www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Γ. Παπαντωνίου: Πλησιάζει ο κίνδυνος χρεοκοπίας


Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας πλησιάζει και με αυτά που κάνει η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, εκτίμησε ο πρώην υπουργός Γ. Παπαντωνίου, τονίζοντας την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων.

«Όσο καθυστερούμε, ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα πλησιάζει όλο και περισσότερο», προειδοποίησε ο κ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM, ωστόσο όπως είπε, «μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι και να κερδίσουμε τη μάχη, αρκεί να πάρουμε τα σωστά μέτρα».

«Εκεί που υστερεί η οικονομική μας πολιτική και αυτό προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές, είναι ότι δεν δείχνει η ελληνική οικονομία καμία τάση για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξουν οι πόροι για να αποπληρωθούν τα χρέη. Αυτό φοβούνται οι ξένοι και γι’ αυτό κρατούν τα spreads σε τόσο υψηλά επίπεδα», επεσήμανε ο πρώην υπουργός για να υπογραμμίσει ότι χρειάζεται «επείγουσα πολιτική» σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, τόσο για τις ιδιωτικές όσο και για τις δημόσιες
επενδύσεις. «Αυτό είναι το κλειδί για να πετύχουμε και όσο αργούμε, προφανώς χάνεται πολύτιμος χρόνος», παρατήρησε.

Τα μέτρα που εισηγείται ο κ. Παπαντωνίου είναι η γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, η ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης με διαδικασίες fast track και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων παρά την ύφεση. Για το τελευταίο μάλιστα πρότεινε να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από την Ε.Ε. να αναστείλει την εθνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση των κοινοτικών έργων.

«Τέτοιες κινήσεις χρειάζονται για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης που συντηρεί τα ελλείμματα και αυξάνει το φόβο των διεθνών αγορών ότι η Ελλάδα δεν θα ξεπληρώσει το χρέος της», κατέληξε ο πρώην υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: