Την ώρα που η ανθρωπότητα αγωνιά για την έκβαση του πυρηνικού θρίλερ της
Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, μία νέα έκθεση ζωντανεύει τον εφιάλτη της χειρότερης
πυρηνικής καταστροφής στην Ιστορία.΄
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιτόπιας έρευνας της Greenpeace, 25 χρόνια μετά
από το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, γάλα, μανιτάρια και άλλα είδη που
καταναλώνονται σε καθημερινή βάση από τους Ουκρανούς, παραμένουν μολυσμένα.
Η έρευνα, που διεξήχθη σε τρεις περιοχές, επικεντρώθηκε στη μόλυνση των
τροφίμων με καίσιο-137, ένα ραδιονουκλίδιο που είχε τότε διαδοθεί σε ολόκληρη
την Ευρώπη και του οποίου η διάρκεια ημιζωής φθάνει τα 30 χρόνια. Μεταξύ άλλων,
εντοπίστηκαν μολυσμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, πατάτες, μανιτάρια και
παντζάρια.
Οι επιπτώσεις, σύμφωνα με την έκθεση της Greenpeace, η οποία δίνεται στη
δημοσιότητα παραμονές διεθνούς διάσκεψης για το Τσερνόμπιλ, είναι εμφανείς και
στον ντόπιο πληθυσμό. Σε πολλές περιπτώσεις, τα επίπεδα καισίου-137 στον
οργανισμό ενηλίκων αλλά και παιδιών, υπερβαίνουν τα επιτρεπτά, καταδεικνύοντας
ότι το ραδιενεργό αυτό στοιχείο «αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για τη δημόσια
υγεία, κυρίως για τους ανθρώπους, οι οποίοι καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα
καθημερινά»,