www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Το πρώτο ταξίδι στον Ήλιο σχεδιάζει η ΝASA

Tο πρώτο της ταξίδι στον ήλιο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μέχρι το 2018 η NASA με στόχο να ανακαλύψει άγνωστες μέχρι σήμερα λεπτομέρειες για την ατμόσφαιρά του αλλά και να συλλέξει δείγματα από το περιβάλλον του.


Στο πλαίσιο της αποστολής Solar Probe Plus, ένα διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, με σκοπό να παίρνει διαρκώς δείγματα που αφορούν στην ατμόσφαιρα και την ακτινοβολία.

Βασικός του στόχος είναι να ανακαλύψει γιατί η ατμόσφαιρα του Ήλιου είναι πιο ζεστή από την επιφάνειά του και το τι προκαλεί "ηλιακούς ανέμους" που επηρεάζουν το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα.

Το διαστημικό σκάφος, βέβαια, μπορεί να φτάσει μόνο σε απόσταση περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων μιλιών από τον Ήλιο, αλλά θα είναι η πιο κοντινή απόσταση που θα έχει καταφέρει να

Η συνταγή της μακροζωίας: εγέρθητι και περιπάτει!

Σύμφωνα με πρόσφατη και εκτενή έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (American Cancer Society), που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology», οι άνθρωποι που, σε καθημερινή βάση, περνούν στον ελεύθερο χρόνο τους πάνω από έξι ώρες καθιστοί εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.


Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν, αυτό δεν ισχύει μόνο για τις λεγόμενες «ομάδες υψηλού κινδύνου», δηλαδή όσους πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και για τους υγιείς, και κυρίως τις γυναίκες.

Και παρά την αντίθετη προπαγάνδα, δεν αρκεί καθόλου να ασκείται κανείς συστηματικά προκειμένου αφενός να αποφύγει τις αρνητικές για την υγεία του συνέπειες της καθιστικής ζωής και αφετέρου να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγει ή, τουλάχιστον, να «σπάει» το

Επανάσταση: μοσχεύματα και από νεκρούς δότες...!!!!!

Ελπίδες σε πολλούς ασθενείς που περιμένουν χρόνια σε λίστες αναμονής για ένα νεφρό δίνει μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία οι νεφροί νεκρών είναι πλήρως κατάλληλοι για μεταμόσχευση!

Πρόκειται για επαναστατικό συμπέρασμα, καθώς μέχρι σήμερα οι ειδικοί θεωρούσαν πως όταν η καρδιά πάψει να χτυπά τα όργανα θα καταστρέφονταν λόγω της μη αιμάτωσής τους. Σύμφωνα με την ανακάλυψη των ερευνητών από το τμήμα Κλινικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Cambridge, είναι άκρως κατάλληλοι για μεταμόσχευση νεφροί δοτών οι οποίοι έχουν αποβιώσει εξαιτίας καρδιακού θανάτου.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 9.000 μεταμοσχεύσεις νεφρού οι οποίες έλαβαν χώρα σε 23 διαφορετικά βρετανικά κέντρα από το 2000 ως το 2007. Από το σύνολο των μοσχευμάτων 8.289 νεφροί προέρχονταν από εγκεφαλικά νεκρούς

Οι έφηβοι που κοιμούνται λίγο ... παχαίνουν

Οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες τη νύχτα, παχαίνουν πιο εύκολα, καθώς τρώνε περισσότερες τροφές με λιπαρά και πιο πολλά σνακ, σε σχέση με όσους κοιμούνται περισσότερες από οκτώ ώρες το βράδυ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό την δρα Σούζαν Ρεντλάιν του νοσοκομείου Μπρίγκαμ και του Ιατρικού κέντρου Μπεθ Ίσραελ της Βοστώνης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Sleep" (Ύπνος), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι ο λιγοστός ύπνος μπορεί να επιφέρει χρόνιες αλλαγές στη διατροφή των νέων, αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας, ειδικά όσον αφορά τα κορίτσια, καθώς -για λόγους που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει- τα

Αύξηση των αδέσποτων λόγω κρίσης

Αύξηση των αδέσποτων σκύλων, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στην αδυναμία κάποιων να συντηρήσουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια, παρατηρτείται στη Λάρισα, σύμφωνα με το Σύλλογο «Φίλοι των Ζώων».


Οπως όλα δείχνουν, οι μέχρι πρότινος αχώριστοι τετράποδοι σύντροφοί μας, είναι οι πρώτοι που βρίσκονται στο δρόμο, μόλις τα οικονομικά πράγματα στένεψαν. Φυσικά υπάρχουν οικονομικά θέματα που αφορούν τα κατοικίδια: τρόφιμα, εμβολιασμοί, αλλά κυρίως το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που υποχρεώνει τον κάτοχο σκύλου να το σημάνει με μικροτσίπ, όπερ σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση 50 ευρώ, επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα.

Από εκεί όμως μέχρι την έξωση η απόσταση είναι ασφαλώς μεγάλη. Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, θέλοντας να προλάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και αύξηση του φαινομένου

Ευρω-παρέμβαση για την κατάργηση γραμμών του ΟΣΕ

Την αντίθεσή του στην κατάργηση ορισμένων σιδηροδρομικών γραμμών στην Ελλάδα, εκφράζει με επιστολή του προς την Κομισιόν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην επιστολή γίνεται μάλιστα λόγος και για επιστροφή χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις σ’ αυτές τις γραμμές, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της.


Στην επιστολή του, την οποία αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει οτι η κατάργηση των υπηρεσιών γι αυτές και άλλες σιδηροδρομικές γραμμές στην Ελλάδα δεν συνάδει με τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ, κυρίως όσον αφορά τη μείωση διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 και καθιστά το στόχο για μείωση τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα πιο δύσκολο.

"Συμφωνεί η Επιτροπή ότι η κατάργηση αυτών των σιδηροδρομικών γραμμών δεν είναι συμβατή με τους περιβαλλοντικούς στόχους και τη μείωση των τροχαίων στην ΕΕ;" ρωτά τον Επίτροπο

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ για τις 13 περιφέρειες και τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Ο Γ. Καμίνης υποψήφιος στο δήμο Αθήνας. Ο Μ. Μπόλαρης και ο Γ. Σγουρός υποψήφιοι περιφερειάρχες Κ. Μακεδονίας και Αττικής, αντίστοιχα.


Αναλυτικά, οι υποψηφιότητες:

Δήμος Πειραιά: Γιάννης μίχας

Δήμος Θεσσαλονίκης: Γιάννης Μπουτάρης

Δήμος Αθήνας: Γιώργος Καμίνης

ΠEΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ανατ. Μακεδονία – θράκη: Αρης Γιαννακίδης

Κεντρική Μακεδονία: Μαρκος Μπόλαρης

Επανέρχεται ο Δακτύλιος

Διακοπές τέλος και για τον δακτύλιο της Αθήνας, αφού το μέτρο τίθεται και πάλι σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.Οι ημέρες και ώρες ισχύος του δακτυλίου είναι οι εξής:


Δευτέρα έως Πέμπτη: 07:00-20:00 και Παρασκευή: 07:00-15:00.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των μέσων μεταφοράς δεν ισχύει ο δακτύλιος.

Οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων του δακτυλίου τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ.

Αιτήσεις από τους δικαιούμενους θα υποβάλλονται μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου κατά τις ημέρες

Σκληραίνει το «πόθεν έσχες», έρχεται το ΣΔΟΕ

Οι φορολογούμενοι θα καλούνται να αποδείξουν ότι τα εισοδήματά τους έχουν φορολογηθεί νόμιμα

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» χιλιάδων φορολογουμένων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που θα δίνει τη δυνατότητα στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες, όταν εντοπίζουν πολίτες να έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η απόκτησή τους από εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία, να επιβάλλουν πολύ αυστηρές ποινές και πρόστιμα. Η μεγάλη όμως αλλαγή είναι ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι υποχρέωση των φορολογουμένων και όχι των φορολογικών αρχών να αποδείξουν πως τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτήσει δικαιολογούνται από τα πραγματικά τους εισοδήματα που έχουν δηλώσει στα έντυπα της Εφορίας.

Με βάση τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο «πόθεν έσχες» θα γίνουν και οι έλεγχοι σε χιλιάδες Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και ουδέποτε δήλωσαν τους τόκους στην Εφορία. Οπως αποκάλυψε χθες «Το Βήμα», στο ΣΔΟΕ έχουν φθάσει λίστες από την Ελβετία και το

Αναπροσαρμογή διοδίων

Νέοι σταθμοί διοδίων και «μαζί» νέες αυξήσεις περιμένουν τους οδηγούς που διέρχονται από τους μεγάλους οδικούς άξονες. Εως το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσει το καινούργιο σύστημα διοδίων στην Εγνατία Οδό, ενώ ακόμα δύο σταθμοί, ένας στον Μαλιακό και ένας στην Πελοπόννησο θα πάρουν «πράσινο φως» από το υπουργείο Υποδομών μέσα στους επόμενους μήνες. Πιο άμεσες θα είναι οι αυξήσεις στα διόδια της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Τριπόλεως, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μέσα στον Σεπτέμβριο.


Η καλοκαιρινή «ανακωχή» στο μέτωπο των διοδίων ήταν μικρής διάρκειας, αφού στο προσεχές διάστημα το τοπίο στους εθνικούς οδικούς άξονες που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, αλλά και στην Εγνατία Οδό, πρόκειται να αλλάξει και πάλι. Πιο συγκεκριμένα:

Πελοπόννησος. Οι πρώτες εξελίξεις έρχονται από την Εθνική Οδό Κορίνθου - Τριπόλεως. Οπως ανακοινώθηκε στα μέσα του καλοκαιριού, η εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις που ξεπερνούν το 50% στους δύο σταθμούς διοδίων που λειτουργεί (σύμφωνα, βεβαίως, με τα όσα ορίζει η σύμβαση παραχώρησης). Για παράδειγμα, η τιμή διέλευσης για ένα Ι.Χ. από 1,40 ευρώ θα

΄Ολοι οι ένοικοι του Μαξίμου

Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου την πρωθυπουργία οραματίστηκε τη μετατροπή του Μαξίμου σε... Λευκό Οίκο. Σχεδόν έναν χρόνο μετά φαίνεται πως έχει σκοντάψει σε πιο απλά.


Εναν «Λευκό Οίκο» οραματιζόταν να δημιουργήσει στο μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Παπανδρέου πριν ένα χρόνο

Στη στελέχωση του πολιτικού του γραφείου, στο οποίο -αν και ακόμη δεν έχουν καλυφθεί οι περί τις 100 προβλεπόμενες θέσεις- αποφάσισε τη δημιουργία 20 νέων. Από τους 70 διορισμένους, περί τους 20 ανέλαβαν μόλις κατά το τελευταίο τρίμηνο. Πρόβλημα δεν είναι μόνο ο ορισμός νέων διοικήσεων οργανισμών, το ίδιο συμβαίνει και στην κορυφή.

Κατά το νόμο, το «πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού» αποτελεί «αυτοτελή δημόσια υπηρεσία», που σήμερα μοιράζεται σε Μαξίμου, μέγαρο Σταθάτου και Βουλή. Αμεσοι βοηθοί και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν είναι όλοι, παρά οι προϊστάμενοι των «ειδικών γραφείων», καθώς και οι

Ασφαλιστικό: Οι 4 κατηγορίες των αδικημένων

ΣΙΔΗΡΑ πυγμή προς τους ασφαλισμένους που υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία επιβάλλει το νέο ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όσοι συμπληρώνουν 37ετία κατά τα επόμενα χρόνια, οι ασφαλισμένοι προ του 1983 στο ΙΚΑ και όσοι υπηρέτησαν την πατρίδα μοιάζει να είναι οι πλέον αδικημένοι του νέου ασφαλιστικού.


Η ταυτόχρονη επίθεση σε τέσσερα μέτωπα καθίσταται μέρα με την μέρα ακόμη πιο γλαφυρή. Με τις νέες εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας, αποκαλύπτεται ότι οι παραπάνω κατηγορίες είναι απόλυτα εκτεθειμένες απέναντι στη δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας. Και η μετάθεση της ημερομηνίας συνταξιοδότησης έως και 5 έτη φυσικά βιώνεται ως παγίδευση στην εργασία. Ομως αυτή η αύξηση στον χρόνο ασφάλισης προσθέτει και ανασφάλεια περί την εργασία. Αλλωστε η ανεργία είναι πιθανόν να χτυπήσει την πόρτα του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα πριν ο

Το παζλ στο μυαλό του προέδρου

Η επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει με την παλιά ή με τη νέα σύνθεση. Οι περισσότερες ενδείξεις συνηγορούν (αν και, με την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο σύστημα εξουσίας, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη) ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει τις αλλαγές πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ.

΄Αλλωστε έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να παραταθεί επί μακρόν η παραφιλολογία γιατί τα διαλυτικά φαινόμενα απειλούν να πλήξουν τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και τον ίδιο, η δημοφιλία του οποίου, παρά τα σημάδια κάμψης, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο παραλυτικές καταστάσεις έχει δημιουργήσει και η φημολογία για την ουσία και την έκταση του ανασχηματισμού και κυρίως το κομμάτι εκείνο που αναφέρεται στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί

Ο καιρός την Κυριακή 05.09.2010

Αρχικά βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές και βόρειες περιοχές της χώρας και σταδιακή σχετική βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι με περιορισμό των φαινομένων στα ορεινά ηπειρωτικά, περιμένουμε την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010. Στα δυτικά αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 25 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 15 έως 27 στην Κεντρική Ελλάδα, από 18 έως 28 - 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 21 έως 27 στα νησιωτικά τμήματα και από 21 έως 30 βαθμούς στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Πάντως στη Δ. Μακεδονία και στην Ήπειρο, οι μέγιστες κατά τόπους δε θα ξεπεράσουν τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνεόυν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί – νοτιοανατολικοί μέτριοι, στρεφόμενοι το απόγευμα σε δυτικούς με μικρή περαιτέρω εξασθένηση.

Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, με πρόσκαιρες ασθενείς βροχές κυρίως στα βόρεια, περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς. Οι