς τον νορβηγικό λαό, ενώ, απευθυνόμενος στους πολιτικούς, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση έγινε και πολιτική και κάποιοι επιδιώκουν να γίνει και κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας, για αυτό τους κάλεσε να μιλούν περισσότερο, να παρεμβαίνουν, να