www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ο καιρός στις 01.11.2010

Καλό καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με νεφώσεις αυξημένες κατά περιόδους και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, περιμένουμε τη Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2010.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 ως 16 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, 7 ως 21 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 ως 20 στη Δυτική Ελλάδα, 14 ως 20 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Μέτριοι άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο. Μέτριοι και τοπικά ισχυροί νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

Τοπικές νεφώσεις περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 21

Ομιλία στην Κοζάνη:«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» επαναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα κριθεί αν η χώρα θα συνεχίσει σταθερά την πορεία της προς την σωτηρία, ή αν θα αφήσουμε στη μέση τις αλλαγές και τις θυσίες που κάναμε μέχρι τώρα, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στην Κοζάνη.

Επανέλαβε ότι, αν υπάρξει αδιέξοδο, τότε θα κληθεί να μιλήσει ο λαός. «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε, αναφερόμενος εκ νέου στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η ΝΔ είναι έτοιμη αν προκύψει θέμα εκλογών, δήλωσε λίγο αργότερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι νομαρχιακές διοικούσες επιτροπές του νομού Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν παίζει με τους θεσμούς. Εφόσον όμως προκύψει κάτι τέτοιο είμαστε πανέτοιμοι».

Προέβλεψε πάντως «μεγάλη νίκη» της παράταξής του.

Ομιλία Παπανδρέου

Μιλώντας την Κυριακή στην περιφερειακή σύσκεψη Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η οργή των πολιτών είναι δικαιολογημένη. Κάλεσε όμως τους πολίτες να μην δώσουν την ψήφο τους σε αυτούς που επενδύουν στον φόβο και την ανασφάλεια, αλλά να την μετατρέψουν σε δύναμη δημιουργίας και αλλαγών.

Κατηγόρησε επίσης την ΝΔ ότι, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, ενώ θα έπρεπε να στηρίξει τις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση, κάνει ότι έκανε και ως κυβέρνηση: άλλα λέει εντός Ελλάδας

Ανθρώπινο συκώτι σε μικρογραφία δημιουργήθηκε στο εργαστήριο

Ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα που καλλιεργήθηκαν πάνω σε μια τρισδιάστατη «σκαλωσιά» από κολλαγόνο σχημάτισαν ένα ήπαρ σε μικρογραφία, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Καλλιεργημένοι ιστοί από βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν μια μέρα να αντικαταστήσουν τα σημερινά μοσχεύματα, ελπίζει η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές που ανοίγει αυτή η έρευνα, πρέπει όμως να τονίσουμε ότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια, και απομένουν πολλά τεχνικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού μπορέσει να ωφελήσει τους ασθενείς» δήλωσε ο καθηγητής Ρέι Σόκερ, επικεφαλής των πειραμάτων.

«Όχι μόνο πρέπει να μάθουμε πώς να καλλιεργούμε δισεκατομμύρια ηπατικά κύτταρα για να δημιουργήσουμε συκώτια αρκετά μεγάλα για τους ασθενείς, αλλά πρέπει και να διαπιστώσουμε αν αυτά τα όργανα είναι ασφαλή» πρόσθεσε.

Το μίνι τεχνητό συκώτι παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Μελέτη

«Απεγκλωβισμό από τα δεσμά του Μνημονίου» βλέπει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές προέβλεψε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την ομιλία του στη συνάντηση που είχε με τις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη.


«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία κι όλα προαναγγέλλουν τη μεγάλη νίκη της παράταξής μας, που με τη σειρά της σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την πατρίδα. Έτσι ώστε να απεγκλωβιστούμε το συντομότερο δυνατό από τα δεσμά του Μνημονίου και ν’ ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη και την πρόοδο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος το απόγευμα της Κυριακής, στη συνάντηση που είχε με τις νομαρχιακές διοικούσες επιτροπές της Ν.Δ. στο νομό Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «η ΝΔ είναι πολύ σοβαρή παράταξη και δεν παίζει με τους θεσμούς. Αν όμως γίνουν, είμαστε πανέτοιμοι. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε ανοίξει εμείς αυτό το θέμα».

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της τοπικής νεολαίας, Βαρτζόπουλος. Κάλεσε τον Γιάννη Μπουτάρη για έναν πολιτισμένο αγώνα, ενώ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θυμίζει τον παλιό του εαυτό κάνοντας παρεμβάσεις μη θεσμικού τύπου. Κάλεσε τον Γιάννη Μπουτάρη να μην εμπλέκει θεσμούς

Παρεμβάσεις για αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας

Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Στυλιανού στο Δήμο Ζεφυρίου, με την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και απαλλοτριώνονται χώροι στο Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας.


Τα παραπάνω ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού Αγίων Αναργύρων.

«Έχουμε όραμα, γνώση και ευαισθησία και για μας η Δυτική Αθήνα αποτελεί προτεραιότητα και όχι υποδοχέα εξυπηρέτησης των αναγκών της υπόλοιπης πόλης», υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη.

Αναφερόμενη στην πλατεία Αγίου Στυλιανού, υπογράμμισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και χρηστών της πλατείας.

Η υπουργός σημείωσε ότι έχουν επιλεγεί οι πρώτοι χώροι οι οποίοι θα απαλλοτριωθούν ώστε να

Η τελευταία παρτίδα των αδελφών Γλου

Το 2010 σίγουρα δεν είναι η καλύτερη χρονιά για τους πειραιώτες αδελφούς Γλου. Κάθε μήνας που περνά κρύβει και μια δυσάρεστη έκπληξη. Και αν ο Ολυμπιακός- ο κ. Γ. Γλου είναι μέτοχος της πειραϊκής ΠΑΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού -, απ΄ ό,τι φαίνεται, άφησε πίσω του την κακή περυσινή σεζόν, οι δύο αδελφοί τα μεγαλύτερα προβλήματά τους μάλλον τα έχουν «μπροστά τους». Το κακό 2009 για την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων ακολούθησε μια περισσότερο κακή χρονιά - δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εφέτος παρουσιάστηκαν τα προφανή προβλήματα ρευστότητας. Και λίγο προτού εκπνεύσει το 2010 χτύπησαν οι Γερμανοί της Ρuma. Και ήταν καταπέλτες. Οι δηλώσεις των αφεντικών της εταιρείας αθλητικών ειδών που έκαναν τον γύρο του κόσμου δεν επιδέχονται παρερμηνείες.

Οι έλληνες συνεταίροι τους, οι κκ. Γιώργος και Αντώνης Γλου, υπεξαίρεσαν από την κοινή εταιρεία που διαθέτουν στην Ελλάδα 115 εκατ. ευρώ, έπειτα από έρευνα της Deloitte, από το 2008 ως και το

Βολές Καρατζαφέρη κατά Μέρκελ, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Σκληρή επίθεση τόσο κατά της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ για τη στάση της στην πρόσφατη Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες όσον αφορά τις αδύναμες οικονομικά χώρες, όσο και κατά των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας μας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Λ.Α.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, από τη Σαλαμίνα.


Από τη Σαλαμίνα όπου περιόδευσε σήμερα στο πλαίσιο του προεκλογικού του αγώνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στη Γερμανία, είπε ότι "είναι η μεγαλύτερη διαφθοροποιός χώρα της Ευρώπης, μας χρωστάει πολλά, και ό,τι έχουμε αγοράσει από τη Γερμανία συνοδεύεται από διαφθορά μίζες και υπερκοστολογήσεις. Η Γερμανία μάς χρωστάει και θέλει να αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου των χωρών που είναι σε επιτήρηση και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία που είχε το 1942 ο Γκαίρινγκ".

Για τα δύο μεγάλα κόμματα, ο πρόεδρος του Λ.Α.Ο.Σ. ανέφερε: "η κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά σοβαρή και κρίσιμη, αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση από τη δεκαετία του '40 και ενώ

Γιατί οι άντρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες;

Ο μέσος άνδρας τρέχει πιο γρήγορα από μια γυναίκα ή σηκώνει μεγαλύτερα βάρη, αλλά σε τελευταία ανάλυση το ισχυρό φύλο είναι οι γυναίκες, αφού ζουν πιο πολύ.

Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άνδρες (γύρω στα πέντε χρόνια) και το ζήτημα απασχολεί χρόνια τώρα τους επιστήμονες, οι οποίοι τώρα πια φαίνεται να πλησιάζουν στη λύση του αινίγματος.

Η αιτία φαίνεται πως είναι ότι οι άνδρες είναι γενετικά πιο "αναλώσιμοι" σε σχέση με το υποτιθέμενο "ασθενές" φύλο, με άλλα λόγια οι γυναίκες ζουν πιο πολλά χρόνια λόγω της ανώτερης βιολογίας τους (που έχει να κάνει τελικά με το ότι γεννάνε) και όχι του υποτιθέμενου λιγότερου στρες σε σχέση με τους άνδρες στη ζωή τους.

Αν και με το πέρασμα του χρόνου, η "ψαλίδα" στο προσδόκιμο ζωής φαίνεται να κλείνει κάπως, παρόλα αυτά τον τελευταίο λόγο τελικά τον λένε πάντα οι γυναίκες - στην κυριολεξία. Μάλιστα, όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δύο φύλα.

Στην ηλικία των 85 ετών υπάρχουν κατά μέσο όρο έξι γυναίκες για κάθε τέσσερις άνδρες, ενώ στην ηλικία των 100 ετών υπάρχουν υπερδιπλάσιες γυναίκες που τα έχουν εκατοστήσει σε σχέση με άνδρες. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος που είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα έζησε

Βολές ΝΔ κατά Πάγκαλου για δηλώσεις σχετικά με ενδεχόμενη αναδιάρθωση χρέους

Επίθεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον Θόδωρο Πάγκαλο, εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Βήμα της Κυριακής και στη ΝΕΤ, με τις οποίες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον αναδιάρθρωση του χρέους.
«Προτού φτάσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να τελειώσουμε με το έλλειμμα. Αλλά η δαιμονοποίηση της αναδιάρθρωσης που βλέπω σε ορισμένα γραπτά και σε λόγους πολιτικών είναι παράταιρη. Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε» είπε χαρακτηριστικά στο Βήμα ο κ. Πάγκαλος.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του υποστήριξε ότι προκύπτει «μείζον θέμα για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ» και προσθέτει ότι άθελά του ο κ.

Σε ισχύ από τη Δευτέρα το μειωμένο (νυχτερινό) οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Από αύριο, Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2010 έως την 30η Απριλίου 2011, θα ισχύσει, φέτος, όπως κάθε χρόνο, η ρύθμιση για τους πελάτες, που κάνουν χρήση του μειωμένου (νυχτερινού) οικιακού τιμολογίου, με τμηματικό ωράριο (15:30-17:30 και 02:00-08:00), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ΑΕ (ΔΕΗ ΑΕ).
Οι καταναλωτές, που επιθυμούν να έχουν περισσότερη ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να ζητήσουν τα σχετικά πληροφοριακά έντυπα από τα αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ στην περιοχή τους ή να

Διαψεύδουν Αριστερά - ΛΑΟΣ τις συναντήσεις με Δημαρά

Διέψευσαν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Αριστερά ότι υπήρξε συνάντηση με το Γιάννη Δημαρά, πριν εκείνος ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν συναντήθηκε ο ίδιος μαζί του.


Την αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις που έκανε ο υποψήφιος το πρωί, σχολιάζοντας ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, σύμφωνα με το οποίο βρέθηκε ένα βήμα από το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γ. Δημαράς είπε ότι είχε συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα. "Είχα επαφές με όλους τους πολιτικούς, όλων των χώρων. Συνάντησα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά ούτε μου πρότειναν, ούτε τους πρότεινα κάτι συγκεκριμένο για να κατέβω", δήλωσε.

"Ο Γ. Δημαράς, μιλώντας στο Mega και αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του, είπε ότι έχει συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό, όσον αφορά το ΚΚΕ, είναι ψευδές. Δεν υπήρξε καμία τέτοια ή άλλου είδους συνάντηση του Γ. Δημαρά με την Αλέκα Παπαρήγα", σημείωσε

Ηλεκτρονική «προξενήτρα» ψηφοφόρων-υποψηφίων

Διαθέσιμο στο διαδίκτυο έιναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους αναποφάσιστους να επιλέξουν ανάμεσα στους υποψήφιους περιφερειάρχες.

Ο "ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου" είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας (e-Democracy Centre), που ανήκει στο Κέντρο Δημοκρατίας Άαραου (ZDA) του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.


Ειδικοί ερευνητές έχουν κωδικοποιήσει τις θέσεις όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων για πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας και βάσει των απαντήσεων τους, εξετάζεται η συμβατότητα των θέσεών που πρεσβεύουν με εκείνες των

Aχμέτ Νταβούτογλου: Νέα αντίληψη στο Αιγαίο

Για θετικό κλίμα στις συνομιλίες με την Ελλάδα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο επίσκεψής του στη Σαγκάη. Προειδοποιήσει τους συνομιλητές του να μην περιμένουν ότι «αύριο κι όλας» θα υπάρξουν αποτελέσματα και έκανε λόγο για την ανάγκη νέας αντίληψης στο Αιγαίο.


"Οι συνομιλίες αυτές προχωρούν αμοιβαία με καλοπροαίρετο τρόπο και σύμφωνα με την αντίληψη συμβιβασμού. Εμείς επιθυμούμε, το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών. Αποδίδουμε σημασία όχι στο να έρχονται για διάφορους λόγους αντιμέτωπες οι αεροπορικές και

«Στο σχέδιο του προϋπολογισμού οι αποφάσεις για ΦΠΑ»

"Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 θα ανακοινώσουμε τις τελικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ, με γνώμονα την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, αλλά και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση της αγοράς και των νοικοκυριών", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".


Σε ερώτηση για τη δημοσίευση των φορολογικών δηλώσεων, ο υπουργός, απαντά ότι "η δημοσίευση των φορολογικών δεδομένων, δεν είναι τιμωρία είναι διαφάνεια. Οι έντιμος φορολογούμενος δεν έχει να φοβάται τίποτα, ο φορολογούμενος, όμως, που όλοι γνωρίζουν ή βλέπουν την οικονομική του κατάσταση και δηλώνει εισοδήματα απορίας είναι η ώρα να αρχίσει να λογοδοτεί" και προσθέτει: "Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε και τη γνωμοδότηση

Αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ ως το τέλος του 2010

Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ προτίθεται να εφαρμόσει έως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση, καθώς ο οργανισμός μετρά συσσωρευμένες ζημίες 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Μεταξύ άλλων προβλέπεται η συγχώνευση Μετρό, ηλεκτρικού και τραμ και των λεωφορείων με τα τρόλεϊ.

Πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής» αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για άμεση απορρόφηση του ΗΣΑΠ από την εταιρία λειτουργίας του Μετρό, αποζημίωση των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ και επαναπρόσληψή τους με χαμηλότερη αμοιβή και υποχρεωτική συνταξιοδότηση για όσους

Η τεχνογνωσία των... άκρων

«΄Oλο και περισσότερο η ανθρωπότητα εξαπλώνεται σε πιο σκληρά και ακραία περιβάλλοντα καθώς ο πληθυσμός μας αυξάνεται και εξερευνούμε νέα μέρη για πιθανές πηγές ενέργειας και διατροφής προκειμένου να τον συντηρήσουμε.Αλλά μαζί με αυτό έρχονται και νέες προκλήσεις και γι΄ αυτόν τον λόγο η έρευνα σε τεχνολογίες ακραίων συνθηκών γίνεται όλο και πιο σημαντική» . Τα λόγια αυτά ανήκουν στον καθηγητή Νικ Ράιτ (Νick Wright), αντιπρύτανη Ερευνας και Καινοτομίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Νewcastle. Ειπώθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου 2010, όταν το Κέντρο Ακραίας Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας (Centre for Εxtreme Εnvironment Τechnology) του πανεπιστημίου αυτού παρουσίασε έναν επαναστατικό ασύρματο αισθητήρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η συσκευή αυτή- μεγέθους κινητού τηλεφώνου- μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό ενός στροβιλοκινητήρα αεροπλάνου ή ενός... ηφαιστείου και να παίρνει μετρήσεις ακόμη και υπό θερμοκρασία 900 C! Η τεχνολογία που κατέστησε εφικτή μια τέτοια δυνατότητα είναι η υποκατάσταση των κλασικών κυκλωμάτων πυριτίου με άλλα από καρβίδιο πυριτίου (silicon carbide), που εμφανίζει μεγάλη ανοχή στις ακτινοβολίες.

Οι άμεσες εφαρμογές που βλέπουν για την τεχνολογία τους οι ερευνητές του Νewcastle είναι η έγκαιρη προειδοποίηση για εκρήξεις ηφαιστείων, η επόπτευση πυρηνικών εγκαταστάσεων και... η παρακολούθηση ανατίναξης βομβών. Σε μια παραπλήσια εφαρμογή της τεχνολογίας silicon carbide έχουν προβεί τρεις άλλοι ερευνητές του ίδιου πανεπιστημίου, οι καθηγητές Βayan Sharif, Jeff

Η «μάχη» μνημονίου και κάλπης

Με τον κ. Γ. Παπανδρέου να κρατάει επάνω στο τραπέζι το όπλο των πρόωρων εκλογών και τον κ. Αντ. Σαμαρά να κάνει βήματα πίσω από την ακραία «αντιμνημονιακή» στρατηγική του, τα κόμματα μπαίνουν από σήμερα στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι εκλογικοί μηχανισμοί του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχουν πλέον επιβεβαιωμένες ενδείξεις ότι η ψήφος των Ε
λλήνων για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων θα περιέχει έντονα χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας για τη μείωση των εισοδημάτων τους και την επιδείνωση της καθημερινότητάς τους, η οποία εκτιμάται ότι θα εκφραστεί κυρίως εναντίον των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς ωστόσο να αποφύγουν την αποδοκιμασία και υποψήφιοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Γι΄ αυτό και ενώ το ΠαΣοΚ παραμένει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, οι στόχοι που αρχικώς έθεσε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές φαίνεται ότι επανακαθορίζονται αυτή την περίοδο, διαπιστώνοντας ότι ο εκλογικός χάρτης το βράδυ της επόμενης Κυριακής δεν μπορεί να έχει μόνο

Τα 4 σενάρια της πρόωρης κάλπης


Δύσκολα υλοποιήσιμα σενάρια για τα ελληνικά δεδομένα όπως αυτά των συμμαχικών κυβερνήσεων, ακόμη και αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης σε μια ακραία περίπτωση, προβάλλουν από την κάλπη των πιθανών πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν με έναν νέο νόμο, τον λεγόμενο «νόμο Παυλόπουλου». Σε ένα ρευστό εκλογικό τοπίο όπου εκκολάπτονται νέα κόμματα, με τις σιωπηλές διεργασίες που αναταράσσουν μια κοινωνία η οποία κινείται σε λεπτές ισορροπίες, καθίστανται δύσκολες οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών. Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν ξεσκονίσει τον νέο εκλογικό νόμο και έχουν αναλύσει όλα τα σενάρια που προκύπτουν από αυτόν στην περίπτωση που ο κ. Γ. Παπανδρέου αποφασίσει να προκηρύξει εθνικές εκλογές.



Το ίδιο έκανε και «Το Βήμα» με τη βοήθεια ειδικών αναλυτών καταγράφοντας τέσσερα σενάρια και τρεις εκδοχές: την εκλογή κυβέρνησης με οριακή αυτοδυναμία, τον σχηματισμό του μεγάλου συνασπισμού ΠαΣοΚ και ΝΔ και τον μικρό συνασπισμό ο οποίος θα προκύψει από τη συνεργασία του ΠαΣοΚ με κάποια από τα μικρότερα κόμματα που θα καταφέρουν να υπερβούν το πλαφόν του 3%. Το ερώτημα είναι αν το πολιτικό σύστημα έχει προετοιμαστεί να δώσει τέτοιες πολιτικές λύσεις στο αποτέλεσμα της κάλπης.





Η εκδοχή του «μικρού συνασπισμού»

Για να υλοποιηθεί προϋποθέτει να διατηρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα τις δυνάμεις τους αλλά και τη μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, πάνω από 8 μονάδες. Επίσης, να μπουν στη Βουλή όλα τα υπάρχοντα κόμματα και όλα τα καινούργια. Η πρόγνωση για Βουλή οκτώ κομμάτων διευκολύνει τις συμμαχικές κυβερνήσεις. Στο σενάριο αυτό το ΠαΣοΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 40,24% αλλά καταλαμβάνει μόνο 146 έδρες. Η ΝΔ θα φτάσει στο 31,78% με 48 έδρες. Η πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων στο σενάριο αυτό είναι μικρή και με την κατανομή των εδρών στα μικρά κόμματα δημιουργείται μια δεξαμενή βουλευτών από την οποία το ΠαΣοΚ μπορεί άνετα να συμπληρώσει τις έδρες που του λείπουν.

Η περίπτωση της «αυτοδυναμίας»

Στο δεύτερο σενάριο το ΠαΣοΚ και η ΝΔ παρουσιάζουν σχετική πτώση στα ποσοστά τους αλλά διατηρείται ακόμη η μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Στην περίπτωση αυτή επιτυγχάνεται οριακή αυτοδυναμία με ποσοστό 39,32% και 151 έδρες για το πρώτο κόμμα. Στη Βουλή μπαίνουν μόνο τα κόμματα που υπάρχουν και σήμερα συν οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Σε αυτή την εκδοχή η κυβέρνηση κινείται επί ξυρού ακμής καθώς διαθέτει οριακή αυτοδυναμία και ένα δύσκολο πρόγραμμα να εφαρμόσει ως το καλοκαίρι του 2011.

Η λύση του «μεγάλου συνασπισμού»

Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνεται υπόψη η φθορά της κυβέρνησης από την εφαρμογή του μνημονίου αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν καταφέρνει να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στα ποσοστά τους,

Ο καιρός στις 31.10.2010

Καλό καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χαμηλές θερμοκρασίες στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωϊνές ώρες, περιμένουμε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 ως 16 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, 6 ως 20 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 ως 20 στη Δυτική Ελλάδα, 14 ως 20 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Μέτριοι και τοπικά ισχυροί άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο. Ασθενείς ως μέτριοι νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

Τοπικές νεφώσεις περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 20 βαθμούς. Μέτριοι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Σαρωνικό, περισσότερο ενισχυμένοι στο Ν.