www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Περιφέρεια Αττικής: Διακοπή εξετάσεων υποψηφίων οδηγών λόγω Πάσχα


Το χρονικό διάστημα διακοπής πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών για την περιοχή ευθύνης όλων των υπηρεσιών Μεταφορών & Επικοινωνιών λόγω Πάσχα ανακοίνωσε η Γενική Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

1. Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου τελευταία μέρα πρωτοβάθμιων πρακτικών εξετάσεων
2. Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου τελευταία μέρα δευτεροβάθμιων πρακτικών εξετάσεων
3. Τετάρτη 27 Απριλίου πρώτη μέρα πρωτοβάθμιων πρακτικών εξετάσεων
4. Πέμπτη 28 Απριλίου πρώτη μέρα δευτεροβάθμιων πρακτικών εξετάσεων

Οι θεωρητικές εξετάσεις διεξάγονται για το ως άνω χρονικό διάστημα με ευθύνη και κατά την κρίση των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, με γνώμονα αφενός την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και αφετέρου τις

Συναγερμός για τον ιό του Νείλου


Σε ύψιστη ετοιμότητα για τον ιό του Νείλου καλεί το υπουργείο Υγείας τις Υγειονομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από μολυσμένα κουνούπια είναι μεγάλος, εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αεροψεκασμοί έως τον Μάιο.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο, ενώ το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων Υγείας, Εσωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας.

Ο κίνδυνος αφορά κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Δέλτα του Αξιού. Το 2010, είχαν δηλωθεί 20.000 κρούσματα, ενώ είχαν χάσει τη ζωή τους από εγκεφαλίτιδα 35 άνθρωποι.

Εγκύκλιος


Η εγκύκλιος του κ. Δημόπουλου αναφέρει - μεταξύ άλλων - τα εξής:


Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα επιρροής, τόσο της οικονομίας περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών, όσο και του κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών που είναι φορείς τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου κατά την περυσινή περίοδο καταγράφηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως και σε περιοχές που υπάρχουνμετανάστες από χώρες

Ευθύνονται τα σφραγίσματα για την ανάπτυξη καρκίνου και Αλτσχάιμερ;


Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποιεί ότι η μίξη υδραργύρου που χρησιμοποιείται ακόμη από μερίδα οδοντιάτρων για σφραγίσματα, είναι πιθανό να συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συνεδρίασή της στις 23 Μαρτίου εξέτασε τους κινδύνους που ενέχει η χρήση βαρέων μετάλλων, όπως ο υδράργυρος, για οδοντιατρικούς λόγους.

Από τις εργασίες της Επιτροπής, προέκυψε ότι αυξανόμενος αριθμός ασθενειών, και ιδιαίτερα οι χρόνιες παθήσεις, προκαλούνται από μέταλλα και άλλες χημικές ουσίες που συναντώνται στο περιβάλλον γύρω μας.

Η Μαρί Γκρόσμαν από τον Σύλλογο Τοξικολογίας και Χημείας της Γαλλίας (ΑΤC), λέκτωρ στον τομέα βιοεπιστημών και επιστημών της γης, υπογράμμισε ότι ο υδράργυρος προκαλεί γονιδιοτοξικές, νευροτοξικές, ανοσοτοξικές, εμβρυοτοξικές, ενδοκρινικές και τοξικές για την αναπαραγωγή

Οι αλλεργίες της άνοιξης


Στην αλλεργία παθολογικές καταστάσεις όπως το άσθμα, η ρινίτιδα, η κνίδωση, η αναφυλαξία, εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα υπερευαισθησίας του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Στην Ελλάδα, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας της γύρεως στην ατμόσφαιρα και άλλων αλλεργιογόνων κατά την άνοιξη, οι αλλεργίες είναι ιδιαίτερα συχνές κατά την εαρινή περίοδο.

Οι συνήθεις αλλεργίες της άνοιξης, διαιρούνται σε αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση και αγγειοίδημα, άσθμα, επιπεφυκίτιδα, αναφυλαξία.

Αλλεργική ρινίτιδα


Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από φτάρνισμα, μπούκωμα, έκκριση από τη μύτη, φαγούρα και δακρύρροια. Εμφανίζεται συχνά σε ατοπικά άτομα, δηλαδή άτομα με οικογενειακό ιστορικό σχετικών αλλεργιών. Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα, έχει εποχικό χαρακτήρα και οφείλεται σε αλλεργιογόνα που αφορούν συγκεκριμένη εποχή όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα που προκαλείται από την γύρη κατά την περίοδο της ανθοφορίας την άνοιξη. Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται όλο τον χρόνο και οφείλεται σε αλλεργιογόνα που επιδρούν ανεξαρτήτως εποχής, όπως είναι τα ακάρεα της σκόνης και

Στις 12 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλαδικές


Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ξεκινούν στις 12 Μαΐου, ενώ τα μαθήματα του σχολικού έτους λήγουν στις 10 Μαΐου.

Συμμετοχή έχουν δηλώσεις 92.259 για τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’), 1.068 για τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’), 22.010 για τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) και 1.133 για τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ομάδα Α’).

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 27-5-2011 και θα διενεργηθούν με βάση

Συνάντηση Μιχαλολιάκου - Παπακωνσταντίνου για τα οικονομικά του δήμου Πειραιά


Τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του δήμου του υκατέθεσε σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη διαγραφή των τοκογλυφικών τόκων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε το χρέος του δήμου να πέσει από τα 140 εκατομ. ευρώ στα 80-100 εκατ. ευρώ, πενταετή περίοδο χάριτος και επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 25 χρόνια από τα 15 που είναι σήμερα.

Εάν γίνουν όλα αυτά, τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος, τότε μπορεί να γίνει βιώσιμη η διαχείριση του δήμου με βάση της οικονομικές του δυνατότητες. Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά δεσμεύτηκε να

ΠΟΕ - ΟΤΑ: 24ωρη παναττική απεργία των συμβασιούχων την Τετάρτη


Εικοσιτετράωρη παναττική απεργία όλων των συμβασιούχων στο Νομό Αττικής αύριο Τετάρτη 6 Απρίλίου αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. σε έκτακτη συνεδρίαση της, σε απάντηση, όπως αναφέρει, στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης αλλά και της απρόκλητης επίθεσης των δυνάμεων καταστολής στους απεργούς και συμβασιούχους στο Κολωνάκι.

Στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης θα υπάρξει συγκέντρωση στο Δημαρχείο της Αθήνας (Αθηνάς 63 - πλατεία Κοτζιά).

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της, και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων, σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσει τη συνολική αντίδραση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πάντως στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να

Expert Ελλάς: Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99


Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Ν.3588/2007 (διαδικασία συνδιαλλαγής) κατέθεσε χθες στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η Expert Ελλάς βασικός μέτοχος της Εικόνα Ήχος. Ταυτόχρονα, με προσωρινή διαταγή, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα προστασίας της εταιρείας.

«Η Expert Ελλάς ΑΕ επέλεξε την προστασία του Νόμου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και στον κλάδο ηλεκτρικών ειδικότερα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας των επισφαλειών των μελών του δικτύου της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εικόνα Ήχος.

Όπως σημειώνει, «στην προσπάθεια εξυγίανσης μέσα από την διαδικασία αυτή, η Expert Ελλάς ΑΕ θα

Κώδωνας κινδύνου για τα έσοδα του ΙΚΑ


Τον κώδωνα του κινδύνου για τα έσοδα του ΙΚΑ έκρουσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως υπογράμμισε, η κατάσταση με τη συνεχιζόμενη ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση μισθών αποβαίνει σε βάρος των ταμείων, καθώς κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας αυξάνει τις απώλειες για το ΙΚΑ κατά 300 εκατ. ευρώ -ή 450 εκατ. ευρώ με τα επιδόματα- ενώ μία μονάδα μείωσης των αποδοχών σημαίνει απώλεια περίπου 115 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Όπως εξάλλου διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, δεν έχει εξεταστεί σενάριο μείωσης δαπανών για την καταβολή συντάξεων, για την επόμενη πενταετία. Αντιθέτως, τόνισε, οι δαπάνες συντάξεως μέσα στην επόμενη τετραετία αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ, όχι από αύξηση των συντάξεων, αλλά του αριθμού των συνταξιούχων. Προέβλεψε μάλιστα ότι φέτος οι αιτήσεις

Προσωρινή λύση για τη μεταφορά νερού από το Μόρνο


Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες για την προσωρινή επιδιόρθωση της ζημιάς, που προκλήθηκε στο κανάλι μεταφοράς νερού από τον Μόρνο και ταυτόχρονα άρχισε εκ νέου η μεταφορά νερού από τον ταμιευτήρα προς τις μονάδες επεξεργασίας νερού (διυλιστήρια) της ΕΥΔΑΠ  .

Το προσωρινό έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις έξι ημέρες και δίνει άμεση λύση στη μεταφορά νερού από τον Μόρνο, περιλαμβάνει έναν μεταλλικό αγωγό μεγάλης διατομής (Φ2000), που εκτείνεται σε συνολικό μήκος 150 μέτρων.

Ταυτόχρονα, άρχισαν οι εργασίες για την τοποθέτηση -στο ίδιο σημείο- ενός ακόμα αγωγού (δίδυμος), με τη λειτουργία του οποίου θα εξασφαλισθεί η μεταφορά επαρκούς ποσότητας νερού από τον ταμιευτήρα του Μόρνου για την τροφοδότηση της πρωτεύουσας, έως ότου ολοκληρωθεί η

Εγκαινιάζεται το πρώτο κέντρο εξυπηρέτησης κοινού του υπ. Εργασίας


Εγκαινιάζεται στις 10 το πρωί αύριο από την αρμόδια υπουργό Λ. Κατσέλη το πρώτο κέντρο εξυπηρέτησης κοινού για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα (στην οδό Πειραιώς 40), με την ονομασία ΙΡΙΔΑ.


Η ΙΡΙΔΑ έχει ως αποστολή την παροχή ποιοτικής και έγκυρης ενημέρωσης προς τους πολίτες για θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες σε ένα σημείο.

Στόχος της ΙΡΙΔΑΣ, η οποία ξεκινάει πιλοτικά τη λειτουργία της, είναι η διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να έχουν εύκολη και

Γ. Παπανικολάου: Χρειαζόμαστε αναπτυξιακή πολιτική


«Αναπτυξιακές πολιτικές χρειαζόμαστε, όχι αναδιπλώσεις και συζητήσεις για αναδιαρθρώσεις» υπογράμμισε σε τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ο κ. Παπανικολάου παρατήρησε ότι «η σαφής πρόβλεψη δυνατότητας κράτους μέλους να προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους μετά το 2013 αποτελεί ξεκάθαρη υπαναχώρηση από την αρχική θέση της Ε.Ε. όταν ξέσπασε η κρίση, ότι δηλαδή αναδιάρθρωση χρέους θα αποκλεισθεί με κάθε κόστος».

«Και ήδη στην Ελλάδα», πρόσθεσε, «και πάλι ανακινείται η σχετική συζήτηση από αναλυτές και μέσα ενημέρωσης».

«Τί συνέβη λοιπόν και άλλαξε αυτή η στάση; Καταβλήθηκε κάθε κόστος; Κάθε προσπάθεια; Μήπως τελικά εξαντληθήκαμε;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανικολάου και συνέχισε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν

Επεισόδια στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ


Επεισόδια με ρίψεις δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της πορείας συμβασιούχων των ΟΤΑ.

Οι συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από το δημαρχείο της Αθήνας που τελεί για 16η μέρα υπό καταληψη και από εκεί, μέσω της Σταδίου, έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Όταν οι διαδηλωτές πλησίασαν στο υπουργείο, ξέσπασαν επεισόδια, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στους διαδηλωτές δεν επετράπη η διέλευση στο ύψος της Βουλής. Για τον λόγο αυτό, κινήθηκαν τρέχοντας από τις οδούς Πανεπιστημίου, Κριεζώτου, Ακαδημίας και Κανάρη, προκειμένου να προσεγγίσουν το κτίριο του υπουργείου από την πίσω

Στον ωκεανό χιλιάδες τόνοι ραδιενεργού ύδατος


Συνεχίζεται η απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό χιλιάδων τόνων ραδιενεργού ύδατος από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, με τον κίνδυνο σοβαρής πυρηνικής καταστροφής να είναι ακόμα υπαρκτός. Η επιχείρηση ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και θα συνεχιστεί για πέντε ημέρες.

Σήμερα Τρίτη, η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού Τepco ανακοίνωσε ότι ανίχνευσε επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο στο θαλασσινό νερό κοντά στην τσιμεντένια τάφρο που έχει υποστεί ρωγμή στο εργοστάσιο (και πολύ πάνω απ' ό,τι είχαν δείξει προηγούμενες μετρήσεις). Το Σάββατο το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό ήταν 480.000 φορές υψηλότερο από το νόμιμο όριο στο νερό κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 1, 380.000 φορές υψηλότερο κοντά στον αντιδραστήρα Νο 3 και 350.000 φορές κοντά στον αντιδραστήρα Ν4, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji

Δημοπρατείται ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο


Στη δημοπράτηση της α' φάσης του διαγωνισμού για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου για όλα τα μέσα αστικών συγκοινωνιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του, προχώρησε ο ΟΑΣΑ .

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), διάρκειας 12 ετών. Η προθεσμία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 24η Μαΐου 2011.

Με το έργο αυτό, το χάρτινο εισιτήριο θα αντικατασταθεί σταδιακά από ηλεκτρονικές «έξυπνες κάρτες», οι οποίες θα διευκολύνουν σημαντικά την πρόσβαση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ο ΟΑΣΑ θα είναι σε θέση να ελέγχει αποτελεσματικότερα το σύστημα πωλήσεων και επικυρώσεων εισιτηρίων, μειώνοντας σημαντικά τις απώλειες εσόδων του.


Αποπληρωμή του έργου - Σύνδεση επιπέδου παροχής υπηρεσιών και πληρωμών




Η αποπληρωμή του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω της καταβολής ετήσιων πληρωμών διαθεσιμότητας. Τονίζεται ότι οποιαδήποτε υπέρβαση κόστους ή χρονοδιαγράμματος κατά την περίοδο εγκατάστασης και οι όποιες αστοχίες κατά την περίοδο λειτουργίας, δεν επιφέρουν

Εξηγήσεις για το έλλειμμα ζητεί η ΝΔ


Να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή και το λαό σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν ανακοινώθηκε έγκαιρα το ύψος του ελλείμματος του 2010, καλεί τον υπουργό Οικονομικών ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση, πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 θα διευρυνθεί στο 10,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 9,5% του ΑΕΠ.

Στον απόηχο των πληροφοριών αυτών, υπενθυμίζει ο βουλευτής της ΝΔ, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει ότι τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2010 θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat στις 26 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ (π.χ. η Πορτογαλία) ανακοίνωσαν την 31η Μαρτίου, ημέρα αποστολής των στοιχείων στην Eurostat για τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος

Γ. Παπαντωνίου: Πλησιάζει ο κίνδυνος χρεοκοπίας


Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας πλησιάζει και με αυτά που κάνει η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, εκτίμησε ο πρώην υπουργός Γ. Παπαντωνίου, τονίζοντας την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων.

«Όσο καθυστερούμε, ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα πλησιάζει όλο και περισσότερο», προειδοποίησε ο κ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM, ωστόσο όπως είπε, «μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι και να κερδίσουμε τη μάχη, αρκεί να πάρουμε τα σωστά μέτρα».

«Εκεί που υστερεί η οικονομική μας πολιτική και αυτό προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές, είναι ότι δεν δείχνει η ελληνική οικονομία καμία τάση για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξουν οι πόροι για να αποπληρωθούν τα χρέη. Αυτό φοβούνται οι ξένοι και γι’ αυτό κρατούν τα spreads σε τόσο υψηλά επίπεδα», επεσήμανε ο πρώην υπουργός για να υπογραμμίσει ότι χρειάζεται «επείγουσα πολιτική» σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, τόσο για τις ιδιωτικές όσο και για τις δημόσιες

Εκτίναξη κρουσμάτων καρκίνου θυρεοειδούς στη Β. Ελλάδα


Στα ύψη εκτινάχτηκαν τα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, που θα παρουσιαστεί στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων που παρουσίασε καρκίνο του θυρεοειδούς από 15 που ήταν στη δεκαετία του 1971-1980 έφτασε στους 1.211 στη δεκαετία 2001-2010, με το 81% των ασθενών να είναι γυναίκες.

Στο πλαίσιο μελέτης γιατρών των τμημάτων Ενδοκρινολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής του Θεαγενείου και της Α΄ Προπαιδευτικής Κλινικής του ΑΠΘ (νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ) εξετάστηκαν οι φάκελοι 1728 ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του θυρεοειδούς κατά τα έτη 1971-2010.

Η ανοδική πορεία των καρκίνων του θυρεοειδούς κατά την περίοδο της μελέτης φαίνεται ξεκάθαρα από τα παρακάτω στοιχεία :1971-1980 ο αριθμός των ατόμων με καρκίνο του θυρεοειδούς ήταν μόλις 15 , στην δεκαετία 1981-1990 ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 86, στην επόμενη δεκαετία (1991-2000) η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη και έφτασε στους 416, ενώ την τελευταία δεκαετία (2001-2010) εκτινάχτηκε στους 1211. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 37,6± 11,3 έτη κατά την πρώτη δεκαετία της 40ετίας , 45,6±12,9 κατά τη δεύτερη, 45,3±14,9 έτη κατά την τρίτη και 46,9±15 έτη κατά την

Από 2/5 οι νέες διαδικασίες για τη φορητότητα αριθμών σταθερής τηλεφωνίας


Στις 2 Μαΐου 2011 τίθεται σε εφαρμογή, με απόφαση της ΕΕΤΤ, οι νέες διαδικασίες για τη φορητότητα αριθμών σταθερής τηλεφωνίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαραίτητη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος εκ μέρους όλων των παρόχων και να διασφαλιστεί η μη ύπαρξη προβλημάτων κατά το συγχρονισμό των διαδικασιών φορητότητας με τις διαδικασίες μεταφοράς ενεργού βρόχου.

Με την εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕΤΤ για τη φορητότητα αριθμών σταθερής τηλεφωνίας, το μέγιστο χρονικό διάστημα για την υλοποίηση αιτήσεων θα μειωθεί, από 10 εργάσιμες ημέρες σήμερα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος του συνδρομητή.

Κατά συνέπεια, ο μέγιστος αριθμός εργάσιμων ημερών, στον οποίο ολοκληρώνεται μία έγκυρη αίτηση Φορητότητας αριθμού με παράλληλη μεταφορά ενεργού βρόχου, θα μειωθεί από 21

WMO: Πρωτοφανής αραίωση της στιβάδας του όζοντος στην Αρκτική


Προειδοποίηση για πρωτοφανή αραίωση της προστατευτικής στιβάδας του όζοντος στην Αρκτική, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν αυτό το χειμώνα, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Μάλιστα, όσο... μακρινό και αν ακούγεται κάτι τέτοιο, το φαινόμενο δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη χώρα μας, όπως λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του οργανισμού Μισέλ Ζαρό, έως τα τέλη του Μαρτίου είχε εξαφανιστεί το 40% του όζοντος στη στρατόσφαιρα, όταν η μεγαλύτερη αραίωση που είχε καταγραφεί έως σήμερα έφθανε το 30%. Η αραίωση αυτή - η γνωστή «τρύπα του όζοντος»- παρατηρείται κάθε χρόνο στην Ανταρκτική, όμως στην Αρκτική η κατάσταση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη καθώς οι καιρικές συνθήκες στη στρατόσφαιρα είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν.

Οι παρατηρήσεις αυτές «αποτελούν ένα είδος προειδοποίησης ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την τρύπα του όζοντος», λέει η Φράνσις Σμίντλιν της NASA. Τα νέα δεδομένα δείχνουν αραίωση του «καλού όζοντος» σε μια έκταση 15 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη και, ενώ επίκεντρο αυτού του φαινομένου αποτελεί συνήθως ο Βόρειος Πόλος, οι επιστήμονες λένε ότι θα επεκταθεί ακόμη και μέχρι τη χώρα

ΝΔ: Η κυβέρνηση τιμωρεί την επιχειρηματικότητα


Καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κρούει η Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τη φορολογική της πολιτική και με την πρακτική του «δεν πληρώνω», τιμωρεί την επιχειρηματικότητα, αυξάνει τα λουκέτα στην αγορά και συντελεί στη διόγκωση της ανεργίας.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του δήλωση ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Χρ. Σταϊκούρας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους τον Ιανουάριο ανήλθαν στα 4,6 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, τονίζει, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο εσωτερικό χρέος, κηρύσσοντας ουσιαστικά μια «άτυπη» στάση πληρωμών προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει ο βουλευτής, η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων έχει μονιμοποιηθεί και επηρεάζει τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων σε περίοδο μειωμένων κερδών και περιορισμένης ρευστότητας.
«Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι, για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις να είναι περισσότερες από τις κερδοφόρες», τονίζει, υπενθυμίζοντας ότι 265

«Προμελετημένο» το ατύχημα Κεντέρη-Θάνου


Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων για την υπόθεση του δηλωθέντος τροχαίου των ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ζήτησε ο εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας Γ. Πέτρος χαρακτήρισε «σκηνοθετημένο και προμελετημένο» το επίμαχο τροχαίο και «αβάσιμο» ακόμα και τον ισχυρισμό περί ατυχήματος, καθώς όπως είπε, από την Τροχαία δεν εντοπίστηκαν στο υποδειχθέν σημείο ίχνη πτώσης μηχανής ούτε θραύσματα, ούτε υγρά ή κάτι άλλο στο οδόστρωμα.

Όπως υποστήριξε, υπεύθυνος για την όλη σκηνοθεσία ήταν ο προπονητής των δύο αθλητών Χρήστος Τζέκος, για τον οποίο ζήτησε να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, σημειώνοντας επίσης ότι στην κατοχή του εντοπίστηκαν απαγορευμένες ουσίες.

Αντίθετα ζήτησε να αναγνωριστεί στους αθλητές ελαφρυντικό εξαιτίας της «ψυχικής εξάρτησης» που όπως είπε, είχαν από τον προπονητή τους («είχε κυριαρχικό ρόλο στις αποφάσεις τους»). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο ρόλος και η επιρροή του προπονητή στους δύο αθλητές είχε δυναμική

Γνωρίζουν οι μέλισσες πώς να προστατεύονται από τα παρασιτοκτόνα;


Μια συναρπαστική αποκάλυψη, που υπενθυμίζει ότι τουλάχιστον κάποια είδη έχουν τον τρόπο να προσαρμόζονται στις ανθρώπινες παρεμβάσεις, έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι μέλισσες, υποστήριξαν, εντοπίζουν τα παρασιτοκτόνα στη γύρη που μεταφέρεται στο μελίσσι και τα «απομονώνουν» από την υπόλοιπη αποικία για να την θωρακίσουν.

Σύμφωνα με τον Τζεφ Πέτις, εντομολόγο του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, οι μέλισσες «θάβουν» ή «σφραγίζουν» τις κυψέλες, όπου ανιχνεύουν γύρη με παρασιτοκτόνα, με αποτέλεσμα να προστατεύεται αποτελεσματικά το υπόλοιπο μελίσσι. Ο ίδιος και ένας συνάδελφός του από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μελετώντας το περιεχόμενο των σφραγισμένων κυψελών και διαπιστώνοντας ότι τα επίπεδα χημικών σε αυτές ήταν κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τη γύρη που βρισκόταν αποθηκευμένη σε όμορες, ανοιχτές κυψέλες, από τις οποίες τρέφονταν οι μικρές μέλισσες.

«Πρόκειται για μια νέα, εντυπωσιακή ανακάλυψη», λέει ο Πέτις. «Φαίνεται πως οι μέλισσες μπορούν να ανιχνεύσουν τα παρασιτοκτόνα και να τα απορρίψουν, αναγνωρίζοντας ότι κάτι δεν πάει καλά με τη

Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος για τους εργασιομανείς


Οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερες από 11 ώρες καθημερινά αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή Μίκα Κιβιμάκι, σε συνεργασία με Φινλανδούς και Γάλλους επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται μέχρι 67% για όσους δουλεύουν μέχρι… τελικής πτώσεως.

Μάλιστα, οι ερευνητές συστήνουν στους γιατρούς, ιδίως στους καρδιολόγους, να δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στο ζήτημα και να ρωτάνε πάντα τους ασθενείς τους σχετικά με τις ώρες εργασίας τους. Όπως υποστηρίζουν, αν αυτό γίνει καθιερωμένη πρακτική κατά τις ιατρικές επισκέψεις και τις σχετικές διαγνωστικές ερωτήσεις εκ μέρους των γιατρών, τότε θα είναι δυνατό να εντοπιστούν έγκαιρα χιλιάδες νέες περιπτώσεις ανθρώπων που κινδυνεύουν από έμφραγμα.

Οι επιστήμονες, που παρακολούθησαν από το 1985 τις εργασιακές συνήθειες και την υγεία περίπου 7.100 υπαλλήλων, ανέφεραν ότι η νέα μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους εργαζόμενους κάνουν μακρές υπερωρίες, ιδίως αν έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η

Προσαγωγές σε συγκέντρωση έξω από την οικία εφέτη-ανακριτή


Σε προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αντεξουσιαστών στα Μελίσσια έξω από την οικία του εφέτη ανακριτή Κωνσταντίνου Μπαλτά, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ομάδα περίπου 50 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου έγραψε συνθήματα στους τοίχους τους σπιτιού και πέταξε φέιγ βολάν με συνθήματα διαμαρτυρίας. Αστυνομικές δυνάμεις, που έφτασαν

Διευκρινίσεις για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών με το δίκτυο της ΔΕΗ


Διευκρινίσεις για τη σύνδεση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.


Σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ αναφέρει τα ακόλουθα:



Στην 1093993/1761/ΔΕ-Α/25.2.2008 διαταγή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν.1882/90 έχουν εφαρμογή και για τη σύνδεση με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με την έννοια ότι υπάρχει υποχρέωση θεώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του ηλεκτρολόγου- εγκαταστάτη και υποβολής των εντύπων Ε.283.


Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν.1882/90, όπως αυτές ισχύουν, έχει θεσπιστεί η υποχρέωση για τους ιδιοκτήτες ή τους εργολάβους που ανεγείρουν οικοδομή με βάση άδεια που έχει εκδοθεί μέχρι 31.12.1994 ή χωρίς άδεια αλλά με νομιμοποίηση ή με έγκριση ηλεκτροδότησης από τις αρμόδιες προς τούτο αρχές να θεωρούν σχετική υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου-εγκαταστάτη στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ. (δεύτερη θεώρηση) και να υποβάλουν

Κλειστή και πάλι η Λαυρίου


Κλειστή και πάλι είναι η Λαυρίου και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Κερατέας, καθώς κάτοικοι τοποθέτησαν εκ νέου μπάζα στο οδόστρωμα.

Ο δρόμος είχε ανοίξει μόλις χθες. Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και εισαγγελέα μπουλντόζες είχαν απομακρύνει από το οδόστρωμα χώματα, πέτρες και άλλα υλικά που είχαν τοποθετήσει οι κάτοικοι της

Κανονικά τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ


Κανονικά θα χορηγούν από σήμερα τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) οι φαρμακοποιοί της Αττικής.

Η σχετική απόφαση ελήφθη αργά χθες το απόγευμα στη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και σύμφωνα με κύκλους του Συλλόγου πρόκειται για μία κίνηση καλής θέλησης προκειμένου να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, η συνέλευση αποφάσισε αναστολή της κινητοποίησης μέχρι την 1η Μαϊου, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε, ο ΟΠΑΔ θα εξοφλήσει την οφειλή του μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010. Μάλιστα ο διοικητής του ΟΠΑΔ, προσκόμισε έγγραφες διαβεβαιώσεις στους φαρμακοποιούς για την εξόφλησή τους.

Δεδομένων των παραπάνω, οι φαρμακοποιοί της Αττικής αποφάσισαν να συνεχίσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους δημοσίους υπαλλήλους ως την 1η Μαϊου, και αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει εξόφληση του κλάδου, θα επανέλθουν στην ίδια κινητοποίηση, χωρίς απόφαση διοικητικού συμβουλίου ή γενικής συνέλευσης του Συλλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου το εμπάργκο προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ είχε

Τηλεοπτική εμφάνιση Καντάφι και μήνυμα προς τη Δύση


Ζωντανά στιγμιότυπα με τον Μουαμάρ Καντάφι να χαιρετά τους οπαδούς τους μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Ο Λίβυος ηγέτης εμφανίστηκε να χαιρετά τους υποστηρικτές του μέσα από το άσπρο τζιπ στο οποίο επιβαίνει συνήθως κατά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ενώ εξερχόταν με τη συνοδεία του από το θωρακισμένο συγκρότημα στο οποίο διαμένει, στην περιοχή Μπαμπ-αλ-Αζιζίγια της Τρίπολης. «Ο αδελφός ηγέτης ανάμεσα στους οπαδούς του», έγραφαν οι υπότιτλοι στις τηλεοπτικές εικόνες.
Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Λίβυου ηγέτη μετά τις 22 Μαρτίου.

Μήνυμα Καντάφι στη Δύση


Η Λιβύη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκλογές και σε μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό της σύστημα, αλλά μόνο ο λιβυκός λαός μπορεί να αποφασίσει αν ο ηγέτης της, ο Μουαμάρ Καντάφι, θα παραμείνει στο πηδάλιο της χώρας ή όχι, διεμήνυσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια σε ΗΠΑ και Ευρώπη


Ασφαλή είναι τα πυρηνικά εργοστάσια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, ρυθμιστικές αρχές για την πυρηνική ενέργεια, και δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν τρόπους να ενισχύσουν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας, στον απόηχο της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία δίνει μάχη να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, που προκλήθηκε μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Η ραδιενέργεια που έχει διαρρεύσει από το εργοστάσιο έχει μολύνει την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα και τη στεριά και έχει οδηγήσει σε πολλούς ελέγχους της λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων ανά τον κόσμο.

"Στις ΗΠΑ, εξαιτίας της ομοιότητας στον σχεδιασμό και της πιθανότητας για φυσικές καταστροφές αυτού του τύπου, θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις δικές μας εγκαταστάσεις και την προσέγγισή μας όσον αφορά τις ρυθμίσεις", δήλωσε ο Γκρέγκορι Γιάτσκο, πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής