www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Συναγερμός για τον ιό του Νείλου


Σε ύψιστη ετοιμότητα για τον ιό του Νείλου καλεί το υπουργείο Υγείας τις Υγειονομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από μολυσμένα κουνούπια είναι μεγάλος, εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αεροψεκασμοί έως τον Μάιο.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο, ενώ το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων Υγείας, Εσωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας.

Ο κίνδυνος αφορά κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Δέλτα του Αξιού. Το 2010, είχαν δηλωθεί 20.000 κρούσματα, ενώ είχαν χάσει τη ζωή τους από εγκεφαλίτιδα 35 άνθρωποι.

Εγκύκλιος


Η εγκύκλιος του κ. Δημόπουλου αναφέρει - μεταξύ άλλων - τα εξής:


Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα επιρροής, τόσο της οικονομίας περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών, όσο και του κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών που είναι φορείς τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου κατά την περυσινή περίοδο καταγράφηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως και σε περιοχές που υπάρχουνμετανάστες από χώρες
ενδημικές της ελονοσίας και άλλων νόσων που μεταδίδονται μεδιαβιβαστές.

Είναι πιθανό, να υπάρχουν μεταξύ τους χρόνιοι φορείς ορισμένωνλοιμογόνων παραγόντων, που αποτελούν ένα δυνητικό κίνδυνο για εξάπλωση των ασθενειώναυτών με τους ενδιάμεσους ξενιστές (κουνούπια).

Σάς τονίζουμε ιδιαιτέρως ότι η εφαρμογή του σχεδίου δράσης είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως επίσης υποχρεωτική για όλη την επικράτεια και με ταυτόχρονη έναρξη κατά τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: