www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Πετρέλαιο στη Ζάκυνθο

Μια απρόσμενη, αν και αναμενόμενη, εξέλιξη ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα στον τομέα της υδροδότησης αλλά και της ανάπτυξης της Ζακύνθου, αφού πριν λίγες μέρες οι δεκατρείς γεωτρήσεις, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν καινούργιες και επρόκειτο να τεθούν άμεσα σε λειτουργία προκειμένου να βελτιωθεί η υδροδότηση του νησιού, στην περιοχή του Κερίου είναι άχρηστες διότι αντί για νερό αναβρύζουν πετρέλαιο.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι παράδοξο αφενός γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι στο Κερί υπάρχουν κοιτάσματα και αφετέρου η μεγάλη υπεράντληση στον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού έχει οδηγήσει στην εισροή μαζί με νερό και του μαύρου χρυσού που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες που είδαν το φως τις δημοσιότητας σε πανελλαδικό επίπεδο μιλούν για τεράστιες ποσότητες μαύρου χρυσού και στην ανατολική πλευρά της Ζακύνθου προς Κατάκολο αλλά και στις δυτικές ακτές.

Το θέμα της αξιοποίησης των οκτώ νέων γεωτρήσεων στο Κερί είχε απασχολήσει και τη σύσκεψη που έγινε πριν από περίπου ένα μήνα στην αντιπεριφέρεια κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί του
Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου, του Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων όπου ανακοινώθηκε η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, προχώρησε άμεσα στις δέουσες ενέργειες και κάλεσε μελετητές του ΙΓΜΕ προκειμένου να καταρτίσουν μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στον υδροφόρο ορίζοντα η λειτουργία των γεωτρήσεων. Από τα δείγματα που εξετάστηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους διαπιστώθηκαν στις πρώτες αναλύσεις υψηλές τιμές πετρελαίου.

Ως εκ τούτου οι γεωτρήσεις τέθηκαν εκτός λειτουργίας στο σύνολό τους μέχρι την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων που θα γίνει σήμερα, οπότε η ΔΕΥΑ θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: