www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τα οφέλη της χορτοφαγίας


Η χορτοφαγία είναι μια διατροφική συμπεριφορά, μια στάση ζωής για πολλούς, που χαρακτηρίζεται από τη μη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και των υποπροϊόντων τους, ενώ πιο αυστηρές μορφές αποκλείουν τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι. Στοιχεία από την Αμερική δείχνουν ότι περίπου το 2.5% του πληθυσμού είναι χορτοφάγοι, στον Καναδά το 4%, ενώ στην Αγγλία το ποσοστό φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερο (περίπου 5%).

Το ενδιαφέρον του κόσμου φαίνεται ολοένα να μεγαλώνει και αυτό αποτυπώνεται στην τάση πολλών εστιατορίων που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν τις χορτοφαγικές επιλογές των καταλόγων τους.
Είναι αδιαμφισβήτητο πια σήμερα ότι η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κυρίως κρέατος σχετίζεται με αύξηση καρδιοαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και μείωση του προσδοκίμου επιβίωσης. Μάλιστα, ο Peter Cheeke καθηγητής Ζωολογίας και συγγραφέας πολλών βιβλίων στο πρόσφατο εγχειρίδιό του (Contemporary Issues in Animal Agriculture) αναφέρει 'Όσα λιγότερα γνωρίζει ο καταναλωτής για το

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων στις περισσότερες περιοχές


Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις περισσότερες περιοχές της χώρας μετά την εξασθένηση των ανέμων.

Εξαίρεση αποτελούν τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά για Κυκλάδες, καθώς οι άνεμοι στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, στο στενό Καφηρέα, φτάνουν

200.000 ευρώ από τον Ν. Πατέρα για επισκευή μοτοσικλετών της ομάδας Δίας


Mε επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, ο εφοπλιστής κ. Νικόλας Πατέρας, γνωστοποίησε την απόφασή του για τη δωρεά 200.000€ για την επισκευή μοτοσικλετών των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και Δ.ΕΛ.Τ.Α.

Για το σκοπό αυτό, ο εφοπλιστής κ. Πατέρας θα επιδώσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου, επιταγή με δωρεά

Αντισυνταγματική έκρινε την έκτακτη εισφορά του 2009 Τμήμα του ΣτΕ


Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει η ΝΔ με το Ν. 3758/2009, με συνέπεια να παραπεμφθεί για οριστική κρίση το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.


Πιο συγκεκριμένα, το Β' Τμήμα του ΣτΕ έκανε μερικά δεκτή την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ι. Γράβαρη και έκρινε κατά πλειοψηφία (5-2) αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος), τη ρύθμιση του άρθρου 18 του Ν. 3758/2009 για την έκτακτη εισφορά η οποία υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν από την 1.1.2008.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι κατά τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος «απαγορεύεται απολύτως η αναδρομική φορολόγηση πέραν του "οικονομικού έτους" του

Παραιτήθηκε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος


Την παραίτησή του υπέβαλε ο γ.γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Γεωργακόπουλος εγκατέλειψε την θέση του, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, δήλωσε στο Reuters o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Όπως σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο κ. Γεωργακόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του δύο ημέρες μετά την έντονη κριτική του οίκου Moody's για την απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στη συγκέντρωση των εσόδων», επισημαίνει η Moody's στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Με βάση τα πρώτα προσωρινά στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 8,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 8,8 δισ.

Σταματούν την απεργία πείνας οι μετανάστες


Σταματούν την απεργία πείνας οι 300 μετανάστες που φιλοξενούνται στο μέγαρο «Υπατία», καθώς έγιναν δεκτές οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της ΓΣΕΕ, ανάμεσα σε υπουργούς και εκπροσώπους των μεταναστών απεργών πείνας και της πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη».

Πιο συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε καθεστώς ανοχής απεριόριστου χρόνου, ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ μειώνονται από 12 σε οκτώ τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα για να μπορούν να καταθέτουν αίτηση νομιμοποίησης.

«Η νίκη μας είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και ευχαριστούμε θερμά την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύη και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα τους γιατρούς, που μας παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση», δήλωσε ο Αμπντούλ Χατζί, εκπρόσωπος των

Τυχερά παίγνια: Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης


Νέο τρόπο φορολόγησης περιλαμβάνει το ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το Υπουργείο «αποσύρει» από το νομοσχέδιο τη φορολόγηση 6% επί των εσόδων και προβλέπει τη φορολόγηση 30% επί των μεικτών κερδών και 10% φόρο στα κέρδη των παικτών.

Στα υπόλοιπα βασικά σημεία του ενημερωτικού σημειώματος δεν

Ταυτόχρονη άρση casus belli - 12 μιλίων προτείνει ο Νταβούτογλου


Αρση του casus belli υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια πρότεινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά την ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Θράκη, ο κ. Νταβούτογλου διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να γίνει αύριο κιόλας, εάν το ελληνικό και τουρκικό κοινοβούλιο αποφασίσουν να ακυρώσουν τις εν λόγω αποφάσεις.

Σε προειδοποιητικό τόνο ανέφερε πάντως, πως σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πάρει την απόφαση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, «η Εθνοσυνέλευση θα δώσει στην τουρκική κυβέρνηση το δικαίωμα να πάρει τα αναγκαία μέτρα, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «αβλαβή» τη διέλευση των τουρκικών πλοίων κοντά στις ελληνικές ακτές και συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται για «κίνηση εναντίον της Ελλάδας».

Υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία έχει πολύ εκτεταμένες ακτές, αλλά πολύ περιορισμένη πρόσβαση

Συστάσεις Ρεν για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων


Συστάσεις προς τη χώρα μας για την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να επιτευχθεί ο φετινός δημοσιοοικονομικός στόχος απηύθυνε ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

Απαντώντας σε παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έχει σημειώσει πρόοδο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «απομένουν σημαντικές προκλήσεις να υπερβληθούν για να επέλθει δημοσιονομική εξυγίανση και για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και ένας βιώσιμος τραπεζικός τομέας».

Ανέφερε ακόμη ότι εν όψει των Συνόδων του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου είναι κρίσιμο να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί την θέση της Επιτροπής για την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ, A. Γκουρία, σχετικά με την πιθανότητα

9ημερο μνημόσυνο τελέστηκε νωρίτερα στο Ρέντη για τους δυο αστυνομικούς

9 ημέρες μετά την άγρια δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών στην οδό Περικλέους στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, τελέστηκε μνημόσυνο στην μνήμη τους.

Δεκάδες αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ παρευρέθηκαν στο σημείο,  αλλά και απλοί πολίτες.άλλοι καταθέτοντας στεφάνια και άλλοι λουλούδια.

Μετά το τέλος του 9ήμερου μνημοσύνου επέβηκαν στις υπηρεσιακές μηχανές τους και αφού πέρασαν από το σημείο, έφυγαν από τα

΄Αρση ασυλίας τριών βουλευτών


Την άρση της ασυλίας τριών βουλευτών, προκειμένου να δικαστούν για αδικήματα που τέλεσαν όταν δεν ήταν μέλη του κοινοβουλίου, υπερψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής.


Συγκεκριμένα, υπέρ της άρσης της ασυλίας του Γεώργιου Αρβανιτίδη ΠΑΣΟΚ Β' Θεσσαλονίκης ψήφισαν 146 βουλευτές, κατά 36, ενώ 5 ψήφισαν "λευκό".


Ο βουλευτής κατηγορείται για απείθεια κατ΄εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση και υπεξαγωγή εγγράφου κατά συναυτουργία, αδικήματα, τα οποία φέρεται να τέλεσε ως δήμαρχος Εχεδώρου το 2006.


Υπέρ της άρσης της ασυλίας του Παναγιώτη Δημητρουλόπουλου (ΠΑΣΟΚ Ηλείας) ψήφισαν 145 βουλευτές, κατά 31, ενώ 11 ψήφισαν "λευκό".


Ο βουλευτής κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, όταν ήταν νομάρχης Ηλείας.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του βουλευτή Αργύρη Λαφαζάνη (ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής) ψήφισαν 124

Ανεπάρκεια καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Αντ. Σαμαράς


«Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης είναι η φωτογραφία που βλέπει κανείς σε ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, που περιόδευσε σε δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε από τους δημάρχους για τα προβλήματα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Ελευθερίου-Κορδελιού-Ευόσμου. Όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση όπου το οικονομικό πρόβλημα έχει γίνει βαθύτατα κοινωνικό και υποχρέωση του κάθε πολιτικού κόμματος είναι να σταθεί δίπλα στον απλό πολίτη». «Χρειάζεται», πρόσθεσε, «η στήριξη των ανέργων, των συνταξιούχων, των χαμηλόμισθών και των κοινωνικών στρωμάτων που θίγονται περισσότερο από την κρίση».


Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «περάσαμε το τελευταίο τρίμηνο μια ύφεση της τάξης του 6,6% που δεν είχαμε γευτεί σε αυτή τη χώρα, από τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και μετά».

«Όταν δεν υπάρχει εισόδημα, δεν υπάρχει και κατανάλωση, τότε «δεν κουνιέται φύλλο» στην αγορά. Τα μαγαζιά κλείνουν, η αγορά έχει «στεγνώσει» και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.


«Ζούμε μια πολύ δύσκολη εποχή με μια κυβέρνηση που δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν βλέπει -ούτε μπορώ να πιστέψω ότι δεν καταλαβαίνει- αυτό που καταλαβαίνουν όλοι οι Ελληνες», υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του ΠΑΣΟΚ.


«Είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει μία και μόνο αποκλειστική ρότα, την πορεία που της έχει βάλει το Μνημόνιο. Και δεν έχει κοιτάξει καθόλου αυτές τις δυνατότητες που θα υπήρχαν ακόμα και μέσα από το Μνημόνιο, εάν το είχε διαπραγματευθεί», πρόσθεσε.

Υπεραμυνόμενος των θέσεων της ΝΔ για έξοδο από την κρίση, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε: «Δεν πουλάμε ελπίδα με τη νοοτροπία του λαϊκισμού, ζούμε στην εποχή του συγκεκριμένου κι έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

Το δικό μας το πρόγραμμα δεν έρχεται να μοιράσει δάφνες και ωσαννά και την απόλυτη επιτυχία, αλλά είναι πολύ συγκεκριμένο, θα το επικαιροποιήσουμε και δίνει μια άλλη πορεία εξόδου από την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι δύο δήμαρχοι Λάζαρος Κυρίζογλου και Στάθης Λαφαζανίδης αναφέρθηκαν στα οικονομικά προβλήματα των Δήμων, χαρακτήρισαν «ριγμένη» τη δυτική Θεσσαλονίκη σε σχέση με το κέντρο της πόλης και τις ανατολικές περιοχές και κάλεσαν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες του «Καλλικράτη» και να συνοδέψει με πόρους την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γελοιοποιεί» τον Καλλικράτη στα μάτια των Ελλήνων, ακόμα και προετοιμάζοντας εκλογικούς νόμους κομματικού χαρακτήρα, αναφέροντας για παράδειγμα τις εκλογές στην ΚΕΔΚΕ και τονίζοντας ότι μείωσε τους πόρους για τους Δήμους και τα έργα είναι μηδενικά.


«Επιμένουν, στην κυβέρνηση, ότι έχουν κάνει επανάσταση. Προς τα κάτω έγινε η επανάσταση, εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε η επανάσταση τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Πίσω από αυτή τη διαδικασία μη νομίζετε ότι δεν κρύβονται και περίεργες σκέψεις». Επιπλέον, υποστήριξε πως η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι της αποτυχίας στον κάθε δήμαρχο και τον φέρνει απέναντι στους δημότες, ενώ παράλληλα με κομματικά κριτήρια θα βοηθήσει τους δημάρχους, που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, να μην έρθουν αντιμέτωποι με τους πολίτες.

Αγωγή κατά του οίκου Moody's ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


Την κατάθεση αγωγής με αξιώσεις για την καταβολή αποζημίωσης, κατά του οίκου αξιολόγησης Moody's ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η προχθεσινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο συντελείται σε μία στιγμή που η μεταρρυθμιστική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη, με επώδυνες πολιτικές για ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού, ενώ το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό στήριξης συνεχίζεται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα κι ενώ επίκειται το κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.

Όπως επισημαίνουν ακόμη, η θεμελίωση της ενέργειας του ξένου οίκου είναι ασθενής και δεν στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά, ενώ η χρονική συγκυρία γεννά βάσιμες υπόνοιες, για

Στη Θράκη ο Αχμέτ Νταβούτογλου


Ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη πραγματοποιεί από το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.


Ο κ. Νταβούτογλου έφτασε με αεροσκάφος στην Αλεξανδρούπολη λίγο πριν τις 13:00, και από κει κατευθύνθηκε προς την Κομοτηνή, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Πολιτείας, αλλά και με παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να μεταβεί στην Ξάνθη και από εκεί στο χωριό Εχίνος, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, ενώ θα διανυκτερεύσει στην Καβάλα.

Η ιδιωτική επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου ολοκληρώνεται αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο, θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, και θα κάνει

ΑΔΕΔΥ: Κανένα περιθώριο νέων περικοπών


Για φαινόμενο αποστελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων με νέες περικοπές στα εισοδήματά τους.

«Υπάρχει ήδη και ένα φαινόμενο αποστελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών και την ώρα της κρίσης η Δημόσια Διοίκηση είναι -όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλες τις χώρες- το όπλο για να αντιμετωπίσει κανείς την ίδια την κρίση. Δεχόμαστε απίθανες επιθέσεις σε μια εποχή που θα έπρεπε να υπάρχουν κανόνες ή να δημιουργηθούν κανόνες εκεί που δεν υπήρχαν για τη Δημόσια Διοίκηση. Δεν πηγαίνουν τα πράγματα με την σωφροσύνη που θα περίμενε κανείς την ώρα της κρίσης. Έγιναν πολλά λάθη από την κυβέρνηση», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κατά τη συνομιλία του με τον Κάρολο Παπούλια.

Όπως υπογράμμισε, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια από την πλευρά των μισθωτών για νέες και δραματικές περικοπές στα εισοδήματα, ενώ αυτό έχει την επίπτωσή του και στα έσοδα του κράτους.

«Αυτή η μείωση της αγοραστικής δύναμης έχει οδηγήσει σε ένα φαινόμενο υποκατανάλωσης σε ένα κράτος που - δυστυχώς - παρά την κρίση ακόμα δεν έχει δημιουργήσει ένα σταθερό και δίκαιο

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι αρχαιολόγοι


Σε στάση εργασίας θα προχωρήσει την Πέμπτη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε ένδειξη συμπαράστασης των μελών του προς τους έκτακτους συναδέλφους τους.

Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου. Την ίδια ημέρα οι έκτακτοι αρχαιολόγοι θα προχωρήσουν σε εικοσιτετράωρη απεργία και

Σημαντική για τα έμβρυα η... μουσική παιδεία


Οι μητέρες μπορούν να βοηθήσουν στη μουσική παιδεία του μωρού τους ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς μια νέα γαλλική έρευνα δείχνει ότι τα έμβρυα φαίνεται να αποτυπώνουν στους νευρώνες του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου τους τις μελωδίες που ακούνε όσο βρίσκονται στη μήτρα και, στη συνέχεια, τις θυμούνται μετά τη γέννηση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχοβιολόγο Καρολίν Γκρανιέ-Ντεφέρ του Εργαστηρίου Ψυχολογίας και Γνωσιακής Νευροψυχολογίας του πανεπιστημίου «Ρενέ Ντεκάρτ» του Παρισιού ζήτησαν από 50 εγκύους να ακούνε μια συγκεκριμένη μελωδία πιάνου δύο φορές τη μέρα. Ενα μήνα μετά τη γέννησή τους, οι ερευνητές τους έπαιξαν την ώρα που κοιμούνταν, τόσο την ίδια μελωδία που άκουγαν όσο ήταν έμβρυα όσο και μια άλλη μελωδία.

Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, οι παλμοί της καρδιάς των κοιμισμένων βρεφών επιβραδύνθηκαν κατά 12 κτύπους το λεπτό όταν άκουσαν τη «γνώριμη» μελωδία, έναντι επιβράδυνσης κατά πέντε ή έξι χτύπους στο άκουσμα της άγνωστης μελωδίας. Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα νεογέννητα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και ανταποκρίνονται περισσότερο στις μελωδίες που

Νέο «άλμα» της ανεργίας στο 14,8%


Στο 14,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2010, από 10,2% που ήταν το Δεκέμβριο του 2009 και 13,9% το Νοέμβριο του 2010, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 223.893 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 (μείωση 5,0%) και κατά 73.290 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (μείωση 1,7%) και διαμορφώθηκαν σε 4.233.765 άτομα.

Στο μεταξύ, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 228.535 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 (αύξηση 45,2%) και κατά 41.068 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (αύξηση 5,9%) και διαμορφώθηκαν σε 733.645 άτομα. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.353.149 άτομα.

Στους άνδρες, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 11,9% από 6,9% που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ στις γυναίκες ανήλθε στο 18,7% από 14,8%.

Κατά ομάδες ηλικιών, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στους νέους 15-24 ετών (39%) και 25-34 ετών (21%).

Τέλος, κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στα Νησιά του Ιονίου (23,1%), στη Δυτική Μακεδονία (17,7%) και στην Κεντρική Μακεδονία (16,5%) και τα χαμηλότερα

Ντόρα Μπακογιάννη: Αναγκαία η συσπείρωση όλων


Δύσκολη χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση της 25ης Μαρτίου για την Ελλάδα η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι η χώρα ζητάει να πετύχει το τρία στα τρία, δηλαδή την επιμήκυνση του δανείου, τη μείωση των επιτοκίων και μία μορφή επαναγοράς. Παράλληλα χαρακτήρισε θετική την παρέμβαση των ΗΠΑ, στην κατεύθυνση εξεύρεσης μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης.

Όπως εξάλλου επεσήμανε σε δηλώσεις της στον Real FM, στην κρίσιμη διαπραγμάτευση είναι αναγκαία η συσπείρωση όλων των εθνικών δυνάμεων. «Πιστεύω στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης» τόνισε, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη ΝΔ και τα κόμματα της Αριστεράς που «έχουν σηκώσει το αντιμνημονιακό λάβαρο».

Όσον αφορά την τοποθέτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου για το Καστελόριζο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η θέση αυτή είναι παλαιά και δεν έχει τόσο μεγάλη αξία, καθώς οι Τούρκοι, δεν αμφισβητούν την ελληνικότητα του Καστελόριζου, αλλά την υφαλοκρηπίδα του.

Εδώ και χρόνια, είπε, υπάρχουν άτυπες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών «στην προσπάθεια να βρούμε έναν κοινό τόπο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας (...) Αν δεν καταλήξουν θα πάμε στη Χάγη».

Τέλος, στην αναφορά της στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας γνωστοποίησε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή, διαμηνύοντας ότι εάν δεν υπάρξει πλήρης

NASA: «΄Αδειασαν» τον ερευνητή που «ανακάλυψε εξωγήινα απολιθώματα»


Τι συμβαίνει όταν ένας από τους γνωστότερους ερευνητές της NASA ανακοινώνει μέσα από έκθεσή του ότι είναι πιθανό να... ανακάλυψε εξωγήινη ζωή, υπό τη μορφή μικροβίων μέσα σε μετεωρίτες; Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google δίνει χιλιάδες αποτελέσματα – μια απόδειξη ότι το ενδιαφέρον υπήρξε τεράστιο, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς. Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί και απόδειξη των ίδιων των ισχυρισμών του Ρίτσαρντ Χούβερ.

Ο ερευνητής της NASA περιέγραφε μικροσκοπικά νημάτια στο εσωτερικό ανθρακούχων μετεωριτών, τα οποία μοιάζουν με αυτά που σχηματίζουν γνωστοί μικροοργανισμοί. Υποστήριζε ότι -κρίνοντας από το σχήμα και τη χημική τους σύνθεση- πρόκειται για «αυτόχθονα απολιθώματα» που αποκλείεται να εισήλθαν στους μετεωρίτες «μετά την άφιξή τους στη Γη». Αρα, κατά το συλλογισμό του, τα απολιθωμένα μικρόβια ήρθαν στη Γη μέσω των μετεωριτών από άλλους κόσμους.

Η Επιθεώρηση της Κοσμολογίας, στην ιστοσελίδα της οποίας δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης -και μάλιστα με δωρεάν πρόσβαση- είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε επιστήμονες να σχολιάσουν τα ευρήματα του Χούβερ. Οι απαντήσεις κάποιων από αυτούς είναι κόλαφος για τον

Προβλήματα από την κακοκαιρία

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκονται και την Τετάρτη οι περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ συνεχίζονται τα κατά τόπους προβλήματα στο οδικό δίκτυο και την ηλεκτροδότηση.

Τα νησιά των Σποράδων, τροφοδοτούνται εκ περιτροπής με ρεύμα ύστερα από βλάβη που παρουσιάστηκε σε εναέρια γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ, από πτώση πυλώνα, εξαιτίας της κακοκαιρίας, σε περιοχή του Πηλίου, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Διευθυντής Διανομής της ΔΕΗ, Νίκος Αραβαντινός.

Όπως σημείωσε ο κ. Αραβαντινός, η βλάβη σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο θα αποκατασταθεί πλήρως μέχρι την Παρασκευή).

Προβλήματα στους δρόμους Δυσχέρεια σημειώνεται στην κυκλοφορία στην Καπανδριτίου - Καλάμου , στην Ανώνυμη οδό από την Καισαριανή προς τον Υμηττό, ενώ κλειστή είναι η λεωφόρος Φυλής από τη μονή Κλειστών προς τα Δερβενοχώρια.

Κλειστή είναι λεωφόρος Πάρνηθος προς το τελεφερίκ και η Διονύσου από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς Νέα Μάκρη. Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θήβας από το 4ο χιλιόμετρο.

Συνθήκες παγετού επικρατούν, από νωρίς το πρωί, και σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων περιφερειακά της

Ο καιρός στις 09.03.2011


Σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας με ισχυρό παγετό στα βόρεια περιμένουμε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011 με εξαίρεση τις Κυκλάδες και την Κρήτη όπου έως το απόγευμα θα εκδηλώνονται βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -10 έως 9 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, από -4 έως 10 στη Δυτική Ελλάδα, από -4 έως 8 βαθμούς στην Κεντρική, από -2 έως 8 στη Νότια Ελλάδα και από 2 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις αλλά σταδιακά και από το Βόρειο Αιγαίο θα εξασθενήσουν ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί.

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού με βαθμιαία βελτίωση από νωρίς το μεσημέρι περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 6 βαθμούς