www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κώδωνας κινδύνου για τα έσοδα του ΙΚΑ


Τον κώδωνα του κινδύνου για τα έσοδα του ΙΚΑ έκρουσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως υπογράμμισε, η κατάσταση με τη συνεχιζόμενη ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση μισθών αποβαίνει σε βάρος των ταμείων, καθώς κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας αυξάνει τις απώλειες για το ΙΚΑ κατά 300 εκατ. ευρώ -ή 450 εκατ. ευρώ με τα επιδόματα- ενώ μία μονάδα μείωσης των αποδοχών σημαίνει απώλεια περίπου 115 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Όπως εξάλλου διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, δεν έχει εξεταστεί σενάριο μείωσης δαπανών για την καταβολή συντάξεων, για την επόμενη πενταετία. Αντιθέτως, τόνισε, οι δαπάνες συντάξεως μέσα στην επόμενη τετραετία αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ, όχι από αύξηση των συντάξεων, αλλά του αριθμού των συνταξιούχων. Προέβλεψε μάλιστα ότι φέτος οι αιτήσεις
συνταξιοδότησης θα είναι αυξημένες, με το κόστος να έχει ήδη υπολογιστεί.

Ο κ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε ενισχυτική της κατάστασης για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, τη διάταξη στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που ελαφρύνει την εργοδοτική πλευρά με την καταβολή εφεξής των εισφορών και την πληρωμή τμηματικά του 20% έναντι των παλαιών οφειλών (5,9 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ, 3,9 δισ. ευρώ για τον ΟΑΕΕ .

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας που κυμαίνεται σήμερα στο 25%, με στόχο να μειωθεί στην ερχόμενη τετραετία στο 12%, όταν -όπως ενδεικτικά ανέφερε- μόνον τον τελευταίο χρόνο η μείωση είναι της τάξης των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Αλλα μέτρα, πρόσθεσε, είναι η κάρτα εργασίας για επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα, μέτρο που θα επιφέρει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις κατά 10%, καθώς και η εισαγωγή του «εργόσημου» σε δύο μήνες, που θα αφορά 250.000 ανασφάλιστους, κυρίως οικόσιτο προσωπικό και εργάτες γης.

Όσον αφορά τις δαπάνες, επισημάνθηκε η εξοικονόμηση 1,77 δισ. ευρώ το 2010 από τον περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κουτρουμάνης γνωστοποίησε ότι από τις διασταυρώσεις προέκυψαν χιλιάδες περιπτώσεις «διπλοσυνταξιούχων», αλλά και παράνομων δικαιούχων ΕΚΑΣ, ωστόσο όπως διευκρίνισε, η παρανομία έγκειται είτε στη μη δήλωση της δεύτερης σύνταξης, είτε στην παράνομη είσπραξη ταυτόχρονα σύνταξης εξ ιδίων καταβολών, αλλά και από παραχώρηση (π.χ. χηρεία). Σε κάθε περίπτωση, ομολόγησε ο υπουργός, είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των διπλοσυνταξιούχων που εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις, καθώς δεν υπάρχει μηχανογραφικό σύστημα, άρα και βάση δεδομένων, ενώ η τεχνολογία ξεπερνά ακόμη και τα εγκατεστημένα συστήματα. «Ούτε ο ΑΜΚΑ έχει ολοκληρωθεί, ούτε βάση δεδομένων υπάρχει, ενώ υπάρχουν χειρόγραφα αρχεία, χωρίς να είναι βέβαιο ότι έχουν καταγραφεί όλα τα στοιχεία ή οι μεταβολές», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφαλιστικής συνείδησης, κρίνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το Δημόσιο καταβάλλει με απόλυτη συνέπεια τις υποχρεωτικές εισφορές του στον ΟΑΕΕ, όπως και στον ΟΓΑ κι όμως ειδικά για τον τελευταίο -όπως σημείωσε- μόλις ο ένας στους τρεις ασφαλισμένους πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών, εκτίμησε ότι από τα 25-30 προγράμματα που εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο ο Οργανισμός, επιτυγχάνεται η διατήρηση περίπου 300.000 θέσεων εργασίας, η εξασφάλιση εργασίας για 60.000 ανέργους σε διάφορες επιχειρήσεις και άλλων 55.000 στον τουριστικό τομέα με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Στην παρέμβασή του ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθηγητής Σάββας Ρομπόλης υπογράμμισε πως από τώρα απαιτείται αφενός διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης και αφετέρου η εξασφάλιση πόρων εκτός του συστήματος εισφορών ή επιρροής του κόστους παραγωγής ή του βιοτικού επιπέδου, για τη δημιουργία ενός ισχυρού αποθεματικού, δεδομένου ότι από το 2020 το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει να αντιμετωπίσει μία μαζική γήρανση.

Τέλος, η υποδιευθύντρια Μελετών της Τραπέζης Ελλάδος Δάφνη Νικολίτσα μίλησε για τραυματικές επιπτώσεις από την ανεργία των νέων, επισημαίνοντας ότι η ενδοεπιχειρησιακή επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των "27", γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν επιδιώκουν την καινοτομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: