www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Tσερνόμπιλ, 25 χρόνια μετά


Την ώρα που η ανθρωπότητα αγωνιά για την έκβαση του πυρηνικού θρίλερ της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, μία νέα έκθεση ζωντανεύει τον εφιάλτη της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην Ιστορία.΄

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιτόπιας έρευνας της Greenpeace, 25 χρόνια μετά από το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, γάλα, μανιτάρια και άλλα είδη που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση από τους Ουκρανούς, παραμένουν μολυσμένα.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε τρεις περιοχές, επικεντρώθηκε στη μόλυνση των τροφίμων με καίσιο-137, ένα ραδιονουκλίδιο που είχε τότε διαδοθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και του οποίου η διάρκεια ημιζωής φθάνει τα 30 χρόνια. Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν μολυσμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, πατάτες, μανιτάρια και παντζάρια.

Οι επιπτώσεις, σύμφωνα με την έκθεση της Greenpeace, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα παραμονές διεθνούς διάσκεψης για το Τσερνόμπιλ, είναι εμφανείς και στον ντόπιο πληθυσμό. Σε πολλές περιπτώσεις, τα επίπεδα καισίου-137 στον οργανισμό ενηλίκων αλλά και παιδιών, υπερβαίνουν τα επιτρεπτά, καταδεικνύοντας ότι το ραδιενεργό αυτό στοιχείο «αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για τη δημόσια υγεία, κυρίως για τους ανθρώπους, οι οποίοι καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα καθημερινά»,
σύμφωνα με την ερευνήτρια της οργάνωσης Ιρίνα Λάμπουνσκα.

Γερμανία: Aκόμη ελέγχουν αγριογούρουνα για ραδιενέργεια



Ακόμη και σήμερα, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ουκρανία. «Εξακολουθούμε να νιώθουμε και εδώ τις επιπτώσεις του δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ», επισημαίνει ο Κρίστιαν Κύπερς, ειδικός σε θέματα ραδιενέργειας από το γερμανικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικολογίας του Φράιμπουργκ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αγριογούρουνα που ζουν στα γερμανικά δάση, ακόμη και σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από το «σημείο μηδέν», και τα οποία είναι τόσο ραδιενεργά που οι αρχές καλούν τον κόσμο να μην τα καταναλώνει. «Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι πρέπει να πετάξουμε τόσο νόστιμο κρέας», λέει ο Γιόαχιμ Ρέντεμαν από την Ένωση Κυνηγών της Βαυαρίας, διευκρινίζοντας ότι περίπου στο 2% από τα 50.000 αγριογούρουνα που εξολοθρεύονται κάθε χρόνο εντοπίζονται «απαράδεκτα υψηλά» επίπεδα ραδιενέργειας.

«Η μόλυνση δεν θα εξαφανιστεί σύντομα», προειδοποιεί ο Κύπερς. «Καθώς η ημιζωή του καισίου φθάνει περίπου τα 30 χρόνια, η ραδιενέργεια θα μειωθεί ελάχιστα μέσα στα επόμενα χρόνια».

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, παρότι το καίσιο πιστεύεται πως θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνων, οι ερευνητές που μελετούν τις επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ, δεν έχουν διαπιστώσει αύξηση των περιστατικών, η οποία θα μπορούσε να συνδέεται με το συγκεκριμένο ραδιονουκλίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: