www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Η ανεργία συμβάλλει στην επιδείνωση της οικονομίας

Ένας λόγος που αποτρέπει τις προσλήψεις στις επιχειρήσεις την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι η συνεχιζόμενη διατύπωση εκτιμήσεων ότι η ανεργία θα αυξηθεί κατακόρυφα στο 1 εκατ. (από 627 χιλ. που ήταν τον Νοέμβριο του 2010), ή στο 20% του εργατικού δυναμικού (από 12,3% που διαμορφώνεται το 2010), αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.


Οι εκτιμήσεις αυτές δεν σχετίζονται ούτε στο ελάχιστο με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ ή των ερευνών εργατικού δυναμικού που έχουν δημοσιευτεί έως τον Νοέμβριο του 2010. Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ και άλλων, η ανεργία επρόκειτο να φθάσει το 1 εκατ. και στο 20% του εργατικού δυναμικού στο τέλος του 2010. Σήμερα, ο «φιλόδοξος» αυτός στόχος έχει μετατεθεί για το τέλος του 2011.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, τα στοιχεία του Νοεμβρίου του 2010 δείχνουν ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις δεν αφορούν την ελληνική οικονομία. Έχουν, ωστόσο, καταστροφική επίπτωση στις προοπτικές ανακάμψεως της οικονομίας αφού συμβάλουν στη
δραματική πτώση της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη χώρα και κατά συνέπεια στην πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο της Alpha Bank, με τις ανωτέρω εκτιμήσεις, οι οποίες διακινούνται στον τύπο και στο internet ως αδιάσειστα γεγονότα, οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους ή της επιχείρησής τους, αφού, όπως εκτιμούν οι «ειδικοί», η ανεργία θα φθάσει στο 20% ή και περισσότερο. Με την συμβολή τους στην πτώση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, οι ανωτέρω ανεξέλεγκτες εκτιμήσεις οδηγούν ουσιαστικά σε πραγματική αποχή των επιχειρήσεων από προσλήψεις και σε μεγαλύτερη αύξηση της ήδη πολύ υψηλής ανεργίας.

Παρόλα αυτά, η ανεργία ανήλθε στο 12,4% στο 3ο 3μηνο 2010 και αναμένεται, λόγω της εποχικής ανεργίας, να αυξηθεί γύρω στο 13,5% (και όχι στο 20%) τον Δεκ. 2010. Το μέσο ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί κάτω του 12,3% το 2010 και κάτω του 14,3% το 2011. Η ανεργία θα είναι πολύ υψηλή το 2011, λόγω της μεγάλης κρίσης που διανύει η χώρα. Η ανεξέλεγκτη διόγκωση, ωστόσο, αυτού του μεγάλου προβλήματος απλώς συμβάλλει στην περαιτέρω επιδείνωσή του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: