www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ταυτόχρονη άρση casus belli - 12 μιλίων προτείνει ο Νταβούτογλου


Αρση του casus belli υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια πρότεινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά την ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Θράκη, ο κ. Νταβούτογλου διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να γίνει αύριο κιόλας, εάν το ελληνικό και τουρκικό κοινοβούλιο αποφασίσουν να ακυρώσουν τις εν λόγω αποφάσεις.

Σε προειδοποιητικό τόνο ανέφερε πάντως, πως σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πάρει την απόφαση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, «η Εθνοσυνέλευση θα δώσει στην τουρκική κυβέρνηση το δικαίωμα να πάρει τα αναγκαία μέτρα, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «αβλαβή» τη διέλευση των τουρκικών πλοίων κοντά στις ελληνικές ακτές και συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται για «κίνηση εναντίον της Ελλάδας».

Υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία έχει πολύ εκτεταμένες ακτές, αλλά πολύ περιορισμένη πρόσβαση
στο Αιγαίο.

«Το Αιγαίο δεν είναι όλο δικό σας. Αυτό δεν είναι δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά φιλοδοξία στα ελληνικά νησιά ή «τη δική σας πλευρά του Αιγαίου».
Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι βασική κατεύθυνση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι η «σταθερότητα στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο. Όπως είπε, «είναι ενδεικτικό ότι η Τουρκία στη δεκαετία του '90 δεν έπαιξε αρνητικά και αποσταθεροποιητικά, ενώ θα μπορούσε».

Σχετικά με το Κυπριακό, ενθάρρυνε τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν το Σχέδιο Αναν. «Πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν στην Κύπρο», υπογράμμισε, «επειδή οι νεότερες γενιές απομακρύνονται από την κοινή κουλτούρα και αδιαφορούν για λύση και όχι γιατί μας πιέζει η ΕΕ».
Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι η 16η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ότι μπορεί να σταθεί μόνη της, ωστόσο, όπως ανέφερε, το πιο θετικό σενάριο είναι «Τουρκία - Ελλάδα και ενωμένη Κύπρος να συνεργάζονται μέσα στην ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: