www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Βρέθηκε απολίθωμα μονοδάχτυλου δεινόσαυρου

Το απολίθωμα ενός μικροσκοπικού δεινόσαυρου, περίπου στο μέγεθος ενός μεγάλου παπαγάλου, ο οποίος είχε μόνο ένα μεγάλο δάχτυλο με μυτερό νύχι σε κάθε ένα από τα δύο άνω άκρα του, ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στην Κίνα.


Ο μοναδικός μονοδάχτυλος δεινόσαυρος που έχει βρεθεί ποτέ, κι εκτιμάται ότι ήταν συγγενής του άγριου Τυραννόσαυρου (T.Rex), πήρε την επιστημονική ονομασία Linhenykus monodactylus. Εικάζεται ότι είχε μικρά δόντια, ύψος χαμηλότερο του ενός μέτρου και διέθετε σε κάθε άνω άκρο μόνο ένα μεγάλο δάχτυλο με δυνατό νύχι, με το οποίο πιθανότατα έσκαβε σε φωλιές εντόμων για να βρει την τροφή του. Ανήκε στην κατηγορία των θηροπόδων δεινοσαύρων, που είχαν αρχικά πέντε και μετά τρία δάχτυλα σε κάθε χέρι -με εξαίρεση τον Τυραννόσαυρο που είχε δύο- ήταν σαρκοφάγοι και από αυτούς αργότερα εξελίχθηκαν τα σημερινά πουλιά.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για εξελικτικό αξιοπερίεργο καθώς δεν είναι βέβαιοι με ποιο τρόπο και για ποιο λόγο η εξέλιξη έκανε τον Linhenykus monodactylus να χάσει στην πορεία τα άλλα του
δάχτυλα, εξέλιξη που σχετίζεται με την φυσική επιλογή και την προσαρμογή του σε αυτήν.

Το ασυνήθιστο μη πλήρες απολίθωμα (βρέθηκε μόνο ένα μέρος του σκελετού) ανακαλύφθηκε στην πόλη Λίνχε, κοντά στα σύνορα της Μογγολίας με την Κίνα, σε βράχια της ανώτερης Κρητιδικής περιόδου, που χρονολογούνται πριν από 84 - 75 εκατ. χρόνια.

Το εύρημα των επιστημόνων που προέρχονται από την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία παρουσιάστηκε στα "Πρακτικά" (PNAS) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: