www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Η «μάχη» μνημονίου και κάλπης

Με τον κ. Γ. Παπανδρέου να κρατάει επάνω στο τραπέζι το όπλο των πρόωρων εκλογών και τον κ. Αντ. Σαμαρά να κάνει βήματα πίσω από την ακραία «αντιμνημονιακή» στρατηγική του, τα κόμματα μπαίνουν από σήμερα στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι εκλογικοί μηχανισμοί του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχουν πλέον επιβεβαιωμένες ενδείξεις ότι η ψήφος των Ε
λλήνων για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων θα περιέχει έντονα χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας για τη μείωση των εισοδημάτων τους και την επιδείνωση της καθημερινότητάς τους, η οποία εκτιμάται ότι θα εκφραστεί κυρίως εναντίον των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς ωστόσο να αποφύγουν την αποδοκιμασία και υποψήφιοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Γι΄ αυτό και ενώ το ΠαΣοΚ παραμένει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, οι στόχοι που αρχικώς έθεσε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές φαίνεται ότι επανακαθορίζονται αυτή την περίοδο, διαπιστώνοντας ότι ο εκλογικός χάρτης το βράδυ της επόμενης Κυριακής δεν μπορεί να έχει μόνο πράσινο χρώμα.
Η δήλωση του Πρωθυπουργού στις αρχές της εβδομάδας, ότι αν διαπιστωθεί αδιέξοδο από τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα διστάσει να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, συσπείρωσε (σύμφωνα με το εκλογικό επιτελείο του) σε μεγάλο βαθμό τους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος και μείωσε αισθητά την αδιαφορία που έδειχναν ως την περασμένη εβδομάδα. Οπως εκτιμούν συνεργάτες του, η στρατηγική του αυτή φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά στο ΠαΣοΚ και ανένταχτους ψηφοφόρους, οι οποίοι συνειδητοποιούν το μέγεθος της περιπέτειας στην οποία θα εισέλθει η χώρα αν διακοπεί η διακυβέρνηση του ΠαΣοΚ και η χώρα ξαναπέσει σε ακυβερνησία, ως την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή όμως συσπειρώνονται και οι οπαδοί της ΝΔ οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ρηγίλλης, δείχνουν τώρα πιο πρόθυμοι να προσέλθουν στις κάλπες και να στηρίξουν τους υποψηφίους που επέλεξε ο κ. Αντ. Σαμαράς, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο δίλημμα που θέτει ο Πρωθυπουργός.

Το ρίσκο και οι αποφάσεις

Το ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί και πιθανότατα θα απαντηθεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής από τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου, θα είναι αν ο ίδιος θα επιμείνει στη σκέψη του για πρόωρες εκλογές ή θα εγκαταλείψει αυτό το ενδεχόμενο, ακόμη και σε περίπτωση κατά την οποία τα απο τελέσματα των εκλογών για το ΠαΣοΚ υπολείπονται των προσδοκιών του.

Ο Πρωθυπουργός πάντως έδειξε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, ότι έχει κατανοήσει πόσο μεγάλο πολιτικό ρίσκο θα ήταν σε αυτή τη συγκυρία η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η αναστολή εφαρμογής του μνημονίου. Γιατί, όπως παρατηρούν και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, εκλογές αυτή την περίοδο σημαίνουν αναστολή της ψήφισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού και κατ΄ επέκταση και των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα για το 2011.

Τα spreads και οι κερδοσκόποι

Ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί από τους ευρωπαίους εταίρους του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τα σκληρά μέτρα που προετοιμάζουν για τις χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και παραμένουν απείθαρχες στις επιταγές του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από την άλλη πλευρά, η εκτίναξη των spreads άνω των 800 μονάδων στα δεκαετή ομόλογα έδειξαν καθαρά στην ελληνική κυβέρνηση ότι με την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών θα επανέλθουν στη χώρα μας και όλοι οι διεθνείς κερδοσκόποι που έδρασαν ανενόχλητοι το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξαπολύοντας ακόμη πιο επιθετική στρατηγική ποντάροντας και πάλι στο σενάριο της πτώχευσης.

TΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η EΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου περί πρόωρων εκλογών πυροδοτούν ταυτόχρονα φήμες για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων,παρά τις επίμονες και ρητές διαψεύσεις από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.Ωστόσο οι τελευταίες δηλώσεις του κ.Γ. Παπακωνσταντίνουτην Παρασκευή, με τις οποίες εξέφρασε φόβους για βάθεμα της ύφεσης,υποδαύλισαν τα απαισιόδοξα σενάρια που προβλέπουν νέα παρέμβαση της κυβέρνησης με πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν εξάλλου, ότι η ανακοίνωση των οριστικών στοιχείων από τη Εurostat για το ύψος του ελλείμματος θα αναδείξει τις αδυναμίες του νέου προϋπολογισμού και θα καταστήσει υποχρεωτική τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Μάλιστα τα ίδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι για την εξισορρόπηση του πολιτικού κόστους που θα επωμιστεί με την ανακοίνωση νέων οικονομικών μέτρων,η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ταυτόχρονα τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της οικονομίας την περίοδο 2007-2009, έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι για την κακή κατάσταση της χώρας ευθύνεται αποκλειστικά η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και οι αλχημείες του οικονομικού επιτελείου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: