www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Σταμάτησαν (στο εργαστήριο) την εξάπλωση του καρκίνου...

Ένα γονίδιο που βοηθεί τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν στο σώμα, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποιώντας πειράματα σε καλλιέργειες ιστών, διαπίστωσαν ότι καταστέλλοντας τη δράση του, μπορούν να αποτρέψουν τις μεταστάσεις του καρκίνου.


Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA), εκτιμούν ότι το εύρημά τους ανοίγει τον δρόμο για την επινόηση νέας γενιάς αντικαρκινικών φαρμάκων που θα μπορούσαν να είναι έτοιμα μέσα σε μία δεκαετία.

Το υπαίτιο γονίδιο ονομάστηκε WWP2 και βρίσκεται μέσα στα καρκινικά κύτταρα, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Oncogene».

Το γονίδιο επιτίθεται και διασπά μια πρωτεΐνη του σώματος, η οποία φυσιολογικά εμποδίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Σε πειράματα στο εργαστήριο, η ομάδα του UEA διαπίστωσε ότι δεσμεύοντας το WWP2, αυξάνονται τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεϊνης και τα καρκινικά κύτταρα παραμένουν σε λανθάνουσα (μη

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και πρυτάνεων με την κατάληψη στη Νομική

Οργή στον πολιτικό κόσμο και τριγμούς στην κυβέρνηση προκαλεί η «κατάληψη» της Νομικής από μετανάστες που ζητούν άσυλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πηγαδάκια της Βουλής σήμερα ακόμη και στελέχη που ανήκουν στη λεγόμενη προοδευτική Αριστερά ήταν εξοργισμένα με το περιστατικό και με τη στάση της νεολαίας του Συνασπισμού, την οποία κατήγγειλαν ευθέως ως «διοργανωτές» της διαμαρτυρίας των μεταναστών.


Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αντιδρά αμήχανα στο περιστατικό, με τους συναρμόδιους υπουργούς να κάνουν δηλώσεις και αυτοί σε πηγαδάκια πριν και μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Μόνον ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί πως δεν υπάρχει δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής, ενώ η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να λήξει η «κατάληψη» της Νομικής και να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής ξεκαθάρισε, πάντως, πως επέμβαση της Αστυνομίας μπορεί να υπάρξει μόνο μετά από απόφαση των πρυτανικών αρχών για την άρση του ασύλου, πετώντας έτσι ουσιαστικά το μπαλάκι των ευθυνών στους ακαδημαϊκούς...

Από την άλλη ο Πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών, Θόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, έριξε την ευθύνη στην αστυνομία που δεν εμπόδισε τους μετανάστες να μπουν μέσα, αλλά

Εναλλακτικά καύσιμα αντί βενζίνης, μέχρι το 2050

Επείγουσα ανάγκη χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων για τα μεταφορικά μέσα ενώ επισημαίνει ότι μέχρι το 2050, τα βιοκαύσιμα, ο ηλεκτρισμός και η μεθανόλη θα αντικαταστήσουν σταδιακά τη βενζίνη.


Έκθεση ομάδας εμπειρογνωμόνων την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εναλλακτικά καύσιμα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν πλήρως στην αναμενόμενη ζήτηση για όλα τα μέσα μεταφοράς, συνδυάζοντας την ηλεκτρική ενέργεια με τα βιοκαύσιμα και συμπληρωματικά, με τη χρήση φυσικού αερίου, βιομεθανόλης και υγραερίου.

“Αν θέλουμε να φτιάξουμε πραγματικά βιώσιμα μεταφορικά μέσα, θα πρέπει να στραφούμε στα εναλλακτικά καύσιμα”, δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για τις μεταφορές, Σιμ Κάλας.

Επείγουσα ανάγκη, χαρακτήρισε την αναζήτηση εναλλακτικών κασυίμων ο Επίτροπος Ενέργειας,

Πράσινο φως για 30.000 «κουλοχέρηδες»

Μέχρι και 30.000 «κουλοχέρηδες» θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα με βάση όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια που παρουσίασε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο και το διαδικτυακό στοίχημα, ενώ καταργεί το νόμο του 2002 που απαγόρευσε συνολικά όλα τα παιχνίδια στην Ελλάδα και στοίχισε την καταδίκη της χώρας από τα δικαστικά όργανα της Ε.Ε.


Ειδικότερα προβλέπεται η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την εκχώρηση 4 έως 10 αδειών για την εγκατάσταση 25.000 παιγνιομηχανημάτων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Παράλληλα, προβλέπεται η προκήρυξη διαγωνισμών για μέχρι και 5.000 "μικρών" αδειών για ισάριθμα μηχανήματα. Οι άδειες που θα εκχωρηθούν έναντι τιμήματος θα έχουν αρχικά 10ετή ισχύ με δυνατότητα παράτασης, η οποία εφόσον δοθεί θα

Αντιδράσεις για την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων

Το μέτρο της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων τείνει να λάβει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα, καταγγέλλει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε συρρίκνωση.


Το ΒΕΑ χαρακτηρίζει το εν λόγω μέτρο ως «αντιαναπτυξιακό» και παραδέχεται πως αν και αρχικά κρίθηκε θετικά, «η παρούσα όμως οικονομική συγκυρία και η έντονη συρρίκνωση της ελληνικής βιοτεχνίας καθιστούν το μέτρο αυτό αναμφίβολα αντιαναπτυξιακό, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη του τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Οι κεντρικοί μεσοπρόθεσμοι στόχοι όσον αφορά τις επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι η παροχή

Ανέστειλε την απεργία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών

Πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των συνδικαλιστών στον ΟΣΕ διαπιστώθηκε τις τελευταίες ώρες, με αφορμή την εξαγγελθείσα για αύριο και την Πέμπτη, 25 και 26 του μηνός 48ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μετατάξεις που γίνονται στον Οργανισμό, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΣ, αποφάσισε σήμερα να αναστείλει μονάχα για αύριο την απεργία, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα να συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν το σιδηρόδρομο και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΣ, από τα αποτελέσματα της συνάντησης θα εξαρτηθεί η

Επίθεση με γκαζάκια στο Σύλλογο Δικαστικών Επιμελητών Θεσσαλονίκης

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός αποτελούμενος από γκαζάκια, εξερράγη νωρίς το απόγευμα, έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών του Εφετείου Θεσσαλονίκης.


Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, από την μικρής ισχύος έκρηξη, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Την ώρα της έκρηξης τα γραφεία του Συλλόγου, που στεγάζονται επί της οδού

Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας στο ασφαλιστικό

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και καμία περίπτωση για αλλαγές στα όρια ηλικίας ή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων», δήλωσε στη Βουλή ο Γιώργος Κουτρουμάνης.


Την ίδια ώρα ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις επικουρικές συντάξεις, με στόχο να πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 8,5%. Τόνισε πάντως ότι οι όποιες αλλαγές και προσαρμογές θα είναι αποτέλεσμα σειράς σχετικών μελετών.

Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με τις αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία κύριας ασφάλισης, ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι είναι συνεχής η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση του ασφαλιστικού.

Όπως τόνισε, για τα 4 μεγάλα ταμεία που καλύπτουν το 93% των ασφαλισμένων, η δαπάνη

Το δημόσιο θα κινηθεί δικαστικά κατά της Siemens

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και επισήμως ότι το Δημόσιο θα κινηθεί δικαστικά κατά της Siemens για αστικές αποζημιώσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την αντίστοιχη επιτροπή της Κομισιόν, σε συνεργασία με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.


Το υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς ο πρωθυπουργός «έστησε» τους υπουργούς του μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η συνεδρίαση, πάντως, δεν ξεκίνησε αργά το μεσημέρι με την παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου από τον υπουργό Οικονομικών, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, αλλά με την προβολή του βίντεο που αποκάλυψε το newsbeast.gr και ήταν αφιερωμένο στους «πρωτοπόρους της εποχής». Με

Νέα επιχειρησιακή σύμβαση στη ΝΕΟΓΑΛ

Νέα ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, διετούς διάρκειας, η οποία αυτή τη φορά δεν προβλέπει μειώσεις μισθών, υπέγραψαν οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ της Δράμας.


Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Χριστόφορου Σεβαστίδη, η νέα σύμβαση προβλέπει τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστούν ελαστικές μορφές εργασίας.

Η ΝΕΟΓΑΛ ήταν η πρώτη επιχείρηση που υπέγραψε ειδική επιχειρησιακή σύμβαση στη χώρα μας, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Μέσω της πρώτης αυτής σύμβασης,

Τείχος στη νομιμοποίηση μεταναστών

Ερμητικά κλειστή κρατά η κυβέρνηση την πόρτα της νομιμοποίησης των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που εκπέμπει το υπουργείο Εσωτερικών με αφορμή την παραμονή 250 αλλοδαπών στη Νομική Σχολή της Αθήνας.


Το υπουργείο χαρακτηρίζει ως ακραίο το αίτημα για τη νομιμοποίηση του συνόλου των μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνει, μάλιστα, δήλωση του υπουργού Γ. Ραγκούση, τον Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με την οποία "δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα".

Προσθέτει, επίσης, πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πραγματοποιήσει "καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση" τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν "πρόκειται να διενεργηθεί στο μέλλον".

Αναφερόμενο στις διατάξεις του νόμου 3838/2010 το υπουργείο τονίζει πως αυτές αφορούν αποκλειστικά στους "νόμιμα διαμένοντες μετανάστες και όχι σε αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει και

Διαπραγματεύσεις και σκέψεις για συνέχιση της απεργίας στις συγκοινωνίες

Συνεχίζονται οι επαφές του υπουργείου Υποδομών με τα σωματεία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, oρισμένα από τα οποία αφήνουν ανοκτό το ενδεχόμενο επανάληψης των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.


Χαρακτηριστική είναι η στάση του σωματείου των εργαζομένων στη λειτουργία του μετρό (ΣΕΛΜΑ), που δηλώνει αντίθετο σε κάθε σχέδιο μετατάξεων και κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τις αστικές συγκοινωνίες προβλέπει τόσο την επαναδιαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων -στο πρότυπο ανάλογων ρυθμίσεων για τον

Αναγκαία η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους λέει το ινστιτούτο Bruegel

Το βάρος του ελληνικού χρέους είναι τόσο μεγάλο που η Αθήνα δεν θα μπορέσει να το εξυπηρετήσει χωρίς αναδιάρθρωση και όσο συντομότερα συμβεί αυτό, τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά για τους επενδυτές, επισημαίνουν οι ερευνητές της διάσημης δεξαμενής σκέψης Bruegel.


"Εκτιμούμε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί άμεσα παρά αργότερα" δήλωσε ο Zsolt Darvas από το Bruegel, το οποίο ετοιμάζει έρευνα μαζί με τα μέλη του Jean Pisani-Ferry και Andre Sapir. Οι έρευνες του Bruegel επηρεάζουν συχνά τις αποφάσεις της Ε.Ε.

Ο Darvas δήλωσε πως με την υπόθεση ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, το "κούρεμα" της αξίας των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες και η ΕΚΤ πρέπει να είναι 40% φέτος. Εάν οι σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής περιμένουν ως το 2013, τότε το "κούρεμα" θα πρέπει να αυξηθεί σε 60% επειδή στο μεταξύ θα έχει αυξηθεί και το

Σε επιφυλακή καλεί η ΓΕΝΟΠ τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ

Σε «ετοιμότητα» καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους η ΓΕΝΟΠ ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ στη Βουλή τον Μάρτιο.


Ωστόσο η ΓΕΝΟΠ, εκφράζει παράλληλα την ικανοποίησή της για το γεγονός, όπως αναφέρει, ότι μετατίθεται για αργότερα η μετακίνηση των εργαζόμενων στη νέα θυγατρική που θα αναλάβει τις δραστηριότητες διανομής.

Ενόψει της αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ με διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,η ΓΕΝΟΠ, αναφέρει ότι «παρακολουθεί το θέμα «κατάρτιση του νόμου» από πολύ κοντά και αν κάτι δεν πάει καλά (και είναι πολλά που δεν πάνε καλά), εμείς δεν θα ξυπνήσουμε στο παρά πέντε».

Ακόμη στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «εάν όλα όσα δικαίως διεκδικούμε για εμάς ως εργαζόμενους αλλά και για την ίδια την επιχείρηση (ΔΕΗ και θυγατρικές) δεν γίνουν σεβαστά», τότε «η ΓΕΝΟΠ θα

Βρέθηκε απολίθωμα μονοδάχτυλου δεινόσαυρου

Το απολίθωμα ενός μικροσκοπικού δεινόσαυρου, περίπου στο μέγεθος ενός μεγάλου παπαγάλου, ο οποίος είχε μόνο ένα μεγάλο δάχτυλο με μυτερό νύχι σε κάθε ένα από τα δύο άνω άκρα του, ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στην Κίνα.


Ο μοναδικός μονοδάχτυλος δεινόσαυρος που έχει βρεθεί ποτέ, κι εκτιμάται ότι ήταν συγγενής του άγριου Τυραννόσαυρου (T.Rex), πήρε την επιστημονική ονομασία Linhenykus monodactylus. Εικάζεται ότι είχε μικρά δόντια, ύψος χαμηλότερο του ενός μέτρου και διέθετε σε κάθε άνω άκρο μόνο ένα μεγάλο δάχτυλο με δυνατό νύχι, με το οποίο πιθανότατα έσκαβε σε φωλιές εντόμων για να βρει την τροφή του. Ανήκε στην κατηγορία των θηροπόδων δεινοσαύρων, που είχαν αρχικά πέντε και μετά τρία δάχτυλα σε κάθε χέρι -με εξαίρεση τον Τυραννόσαυρο που είχε δύο- ήταν σαρκοφάγοι και από αυτούς αργότερα εξελίχθηκαν τα σημερινά πουλιά.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για εξελικτικό αξιοπερίεργο καθώς δεν είναι βέβαιοι με ποιο τρόπο και για ποιο λόγο η εξέλιξη έκανε τον Linhenykus monodactylus να χάσει στην πορεία τα άλλα του

Προβληματισμός στην Ε.Ε. για το φαινόμενο του θανάτου των μελισσών

Στο ερώτημα «γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες;» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά ολοκληρωμένες απαντήσεις θεωρώντας ανεπαρκείς τις μέχρι τώρα εξηγήσεις επιθυμεί τη συνέχιση της έρευνας για το φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ε.Ε.


Επισημαίνεται ότι το θέμα έχει αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα σοβαρό, εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι μέλισσες στη γονιμοποίηση των φυτών, κατά συνέπεια σε ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Γεωργίας, η έρευνα θα πρέπει να περιλάβει και συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επιβίωση των μελισσών, τα οποία θα ενταχθούν στη νομοθεσία για την υγεία των ζώων - που προβλέπεται να είναι εφαρμόσιμη το 2012.

Σημειώνεται πως στην Ε.Ε. υπάρχουν κάπου 700.000 μελισσοκόμοι - το 97% των οποίων όμως δεν

Νέα διακοπή της δίκης για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

Εκ νέου διέκοψε το δικαστήριο για την Πέμπτη τη δίκη για την οργάνωση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» καθώς από τους 18 αυτεπάγγελτους διορισμένους δικηγόρους παρουσιάστηκαν μόνο οι 4, εκ των οποίων οι δύο προσκόμισαν χαρτί μέσω τρίτου αναφέροντας ότι παρουσιάζουν πρόβλημα υγείας. Ωστόσο και οι 4 αρνήθηκαν το διορισμό τους προβάλλοντας ηθικά διλήμματα και επικαλούμενοι τον κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων. Εκτός αυτού αξίζει να σημειωθεί ότι τους δικηγόρους δεν τους αποδέχονται και οι κατηγορούμενοι.


Έπειτα και από αυτή την εξέλιξη το δικαστήριο διόρισε νέους δικηγόρους, ενώ διέταξε να αποσταλεί και απόσπασμα των πρακτικών στον εισαγγελέα καθώς και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών προκειμένου να ασκηθούν κυρώσεις εις βάρος των δικηγόρων που αρνήθηκαν το διορισμό.

Από τους 9 κατηγορούμενους, οι 6 είναι κρατούμενοι και δεν προσήλθαν στο δικαστήριο σήμερα όπως άλλωστε είχαν δηλώσει από χθες. Ενώ η Καρακατσάνη, μία από τις προφυλακισμένες ζήτησε,

Νέες ασθένειες απειλούν με παγκόσμια εξάπλωση

Η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και χαρακτηρίζεται από υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και ελλειμματικό σύστημα υγειονομικής εποπτείας, η Ν.Α.Ασία, χρεώνεται με την εμφάνιση νέων ασθενειών μερικές από τις οποίες μπορούν να μετατραπούν σε πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής επιθεώρησης «Τhe Lancet».


Για παράδειγμα, η κρίση του Οξέος και Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), που ξεκίνησε από την Ασία και σκότωσε 800 ανθρώπους ανά τον κόσμο το 2003 και στη συνέχεια η γρίπη των πτηνών, εντείνουν τις ανησυχίες ως προς την πιθανότητα εμφάνισης νέων επιδημιών με σημείο αφετηρίας την περιοχή αυτή, αναφέρουν έρευνες της ιατρικής επιθεώρησης the Lancet .

Σήμερα, η νοτιοανατολική Ασία, με πληθυσμό 600 εκατομμύρια κατοίκους,"αποτελεί θερμή εστία για την εμφάνιση νέων λοιμωδών νόσων, κυρίως αυτών που προέρχονται από ζώα, όπως η γρίπη των πτηνών, και οι οποίες οφείλονται στη στενή επαφή ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα. Και η περιοχή

Απόσυρση επικίνδυνων μαρκαδόρων

Δύο επικίνδυνα παιχνίδια εντοπίστηκαν στην ελληνική αγορά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης RAPEX.

Το ΕΛΚΕΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές πως πρόκειται για μαρκαδόρους «Το σόου Spider-man», μάρκας Marvel με τύπο / αριθμό μοντέλου Item No: 37-50681, barcode: 5 204549 016446 και χώρα προέλευσης την Κίνα.

Το προϊόν ενέχει κίνδυνο χημικών και οι αρχές έχουν δώσει εντολή αν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά.

Το δεύτερο προϊόν αφορά επίσης μαρκαδόρους με την ονομασία «Χρώματα», μάρκας Tenfon. Ο τύπος /αριθμός μοντέλου είναι Item No: 6968, barcode: 9 912 176 968 180 και χώρα προέλευσης η

Επιστήμονες προειδοποιούν γιά σουπερνόβα με ισχύ «δεύτερου ήλιου»

Έναν δεύτερο ΄Ηλιο θα αποκτήσουμε για μία ή δύο εβδομάδες το πολύ, αλλά μη βιαστείτε να αγοράσετε από τώρα και δεύτερο ζευγάρι γυαλιά ηλίου, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει αυτό. Το κοσμικό αυτό φαινόμενο θα συμβεί όταν εκραγεί ένας από τους πιο φωτεινούς αστέρες στο νυχτερινό ουρανό και μετατραπεί σε σουπερνόβα.
Η έκρηξη του τεράστιου αστέρα με την ονομασία Μπετελγκέζ (Betelgeuse) θα μετατρέψει κυριολεκτικά τη νύχτα σε μέρα. Παρόλο που ο αστέρας αυτός, που ανήκει στον αστερισμό του Ωρίωνος και βρίσκεται 640 έτη φωτός μακριά από εμάς, η φωτεινή ενέργεια που θα αποδεσμευτεί από την έκρηξη θα είναι τόσο μεγάλη που θα είναι σαν να έχουμε δύο ήλιους επί μερικές εβδομάδες.

Σε αστρικούς όρους, ο Μπετελγκέζ θα συντριβεί και θα εκραγεί στο άμεσο μέλλον. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γίνει αύριο. Ο Μπραντ Κάρτερ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, δήλωσε χτες ότι η γαλαξιακή έκρηξη μπορεί να συμβεί πριν από το 2012 – ή και οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσα στα επόμενα εκατομμύρια χρόνια!«Το κέντρο του άστρου ξεμένει από καύσιμα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό site news.com.au ο επιστήμονας, εξηγώντας για ποιο

Ποια νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια συγχωνεύονται ή καταργούνται σε όλη τη χώρα

Μεγάλο σχέδιο συγχωνεύσεων, καταργήσεων σχολείων, αλλά και επανιδρύσεων σε περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητο αλλάζει ριζικά τον «χάρτη» της Εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά. Μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα κλείσουν, ενώ συγχωνεύσεις αναμένονται και σε λυκειακές τάξεις αλλά και σε σχολικές μονάδες που λειτουργούν στην ίδιο χώρο. Το ποσοστό των σχολείων που θα βάλουν «λουκέτο» δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών που αντιδρούν στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας το ανεβάζουν στο 30% των σχολείων που λειτουργούν πανελλαδικά. Βέβαια, από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Τα κριτήρια, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι οικονομικά αλλά παιδαγωγικά. Οι περιπτώσεις μαθητών που φοιτούν σε σχολεία με περισσότερους... δασκάλους από μαθητές, είναι συχνές. Οπως έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις σχολείων που λειτουργούσαν σε διπλανά κτίρια με λιγότερους από 60 μαθητές το καθένα αλλά δύο διευθυντές και δυσανάλογα μεγάλο διοικητικό

Διγλωσσία παρατάξεων στη Νομική για τους μετανάστες

Σε παρωδία εκτυλίχθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου συλλόγων των φοιτητών της Νομικής. Αρχικώς εκδόθηκε απόφαση υπέρ της στέγασης των μεταναστών και στη συνέχεια ακολούθησε υπαναχώρηση των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ με καινούρια απόφαση που ζητάει να βρεθεί λύση στο θέμα της στέγασης.


Προηγουμένως η κοσμητεία της Νομικής είχε πάρει απόφαση να κλείσει η σχολή μέχρι την Πέμπτη, παρότι οι χώροι που βρίσκονται οι μετανάστες είναι στην υπό ανακαίνιση πτέρυγα που είναι πλήρως απομονωμένη από τις αίθουσες που διεξάγονται τα μαθήματα.

Μετά την απόφαση της κοσμητείας συνεδρίασε και το διοικητικό συμβούλιο των φοιτητών της Νομικής που έβγαλε απόφαση υπέρ της στέγασης, υπογεγραμμένη από όλες τις παρατάξεις.

Στη συνέχεια όμως, έγινε νέα συνεδρίαση όπου αποφασίστηκε να γίνει μεν δήλωση συμπαράστασης

Υπουργικό για το νέο φορο-νομοσχέδιο

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.


Το νέο σχέδιο νόμου φέρνει αυστηρότερες ποινές για τη φοροδιαφυγή. Θα θεσπίζει αυτόφωρο για όποιον συλλαμβάνεται να μην αποδίδει ΦΠΑ πάνω από κάποιο συγκεκριμένο ποσό και απαγόρευση εξαγοράς της ποινής εάν δεν εξοφληθεί πρώτα η φορολογική υποχρέωση. Έτσι η μη απόδοση του ΦΠΑ θα θεωρείται διαρκές φορολογικό έγκλημα και όχι στιγμιαίο.

Μεταξύ των αλλαγών που φέρνει είναι και η φορολογική διαιτησία για διαφορές ανάμεσα στους φορολογούμενους και το Δημόσιο. Επίσης το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τη φοροκάρτα, η οποία θα βοηθάει στη συλλογή αποδείξεων. Όσον αφορά στους φορολογικούς ελεγκτές θα αξιολογούνται με βάση point system για την αποτελεσματικότητά τους ενώ το σχέδιο

Φουντώνει η κόντρα Λοβέρδου-φαρμακοποιών

Κλειστά θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα τα φαρμακεία, καθώς οι φαρμακοποιοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Βάζουν λοιπόν λουκέτο από την Τετάρτη έως τη Παρασκευή σε όλη τη χώρα και από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή στον Πειραιά. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Στο μεταξύ σήμερα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας» και την Τετάρτη έχουν κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών να καταθέσουν τις απόψεις τους.


Οι ουρές στον Πειραιά οδήγησαν την κυβέρνηση στο άνοιγμα των φαρμακείων των νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση των ανήμπορων και πασχόντων από χρόνια νοσήματα. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα προμηθευτούν 89 ακριβά φάρμακα και άλλα 300 από τη

Ο καιρός στις 25.01.2011

Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις στη Δυτική - Βορειοδυτική Ελλάδα με λίγες ασθενείς βροχές στα νότια και πρόσκαιρο χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη χιονοπτώσεις τοπικά έντονες, στα ανατολικά και νότια παροδικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά, λίγα χιόνια στα ορεινά και παροδικά στα ημιορεινά, καθώς και καταιγίδες στο Αιγαίο, περιμένουμε την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 5 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, από -1 έως 8 - 9 στην Κεντρική Ελλάδα και στην Ήπειρο, από 4 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 5 έως 10 στο Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο και από 8 έως 14 βαθμούς στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ στα νοτιότερα πελάγη θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές κατά περιόδους, λίγα χιόνια στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη και πρόσκαιρα το βράδυ χιονόνερο κυρίως στα βόρεια, περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 11 βαθμούς αλλά στα βόρεια οι μεγιστες δε θα