www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Προβληματισμός στην Ε.Ε. για το φαινόμενο του θανάτου των μελισσών

Στο ερώτημα «γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες;» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά ολοκληρωμένες απαντήσεις θεωρώντας ανεπαρκείς τις μέχρι τώρα εξηγήσεις επιθυμεί τη συνέχιση της έρευνας για το φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ε.Ε.


Επισημαίνεται ότι το θέμα έχει αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα σοβαρό, εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι μέλισσες στη γονιμοποίηση των φυτών, κατά συνέπεια σε ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Γεωργίας, η έρευνα θα πρέπει να περιλάβει και συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επιβίωση των μελισσών, τα οποία θα ενταχθούν στη νομοθεσία για την υγεία των ζώων - που προβλέπεται να είναι εφαρμόσιμη το 2012.

Σημειώνεται πως στην Ε.Ε. υπάρχουν κάπου 700.000 μελισσοκόμοι - το 97% των οποίων όμως δεν
είναι επαγγελματίες - και πως η συνολική παραγωγή μελιού αγγίζει τους 200.000 τόνους ετησίως.

Από τις μέχρι σήμερα επίσημες ερμηνείες σχετικά με τον θάνατο των μελισσών, οι αρρώστιες, τα φυτοφάρμακα και τα τοξικά εντομοκτόνα ασφαλώς επηρεάζουν τον χρόνο ζωής μιας μέλισσας, όπως επίσης και η προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες. Τέλος, σύμφωνα με μια μελέτη οι μέλισσες που τρέφονται με τη γύρη πολλών και διαφορετικών φυτών είναι σε καλύτερη υγεία από αυτές που τρέφονται με τη γύρη ενός μόνο φυτού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: