www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Η Apple αίρει τους περιορισμούς για την επιδιόρθωση των προϊόντων της εντός ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως εξασφάλισε από την αμερικανική εταιρεία υπολογιστών Apple την άρση των περιορισμών στην χρήση εργαλείων για την υλοποίηση εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα iPhone, όπως επίσης και εγγυήσεις για την επιδιόρθωση του υλικού της εντός της ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια χαιρέτισε τις αποφάσεις του αμερικανικού ομίλου και ανακοίνωσε τον τερματισμό των ερευνών για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών αιτημάτων.

«Η ανακοίνωση της Apple για την προκαταρκτική μας έρευνα δείχνει πως η Κομισιόν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κανονισμούς για τον ανταγωνισμό προκειμένου να εξασφαλίσει τάχιστα αποτελέσματα για την αγορά με εμφανή πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές, χωρίς να ξεκινήσει

Στο λιμάνι της Τήνου προσέκρουσε το Super Ferry 2

Στην προβλήτα του λιμανιού της Τήνου προσέκρουσε το το επιβατηγό πλοίο Super Ferry 2, με 124 επιβάτες. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.


Το πλοίο επέστρεφε στη Ραφήνα από τις Κυκλάδες. Απαγορεύτηκε ο απόπλους του, καθώς διαπιστώθηκε ελεγχόμενη εισροή υδάτων

Η αλήθεια για τα Ε των τροφίμων

Τι είναι

Τα Πρόσθετα Τροφίμων είναι ουσίες - πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στη φύση- που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, συντελώντας στη διατήρηση της διατροφικής αξίας τους και στην αύξηση του χρόνου ασφαλούς κατανάλωσής τους, χωρίς να υπάρξουν αλλοιώσεις. Παράλληλα, συμβάλλουν στη βελτίωση της γεύσης και της εμφάνισης, στην ευκολία της προετοιμασίας και στην ύπαρξη μεγαλύτερης ποικιλίας τροφών.

Τι σημαίνει το Ε

Το Ε, που χαρακτηρίζει όλα τα Πρόσθετα Τροφίμων, ΔΕΝ είναι, όπως αναφέρθηκε κάποτε, «σύμβολο του Σατανά»! Προέρχεται από το αρχικό Ε της Ευρώπης και σημαίνει, απλώς, (Ε)υρωπαϊκή Κωδικοποίηση! Είναι, δηλαδή, ένας «κώδικας», που πιστοποιεί ότι, το συγκεκριμένο Πρόσθετο έχει περάσει την ιδιαίτερα αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), προκειμένου να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε όποια ετικέτα, λοιπόν,

Η Sony προειδοποιεί για μαϊμού PS3 χειριστήρια

Η Sony εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση, μέσω της οποίας καλεί το καταναλωτικό κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν αγοράζει χειριστήρια DUALSHOCK3 για το PlayStation 3. Σύμφωνα με την εταιρεία, κυκλοφορούν στο εμπόριο χειριστήρια άγνωστης προέλευσης, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του χρήστη και/ή την περιουσία του.
Η Sony προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αυτανάφλεξης ή και έκρηξης των "μαϊμού" χειριστηρίων, ωστόσο δε γίνεται σαφές από την ανακοίνωση αν έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά από ανθρώπους που έπεσαν θύμα

Εντοπίζει κάταγμα μικρότερο από μια τρίχα

Επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ελβετία παρουσίασαν για πρώτη φορά μια καινοτομική τεχνολογία τρισδιάστατης τομογραφίας ακτινών Χ που μπορεί να εντοπίσει μικροσκοπικές ρωγμές ή άλλες μεταβολές στα οστά μήκους μόλις 100 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου).


Το επαναστατικό μηχάνημα δημιουργεί ακτίνες Χ από πολύ ισχυρές πηγές φωτός και παράλληλα χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους ηλεκτρονικών υπολογιστών για να δώσει νέα διάσταση στις δυνατότητες βιο-απεικόνισης.

Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, οι ερευνητές μπόρεσαν να απεικονίσουν με μεγάλη λεπτομέρεια το κάταγμα ενός οστού που ήταν μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα και να «χαρτογραφήσουν» ακόμα και τις κοιλότητες των κυττάρων μέσα σε αυτό.

Σύμφωνα με το BBC Το επίτευγμα του Τμήματος Φυσικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, υπό τον Μάρτιν Ντίρολφ, σε συνεργασία με ερευνητές του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης,

Δεκάδες περιπτώσεις γλαυκώματος στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Ασυνήθιστα υψηλή είναι η συχνότητα εμφάνισης γλαυκώματος στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό της χώρας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.


Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο 3ο Διαπανεπιστημιακό Οφθαμολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, 12 στα 100 άτομα όλων των ηλικιών και σχεδόν ένας στους τέσσερις ηλικίας 60-69 πάσχει από γλαύκωμα.

Το γλαύκωμα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως.

Το υψηλό ποσοστό γλαυκώματος σε συνδυασμό με την ανθρωπογεωγραφία του χωριού οδήγησε Έλληνες και Αμερικανούς επιστήμονες στην έρευνα των μεταλλάξεων και της κληρονομικότητας του γλαυκώματος, που μπορεί να τους οδηγήσει και στην ανακάλυψη τυχόν ύπαρξης

Σύγχυση στη ΝΔ για το πυροτέχνημα Σαμαρά

Σύγχυση επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ως προς τη σκοπιμότητα της κίνησης του κ. Αντ. Σαμαρά να αναγγείλει, αν γίνει το κόμμα του κυβέρνηση, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο. Πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές, μεταξύ των οποίων και κορυφαίοι πρώην υπουργοί, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την αναγγελία του προέδρου της ΝΔ- στην οποία επέμεινε και χθες δημόσια- και μιλάνε για κίνηση που στέλνει λάθος μήνυμα και στο εξωτερικό.

Αν και από ορισμένους βουλευτές αναγνωρίζεται ότι η κίνηση αυτή έγινε κυρίως για να πολωθεί το κλίμα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και για να ενισχυθεί η «αντιμνημονιακή» στρατηγική της ΝΔ, εν τούτοις σημειώνεται με έμφαση η δυσκολία υπεράσπισης της συγκεκριμένης αναγγελίας. Οι διαφωνίες μέχρι στιγμής καταγράφονται μόνο στο παρασκήνιο, καθώς είναι νωπή η διαγραφή του

Από 1η Οκτωβρίου διακόπτονται τα μεταμεσονύχτια δρομολόγια του ΟΑΣΘ

Την διακοπή, από την 1η Οκτωβρίου, των μεταμεσονύχτιων δρομολογίων των λεωφορείων και την αύξηση των δρομολογίων τις ώρες αιχμής, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΘ, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Το μοναδικό δρομολόγιο που διατηρείται μετά τα μεσάνυχτα είναι η γραμμή 78Ν (ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο), ενώ θα αυξηθούν τα δρομολόγια σε ώρες αιχμής για την καλύτερη εξυπηρέτηση του

Αγωγή της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας στη Citigroup

H Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας άσκησε αγωγή ενάντια στη Citigroup Inc καθώς και κορυφαία διευθυντικά στελέχη της, αξιώνοντας να της καταβληθούν 835 εκατ. δολάρια, ποσό που υποστηρίζει ότι είναι οι ζημίες που υπέστη από τις μετοχές και τα ομόλογα της αμερικάνικης τράπεζας, μετέδωσε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg την Παρασκευή 24/9.


Η αγωγή κατατέθηκε την 17η Σεπτεμβρίου σε περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν. Αναφέρει ότι η Citigroup δεν αποκάλυψε κρίσιμες πληροφορίες, οδηγώντας τη Norges Bank να αγοράσει μετοχές

Προσγειώθηκε με ασφάλεια το διαστημόπλοιο Σογιούζ

Το διαστημόπλοιο Σογιούζ, που μεταφέρει δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη, προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού κέντρου επιχειρήσεων.

Η επιστροφή του Σογιούζ καθυστέρησε κατά μία ημέρα, αφού η αρχική προσπάθεια αποσύνδεσής του από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό απέτυχε διότι δεν άνοιξαν τα άγγιστρα που το συγκρατούσαν.

Το Σογιούζ μετέφερε στη γη τους Ρώσους κοσμοναύτες Αλεξάντρ Σκβορτσόφ και Μιχαήλ Κορνιένκο και την Αμερικανίδα αστροναύτη

Στην Ελλάδα οι ελπίδες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

 Τίποτα στο μπεζ κτιριακό συγκρότημα με θέα τον Πατραϊκό Κόλπο δεν μαρτυρά ότι στο εσωτερικό του πραγματοποιούνται έρευνες αιχμής που, αν όλα πάνε καλά, θα αναβαθμίσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Στο ισόγειο, σε τρεις εργαστηριακές αίθουσες που δεν ξεπερνούν τα 150 τετραγωνικά μέτρα, δέκα επιστήμονες επιδίδονται σε μία κούρσα «πρωτοπορίας» για να φτιάξουν δύο φάρμακα: ένα που θα θεραπεύει τη σκλήρυνση κατά πλάκας και ένα που θα ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση μέσω ειδικού αυτοκόλλητου επιθέματος. Και τα δύο ερευνητικά εγχειρήματα θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνια στη χώρα μας και διεθνώς πρωτοποριακά.


Με το που ανοίγει η πόρτα του εργαστηρίου, ο επικεφαλής της προσπάθειας καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών δρ Ιωάννης Ματσούκας, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, διακρίνεται να συζητά με τη γραμματέα του: κανονίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την αποστολή της ερευνητικής ομάδας σε συνέδριο στη Δανία, όπου θα προβούν σε ανακοινώσεις για τα τελευταία επιτεύγματά τους. Στο βάθος, ανάμεσα σε παράξενα μηχανήματα και φιάλες αντιδράσεων, ένα μέλος της ομάδας επεξεργάζεται δεδομένα στον υπολογιστή του. «Σε λίγες μέρες φεύγουμε για Κοπεγχάγη, στο 31ο Πανευρωπαϊκό Πεπτιδικό Συνέδριο», λέει ο καθηγητής, που άρχισε να ασχολείται με τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας το 1993, όταν ένα μέλος της ερευνητικής του ομάδας είχε προσβληθεί από την ασθένεια. «Ηταν η αδελφή μου, η Ελισάβετ, βιολόγος - διδάκτωρ Χημείας, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για την έρευνα στην ασθένειά της. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για εμένα, όχι μόνο για την αδελφή μου, αλλά και για πολλούς νέους ανθρώπους που προσβάλλονται από την

Μειώσεις τελών Ι.Χ. για νέα και μεγάλα παλαιά

Μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για τα καινούργια αυτοκίνητα που θα πρωτοκυκλοφορήσουν την 1η Ιανουαρίου του 2011 και θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, ενώ παράλληλα θα μειώνει το βάρος για τα παλαιά και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα που δέχθηκαν μεγάλη επιβάρυνση πριν από έναν χρόνο.


Το θέμα είναι ευαίσθητο, καθώς μια τέτοια κίνηση μπορεί να θεωρηθεί ότι ευνοεί τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, τις εισαγωγές και τους καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα που έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν αυτά τα αυτοκίνητα.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στη ΔΕΘ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο της απόσυρσης, είπε ότι αυτά είναι προτάσεις και όχι αποφάσεις.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται τα νέα φορολογικά μέτρα, για την ενίσχυση των εσόδων του προϋπολογισμού του 2011, με κυριότερο την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. ΄Οπως είναι

Γιατί "έπεσε" τελικά το Facebook;

Η πτώση του Facebook για για 2,5 ώρες το βράδυ της Πέμπτης προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή και σίγουρα όλοι έψαχναν να βρουν τι την προκάλεσε.


Σύμφωνα με τους υπεύθυνους το χειρότερο πρόβλημα που έχει προκληθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην ιστοσελίδα, οφειλόταν σε πρόβλημα που εμφανίστηκε στο software και συγκεκριμένα στη βάση δεδομένων του.

Οι ασφαλιστικές δικλείδες που έχει το Facebook κανονικά αποκλείουν τέτοιου είδους πτώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην online έκδοση της υπηρεσίας.

Όμως οι τεχνικοί της εταιρείας διόρθωναν κάτι προβλήματα

Θ.Πάγκαλος: “Δύο στους τρεις δημόσιους υπάλληλους είναι άχρηστοι”

- Νέες βόμβες εξαπέλυσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος



- “Άχρηστο το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων”


- “Διορίζαμε επί χρόνια για πελατειακούς λόγους”


- “Αυτοί που μοχθούν είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και όχι οι δημόσιοι”

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και πάλι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος κατά του δημοσίου τομέα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «άχρηστο» το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων, έκανε λόγο για φαυλοκρατία διορισμών, μίλησε με μελανά χρώματα για τη σκοπιμότητα της μονιμότητας και περιέγραψε την ανάγκη να «αδυνατίσει το κράτος από άχρηστους φορείς».

Λίγες ημέρες μετά το «μαζί τα φάγαμε, με διορισμούς», φράση που τείνει να γίνει εμβληματική του

Ντελίβερι διδακτορικά!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι «ντελιβεράδες» έρχονται στην πόρτα μας για να μας φέρουν φαγητό ή κανένα επείγον δέμα - άντε και λουλούδια ή είδη περιπτέρου... Εσχάτως όμως, ένα νέο είδος «ντελίβερι» έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γοργά: εκείνο της εκπόνησης πανεπιστημιακών εργασιών από εταιρείες «υποστήριξης φοιτητών» ή ιδιώτες καθηγητές και «παράδοσης στο χώρο σας» μέσω e-mail.


Η ύπαρξη ανθρώπων που αναλάμβαναν -με το αζημίωτο- τη συγγραφή εργασιών, από απλές πτυχιακές μέχρι διδακτορικές διατριβές, δεν είναι «φρούτο» της εποχής μας, παρ' ότι κι αυτή «ωρίμασε» με την ανάπτυξη του Διαδικτύου. Τα τελευταία χρόνια εντούτοις, η προσφορά τέτοιων υπηρεσιών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον λόγος για κανονική «βιομηχανία» που έχει στηθεί γύρω από τις πανεπιστημιακές σπουδές.

Η αναζήτηση του ανθρώπου που θα αναλάβει την εκπόνηση μιας εργασίας δεν είναι διόλου επίπονη, αφού οι εταιρείες που παρέχουν αυτή την υπηρεσία αξιοποιώντας τις όποιες νομικές παραλείψεις ανέρχονται σε δεκάδες. Η διαδικασία, απλή: ο ενδιαφερόμενος κάνει την επαφή με το φροντιστήριο,

Κυκλοφοριακά προβλήματα από την πρωινή βροχή στο Λεκανοπέδιο

Η ισχυρή βροχή στο Λεκανοπέδιο, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, προκάλεσε σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις.


Στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Χαλυβουργικής, «δίπλωσε» νταλίκα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ουρά χιλιομέτρων.

Λίγο μετά τις 9 η νταλίκα απομακρύνθηκε και η κατάσταση εξομαλύνεται.

Νταλίκα «δίπλωσε» και στον παράδρομο της Αττικής Οδού, στη διαδρομή από το «Ελευθέριος

Ξανθή, μαύρη ή κόκκινη;

«Πριν από 16 χρόνια,όταν άνοιξα την πρώτη μπιραρία, το 90% των πελατών που έρχονταν μου ζητούσε “μια πράσινη” ή κάποια από τις μάρκες που βρίσκεις στο περίπτερο.Οταν τους έλεγα πως δεν τις διαθέτουμε,συνήθως η αντίδρασή τους ήταν του τύπου “μα,καλά,μπιραρία είναι αυτή;”. Αυτό πλέον δεν συμβαίνει, καθώς ο κόσμος μάλλον έμαθε να πίνει μπίρα». Τα λόγια του ιδιοκτήτη τριών καταστημάτων με την επωνυμία Ζύθος κ. Μιχάλη Κογκάκη καταγράφουν πιστά την κατάσταση που επικρατεί στα στέκια των «μπιρόβιων» της Αθήνας.
Ως πριν από 20 χρόνια η μπίρα ήταν για τους περισσότερους ένα δευτερεύον ποτό, όμως την τελευταία δεκαετία και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η Αθήνα έχει γεμίσει με δεκάδες καταστήματα που την προσφέρουν αποκλειστικά. Σε αυτά μπορεί να βρει κανείς βαρελίσιες,

Το Αιγαίο χάνει τα ψάρια του

Ξιφίας, τόνος, ροφός, φαγκρί, λυθρίνι και άλλα ψάρια τείνουν να εξαφανιστούν από τις ελληνικές θάλασσες. Παλαιότερες καταγραφές είχαν καταδείξει μείωση των αποθεμάτων καραβίδας, ενώ οι αλιείς παραπονιούνται τα τελευταία χρόνια και για τον περιορισμό του αριθμού των αστακών. Συχνές ήταν και οι αναφορές για μείωση του πληθυσμού ειδών όπως τα σαυρίδια, οι κολιοί, οι μπαλάδες, οι σαργοί, τα μπαρμπούνια και οι κουτσομούρες. Ομως τα επίσημα δεδομένα για την αλιευτική παραγωγή στην Ελλάδα, καθώς και για την κατάσταση υπεραλίευσης διαφόρων ιχθυαποθεμάτων, είναι ελλιπή.


Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησαν λεπτομερείς καταγραφές της σύνθεσης των αλιευμάτων και όπως προκύπτει από τα δεδομένα το μέλλον της αλιείας στις ελληνικές θάλασσες είναι αμφίβολο. Σύμφωνα με τη συντονίστρια επιστημονικής έρευνας του «Αρχιπελάγους», υδροβιολόγο κυρία Αναστασία Μήλιου ,

«Μοιάζεις στον μπαμπά, γι΄ αυτό σ΄ αγαπάω»

Αν και ως τώρα μερικά πράγματα στον έρωτα θεωρούνταν «απλά», στο βιβλίο του με τίτλο «Η νέα επιστήμη της έλξης ανθρώπων», ο καθηγητής Ντέιβιντ Πέρετ του Πανεπιστημίου Σεντ Αντριους στη Σκωτία εξηγεί με επιστημονικό τρόπο γιατί μας προσελκύουν άντρες και γυναίκες που μας θυμίζουν τον γονέα μας του αντίθετου φύλου. Με λίγα λόγια, «μου θυμίζεις τον πατέρα μου (ή τη μητέρα μου, για τους άνδρες), γι΄ αυτό σε αγαπάω»!

Πείραμα σε 300 άνδρες και 400 γυναίκες, εκ των οποίων όλοι είχαν μόνιμη σχέση και είχαν μεγαλώσει και με τους δύο γονείς τους, έδειξε ότι η συνύπαρξη και η στενή παρατήρηση των γονιών μας σε τρυφερή ηλικία εντυπώνουν τα χαρακτηριστικά τους στη μνήμη μας, επηρεάζοντας έτσι την

Στόχος το πανεπιστήμιο του αύριο

O πρύτανης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ παίρνει «μετάθεση» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο πιο διακεκριμένος επιστήμονας της LSΕ αναλαμβάνει τα ηνία του Πολυτεχνείου της Κρήτης. Δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά την αυριανή πραγματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια, μια πρώτη εικόνα της οποίας θα παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στους πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ στη Σύνοδο των Δελφών. Το υπουργείο Παιδείας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των αλλαγών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάνει τώρα το τρίτο βήμα, με στόχο το πανεπιστήμιο να απαλλαγεί οριστικά από τα προβλήματα του παρελθόντος. Η κίνηση του Πρωθυπουργού να συγκαλέσει αύριο Σύνοδο Πρυτάνεων στους Δελφούς για να τους ενημερώσει και να συζητήσει μαζί τους τα κυβερνητικά σχέδια, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, «αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως

Δρόμοι χωρίς παγίδες για πεζούς

Μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και των γύρω περιοχών αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πεζούς κάθε ηλικίας: πεζοδρόμια μικρά και σε πολλά σημεία γεμάτα κακοτεχνίες, διαβάσεις για... τολμηρούς, ανυπαρξία υποδομών έξω από σχολεία κτλ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, από τις αρχές του χρόνου ως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 140 πεζοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρασυρόμενοι από οχήματα. Τα θύματα ήταν κυρίως μεταξύ 46 και 55 ετών αλλά και παιδιά, ενώ σχεδόν καθημερινά σημειώνονται ατυχήματα με ηλικιωμένους πεζούς.

Λύση στο πρόβλημα υπάρχει σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο και πολιτικό μηχανικό κ. Σταύρο Κωνσταντινίδη, συνεργάτη του υφυπουργού Μεταφορών κ. Σπύρου Βούγια. Σε μελέτη που εκπόνησε, προτείνει μικρές όσο και οικονομικές παρεμβάσεις στην πόλη, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο την ασφάλεια των πεζών.

΄Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Κωνσταντινίδης «οι παρασύρσεις πεζών είναι το μεγάλο πρόβλημα οδικής ασφάλειας των αστικών περιοχών. Οφείλονται αρκετές φορές στην απροσεξία και των ίδιων των πεζών,αλλά κυρίως στην έλλειψη υποδομών.Πλήττονται συνήθως οι περισσότερο ευάλωτες ομάδες (παιδιά και ηλικιωμένοι). Ωστόσο με απλές, φθηνές και στοχευμένες παρεμβάσεις είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να υπάρξει θεαματική βελτίωση της οδικής

Τα αυθαίρετα πληρώνουν και σώζονται

«Περαίωση» και για τα αυθαίρετα, με μεγάλη μείωση των προστίμων κατά 50% σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να εισπράξει χρήματα που αδυνατεί να φέρει από άλλες πηγές στον κρατικό κορβανά.

Επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών με την «εκπτωτική» κίνηση (που έχει τη στήριξη τόσο του ΥΠΕΚΑ όσο και του Εσωτερικών) είναι η είσπραξη περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2011-2013, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο 2011.

Τα υπουργεία Οικονομικών, ΥΠΕΚΑ και Εσωτερικών σε αλλεπάλληλες συσκέψεις το τελευταίο διάστημα, άλλοτε με την ξεχωριστή συμμετοχή της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Γ. Ντόλιου και άλλοτε σε επίπεδο γενικών γραμματέων και

Έρχεται περαίωση για σκάφη “παραλλαγής” και κρυφές πισίνες

Από το ταμείο και μάλιστα σύντομα θα πρέπει να περάσουν οι ιδιοκτήτες που έχουν κρύψει τις πισίνες τους αλλά και οι ιδιοκτήτες των γνωστών επαγγελματικών “μαϊμούδων” σκαφών!


Την ώρα που ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ αντιδρούσαν στη Βουλή για το θέμα της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει τη λογική της περαίωσης προκειμένου να βάλει τάξη και να εισπράξει «ζεστό χρήμα» από τους ιδιοκτήτες σκαφών- των γνωστών επαγγελματικών-«μαϊμουδών»-, καθώς και από αυτούς που έχουν πισίνα χωρίς να τη δηλώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα « Το Βήμα», σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών προτάθηκε να επεκταθεί η περαίωση σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες:

1.Σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής τα οποία τα έχουν δηλώσει παρανόμως ως επαγγελματικά για να αποφύγουν τη φορολογία. Η πρόταση προβλέπει να δοθεί διορία στους ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών να καταβάλουν τον ΦΠΑ (που είναι 23%) και να μετατρέψουν τα σκάφη τους από επαγγελματικά«μαϊμού» σε νόμιμα αναψυχής, έτσι ώστε να τα σώσουν. Σύμφωνα με τους