www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Τηλεοπτική εμφάνιση Καντάφι και μήνυμα προς τη Δύση


Ζωντανά στιγμιότυπα με τον Μουαμάρ Καντάφι να χαιρετά τους οπαδούς τους μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Ο Λίβυος ηγέτης εμφανίστηκε να χαιρετά τους υποστηρικτές του μέσα από το άσπρο τζιπ στο οποίο επιβαίνει συνήθως κατά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ενώ εξερχόταν με τη συνοδεία του από το θωρακισμένο συγκρότημα στο οποίο διαμένει, στην περιοχή Μπαμπ-αλ-Αζιζίγια της Τρίπολης. «Ο αδελφός ηγέτης ανάμεσα στους οπαδούς του», έγραφαν οι υπότιτλοι στις τηλεοπτικές εικόνες.
Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Λίβυου ηγέτη μετά τις 22 Μαρτίου.

Μήνυμα Καντάφι στη Δύση


Η Λιβύη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκλογές και σε μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό της σύστημα, αλλά μόνο ο λιβυκός λαός μπορεί να αποφασίσει αν ο ηγέτης της, ο Μουαμάρ Καντάφι, θα παραμείνει στο πηδάλιο της χώρας ή όχι, διεμήνυσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
στην Τρίπολη.

«Μπορούμε να έχουμε οποιοδήποτε τύπο πολιτικού συστήματος, οποιεσδήποτε αλλαγές. Σύνταγμα, εκλογές, οτιδήποτε, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπό την καθοδήγηση του ηγέτη μας. Αυτή είναι η πεποίθησή μας», δήλωσε ο Μούσα Ιμπραίμ, όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του καθεστώτος με τη Δύση, στο πλαίσιο των οποίων ήταν και το ταξίδι του εκτελούντα χρέη ΥΠ.ΕΞ. Ομπεϊντί, στην Αθήνα, τη Δευτέρα.

«Κανένας δεν μπορεί να έλθει και να πει στη Λιβύη ότι πρέπει να αλλάξεις τον ηγέτη σου, ή το πολιτικό σου σύστημα, ή το καθεστώς σου. Ποιοί νομίζουν πως είναι, που τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος και εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησής του για την απόφαση της Ιταλίας να αναγνωρίσει τους αντάρτες.

Σταμάτησαν τις εξόδους τα αμερικανικά αεροσκάφη


Στον τομέα των επιχειρήσεων, κανένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος δεν έχει πραγματοποιήσει έξοδο από τις 22.00 GMT (01.00 ώρα Λιβύης και Ελλάδος) χθες το βράδυ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ ζητήσει την επέμβασή τους.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο στο εξής τα αμερικανικά αεροσκάφη θα πραγματοποιούν αποστολές τροφοδοσίας εν πτήσει, παρεμβολών στα συστήματα ραντάρ και αναγνώρισης.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία ενισχύει τις αεροπορικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις με τέσσερα ακόμη μαχητικά αεροσκάφη, όπως έκανε γνωστό ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη χθες σε ιταλική στρατιωτική βάση όπου σταθμεύουν τα αεροσκάφη της Royal Air Force.


Τη Δευτέρα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στην πόλη Μπρέγκα, 800 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, αλλά και στο δυτικό τμήμα της χώρας στο Τζαμπάλ Αλ-Γάρμπι και τη Μιζράτα. «Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τυφλά τη Μιζράτα, ενώ τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, αποστολή των οποίων είναι η προστασία των αμάχων, ούτε καν πετούν επάνω από την περιοχή», διαμαρτυρήθηκε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Πλοίο ναυλωμένο από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα απέπλευσε χθες από τη Μιζράτα για τη Σφαξ μεταφέροντας 60 τραυματίες, ενώ τουρκικό οχηματαγωγό που μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο απομάκρυνε 460 τραυματίες και πρόσφυγες από τη Μιζράτα και τη Βεγγάζη.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατηγόρησαν επίσης τις δυνάμεις του Καντάφι ότι προκάλεσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις αποθήκευση πετρελαίου στη Μίσλαχ.

Στη σημασία των νατοϊκών επιχειρήσεων στη Λιβύη για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την προστασία των αμάχων αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Όπως είπε ο κ. Νταβούτογλου, η τουρκική διπλωματία προσδίδει ουσιαστική σημασία στη διεξαγωγή των νατοϊκών επιχειρήσεων στη Λιβύη, προκειμένου να σταματήσουν οι ένοπλες επιθέσεις κατά των αμάχων.

Ανεστάλη η λειτουργία της πρεσβείας μας στην Τρίπολη


Χθες Δευτέρα, εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της πρεσβείας μας στην Τρίπολη. Την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων έχει αναλάβει η πρεσβεία της Ουγγαρίας, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: