Ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα που καλλιεργήθηκαν πάνω σε μια τρισδιάστατη «σκαλωσιά» από κολλαγόνο σχημάτισαν ένα ήπαρ σε μικρογραφία, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Καλλιεργημένοι ιστοί από βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν μια μέρα να αντικαταστήσουν τα σημερινά μοσχεύματα, ελπίζει η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές που ανοίγει αυτή η έρευνα, πρέπει όμως να τονίσουμε ότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια, και απομένουν πολλά τεχνικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού μπορέσει να ωφελήσει τους ασθενείς» δήλωσε ο καθηγητής Ρέι Σόκερ, επικεφαλής των πειραμάτων.
«Όχι μόνο πρέπει να μάθουμε πώς να καλλιεργούμε δισεκατομμύρια ηπατικά κύτταρα για να δημιουργήσουμε συκώτια αρκετά μεγάλα για τους ασθενείς, αλλά πρέπει και να διαπιστώσουμε αν αυτά τα όργανα είναι ασφαλή» πρόσθεσε.
Το μίνι τεχνητό συκώτι παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Μελέτη
Παθήσεων του Ήπατος, το οποίο πραγματοποιείται στη Βοστόνη.
Ακολουθώντας μια προσέγγιση που είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν, οι ερευνητές προσπάθησαν να καλλιεργήσουν ανθρώπινα κύτταρα πάνω σε μια μήτρα που ακολουθεί την εσωτερική, τρισδιάστατη δομή του ήπατος.
Ξεκίνησαν με ένα δείγμα συκωτιού, το οποίο επεξεργάστηκαν με ειδικά απορρυπαντικά ώστε να απομακρύνουν τα ζωντανά κύτταρα και να αφήσουν μόνο το σκελετό από ίνες κολλαγόνου, πάνω στον οποίο στηρίζονται τα κύτταρα, καθώς και ένα δίκτυο αγωγών εκεί που βρίσκονταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία.
Πάνω σε αυτό το σκελετό εισήγαγαν στη συνέχεια βλαστικά κύτταρα του ήπατος καθώς και επιθηλιακά βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να δώσουν νέα αιμοφόρα αγγεία.
Έπειτα από μια εβδομάδα καλλιέργειας σε έναν βιοαντιδραστήρα, η «σκαλωσιά» από κολλαγόνο είχε γεμίσει ζωντανά ηπατοκύτταρα και μικροσκοπικά αγγεία.
«Ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε την έρευνα στο BBC ο Μαρκ Θουρζ, καθηγητής του Imperial College στο Λονδίνο. «Οι συγγραφείς [της μελέτης] φαίνεται ότι ξεπέρασαν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη δημιουργία ενός τεχνητού ήπατος: τη δημιουργία λειτουργικών ηπατοκυττάρων σε μια "φυσική" δομή ήπατος» ανέφερε.
«Είναι σαφές ότι τα κύτταρα αναπτύσσονται καλά, ωστόσο το επόμενο βήμα θα είναι να δείξουν ότι λειτουργούν όπως ο φυσικός ιστός του ήπατος» επισήμανε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου