www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Κομισιόν: Αναστέλλεται για δύο μήνες η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για την αγορά λιγνίτη

Την αναστολή διαδικασιών παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση στην απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όσον αφορά το θέμα του λιγνίτη, το υπουργείο υπέβαλε πρόταση για ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν την υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει στη διάθεση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Βεγόρα, την Ελασσόνα και τη Δράμα.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν τη σταδιακή διάθεση Συμβάσεων Ανταλλαγής Ενέργειας, μετά από

Νέες απεργίες στους δήμους Τρίτη και Τετάρτη

Σε δύο νέες κυλιόμενες 24ωρες απεργίες αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κάνουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μη αποκομιδή των απορριμάτων στην πρωτεύουσα, ακόμα μεγαλύτερο.


Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των υπαλλήλων και πορεία έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ενώ θα υπάρξει νέα συνεδρίαση για να εξεταστεί η περαιτέρω στάση τους.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας από τα σκουπίδια, ενώ ανακοινώθηκε πως για όσο διάστημα θα διαρκέσει η απεργία οι εργαζόμενοι θα

«Λουκέτο» σε «ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ» και «ΟΠΕΠ ΑΕ»

Την κατάργηση της εταιρίας «ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ», η οποία συστάθηκε το 2009 και χρησίμευσε - σύμφωνα με την κυβέρνηση - ως όχημα για ευρείας έκτασης σπάταλη και πληθώρα παράνομων προσλήψεων αποφάσισε η γνωμοδοτική επιτροπή για την κατάργηση και αναδιάρθρωση υπηρεσιών του δημόσιου που συνήλθε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο.


Καταργείται η εταιρία «ΟΠΕΠ ΑΕ» στην οποία από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2009 προσλήφθηκαν αναίτια περισσότερα από 170 άτομα , με αποτέλεσμα να

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές για ΔΕΚΟ - εργασιακά

"Κλείδωσαν" τελικά οι αλλαγές για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις μετατάξεις στις ΔΕΚΟ μετά τη μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την τρόικα.


Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα αναφέρεται ότι αυτές θα υπερισχύουν των κλαδικών χωρίς «αχρείαστες προϋποθέσεις», αλλά πάντως με προϋποθέσεις.

Οι όροι οι οποίοι θα τεθούν, θα συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους το προσεχές διάστημα.

Μεταξύ αυτών εξετάζεται συγκεκριμένη χρονική διάρκεια των επιχειρησιακών συμβάσεων από 1 έως 2 χρόνια, η απόκλιση της σύμβασης να είναι 15% έως 20% από την κλαδική και το διάστημα

Παρουσίαση της πρώτης «βιονικής γυναίκας» στην ιστορία

Στο εθνικό μουσείο ανατολικής τέχνης στη Ρώμη παρουσιάζεται από τη Δευτέρα η ανάπλαση του προσώπου της αρχαιότερης "βιονικής γυναίκας" του κόσμου.


Σε γυναικείο κρανίο, που χρονολογείται το 2.900 με 2.800 π.Χ , οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πως έφερε τεχνητό μάτι στη δεξιά οφθαλμική κοιλότητα καλυμμένο με φύλο χρυσού και στερεωμένο

Α.Νταβούτογλου: "Ή θα δεχθεί τις τουρκικές θέσεις η Ελλάδα ή θα υποστεί τις συνέπειες"!

"Ή η Ελλάδα θα υποχωρήσει στο Αιγαίο ή θα υποστεί τις συνέπειες"! Αυτή είναι η ουσία μιας πρωτοφανούς (ακόμα και για τον εν λόγω πολιτικό) τοποθέτησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου πριν από λίγο, για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο και «την διασφάλιση εγγυήσεων για τα εν λόγω συμφέροντα» ξεκαθάρισε με τον πλέον ωμό τρόπο με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του στην Τουρκία πριν από λίγη ώρα.


Οι δηλώσεις του ήρθαν ως απάντηση σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για τις μυστικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δια του υπουργού Εξωτερικών της, θέτει τόσο ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αν δεν υπάρξουν ελληνικές

Στη διανομή προμερίσματος προχωρά ο ΟΠΑΠ

Πτώση των πωλήσεων αλλά αύξηση των κερδών με οδηγό το «πάμε στοίχημα» δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2010 για τον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Ανακοινώθηκε και η διανομή προμερίσματος ύψους 46 λεπτών ανά μετοχή.


Στο εννεάμηνο του έτους, ο τζίρος της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 3,878 δισ. ευρώ από 3,973 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2009. Αντίθετα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σε 695,9 εκατ. ευρώ από 693,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη εμφανίζονται μειωμένα στα 413,1 εκατ. ευρώ από 501,7 εκατ. ευρώ το 2009, αλλά αυτό έρχεται και ως αποτέλεσμα της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε.

Οι πωλήσεις από το "Πάμε στοίχημα" το 2010 παρουσιάζουν αύξηση 6,7%, στα 1,557 δισ. ευρώ. Στην αύξηση των κερδών για την εταιρεία, έστω και προ της έκτακτης εισφοράς συνέβαλλαν και τα μειωμένα έξοδα που παρουσιάζει ο ΟΠΑΠ το 2010. Το κόστος πωληθέντων έχει μειωθεί 1,8% (56 εκατ. ευρώ), το κόστος διάθεσης 24,5% (19 εκατ.

ΓΣΕΕ: Εκθεμελιώνει τις εργασιακές σχέσεις το Μνημόνιο

Οι προβλέψεις του επικαιροποιημένου Μνημονίου και ειδικότερα η πρόταση για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, εκθεμελιώνουν το σύστημα των εργασιακών σχέσεων, αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας με ανακοίνωση της.


Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, η ρύθμιση για τις επιχειρησιακές συμβάσης τίθεται από την ομοσπονδία στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων της. Η δήλωση του έχει ως εξής:

«Οι ρήτρες που περιέχονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο εκθεμελιώνουν πλήρως το σύστημα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ιδιαίτερα η πρόταση που αφορά στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι καταστροφική και για τους εργαζόμενους και για

Αλ. Τσίπρας: Λουκέτα και ανεργία φέρνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις

Επιστροφή των εργαζομένων στο «μεσαίων», αλλά και εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού θα φέρει η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας.


Υπογράμμισε ότι η ευθύνη για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων δεν ανήκει στην τρόικα, αλλά στην ελληνική κυβέρνηση. "Προετοιμάζει μέλλον μισθών Κίνας και ανεργίας που δεν έχει ξανασυναντήσει η χώρας μας, ίσως μεγαλύτερη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα;", διερωτήθηκε. "Είναι κρίσιμες αποφάσεις".

Σχολιάζοντας την ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η χώρα έφτασε ως εκεί, επειδή εφάρμοσε μνημονιακή πολιτική.

Συνάντηση με εργαζόμενους της ΕΑΒ

Το πρωί, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του

Τείχος υψώνει το Ισραήλ στα σύνορά του με την Αίγυπτο

Ισραηλινοί εκσκαφείς άρχισαν τις εργασίες για την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος τμήματος των συνόρων του Ισραήλ με την Αίγυπτο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.


Στόχος του Ισραήλ είναι να σταματήσει τη λαθραία είσοδο στη χώρα παράνομων μεταναστών από την Αφρική, μέσω της ερήμου του Σινά που ανήκει στην Αίγυπτο και να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν σ' ένα χρόνο και να κοστίσει περίπου 270 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ. Ένα τείχος που θα κάλυπτε όλο το μήκος των συνόρων Ισραήλ -Αιγύπτου, θα ξεπερνούσε σε κόστος το 1 δισ. δολάρια.

"Εργαζόμαστε για να ασφαλίσουμε 140 χλμ. από τα 250 χλμ. των συνόρων, με την ανέγερση ενός τείχους και τη δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικών σαρωτών έγκαιρης προειδοποίησης", δήλωσε σήμερα Δευτέρα στο ισραηλινό κοινοβούλιο ο Ούντι Σάνι, ανώτατος αξιωματούχος του

«Να επανέλθουν στα 2 ευρώ τα διόδια των Μαλγάρων»

Την «έντονη διαφωνία τους στην αύξηση της τιμής των διοδίων στα Μάλγαρα» εκφράζουν με υπόμνημά τους στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και το Επιμελητήριο Πιερίας. Μεταξύ άλλων ζητούν να επανέλθει το κόστος στο προηγούμενο καθεστώς των 2 ευρώ από 2,80 σήμερα.


«Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου σας, να αυξήσει κατά 40% το κόστος των διοδίων των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης. Δεχόμαστε τις εντονότατες διαμαρτυρίες εκατοντάδων μελών μας εξαιτίας αυτής της αύξησης των διοδίων στον Εθνικό άξονα που συνδέει μεταξύ άλλων τους νομούς Πιερίας και Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο

Αποκλείουν το ταμείο του «Ιπποκράτειου» αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί

Τον αποκλεισμό, από τις 8 το πρωί της Τρίτης, του ταμείου του Ιπποκράτειου νοσοκομείου αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή εισιτηρίου τριών ευρώ στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία.


Η κινητοποίηση γίνεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δωρεάν Πρόσβασης των Πολιτών στην Υγεία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, εξέφρασε την αντίθεσή της τόσο στην επιβολή του εισιτηρίου για τις υπηρεσίες υγείας όσο

Δεκανίκι της κυβέρνησης το κόμμα Μπακογιάννη, επιμένει η Ρηγίλλης

Ψηλά κρατά τους τόνους της κριτικής της για τη νεοσύστατη «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη, η Νέα Δημοκρατία. Όπως αναφέρουν κύκλοι της Ρηγίλλης το νέο κόμμα « αποβλέπει στο να προσφέρει στήριγμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου».


"Η κ. Μπακογιάννη μέχρι πριν από 12 μήνες έδινε μάχη για να ηγηθεί της Ν.Δ και τώρα 12 μήνες μετά χωρίς να σεβαστεί το αποτέλεσμα της 29 Νοεμβρίου κάνει ότι μπορεί να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την πολιτική του μνημονίου", υποστηρίζουν οι κύκλοι του

Το χριστουγεννιάτικο ωράριο της αγοράς Θεσσαλονίκης

Τροποποιείται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών,όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης (ΕΣΘ).


Το χριστουγεννιάτικο ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:

Από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, όπως και από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, και από τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Από εκεί και πέρα, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου όπως και την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων), η αγορά θα ανοίξει στις 10 το πρωί και θα κλείσει στις 6 το απόγευμα, ενώ την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς) η αγορά

Ο μεγαλύτερος «κοριός» εκτοξεύθηκε στο διάστημα

Τον μεγαλύτερο δορυφόρο που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα, εκτόξευσε επιτυχώς η αμερικανική υπηρεσία αναγνωριστικών αποστολών, National Reconnaissance Office (NRO). Η NRO δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αποστολή του, αλλά εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί για να υποκλέπτει εχθρικές επικοινωνίες.


Ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε και τέθηκε σε τροχιά μέσω πυραύλου τύπου Delta-4 Heavy από το σταθμό Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα την Κυριακή.

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος που εκτοξεύθηκε ποτέ ήταν η διαστημικό σκάφος τηλεπικοινωνιών, Terrestar-1, με βάρος επτά τόνους και κεραία μήκους 18 μέτρων. Σύμφωνα με τις αμερικανικές ιστοσελίδες ο νέος δορυφόρος, NROL-

Επιφυλάξεις ΣΥΝ για την κάρτα του πολίτη

Την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου θα περιμένει ο Συνασπισμός πριν τοποθετηθεί για την κάρτα του πολίτη.


Οι προτάσεις του υπουργείου για την κάρτα έχουν τεθεί από σήμερα και ως τις 12 Δεκεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση.

"Έχοντας ως δεδομένο το ηλεκτρονικό φακέλωμα, που έχει θεσμοθετηθεί με τη Συνθήκη Σένγκεν και άλλες συνθήκες σε

Εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στα βρετανικά σχολεία

Εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στα βρετανικά σχολεία, ξεκίνησε στη Βρετανία. Επικεφαλής της εκστρατείας είναι η ιστορικός, συγγραφέας και παρουσιάστρια ιστορικών εκπομπών, Μπέτανι Χιουγκς.


H Βρετανίδα παρουσιάστρια και ιστορικός δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.classicsforall.com. Τα σχολεία που θέλουν να συνεργαστούν με καθηγητές αρχαίων ελληνικών ή λατινικών μπορούν ν' αναζητήσουν εκεί το προσωπικό και τα κατάλληλα βιβλία. Χορηγοί - λάτρεις των κλασικών σπουδών, έχουν ήδη ενισχύσει την εκστρατεία με 250.000 στερλίνες, ενώ στόχος είναι να συγκεντρώνεται το ποσό αυτό κάθε χρόνο.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας φιλοδοξούν να εισάγουν τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά στην διδακτέα ύλη 100 δημόσιων σχολείων έως το 2020. Αυτήν την εβδομάδα, σκοπεύουν να συναντηθούν με τον Βρετανό υπουργό Παιδείας Νικ Γκιμπ, προκειμένου να τον πείσουν να

Δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα από ΕΜΥ

Δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι το Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, εξέδωσε για τη Δυτική Ελλάδα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Όπως αναφέρει, κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες την Τρίτη θα επεκταθούν και στην κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα

Συνάντηση Παπούλια με τον αρχηγό ΓΕΣ

Με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.


"Χρωστάμε πάρα πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τουλάχιστον κοιμόμαστε ήσυχοι και μπορούμε να δίνουμε την άλλη μάχη, επί των χαρακωμάτων της οικονομίας, που είναι μια σκληρή μάχη", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Είναι μια δικαίωση γι' αυτούς, όταν ο θεσμικός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει αυτή την εικόνα για τις Ένοπλες Δυνάμεις", σημείωσε ο αρχηγός του ΓΕΣ αναφερόμενος στο μήνυμα που

Δεκτή από τον Κάρολο Παπούλια η Ντόρα Μπακογιάννη

Μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η πρώτη ενέργεια της Ντόρας Μπακογιάννη, μετά την ίδρυση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας». Κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο, η ανεξάρτητη βουλευτής δήλωσε ότι στόχος του κόμματος είναι η εθνική συνεννόηση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.


"Πρέπει να συννενοηθούμε και πρέπει να έχουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις το θάρρος να πούμε την

Ερντογάν: Δεν υπάρχει -προς το παρόν- συμφωνία για τα 12 μίλια

Διέψευσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία επετεύχθη συμφωνία Αθήνας και Άγκυρας σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.


Ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε πως "σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, οι πλευρές θα κάνουν κοινή δήλωση. Δηλαδή, θα πουν ότι υπήρξε η τάδε συμφωνία στα εξής θέματα. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο".

Αναφορικά με τις πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα από την Ε.Ε για το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ο Τ.Ερντογάν επανέλαβε πως η Τουρκία είναι

Υποχέσεις Χριστοφιλοπούλου προς αναπληρωτές ΑΣΕΠ

Τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι θα έχουν τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ζήτησαν και πήραν κατ' αρχήν οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί μειωμένου ωραρίου, που έχουν προσληφθεί μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.


Στη συνάντηση που είχαν οι εκπαιδευτικοί με την υφυπουργό Παιδείας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου

Συνεργασία Αττικό Μετρό και δήμου για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Τη δημιουργία κοινής επιτροπής μεταξύ της Αττικό Μετρό Α.Ε. και του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να αντιμετωπίζονται καλύτερα τα ζητήματα που προκύπτουν στη διάρκεια κατασκευής του μετρό εξήγγειλαν μετά τη συνάντηση εργασίας που είχαν τη Δευτέρα στα γραφεία της Αττικό Μετρό Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης με τους εκπροσώπους της νεοεκλεγείσας δημοτικής αρχής Ανδρέα Κουράκη και Κωνσταντίνο Ζέρβα.


Ο Γιάννης Μαγκριώτης δήλωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να γίνουν «εταίροι» της κατασκευής του έργου.

Από τη μεριά του ο Ανδρέας Κουράκης ζήτησε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΥΠΕΧΩΔΕ, διαβεβαιώνοντας ότι η νέα δημοτική αρχή θα συνεργαστεί στενά με την πολιτική ηγεσία

Ποιοί θα περάσουν ΚΤΕΟ το 2011

Το πρόγραμμα ελέγχου ΚΤΕΟ των οχημάτων της Αττικής το 2011, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.


Από ΚΤΕΟ θα περάσουν:

• Τα ΙΧ, επιβατικά και φορτηγά με μικτό βάρος μέχρι και 3,5 τόνους, τα ΙΧ με κόκκινες πινακίδες και τα κρατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά καινούργια μέσα στο 2007.

Ο τεχνικός έλεγχος των αυτοκινήτων θα πρέπει να γίνει σε διάστημα από τρεις εβδομάδες πριν έως και μια εβδομάδα μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία της πρώτης άδειας κυκλοφορίας.

• Τα ΙΧ, επιβατικά και φορτηγά με μικτό βάρος μέχρι και 3,5 τόνους που μεταβιβάστηκαν στο νομό Αττικής από την υπόλοιπη χώρα μέσα στο 2007, έχουν συμπληρώσει τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας τους και δεν είχαν υποχρέωση για τεχνικό

“Θηλιά” τα δάνεια για την Ελλάδα μέχρι και το 2014

Δάνεια συνολικού ύψους περίπου 186 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει η Ελλάδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Όπως προκύπτει από το δελτίο δημόσιου χρέους που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, περίπου το μισό ελληνικό χρέος -το οποίο έφτασε στις 30/09 στα 336,8 δισ. ευρώ- έχει βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.


Μέσα σε τρεις μήνες -δηλαδή στο διάστημα από 30/06 έως 30/09- το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε περίπου κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ: από τα 316,954 δισ. ευρώ στα 336,807 δισ. ευρώ. Στο ταμείο, υπάρχουν διαθέσιμα 11,176 δισ. ευρώ έναντι 7,465 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Ανάλογα με τη λήξη του χρέους, η κατανομή έχει ως εξής:

1.Το βραχυπρόθεσμο χρέος -είναι αυτό που λήγει μέσα στο επόμενο έτος- φτάνει στα 36,585 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10,8% του συνολικού δημόσιου χρέους.

2.Το μεσοπρόθεσμο χρέος -είναι αυτό που λήγει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια- φτάνει στα 149 ,43

Στον Κάρολο Παπούλια ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, δήλωσε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


"Το 2010 ήταν μία κρίσιμη και εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την οικονομία, καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα που ήταν η χρεοκοπία", δήλωσε ο υπουργός προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κατάφερε να κάνει κάτι που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα - να μειώσει το έλλειμμα κατά 6% του ΑΕΠ. "Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να πάρουμε κα εξαιρετικά δυσάρεστα μέτρα όπως περικοπή μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα. Δεν σκοπεύουμε να επαναλάβουμε

Την αναστολή των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ ζητούν οι ακτοπλόοι

Ανοιχτή πρόσκληση στους ναυτικούς να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου με τους πλοιοκτήτες, προκειμένου να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση σε ότι αφορά τη Συλλογική Σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, απηύθυνε ο πρόεδρος των ελλήνων ακτοπολόων Απόστολος Βεντούρης. Ταυτόχρονα ζήτησε να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για αύριο.


Ο Απόστολος Βεντούρης αναφέρθηκε επίσης στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι

Ζημιές για την Aegean στο 9μηνο

Κατά 3% υποχώρησαν τα έσοδα της Aegean στο εννεάμηνο του 2010, με την επιβατική κίνηση στο εσωτερικό να εμφανίζει σοβαρή μείωση 15%.


Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα 466,2 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και μισθώσεων αεροσκαφών (EBITDAR) μειώθηκαν κατά 25% στο 9μηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και υποχώρησαν στα 68,6 εκατ.ευρώ. Με τον υπολογισμό και της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στις κερδοφόρες εταιρείες για το 2009 η Aegean εμφανίζει στο 9μηνο ζημιές 8,4 εκατ. έναντι κερδών

Ακριβότερα τα υλικά οικοδομών τον Οκτώβριο

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Οκτώβριο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2009, έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2009 προς το 2008.


Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι κυκριότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Οκτώβριο στις εξής κατηγορίες των οικοδομικών υλικών: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (36,1%), σωλήνες χαλκού (17,7%), σίδηρος οπλισμού (13,3%), σωλήνες πλαστικοί, συνθετικοί, ινοτσιμέντου (12,5%) και χάλκινοι

Δώδεκα εισηγμένες στη μέγγενη του πιεστικού τραπεζικού δανεισμού

Ο χρόνος εκπνέει για 12 εισηγμένες που εμφανίζουν συνολικό δανεισμό άνω των 3 δισ. ευρώ, με τις πιστώτριες τράπεζες να απαιτούν δραστικές περικοπές. Διαφορετικά θα προχωρήσουν σε απομείωση της περιουσιακής τους κατάστασης μέσω κεφαλαιοποίησης δανείων. Το πιο οδυνηρό είναι ότι το manage-ment των επιχειρήσεων θα ασκείται από στελέχη που θα υποδείξουν οι ίδιες οι τράπεζες που θα έχουν τον ρόλο του επιτρόπου. Και οι 12 εισηγμένες, παρά τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους, εμφανίζουν αδυναμία να μειώσουν τον συνολικό δανεισμό ζητώντας νέα παράταση από τις πιστώτριες τράπεζες για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τηλεοπτικού σταθμού Alter με βεβαιωμένες οφειλές σε τράπεζες ασφαλιστικά Ταμεία και εργαζομένους ύψους 12,978 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 23,7% των ιδίων του κεφαλαίων. Οι τράπεζες τον Σεπτέμβριο προχώρησαν σε δέσμευση του 50% των λογαριασμών όψεως της εισηγμένης. Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 27 Οκτωβρίου ότι ήρθη η παραπάνω δέσμευση, υποστηρίζοντας ότι έχουν εξοφληθεί και οι μισθοί των εργαζομένων, γεγονός

Financial Times: Eκτιμά στάση πληρωμών και αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα

Σε επικείμενη ελεγχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας αναφέρεται αρθρογράφος των «Financial Times», προβλέποντας «σφοδρή» κοινωνική αντίδραση στο δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με τον Τζον Ντίζαρντ οι στόχοι για τις δαπάνες και τα έσοδα της Ελλάδας δεν έχουν επιτευχθεί, αν και υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για το επόμενο έτος. Ο ίδιος εκτιμά ότι η επόμενη δόση των 9 δισ. ευρώ των κεφαλαίων Ε.Ε.- ΔΝΤ θα αποδοθεί, αφού οι νέες, αναθεωρημένες υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, λαμβάνονται υπόψη ως πραγματική προσαρμογή.

Ο αρθρογράφος των «Financial Times» αναφέρει πως μεταξύ των τραπεζικών και νομικών που προετοιμάζονται για την επικείμενη ελεγχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας, υπάρχει ασυμφωνία όσον αφορά την χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα εκδηλωθεί μια δραματική, «σοκαριστική» ανακοίνωση με «σφοδρή» κοινωνική αντίδραση, στο β΄τρίμηνο του 2011,

Η πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια οφείλεται σε 30 γονίδια

Μια πολυπληθής διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε τουλάχιστον 30 γονίδια, τα οποία φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ηλικία εμφάνισης της πρώιμης εφηβείας και σεξουαλικής ωρίμανσης στα κορίτσια.
Οι 175 ερευνητές από 104 ερευνητικά ινστιτούτα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ανέλυσαν το γενετικό κώδικα άνω των 100.000 νεαρών γυναικών και εντόπισαν 30 γονίδια (και πιθανώς άλλα δέκα), μερικά από τα οποία είχαν ήδη βρεθεί ότι σχετίζονται με την μεταβολισμό του λίπους και τη ρύθμιση του βάρους.

Η νέα έρευνα (μετα-ανάλυση) από την ερευνητική κοινοπραξία Reprogen, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζει την προϋπάρχουσα αντίληψη ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην χρονολογία εκδήλωσης της εφηβείας και της εμμηνόρροιας και στο βάρος του κοριτσιού.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμα σαφές αν το να είναι ένα κορίτσι υπέρβαρο ή παχύσαρκο στην παιδική ηλικία του, αποτελεί όντως αιτία για την πρώιμη έναρξη της εφηβείας ή υποκρύπτεται κάποιος άλλος

Bλαστικά κύτταρα υπόσχoνται όραση σε τυφλούς

Τυφλοί ασθενείς, που πάσχουν από μια σχετικά σπάνια κληρονομική ασθένεια από την παιδική ηλικία τους, θα δοκιμάσουν, για πρώτη φορά στον κόσμο, μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστικά κύτταρα, τα οποία προέρχονται από έμβρυα που «περισσεύουν» στις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αν η τεχνική αποδειχτεί πετυχημένη και στους ανθρώπους, όπως έχουν δείξει ήδη οι δοκιμές με πειραματόζωα, οι οποίες προηγήθηκαν, τότε όχι μόνο πολλοί άνθρωποι θα μπορέσουν να ξαναδούν, αλλά και πολλοί άλλοι δεν πρόκειται να χάσουν το φως τους στο μέλλον.
Η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε την άδεια να προχωρήσει η επίμαχη εμφύτευση των εμβρυικών βλαστοκυττάρων στα μάτια των ασθενών που πάσχουν από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας του Stargardt, κατά την οποία -για γενετικούς λόγους- καταστρέφονται τα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Geron ανακοίνωσε την έναρξη της πρώτης κλινικής δοκιμής για την αποκατάσταση κατεστραμμένων νεύρων από βλαστικά κύτταρα σε ένα ασθενή στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε παραλύσει εν μέρει μετά από τραυματισμό του νωτιαίου

ΠΟΜΙΔΑ: Ανεπαρκής η αναστολή πόθεν έσχες για πρώτη κατοικία

«Αναγκαίο κακό η αναστολή του πόθεν έσχες για αγορά πρώτης κατοικίας, ανεπαρκές όμως ως μέτρο. Θα έπρεπε να αφορά την αγορά κάθε είδους ακινήτου αξίας έως 500.000 ευρώ, αλλά και την ιδιωτική ανέγερση, η οποία έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και επίδραση στην οικονομία» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς.


«Η αναστολή θα διευκολύνει ενοικιαστές να γίνουν ιδιοκτήτες και θα δώσει κίνηση και ελπίδα σε μια απόλυτα βαλτωμένη αγορά, ενώ η εφαρμογή του τεκμηρίου ουδέν θα απέδιδε δημοσιονομικά» προσθέτει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Mε αφορμή τις ανακοινώσεις για αύξηση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων, από τα μέσα του 2011, ο κ. Παραδιάς, αναφέρει ότι η αύξησή τους συμπαρασύρει 20 φόρους και τέλη.

«Στη σημερινή απελπιστική κατάσταση για την οικοδομή και την αγορά ακινήτων και μισθώσεων, μόνον για μείωση θα μπορούσε κάθε λογικός άνθρωπος να μιλήσει, και ιδιαίτερα στα ξενοίκιαστα στην πλειοψηφία τους επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, βιοτεχνίες, καταστήματα κλπ.), αλλά και στα παλαιά που χρειάζονται μεγάλα ποσά για τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό τους. Η αύξησή τους αποτελεί την πιο σίγουρη συνταγή αυτοκτονίας»,

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες

Κρίσιµη για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και τις µετακινήσεις του επιβατικού κοινού είναι η εβδοµάδα που αρχίζει, καθώς οι εργαζόµενοι σε όλες τις εταιρείες των µέσων µαζικής µεταφοράς ετοιµάζονται για κινητοποιήσεις «απάντηση στο κυβερνητικό σχέδιο», που προβλέπει ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και µείωση των µισθών τους κατά 20% - 40%.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ήδη συγκρότησαν συντονιστικό όργανο, που απαρτίζεται από τους επικεφαλής όλων των σωµατείων στις αστικές συγκοινωνίες και το οποίο θα αναλάβει δράση τις επόµενες ηµέρες. Στόχος του οργάνου είναι να γίνουν σύντοµα γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους εργασίας προκειµένου να ληφθούν

Ξεκινά δημόσια διαβούλευση για το χρόνο υποβολής των μηχανογραφικών

Δημόσια διαβούλευση με τους μαθητές για τον χρόνο υποβολής των μηχανογραφικών από το 2011 ξεκινά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο παράλληλα προαναγγέλλει εκτεταμένες συνενώσεις τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Γ.Πανάρετος, που έχει εισηγηθεί την κατάθεση των μηχανογραφικών όχι τον Ιούλιο, αλλά την άνοιξη, υποστηρίζοντας ότι περισσότερο περιορίζει παρά βοηθάει τους υποψηφίους το να γνωρίζουν τους βαθμούς τους, προτού το συμπληρώσουν, αναφέρει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι η απόφαση θα ληφθεί με κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων.

«Το θέµα αυτό αφορά και επηρεάζει αποκλειστικά τους υποψηφίους. Είναι λοιπόν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους εκείνοι, των οποίων η γνώµη θα έχει καθοριστική σηµασία στη λήψη της τελικής απόφασης. Για τον λόγο αυτό, θα τεθεί σύντοµα σε διαβούλευση, όπου θα εκτεθούν οι λόγοι που συνηγορούν στην αλλαγή του χρόνου υποβολής, για να διατυπωθούν όλες οι απόψεις και να ληφθεί

16% - 40% μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Πέντε ανοιχτά μέτωπα καθυστερούν την ολοκλήρωση του αναθεωρημένου Μνημονίου. Η άρση των κλαδικών συμβάσεων, το ενδεχόμενο η περιστολή δαπανών στο ευρύτερο δημόσιο και ειδικά στις ΔΕΚΟ να φέρει απολύσεις, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το ενιαίο μισθολόγιο στους δημόσιους υπαλλήλους και το μέλλον των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικότερα από τα θέματα που έμεναν «ανοιχτά» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και υπουργείου Οικονομικών, που εκτυλίχτηκαν το Σαββατοκύριακο.


Η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου αναβλήθηκε για την Τρίτη (όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας), με την προσδοκία να βρεθεί κοινός τόπος. Ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπουργών για θέματα που προκάλεσαν έντονες πολιτικές τριβές (κυρίως το εργασιακό και οι ΔΕΚΟ), ώστε να μην υπάρξουν εκ των

Ποτήρια με κάδμιο αποσύρει η Coca-Cola

Η Coca-Cola ανακοίνωσε χθες πως αποσύρει 22.000 σετ ποτηριών επειδή περιέχουν κάδμιο, μια καρκινογόνο ουσία, τονίζοντας όμως πως τα επίπεδα που ανιχνεύτηκαν είναι «πολύ χαμηλά και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία».


Ο όμιλος επισήμανε σε ανακοίνωσή του πως αποφάσισε την άμεση απόσυρση των ποτηριών

Σε εξέλιξη έλεγχοι του Σ∆ΟΕ σε ελεύθερους επαγγελµατίες

Κλοιό πόθεν έσχες µε άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών για οικονοµικά εύρωστους ελεύθερους επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες έχουν σχηµατίσει οι ελεγκτές του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος.


Το Σ∆ΟΕ πραγµατοποιεί ήδη εντατικούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελµατίες (γιατρούς, δικηγόρους, µηχανικούς κ.ά.) µε µεγάλη οικονοµική επιφάνεια, προχωρώντας παράλληλα σε άνοιγµα των τραπεζικών τους λογαριασµών για να διαπιστωθεί αν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήµατα που δηλώνουν στην Εφορία.

Οι έλεγχοι του πόθεν έσχες βρίσκονται στην αιχµή του δόρατος των ερευνών που διενεργεί το Σ∆ΟΕ ενώ η εξονυχιστική φοροπαρακολούθηση των 1.000 µεγαλύτερων επιχειρήσεων, η έκδοση αποδείξεων και η απόδοση παρακρατούµενων φόρων, όπως του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών

Προβλήματα αναμένονται στα λιμάνια αύριο λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για αύριο αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στα νησιά.
Η ΠΝΟ διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα Ακτοπλοϊκά -Επιβατηγά Πλοία, Πορθμεία Εσωτερικού, Μεσογειακά Φορτηγά Πλοία και Ακτοπλοϊκά Φορτηγά Πλοία κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Η ομοσπονδία των ναυτικών έχει υπογράψει συμφωνία για τη σύμβαση του 2010 με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πλοία Αδριατικής και κρουαζιερόπλοια) με αύξηση 2%, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήρθε σε συμφωνία και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία και προβλέπει αύξηση 1,7%, από την 1η

Νέα διόδια στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από σήμερα τα μεσάνυχτα

Νέα διόδια θα λειτουργήσουν από σήμερα τα μεσάνυχτα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Ειδικότερα από τα μεσάνυχτα ξεκινούν τη λειτουργία τους τα διόδια της Αγίας Τριάδας στη Φθιώτιδα που βρίσκονται κοντά στις Θερμοπύλες. Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο διόδια που θα λειτουργήσουν πριν και μετά τη Λαμία με την ολοκλήρωση των έργων στον εθνικό δρόμο.

Τα ΙΧ θα πληρώνουν 1,55 ευρώ, τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1,10 ευρώ, τα φορτηγά και λεωφορεία με λιγότερους από τέσσερις άξονες θα καταβάλουν 4 ευρώ για τη διέλευσή τους, ενώ τα βαριά οχήματα θα καταβάλουν 5,6 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα διόδια έχουν προβλεφθεί με τη σύμβαση παραχώρησης της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου της Κεντρικής Ελλάδος του γνωστού Ε65. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα διόδια θα εισπράττεται το τίμημα για τη χρήση της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας από

Συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί σήμερα, η Ντόρα Μπακογιάννη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματός της, «Δημοκρατική Συμμαχία».
Η συνάντηση θα γίνει στις 14:00 κατόπιν αιτήματος της ίδιας της κ.Μπακογιάννη προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νέο της κόμμα και να συζητήσει μαζί του για τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Η ιδρυτική διακήρυξη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο θέατρο Μπάτμιντον ενώπιον περίπου 5.000 πολιτών. Σύμβολο του κόμματος είναι ένα δένδρο ελιάς σε μπλε και πορτοκαλί φόντο.

Το ιδρυτικό συνέδριο του «ανεξάρτητου συμμετοχικού δημοκρατικού κινήματος», όπως η ίδια το

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, αντιδρώντας στις περικοπές στο χώρο της Υγείας, ελέω μνημονίου, κλείνουν από σήμερα και έως τις 28 του μηνός, τα ταμεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και καλούν όσους ασθενείς επιθυμούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας να προσέρχονται από σήμερα, οπότε και δεν θα πληρώνουν ούτε τα τρία ευρώ, αλλά ούτε και τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται.


Οι εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι άκρως ανησυχητικές καθώς αναφέρουν ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής, ενώ ήδη το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί, μετά από εισήγηση του επιστημονικού του συμβουλίου ξεκινά μελέτη για να διαπιστώσει πόσοι ασθενείς ζητούν και κάνουν

Απεργούν Δευτέρα και Τρίτη οι εργαζόμενοι στους δήμους

Σε δύο 24ωρες απεργίες, τη Δευτέρα και τη Τρίτη, αποφάσισε να προχωρήσει η ομοσπονδία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είχαν απεργήσει και την περασμένη Παρασκευή.


Λόγω της απεργίας δεν θα γίνει αποκομιδή σκουπιδιών, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων όπως νοσοκομεία και λαϊκές αγορές.

Η ομοσπονδία καλεί τους συλλόγους μέλη της να προχωρήσουν σήμερα σε γενικές συνελεύσεις και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, στις 10 το πρωί της Τρίτης 23 Νοεμβρίου, και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Κλειστή παραμένει η διώρυγα της Κορίνθου

Κλειστή παραμένει η διώρυγα της Κορίνθου από το Σάββατο λόγω πτώσης βράχων.


Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή Ισθμίων βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης.



Αύριο η συνέντευξη τύπου της τρόικας

Αύριο θα δώσουν τελικά οι εκπρόσωποι της τρόικας την προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη τύπου, κατά την οποία θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας που πραγματοποίησαν. Σήμερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχαν συσκέψεις με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αντικείμενο των πολύωρων διαπραγματεύσεων είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγες, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για την πορεία των διαβουλεύσεων τον πρωθυπουργό. Παρών ήταν και ο σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου επί

«Τρισδιάστατα» τα γλυπτά του Παρθενώνα στη Θεσσαλονίκη

Έκθεση τρισδιάστατων φωτογραφιών των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στα Λαδάδικα (Κατούνη 12-14).


Η έκθεση που περιλαμβάνει φωτογραφίες του δημοσιογράφου Κώστα Κρικέλη, διοργανώθηκε από το Δήμο Αμπελοκήπων, με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη.

Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, ο επισκέπτης μπορεί –με τη βοήθεια ειδικών τρισδιάστατων γυαλιών- να δουν «ζωντανά» τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η έκθεση φιλοξενείται σε δύο ορόφους του Συνεδριακού κέντρου. Αποτελείται από 50 3D φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων στις οποίες αποτυπώνονται μεταξύ άλλων: γλυπτά των

Ο καιρός στις 22.11.2010

Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και σταδιακά και στη Μακεδονία περιμένουμε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010. Το βράδυ στα βορειοδυτικά οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 12 έως 23 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 9 έως 19 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 12 έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 10 έως 20 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη αλλά στα βόρεια παράλια του νησιού η μέγιστη θα αγγίξει τους 24 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι αλλά από το μεσημέρι και μετά θα ενισχυθούν σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις αλλά από το βράδυ θα